Comunicat de presă - Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă lansează Campania Națională 'Sănătatea nu are vârstă'
Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu susținerea Ministerului Culturii și a Fundației Ana Aslan International vă invită la lansarea în premieră a Campaniei Naționale 'Sănătatea nu are vârstă'.
Evenimentul va avea loc joi, 15 mai 2025 în Aula Ministerului Culturii (B-dul. Unirii nr. 22), începând cu orele 9.30.
Starea de bine și sănătatea psihicului sunt subiecte extrem de importante și complexe în societatea noastră actuală, așa încât, cu scopul de a încuraja și susține inițiativa lăudabilă a Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, personalități ale mediului academic și universitar, din domeniul medicinii, cercetării și al îngrijirii vârstnicilor, al autorităților locale și centrale și ai societății civile, dar și personalități marcante bisericești vor fi prezente la acest eveniment în calitate de speakeri.
La Conferința 'Sănătatea nu are vârstă' vor fi prezenți, alături de Alexandra Dobre, Fondatoare Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte Comisia de Sănătate - Senatul României, Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, Președinte Fundația Ana Aslan International, Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Sat Secretariatul de Stat pentru Culte, Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, Oussama Jabri, Director General MERK România, Dr. Ștefan Busnatu, Medic Primar Cardiolog și Prorector U.M.F. 'Carol Davila' București, Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Conf. Dr. Aida Petca, Medic Obstretică Ginecologie, Livia Stan, Policy & Market Acces Director MSD România, Prof. Univ. Dr. Camelia Diaconu, Spitalul Clinic de Urgență București.
Cu toții sunt oameni de o imensă valoare morală, profesională și spirituală, națională și internațională, cu o activitate în remarcabilă domeniul medicinei - cardiologie, neurologie, psihiatrie și neurofiziologie, cu contribuții valoroase prin expertiză și implicarea în promovarea sănătății, mai ales pentru vârsta a treia.
Mihaela Bîrzilă (Antena 3 CNN), jurnalistă cu o carieră remarcabilă în mass-media va fi moderatoarea Conferinței 'Sănătatea nu are vârstă'. Cu o voce puternică în spațiul public și un angajament constant față de informarea corectă ea va ghida discuțiile despre sănătate, prevenție și îmbătrânire activă alături de invitați de top.
Conferința 'Sănătatea nu are vârstă' este un eveniment dedicat sănătății la orice etapă a vieții, care va aduce în prim-plan cele mai noi perspective medicale și științifice privind îmbătrânirea activă și prevenția afecțiunilor cronice.
'Îmbătrânirea populației reprezintă un fenomen demografic global ce generează provocări semnificative în domeniul sănătății publice. România se confruntă cu o rată ridicată a mortalității cauzate de cancer, multe cazuri fiind descoperite în stadii avansate, fapt care reduce șansele de supraviețuire. Studiile indică faptul că diagnosticarea timpurie a cancerului poate îmbunătăți semnificativ ratele de supraviețuire, însă, din păcate, mulți dintre pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate, din lipsa unui program național de screening' - spune Alexandra Dobre, Fondatoare Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, organizatoare și gazdă a evenimentului. 'În acest context, proiectul «Sănătatea nu are vârstă» vine ca o inițiativă necesară și binevenită, având scopul de a umple golul existent în materie de prevenție și diagnostic. Printr-o abordare integrată care combină educația medicală, prevenția activă și accesul facil la servicii de diagnostic și tratament, proiectul își propune să ofere seniorilor cunoștințele și resursele necesare pentru a-și monitoriza starea de sănătate și a lua măsuri proactive în privința prevenției cancerului'.
Organizatorii, speakerii și invitații speciali vor aborda trei subiecte de discuție, foarte importante pentru prevenția în sănătate:
Depistarea precoce a problemelor cardiace prin identificarea semnelor sau factorilor de risc pentru bolile de inimă, înainte ca acestea să devină grave sau să producă simptome evidente. Astfel pacientul poate beneficia de intervenții rapide - schimbarea stilului de viață, tratament - care pot preveni infarctul, insuficiența cardiacă sau alte complicații.
Depistarea precoce în domeniul oncologiei, prin descoperirea cancerului în stadii incipiente, atunci când încă se mai poate tratat. Metodele comune de analize preventive sunt mamografia - pentru cancer de sân, testul Papanicolau și HPV - pentru cancer de col uterin, colonoscopia - pentru cancer de colon, screening-ul pentru cancerul de prostată sau de piele.
Vaccinarea și importanța acesteia. Vaccinarea ajută la prevenirea bolilor infecțioase grave (precum gripa, rujeola, hepatita, HPV care poate duce la cancer). Vaccinurile funcționează 'antrenând' sistemul imunitar să recunoască și să lupte rapid împotriva anumitor viruși sau bacterii.
Accesul este gratuit pentru seniorii bucureșteni care se pot înscrie trimițând un mesaj privat pe pagina de Facebook a Asociației Institutul Român de Îmbătrânire Activă: https://www.facebook.com/AsociatiaInstitutulRomanPentruImbatranireActiva
'Aș dori să am la dispoziție tot «know how»-ul privind «îmbătrânirea activă», pentru că personal, eu însumi mă aflu în această perioadă a vieții!' - spunea Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, cu ocazia deschiderii lucrărilor celei de-a II-a ediții a Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2024, ediția a II-a, un veritabil 'maraton al cunoașterii', al împărtășirii de experiențe și al schimbului de idei despre cum să trăim o viață frumoasă și activă pe măsură ce înaintăm în vârstă. 'Cred că sunt cel puțin trei dimensiuni de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba despre seniori: cea biologică, cea sociologică și cea economică. Atunci când vine vorba despre dimensiunea biologică, rolul Ministerul Sănătății, al furnizorilor de servicii, medici și asistenți medicali este să ofere persoanelor în vârstă acces la servicii medicale de calitate. Trebuie să încurajăm și un comportament preventiv, pentru că altfel nu putem vorbi despre «îmbătrânire activă». Legat de al doilea aspect, cel sociologic, consider că respectul - și nu acceptarea în societate, în ceea ce privește persoanele vârstnice este foarte important. Trebuie să vedem cum abordăm problemele persoanelor singure, lipsite de susținere și fără acces rapid la servicii de sănătate. Iar al treilea aspect, cel economic este la fel de important! Și, în mod evident, activitatea zilnică pe care o desfășoară un vârstnic poate fi o resursă extraordinară pentru economia românească!'.
Cea de-a III-a ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2025 va fi organizată în toamna acestui an tot de către de Alexandra Dobre, Fondator Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
Așadar, vă așteptăm să descoperiți metode certe care ne mențin tineri indiferent de vârstă și care ne fac să ne trăim conștient și frumos bătrânețea.
Mulțumim sponsorilor care ne sunt alături în acest demers - MERCK România, MSD România și Terapia SUN PHARMA și partenerului susținător, Pharmaceris.
Mulțumim pentru atenția acordată acestui eveniment la care vă invităm să participați.
Biroul de Presă
Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].