REPORTAJ Tulcea: În Deltă, pregătirile pentru Paști se transformă în artă

Prima lucrare realizată în cadrul proiectului 'Galeria din baltă', inițiat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, a fost finalizată, miercuri, programul de rezidențe artistice care a adus în Delta Dunării artiști din Statele Unite, Bulgaria și România devenind astfel un mod de promovare turistică a rezervației la nivel internațional.
În același timp, locuitorii satului Mila 23, care fac zilele acestea ultimele cumpărături pentru sărbătoarea de Paști, se întreabă dacă vor avea preot în noaptea de Înviere, în biserica din localitate, și spun că există o criză a preoților care cunosc limba slavonă, cunoscut fiind faptul că în comunitățile din Deltă sunt grupuri importante de lipoveni.
Prima instalație artistică finalizată în cadrul proiectului 'Galeria din baltă' se află pe canalul Războinița, a fost realizată de Eliza Yokina și Miki Velciov, cu sprijinul restauratorilor din cadrul Muzeului Astra din Sibiu, lucrarea din materiale naturale fiind inspirată din natură și incluzând un ponton pe celălalt mal al canalului, unde ar urma să fie amenajat un punct de înnoptare.
'Pontonul este, de fapt, un punct de observație a proiectului. Majoritatea lucrărilor mele se bazează pe un punct privilegiat, cel din care observi construcția instalației. Noi ne folosim de un tip de proiect anamorfic în care ne jucăm cu opt dimensiuni care, în punctul privilegiat, se anulează și devin egale', a declarat, pentru AGERPRES, artistul Miki Velciov.
Mesajul instalației temporare este de a conștientiza necesitatea protejării naturii, dar lucrarea poate fi interpretată și din punct de vedere filosofic.
'Pentru mine, mesajul este pur și simplu o clipă. Lucrarea poate fi văzută ca un instantaneu, un moment în care ai viziunea asta de ce înseamnă un plaur (insulă plutitoare din stuf - n.r.), ce înseamnă natura. Dar lucrarea poate fi văzută și ca o clipă de zbor de păsări sau de bărci de deltă, datorită formei', a afirmat Eliza Yokina.
O altă instalație artistică se află pe canalul Șontea Nouă, acolo unde au lucrat Charly Fei, născută în Statele Unite, dar stabilită în Germania, și Andreea Dorobăț, România, lucrarea realizată până miercuri fiind însă vandalizată.
'A venit cineva noaptea trecută (în noaptea de marți spre miercuri - n.r.), a tăiat lucrarea și a luat toate componentele din bambus (plantă nespecifică Deltei - n.r.). Putem încerca să o facem altfel, dar sunt șocată că cineva a putut să facă asta. Componentele din bambus susțineau instalația și a fost nevoie de ceva efort să o distrugă', a afirmat Charly Fei.
Lucrând practic cu natura, artiștii, prin cele două instalații, marchează locurile de înnoptare care vor fi realizate printr-un proiect inițiat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în timp ce cea de-a treia instalație se află în imediata apropiere a satului Mila 23.
'Proiectul este, de fapt, un eveniment prin care se face într-un fel promovarea Deltei diferit de cea turistică, pe rețelele dedicate iubitorilor de artă și de natură, un public pe care-l vizăm să-l aducem aici în număr cât mai mare. Este un public responsabil, atent la natură, neintruziv și întotdeauna dispus să petreacă mai mult timp în Delta Dunării', a afirmat curatorul proiectului 'Galeria din baltă', membru cofondator al asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.
Cât timp artiștii 'gătesc' Delta, gospodinele din satul Mila 23 fac ultimele pregătiri pentru sărbătorile pascale.
'Deocamdată, ne pregătim pentru sărbători. Nu am făcut încă mâncarea. Vom avea pe masă cozonaci, ouă, pască, miel, ca peste tot. Mâncare aleasă. După un post de 40 de zile, merităm și noi să mâncăm ceva bun', a afirmat Lucica Buhaev, născută în satul Mila 23, administrator al Centrului comunitar 'Ivan Patzaichin'.
La fel ca în alți ani, localnicii se întreabă dacă în noaptea de Înviere, la biserica din sat, vor avea un preot care să susțină serviciul religios în limba slavonă.
'E o criză de preoți de-ai noștri, să zic așa, pentru că trebuie să știe limba slavonă destul de bine, sunt reguli mai stricte decât în altă parte și tineretul a avut alte priorități decât a învăța cartea bisericească în limba slavonă. Dacă va fi preot și se va ține slujba, vom merge la biserică. Dacă nu, vom întâmpina Paștele cântând 'Hristos a înviat!' acasă', a mai spus Lucica Buhaev.
Cumnata lui Ivan Patzaichin spune că anul turistic 2025 se anunță a fi unul plin, iar accesul în muzeul dedicat marelui campion olimpic la canoe se va face doar pe baza unei programări. În plus, anul acesta, centrul va oferi și spectacole cu muzică tradițională lipovenească.
'Colaborez cu grupul comunității de ruși-lipoveni din Mila 23, 'Sinicika', și împreună vom scoate la iveală ce s-a uitat a cânta. Va fi muzică veche, care nu se cântă peste tot și o să încercăm să alternăm muzica veselă cu cea tristă', a adăugat Lucica Buhaev.
Muzeul 'Ivan Patzaichin' - Centrul de inovare comunitară din Mila 23 a anunțat, în luna martie, deschiderea înscrierilor pentru o rezidență de creație dedicată peisagiștilor, artiștilor și arhitecților din România și din afara granițelor în cadrul proiectului 'Galeria din baltă'. Programul le-a oferit participanților oportunitatea să exploreze noi concepte artistice, în sesiuni de cercetare și creație colaborativă, și să realizeze intervenții integrate armonios în peisajul natural deltaic și în armonie cu specificul cultural local.
Proiectul i-a reunit pe artiștii Elena Machidon și Ionuț Mezinu, Eliza Yokina și Miki Velciov, Charly Fei și Andreea Dorobăț, sub ghidajul curatorilor Nicolas Triboi, Teodor Frolu și Olah Gyarfas, a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și s-a derulat în parteneriat cu ARBDD și Institutul Național de Cercetare Delta Dunării.
ARBDD a anunțat luna aceasta începerea proiectului 'Reconfigurarea infrastructurii publice de acces și vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor și speciilor', finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2020- 2026, Pilonul I 'Tranziția Verde', Componenta C2. Proiectul are ca obiectiv general modernizarea infrastructurii publice de acces și vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor și speciilor. Prin proiect, ARBDD și-a propus să dezvolte o rețea formată din zece centre de vizitare, cu 40 de puncte de observație, inclusiv puncte de înnoptare pentru turiștii care aleg să exploreze zona cu bărci nemotorizate. Valoarea totală a proiectului care se va încheia la finalul primului semestru al anului viitor este de 88.893.000 de lei.
De mai mulți ani, operatorii economici din Deltă au cerut ARBDD amenajarea unor trasee dedicate bărcilor nemotorizate, astfel încât turiștii care vor să viziteze lacurile și canalele din rezervație cu caiacul să fie feriți de efectele valurilor făcute de bărcile cu motor care circulă cu viteze mari.
Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 și ARBDD au anunțat, anul trecut, deschiderea primului traseu prietenos cu natura, Delta lui Ivan, care are o lungime de peste 40 de kilometri, pornește din Tulcea și ajunge la Mila 23, însă până acum, pe traseu, nu a fost amenajat niciun punct de înnoptare.
Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.455 de kilometri pătrați, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, iar în România numără circa 10.000 de persoane care locuiesc în comunități izolate de ape. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i