logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Europarlamentar Nicu Ștefănuță

Prioritățile lui Nicu Ștefănuță și ale Verzilor Europeni, incluse în raportul Parlamentului European privind planul bugetar 2026

Vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ ALE) transmite că raportul privind liniile directoare pentru Bugetul UE 2026 a fost adoptat în această săptămână cu 441 de voturi pentru, 173 împotrivă și 70 de abțineri, consolidând astfel poziția Verzilor Europeni la masa negocierilor pentru bugetul UE. Tocmai adoptat, acordul reprezintă poziția Parlamentului European și va servi drept fundament pentru felul în care se vor derula cheltuielile și nevoile majore în 2026.

Acesta este primul buget elaborat complet de noul Parlament, într-un context bugetar strâns, marcat de rambursarea Instrumentului de Redresare al UE și incertitudini geopolitice.

Nicu Ștefănuță, raportor din umbră pentru Verzii Europeni, a jucat un rol esențial în construirea unei majorități solide pro-europene, alături de raportorul principal Andrej Halicki (EPP), S&D și Renew care a votat împreună, fără să existe devieri ale dreptei spre extrema dreaptă.

'După doi ani în care acest document a fost blocat de dreapta, am reușit să aducem la masa negocierilor toate forțele pro-europene și împreună am negociat la sânge un text echilibrat, care protejează prioritățile noastre esențiale fără a depăși liniile grupurilor. Acesta este și un model pentru România care nu ar trebui să se asocieze deloc cu extremă dreaptă, ci să facă cordon sanitar în jurul ei', declară Nicu Ștefănuță.

Printre marile reușite ale Verzilor Europeni ca linii directoare pentru Bugetul anului 2026 se numără:
Sprijin consolidat pentru ONG-uri și programele europene care vin în sprijinul societății civile;
Angajamente mai ferme pentru climă, biodiversitate și răspuns la dezastre;
Investiții continue în sănătate, inclusiv în sănătatea mintală, prin programul de sănătate al UE, EU4Health;
Extinderea sprijinului pentru tineri prin Erasmus dar nu numai, tineri fiind menționați în multe alte contexte (competențe, antreprenoriat și sănătate mintală);
Angajamente clare împotriva dezinformării și pentru implementarea corectă a Actului Piețelor Digitale și Actului Legislativ privind Serviciile Digitale;
Recunoașterea crizei locuirii și necesitatea unor investiții rapide pentru a reduce costurile, crește eficiența energetică și extinde sursele regenerabile;
Susținerea politicii de coeziune ca principal instrument de investiții al UE, pentru locuri de muncă, creștere durabilă și acces echitabil la locuințe;
Susținerea procesului de aderare a Moldovei, prin alocarea de fonduri necesare pentru implementarea completă a Facilității de Reformă și Creștere; sprijin pentru reforma statului de drept, combaterea corupției și promovarea democrației în țările candidate, pentru a le spori reziliența și a preveni amenințările hibride;
Sprijin cerut Comisiei Europene pentru alocarea de fonduri suplimentare pentru susținerea societății civile și a mass-mediei independente.
'Bugetul UE 2026 vine într-un context de constrângeri financiare, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la investițiile esențiale. Am construit o majoritate solidă pentru un buget echilibrat, care sprijină economia, ia în considerare crizele actuale și investește în generațiile viitoare. Urmează negocieri dificile în continuare, dar poziția Parlamentului e clară: nu putem sacrifica valorile europene pe altarul austerității', adaugă Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar independent. Este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens/ EFA) și Vicepreședinte al Parlamentului European. În prezent este membru al comisiei pentru Bugete și al comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și Comisia pentru Sănătate Publică.

Afisari: 99

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].