Bugetul Capitalei, aprobat de Consiliul General

Bugetul Capitalei pe anul 2025 a fost aprobat, joi seara, de Consiliul General al Municipiului București cu 38 de voturi favorabile.
De asemenea, CGMB a aprobat amendamente propuse la proiectul de buget de către primarul Capitalei, Nicușor Dan, consilierul general Ștefan Oprea (AUR), grupurile REPER, PSD, PNL și PUSL.
Conform amendamentului susținut de primarul general, pentru continuarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea se propun credite de angajament de 89 de milioane de lei și credite bugetare de 64 de milioane de lei. De asemenea, bugetul ALPAB este majorat cu 10 milioane de lei pentru consolidarea malurilor lacului Herăstrău.
Amendamentul susținut de AUR prevede majorarea bugetului de investiții pentru Administrația Străzilor cu 5,8 milioane lei, în vederea consolidării pasajelor Lujerului și Bucur Obor, precum și a Podului Băneasa. Tot la propunerea AUR au fost alocate 4 milioane de lei pentru documentația tehnico-economică în scopul exproprierii suprafeței de 12 hectare din Parcul IOR în vederea amenajării unui parc public.
Amendamentul comun al PNL, PSD și PUSL prevede 10 milioane de lei pentru derularea procedurii de expropriere în vederea extinderii Parcului Tudor Arghezi și a construirii unei creșe și a unei grădinițe pentru Școala Gimnazială nr. 194. De asemenea au fost majorate bugetele următoarelor instituții: Direcția Generală de Asistență Socială (111 milioane lei), Administrația Străzilor (50 milioane lei), Administrația Spitalelor (20 milioane lei), Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (24 milioane lei), ALPAB (18 milioane lei), Clubul Sportiv Municipal (6,1 milioane lei), AFI (5,4 milioane lei), Proedus (2 milioane lei), ARCUB (2,5 milioane lei), Creart (1,5 milioane lei), Biblioteca Metropolitană București (1,5 milioane lei), Teatrul Dramaturgilor Români (1 milion lei), Teatrul Bulandra (976.000 lei), Teatrul Nottara (30.000 lei), Teatrul Evreiesc de Stat (110.000 lei), Centrul pentru Tineret (346.000 lei), Administrația Cimitirelor (100.000 lei).
La propunerea REPER a crescut cu 20 de milioane de lei suma destinată bugetării participative.
Consilierul general Dragoș Radu (USR) a apreciat că bugetul Capitalei pentru 2025 este unul 'ciopârțit și împărțit la prieteni'. El a criticat majorarea de capital pentru Compania Eco Igienizare.
'Reapare apetitul alianței PSD PNL în ce privește companiile municipale. Am ajuns să capitalizăm un service auto fără nicio utilitate publică, ponosit, care din 2015 este doar pe pierderi', a spus el.
Cătălin Teniță (REPER) a declarat că bugetul este unul de 'avarie', dar că a fost necesară adoptarea lui în această săptămână pentru a nu se ajunge într-o situație de neplată a obligațiilor față de salariați și furnizori.
'Din păcate, nu este ce ne dorim. Este un buget cu câteva miliarde în minus și va trebui să vedem exact ce înseamnă asta pentru sănătatea, educația și viața de zi cu zi a cetățenilor', a spus el.
Consilierul general AUR Ovidiu Zară a criticat întârzierile în ce privește plata integrală a sumelor datorate persoanelor cu dizabilități.
Răzvan Nițu (PUSL) a explicat majorarea de capital pentru Compania Eco Igienizare prin faptul că societatea comercială 'a prestat la un preț mai mult decât corect un serviciu de calitate' și că este necesară dotarea cu utilaje noi.
Viceprimarul Adrian Vigheciu (PSD) a menționat că varianta inițială a proiectului de buget a fost îmbunătățită la propunerea social-democraților cu un amendament care prevede majorarea sumelor pentru stimulentul datorat persoanelor cu dizabilități. De asemenea, sunt prevăzuți bani pentru Banca de alimente și reluarea construcțiilor la blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea.
'Toate amendamentele propuse de grupurile PSD, PNL, AUR, REPER, PUSL sunt mai mici decât bugetul pe care un coleg de-al dumneavoastră de la USR Sector 5 îl gestionează anual în cadrul unei direcții pe care o conduce', a replicat el criticilor aduse de USR.
