logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: În Deltă, pregătirile pentru Paști se transformă în artă

Image

Prima lucrare realizată în cadrul proiectului 'Galeria din baltă', inițiat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, a fost finalizată, miercuri, programul de rezidențe artistice care a adus în Delta Dunării artiști din Statele Unite, Bulgaria și România devenind astfel un mod de promovare turistică a rezervației la nivel internațional.

În același timp, locuitorii satului Mila 23, care fac zilele acestea ultimele cumpărături pentru sărbătoarea de Paști, se întreabă dacă vor avea preot în noaptea de Înviere, în biserica din localitate, și spun că există o criză a preoților care cunosc limba slavonă, cunoscut fiind faptul că în comunitățile din Deltă sunt grupuri importante de lipoveni.

 



Prima instalație artistică finalizată în cadrul proiectului 'Galeria din baltă' se află pe canalul Războinița, a fost realizată de Eliza Yokina și Miki Velciov, cu sprijinul restauratorilor din cadrul Muzeului Astra din Sibiu, lucrarea din materiale naturale fiind inspirată din natură și incluzând un ponton pe celălalt mal al canalului, unde ar urma să fie amenajat un punct de înnoptare.

 



'Pontonul este, de fapt, un punct de observație a proiectului. Majoritatea lucrărilor mele se bazează pe un punct privilegiat, cel din care observi construcția instalației. Noi ne folosim de un tip de proiect anamorfic în care ne jucăm cu opt dimensiuni care, în punctul privilegiat, se anulează și devin egale', a declarat, pentru AGERPRES, artistul Miki Velciov.


Mesajul instalației temporare este de a conștientiza necesitatea protejării naturii, dar lucrarea poate fi interpretată și din punct de vedere filosofic.


'Pentru mine, mesajul este pur și simplu o clipă. Lucrarea poate fi văzută ca un instantaneu, un moment în care ai viziunea asta de ce înseamnă un plaur (insulă plutitoare din stuf - n.r.), ce înseamnă natura. Dar lucrarea poate fi văzută și ca o clipă de zbor de păsări sau de bărci de deltă, datorită formei', a afirmat Eliza Yokina.

O altă instalație artistică se află pe canalul Șontea Nouă, acolo unde au lucrat Charly Fei, născută în Statele Unite, dar stabilită în Germania, și Andreea Dorobăț, România, lucrarea realizată până miercuri fiind însă vandalizată.

 



'A venit cineva noaptea trecută (în noaptea de marți spre miercuri - n.r.), a tăiat lucrarea și a luat toate componentele din bambus (plantă nespecifică Deltei - n.r.). Putem încerca să o facem altfel, dar sunt șocată că cineva a putut să facă asta. Componentele din bambus susțineau instalația și a fost nevoie de ceva efort să o distrugă', a afirmat Charly Fei.

Lucrând practic cu natura, artiștii, prin cele două instalații, marchează locurile de înnoptare care vor fi realizate printr-un proiect inițiat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în timp ce cea de-a treia instalație se află în imediata apropiere a satului Mila 23.

'Proiectul este, de fapt, un eveniment prin care se face într-un fel promovarea Deltei diferit de cea turistică, pe rețelele dedicate iubitorilor de artă și de natură, un public pe care-l vizăm să-l aducem aici în număr cât mai mare. Este un public responsabil, atent la natură, neintruziv și întotdeauna dispus să petreacă mai mult timp în Delta Dunării', a afirmat curatorul proiectului 'Galeria din baltă', membru cofondator al asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.

 



Cât timp artiștii 'gătesc' Delta, gospodinele din satul Mila 23 fac ultimele pregătiri pentru sărbătorile pascale.

'Deocamdată, ne pregătim pentru sărbători. Nu am făcut încă mâncarea. Vom avea pe masă cozonaci, ouă, pască, miel, ca peste tot. Mâncare aleasă. După un post de 40 de zile, merităm și noi să mâncăm ceva bun', a afirmat Lucica Buhaev, născută în satul Mila 23, administrator al Centrului comunitar 'Ivan Patzaichin'.

 



La fel ca în alți ani, localnicii se întreabă dacă în noaptea de Înviere, la biserica din sat, vor avea un preot care să susțină serviciul religios în limba slavonă.

