Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)

Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Evenimentul, ajuns anul acesta la a VII-a ediție, a fost cu adevărat un festin, micii participanți, ajutați de mămici sau de bunici, pregătind de la plăcinte cu varză sau mere, sarmale cu nucă și semințe de dovleac, mâncare de prune, fasole bătută sau iahnie și până la pâine și turtă pe vatră, atât ca să încânte papilele gustative ale membrilor juriului și ale celorlalți participanți, cât și pentru a cinsti memoria străbunicilor lor, de la care susțin, cu multă mândrie, că au moștenit rețetele după care au gătit.
'Ne-am întâlnim astăzi cu 11 localități din județul nostru, care au adus la standuri, la mesele pe care le-au împodobit, rețete de post specifice locului de unde provin. Este cu atât mai nimerit acest festival, care se ține de data aceasta în Joia Mare, deoarece știm cu toții că, cel puțin în zona aceasta de sud, există obiceiul să fie făcute acele focuri de Joimari, urmate de pomana care se dă pentru sufletul morților, o pomană în străchini noi de lut, în care se pun bucate de post și apă. De aceea ne gândim la cei plecați dintre noi, iar ediția de astăzi este una pentru gustul celor care participă, dar și pentru cei care ne-au părăsit', a precizat, pentru AGERPRES, Amalia Boari de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, organizator, împreună cu școala și autoritățile locale din Prundeni, al acestui eveniment.
Ideea acestui festival gastronomic a pornit în urmă cu mai mulți ani de la cadrele didactice din comuna vâlceană, care și-au dorit ca astfel să-i învețe pe cei mici despre tradițiile și obiceiurile locului, dar în timp și celelalte localități din vecinătate s-au alăturat inițiativei, festivalul devenind astfel unul județean, iar numărul școlilor participante de la an la an tot mai mare.
'Dorim ca anul viitor să invităm și partea de nord a județului. Suntem atât de diferiți. Mă uit și la noi, la localitățile învecinate, și avem atâtea elemente diferite, de la gastronomie și până la folclor și costumul tradițional, care merită să fie cunoscute. Consider că noi, cadrele didactice, trebuie să le insuflăm copiilor dragostea pentru tradiții și obiceiuri, pentru că omul simplu de la țară, prin creația lui simplă și prin sufletul frumos pe care l-a avut întotdeauna, a realizat aceste minunății de care noi ne bucurăm astăzi. Noi, aici în școală, insistăm - eu chiar am și un opțional cu alimentația sănătoasă - pe păstrarea tradiției culinare din zonă și vă pot spune că au renunțat copiii la sucuri, au renunțat la cipsuri. Deci, observ o îmbunătățire pe zi ce trece a mesajului nostru, care este să iubim tradiția și gastronomia noastră străveche și să venim cu rețetele de la străbunici', a adăugat directoarea Școlii Gimnaziale Prundeni, Elena Toader-Stănescu.
Organizatorii festivalului se gândesc astfel să și publice aceste rețete într-o carte de bucate, pentru ca ele să nu se piardă și să bucure și generațiile viitoare.
'Nu există o ierarhie în acest concurs. Cu toții sunt premianți, cu toții primesc diplome, pentru că fiecare dintre ei s-a învrednicit să aducă ceea ce au mai bun în comunitate, iar aceste rețete de post le-au preluat de la bunici, de la mămici și ni le-au adus nouă, le-au promovat în cadrul acestui festival. Spunem noi că sunt cei mai buni promotori ai valorilor de patrimoniu cultural imaterial în care se încadrează și arta culinară locală. Toate bucatele cu care au venit sunt specifice zonelor de proveniență și, chiar dacă arta culinară nu rămâne înțepenită așa doar în tradiție și ei i-au mai adăugat și ingrediente noi, cum ar fi năutul sau chiar tapioca, o rețetă cumva specifică sud-americană, să știți că în general sunt preparate după rețete tradiționale românești - de la mâncarea de dragavei, plăcintele cu varză sau vărzările, la dulcețuri de ardei iute și de trandafir, conserve de ciuperci, plăcinte și până la sarmalele cu nucă și cu semințe de dovleac. Este o întreagă varietate de produse tradiționale, care merită degustate, merită păstrate și, în cele din urmă, merită promovate', a mai spus reprezentanta CJCPCT Vâlcea.
La finalul degustării, elevii școlilor participante au prezentat și un program artistic, între cei care au urcat pe scenă fiind și un grup de etnici romi din Prundeni, care și-au dorit ca astfel să arate că și comunitatea lor are tradiții și obiceiuri ce merită promovate. AGERPRES/(AS - redactor: Ramona Dincă, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon
Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural
În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani
Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș
Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d
Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața
Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va
Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave
O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc
Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de
REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani
Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim
Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i