Proiectul propus prevede pentru anul 2025 un buget general centralizat al Capitalei cu un total de venituri de 11 miliarde de lei. Dintre acestea, veniturile bugetului local - 7,318 miliarde; bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local - 923 de milioane de lei; bugetul instituțiilor finanțate integral din venituri proprii - până la 3,2 miliarde de lei. AGERPRES/(AS - redactor: Irinela Vișan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Negoiță: Pentru sănătatea democrației și a PSD, e nevoie și de câte un ciclu electoral în opoziție; asta trebuie acum
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a susținut, luni, că, după ce PSD a fost la guvernare aproape 15 ani, este nevoie și 'de câte un ciclu electoral în opoziție pentru sănătatea democrației și a partidului'. 'Sunt aproape 15 ani în care, cu mici excepții, PSD a fost la guvernare. Pentru sănătatea democrației și a partidului, es
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Viceprimarul social-democrat se va confrunta cu restricțiile bugetare impuse de Guvernul PSD
Președintele ales, Nicușor Dan, a afirmat, luni, că viceprimarul PSD Adrian Vigheciu ar urma să devină primar general interimar al Capitalei. El a remarcat, într-un interviu pentru B1Tv, că edilul interimar va trebui 'să se confrunte' cu restricțiile bugetare pe care Guvernul PSD le-a impus Primăriei Capitalei la începutul anului.
CJ Ilfov: Peste 150 de stații de transport public vor fi dotate cu panouri digitale pentru informarea călătorilor
Peste 150 de stații de transport public din 21 de localități din județul Ilfov vor fi dotate cu panouri digitale pentru informarea călătorilor printr-un proiect ce presupune o investiție de 20 de milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 'Cetățenii din Ilfov vor afla orarul, în timp real, pentru serviciul de transport pu
Peste 800 de blocuri și imobile din Capitală, fără apă caldă pentru lucrări la sistemul de termoficare
Peste 800 de blocuri și imobile din Capitală rămân fără apă caldă pentru lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice. Potrivit unui comunicat al Companiei Municipale Termoenergetica București, transmis luni, la rețeaua termică primară - conductă Dn 700 milimetri, în zona bulevardul Iancu de Hunedoara, se vo
Timiș: Municipalitatea refuză recepția pasarelei Gelu, peste Canalul Bega
Primăria Municipiului Timișoara (PMT) a anunțat, luni, că refuză recepția pasarelei Gelu, peste Canalul Bega, și va contracta o expertiză tehnică independentă. Investiția a fost finalizată în vara anului trecut, însă lucrarea nu a fost recepționată până în prezent, întrucât, în urma verificărilor, au f
PMB: Cursuri gratuite de înot pentru 1.500 de elevi de gimnaziu
Un număr de 1.500 de elevi de gimnaziu vor putea urma cursuri gratuite de înot în cadrul proiectului 'Academia Sportului', desfășurat în perioada 7 - 29 iunie, a informat, vineri, Primăria Capitalei. Proiectul lansat de PROEDUS se adresează elevilor din clasele V - VIII, înscriși în unitățile de învă
Prahova: Primăria Ploiești a renunțat la proiecte cu fonduri UE de 77 milioane euro; în implementare - proiecte de 150 milioane euro
Primăria Ploiești a renunțat în anul 2023 la proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 77 de milioane de euro și are acum în implementare proiecte în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, a declarat, vineri, primarul Mihai Polițeanu. 'În 2023 au fost 21 de proiecte cu finanțare europeană
Producția de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 107,5% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent petrol, cu 24.900 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,3%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primul trimestru din acest a
O delegație de consilieri municipali PAS de la Chișinău - în vizită la Brașov
O delegație de consilieri municipali de la Chișinău vizitează, în aceste zile, Brașovul, ei întâlnindu-se vineri, la Primărie, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, și cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Delegația este condusă de președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.
ALPAB: Curse zilnice cu vaporașul și plimbări cu bărci și hidrobiciclete, pe Lacul Herăstrău
Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement anunță deschiderea sezonului de agrement, vineri, la Debarcaderul Central Herăstrău (zona Berăria H). Potrivit unei postări pe Facebook a ALPAB, programul de funcționare este zilnic între orele 9:00 - 19:00 pentru curse cu vaporașul și 9:00 - 18:00 pentru închirierea bărcilor și a hidrobici
Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată
Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de
Prahova: Penalități de 500.000 de euro pe lună, plătite de Primăria Ploiești din cauza stației de epurare vechi
Primăria Ploiești plătește penalități de 500.000 de euro pe lună din cauza stației de epurare vechi care a fost construită în perioada 1965-1970, lucrările la noua stație de epurare fiind sistate de 12 ani, a afirmat, miercuri, edilul Mihai Polițeanu. 'La acest moment, plătim penalități în valoare de 500.000 de euro pe lună pen
Tulcea: Concursul internațional pentru regenerarea urbană a centrului municipiului, lansat oficial
Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria municipiului Tulcea au anunțat, miercuri, lansarea concursului internațional de soluții pentru regenerarea urbană a centrului orașului, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 8 milioane de euro. Concursul, anunțat deja în urmă cu o săptămână, a atras atenția speciali
Harghita: A fost inaugurată baza sportivă din Borsec; ministrul Cseke și Ladislau Boloni - printre invitați
Baza sportivă din stațiunea Borsec, renovată, modernizată și extinsă cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI) a fost inaugurată miercuri, în prezența ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a președintelui UDMR Kelemen Hunor, dar și a fostului mare fotbalist Ladislau Boloni, la eveniment fiind prezenți și parlam
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.