'E o criză de preoți de-ai noștri, să zic așa, pentru că trebuie să știe limba slavonă destul de bine, sunt reguli mai stricte decât în altă parte și tineretul a avut alte priorități decât a învăța cartea bisericească în limba slavonă. Dacă va fi preot și se va ține slujba, vom merge la biserică. Dacă nu, vom întâmpina Paștele cântând 'Hristos a înviat!' acasă', a mai spus Lucica Buhaev.

Cumnata lui Ivan Patzaichin spune că anul turistic 2025 se anunță a fi unul plin, iar accesul în muzeul dedicat marelui campion olimpic la canoe se va face doar pe baza unei programări. În plus, anul acesta, centrul va oferi și spectacole cu muzică tradițională lipovenească.

'Colaborez cu grupul comunității de ruși-lipoveni din Mila 23, 'Sinicika', și împreună vom scoate la iveală ce s-a uitat a cânta. Va fi muzică veche, care nu se cântă peste tot și o să încercăm să alternăm muzica veselă cu cea tristă', a adăugat Lucica Buhaev.

Muzeul 'Ivan Patzaichin' - Centrul de inovare comunitară din Mila 23 a anunțat, în luna martie, deschiderea înscrierilor pentru o rezidență de creație dedicată peisagiștilor, artiștilor și arhitecților din România și din afara granițelor în cadrul proiectului 'Galeria din baltă'. Programul le-a oferit participanților oportunitatea să exploreze noi concepte artistice, în sesiuni de cercetare și creație colaborativă, și să realizeze intervenții integrate armonios în peisajul natural deltaic și în armonie cu specificul cultural local.

 



Proiectul i-a reunit pe artiștii Elena Machidon și Ionuț Mezinu, Eliza Yokina și Miki Velciov, Charly Fei și Andreea Dorobăț, sub ghidajul curatorilor Nicolas Triboi, Teodor Frolu și Olah Gyarfas, a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și s-a derulat în parteneriat cu ARBDD și Institutul Național de Cercetare Delta Dunării.

ARBDD a anunțat luna aceasta începerea proiectului 'Reconfigurarea infrastructurii publice de acces și vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor și speciilor', finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2020- 2026, Pilonul I 'Tranziția Verde', Componenta C2. Proiectul are ca obiectiv general modernizarea infrastructurii publice de acces și vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor și speciilor. Prin proiect, ARBDD și-a propus să dezvolte o rețea formată din zece centre de vizitare, cu 40 de puncte de observație, inclusiv puncte de înnoptare pentru turiștii care aleg să exploreze zona cu bărci nemotorizate. Valoarea totală a proiectului care se va încheia la finalul primului semestru al anului viitor este de 88.893.000 de lei.

De mai mulți ani, operatorii economici din Deltă au cerut ARBDD amenajarea unor trasee dedicate bărcilor nemotorizate, astfel încât turiștii care vor să viziteze lacurile și canalele din rezervație cu caiacul să fie feriți de efectele valurilor făcute de bărcile cu motor care circulă cu viteze mari.

Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 și ARBDD au anunțat, anul trecut, deschiderea primului traseu prietenos cu natura, Delta lui Ivan, care are o lungime de peste 40 de kilometri, pornește din Tulcea și ajunge la Mila 23, însă până acum, pe traseu, nu a fost amenajat niciun punct de înnoptare.

 

Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.455 de kilometri pătrați, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, iar în România numără circa 10.000 de persoane care locuiesc în comunități izolate de ape. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 548

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 09-05-2025 18:40

Maramureș: Viitorul tinerilor este în Europa, afirmă primarul băimărean Doru Dăncuș

Viitorul familiilor este în Europa, iar viitorul tinerilor și realizarea profesională a acestora se poate întâmpla doar în spațiul european, a afirmat, vineri, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Baia Mare este și va rămâne Europa! Suntem Europa prin tot ceea ce facem, zi de zi, prin ceea ce construim, prin viitorul

Social 09-05-2025 17:36

Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie a SJU Târgu Jiu, suspendată în urma depistării unor infecții nosocomiale

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a luat, vineri, măsura suspendării activității în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, ca urmare a descoperirii unor infecții nosocomiale. 'Vorbim despre trei paciente care au fost testate și s-a descoperit infecție cu stafilococul coagulazo-negativ și două cu st

