Bihor: Două autospeciale de lucru cu apă şi spumă au rămas preventiv la locul incendiului din Salonta

Două autospeciale de lucru cu apă şi spumă au rămas preventiv la locul incendiului de la periferia municipiului Salonta pentru asigurarea şi supravegherea zonei, în vederea prevenirii unor situaţii de urgenţă generate de reizbucnirea focului în depozitul incendiat, a informat, într-un comunicat, ISU Bihor.
Peste 60 de pompieri militari bihoreni au acţionat vineri pentru stingerea incendiului de mari proporţii, izbucnit în noaptea de joi spre vineri, 9 iulie a.c., la o firmă de colectare şi reciclare deşeuri de materiale plastice de pe strada Ghestului din municipiul Salonta. Fumul negru şi dens a fost vizibil chiar şi de la 30 de kilometri depărtare.
Potrivit sursei, echipajele de pompieri militari acţionează în continuare şi la această oră pentru căutarea şi lichidarea focarelor ascunse şi înlăturarea efectelor negative.
"Pompierii militari bihoreni adresează mulţumiri Primăriei Salonta, care a intervenit cu un buldoexcavator, domnului Boitiu George, din cadrul societăţii comerciale Ardealul, care a pus la dispoziţie un utilaj Manitou, domnului Kiss Istvan, un locuitor din Salonta, care s-a oferit voluntar să sprijine acţiunea pompierilor, transportând, cu tractorul personal, cu cisternă cu o capacitate de 10 000 de litri, apă pentru alimentarea autospecialelor, şi nu în ultimul rând, locuitorilor municipiului Salonta, care au dat dovadă de empatie şi altruism, asigurându-se că salvatorii au la dispoziţie suficientă apă potabilă, pentru a se hidrata în pauzele de câteva secunde luate pentru schimbarea buteliilor cu aer comprimat," a precizat, în comunicat, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca.
Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor la ora 03.41, moment în care, la faţa locului au fost mobilizaţi operativ peste 30 de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Salonta şi al Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, cu şapte autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de primă evaluare şi cercetare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) şi cu o ambulanţă de tip B2 (pompierii militari paramedici ai Detaşamentului Salonta).
Sursa foto: ISU BIHOR
După executarea recunoaşterii, echipajele au constatat că incendiul se manifesta violent atât în curtea depozitului, cât şi la trei hale (două construite pe o suprafaţă de circa 600 de metri pătraţi fiecare şi una, pe circa 1300 de metri pătraţi), flăcările, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile depozitate în clădire şi de vântul puternic, ameninţând să se propage la clădirea unei alte firme situate la mai puţin de un metru de una dintre cele trei hale în flăcări.
Acţiunea de stingere a fost îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile depozitate pe o suprafaţă totală de circa 8000 de metri pătraţi, ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajări masive de gaze şi fum, de modul de depozitare a acestor materiale atât în curte, cât şi în hale, care îngreuna acţiunea directă asupra focarelor, dar şi de insuficienţa surselor de apă în apropiere (doi hidranţi), alimentarea autospecialelor realizându-se în sistem navetă, de la un alt operator economic şi de la hidranţii din municipiu.
Dată fiind amploarea incendiului şi condiţiile dificile de desfăşurare a operaţiunii, inspectorul şef, colonel Caba Sorin Mihai, care a coordonat şi condus operaţiunea în teren, a ordonat suplimentarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie, astfel că, pentru localizarea şi lichidarea focarelor, respectiv pentru împiedicarea propagării flăcărilor la vecinătăţi, peste 60 de pompieri militari din cadrul a şase subunităţi au acţionat cu nouă autospeciale de lucru cu apă şi spumă, la locul intervenţiei fiind mobilizate şi alte nouă autospeciale de suport logistic (care au transportat personal de intervenţie, combustibil, spumogen, butelii cu aer comprimat etc.).
La ora 06:20 incendiul a fost localizat, iar în jurul orei 09.25 echipajele au reuşit să pătrundă în incinta depozitului, pompierii acţionând asupra focarelor atât din interior, cât şi din exteriorul amplasamentului, realizând un dispozitiv circular de stingere.
Din fericire, până la această oră nu au existat persoane rănite, iar forţele de intervenţie au reuşit să salveze din calea flăcărilor clădirea firmei învecinate.
Deşi mesajul RO-Alert pentru avertizarea populaţiei a fost pregătit imediat după primirea apelului care sesiza producerea evenimentului, nu s-a impus transmiterea acestuia, întrucât vântul bătea în direcţia nord-vest, îndepărtând norul de fum şi gaze toxice în direcţia opusă municipiului, astfel că nu a existat pericol pentru populaţie.
Cuantumul estimativ al pagubelor şi cauza probabilă a evenimentului urmează a fi stabilite de către o comisie specializată. AGERPRES/(AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p