Social 09-05-2025 17:04

Canicross, la a doua ediție; cursă cu obstacole pentru echipe om-câine, dar și concurs de viteză

Evenimentul Canicross Fun Run și un târg de adopții sunt programate duminică, de la ora 10:00, în Parcul Tineretului - intrarea Cafeneaua Actorilor. 'Ne vedem în Parcul Tineretului, de la ora 10:00, unde te așteaptă nu doar o competiție plină de energie, ci și un târg de adopții! 20 de blănoși simpatici, sociabili și gata să-și găse

Social 09-05-2025 16:47

Harghita: Peste 40 de pompieri intervin la Salina Praid pentru evacuarea apei infiltrate în urma ploilor abundente

Peste 40 de pompieri harghiteni intervin pentru evacuarea apei și pentru diminuarea nivelului pârâului Corund, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a Salinei Praid

Administratie 09-05-2025 15:49

Bistrița-Năsăud: Ministrul Cseke Attila a inaugurat creșa nr.16 din programul guvernamental 'Sfânta Ana', în Bistrița

Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat, vineri, la Bistrița, la inaugurarea celei de-a 16-a creșe construite la nivel național prin programul guvernamental 'Sfânta Ana', o investiție în valoare de 12,5 milioane de lei. Creșa este amplasată în cartierul Subcetate din municip

Social 09-05-2025 15:22

Mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!', anunțate în mai multe orașe din țară

În mai multe orașe din țară sunt anunțate pentru vineri seară, cu ocazia Zilei Europei, mitinguri sub genericul 'Un singur drum: Europa!'. Organizația Inițiativa Timișoara organizează, de la ora 20:00, un miting în Piața Operei / Victoriei

Social 09-05-2025 13:59

Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială

Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț

Social 09-05-2025 13:26

Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii

Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)

Social 09-05-2025 13:14

Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești

Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie

Social 09-05-2025 13:07

Bistrița-Năsăud: Manifestări dedicate Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat, în municipiul reședință

Autoritățile locale și județene au marcat vineri, la Bistrița, Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor, amplasat în vecinătatea Palatului Administrativ. Au fost prezenți prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, subprefectul Stelian

Social 09-05-2025 12:02

Cluj: Patru persoane încarcerate în urma unui accident rutier în Mihăilești; intervine elicopterul SMURD

Patru persoane sunt încarcerate în urma unui grav accident de circulație care a avut loc vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj, fiind solicitat un elicopter SMURD pentru preluarea victimelor. 'Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 Cluj-Napoca și Huedin intervin în aceste momente la un grav accident rutie

Social 09-05-2025 11:54

Arad: Deficitul de profesioniști în domeniul transportului de mărfuri s-a dublat în doi ani

Una dintre cele mai mari organizații ale transportatorilor de mărfuri din România, cu sediul în Arad, atrage atenția că deficitul de șoferi profesioniști s-a dublat în ultimii doi ani, iar în județ lipsesc aproximativ 1.500 de șoferi de camioane, în timp ce importul forței de muncă din afara Uniunii Europene este insuficient.

Social 09-05-2025 11:04

Harghita: A treia zi de intervenție la Salina Praid; au fost aduse mai multe motopompe din județele limitrofe

Pompierii harghiteni acționează neîncetat, de luni noaptea, pentru evacuarea apei și diminuarea nivelului pârâului Corund, ca urmare a infiltrațiilor produse în zona de exploatare a Salinei Praid, pompierii solicitând în ajutor echipamente de la inspectoratele din județele limitrofe, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situați

Social 09-05-2025 10:52

Vremea se răcește considerabil în București; cer noros, ploi slabe și vânt, până joia viitoare

Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme mai rece decât în mod normal pentru perioada din calendar, tendință care se va menține până în dimineața zilei de joi, 15 mai. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 9 mai, ora 10:00 - 10 mai, ora 9:00, în Capi

Social 09-05-2025 10:25

Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai; Cod galben de vânt în zone din Moldova, vineri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în patru județe din Moldova, precum și o informare de vreme deosebit de rece, ce vizează cea mai mare parte a țării, până joi dimineața. Potrivit sursei citate, vineri, &icir