logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ZIUA FEMEII/Medicul sibian Oana Geană - ''îngerul'' bolnavelor de cancer: Munca de navigator de pacienţi o fac voluntar

Image

Oana Geană este o tânără doctoriţă radiolog de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care a ales să ajute bolnavii de cancer şi într-un alt mod - a devenit navigator pentru pacienţi, sfătuindu-i şi îndrumându-i în lupta cu boala.

Una dintre multele paciente care au reuşit să învingă cancerul, fiind ajutată de medicul navigator Oana Geană, este şi Gabriela Sofia, mama a doi copii. A întâlnit-o pe Oana Geană în noiembrie 2023, când a venit la spital cu o ecografie şi suspiciune de cancer la sân. Atunci medicul radiolog navigator a îndrumat-o să facă în acea zi o biopsie şi a ajutat-o să se interneze la Oncologie.

"Nu mi-a fost frică, pentru că am ştiut că sunt pe mâini bune. Ea (Oana Geană - n.r.) mi-a zis să nu stau, că nu e de stat, că e la început, sunt un caz incipient. Am întrebat-o când pot să vin şi mi-a zis că întreabă colegii şi îmi zice. A vorbit cu colegii de la ecografie. M-a îndrumat să fac internare de zi pe Oncologie ca să îmi poată face biopsia şi să nu plătesc. Am făcut biopsia în ziua respectivă. Eu sunt foarte mulţumită de toate serviciile, m-am operat aici, la spital (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu - n.r.). (...) Le-aş sfătui pe toate doamnele şi domnişoarele, din primul moment de când apare ceva sau simt ceva acolo, în plus, să nu stea, să meargă la medic. Pe mine foarte mult m-a ajutat asta: de când am simţit, m-am şi dus la spital şi m-am şi operat. Eu încurajez toate femeile, pentru că nu este o operaţie grea, nu este o operaţie dificilă. Mi s-a spus că o să îmi cadă părul şi am spus că nu este niciun fel de problemă, părul, unghiile cresc la loc. Eu sunt foarte mulţumită că am trecut peste, am doi copii de crescut", a declarat pentru AGERPRES Gabriela Sofia.

Practic, de doi ani, Oana Geană este cea care se ocupă de bolnavele de cancer la sân, din momentul în care fac prima investigaţie radiologică. Ea s-a remarcat nu doar prin empatie, răbdare, ci şi prin cunoştinţele ca navigator, spune şeful Secţiei de Radiologie din SCJU Sibiu, medicul Florin Grosu. Oana este omul care nu le lasă singure pe femeile care se luptă cu boala.

"Noi am constatat că femeile care erau cu cancer mamar erau foarte derutate în momentul primirii diagnosticului şi pierdeau foarte mult timp până veneau. Ele nu ştiau ce trebuie să facă. Şi atunci, neavând un om calificat care să îndrume pacienţii, dar mai ales având colegi care sunt la Bruxelles şi care se ocupă exact de cancerul de sân, mi-au zis că cel mai bine este ca să deleg o persoană din echipa de medici care să se ocupe de pacienta respectivă, ca să o preia, să ştie de ea, să o avem în evidenţă, să o sfătuiască, femeia respectivă să aibă în primul rând moral. Asta am făcut. Colega noastră a dat concurs şi este foarte apreciată de către paciente, este empatică şi are nişte calităţi native care o ajută. (...) Oana Geană ne ajută pentru că astfel nu lăsăm nicio femeie să stea singură şi dezorientată în curtea spitalului", a explicat pentru AGERPRES medicul Florin Grosu.

Acesta atrage atenţia că multe femei se prezintă târziu la medic.

 


Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES 


"Noi în mod normal ar trebui să facem biopsii şi cele mai multe rezultate să fie negative, nu pozitive. La noi este invers, la noi aproape toate sunt pozitive. Noi ar trebui să excludem cancerul, nu neapărat să îl confirmăm. Din păcate, lumea nu vine la timp la spital şi există un grad de conştientizare redus. (...) Mamografia se face după 40 de ani, ea ar trebui făcută obligatorie. Oana Geană este medic navigator pentru pacientele cu cancer la sân, pentru că aici trebuie să ne mişcăm şi foarte repede şi este numai pentru imagistică. (...) Din păcate, sunt foarte multe cazuri de cancer, unele vin la noi cu complicaţii. Sunt puţine femeile care vin la noi şi spun că nu au simţit nimic şi şi-au făcut un control de rutină", a precizat Florin Grosu.

Potrivit şefului Radiologiei din SCJU Sibiu, după ce se face biopsia unei paciente, Oana Geană ia legătura cu oncologul sau cu chirurgul şi îndrumă acea bolnavă. Ea este intermediarul dintre medici şi pacientele oncologice. Înainte să existe un medic navigator, femeile luau rezultatul de la Radiologie, se programau la medicul de familie, pe urmă la restul doctorilor, ceea ce însemna timp pierdut. Ulterior, pierdeau din nou timp, până se decideau dacă să facă sau nu biopsia, operaţia, orice terapie indicată.

"De regulă, pacientele îşi luau informaţiile de pe stradă, de la cunoscuţi sau de pe Google, unde e şi mai rău. Aşa eu am hotărât ca să avem un medic navigator, ca şi în străinătate şi (...) când Oana nu era toate femeile plângeau când mergeau la biopsie, de când este Oana ele nu mai plâng, ştiu ce le aşteaptă. Femeilor le este frică de diagnostic, de necunoscut", a mai spus medicul Florin Grosu.

Medicul radiolog Oana Geană recunoaşte că face totul numai din pasiune şi din dorinţa de a ajuta.

"Bonusul meu este că îmi place să ajut. Munca de navigator o fac voluntar. Eu le-am spus de la început că o să le ajut (pe paciente - n.r.) până intră pe tratament. Le-am dat numărul meu de telefon personal, mă sună inclusiv în weekend şi eu le-am susţinut şi moral", ne mărturiseşte ea.

 

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES 


Aceasta admite că în cazul femeilor cu cancer "este greu să te implici, din punct de vedere emoţional, pentru că multe au copii, mai ales copii mici".

Cel mai greu moment din meseria ei de medic radiolog navigator a fost atunci când a primit de la o familie fotografii cu coroanele depuse pe mormântul uneia dintre pacientele ei, care pierduse lupta cu boala. În majoritatea cazurilor însă, pacientele o caută şi îi mulţumesc că au fost salvate în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

"Niciodată nu m-am gândit să renunţ, pentru că am pacientele care mă sună şi îmi mulţumesc şi ne caută şi sunt fericite că au depistat din timp boala şi s-au salvat. (...) Cel mai greu este să nu empatizezi prea mult şi să fii cerebral să înţeleagă că trebuie să facă investigaţiile, să lase frica de rezultat, frica de chimioterapie. De multe ori pacientele mă întreabă: 'Aşa ca de la mamă, la mamă, să fac biopsia sau nu?' Şi le spun că neapărat să facă", afirmă Oana Geană.

În Secţia de Radiologie a SCJU Sibiu vin nu doar femei din judeţul Sibiu sau judeţele limitrofe, ci din toată ţara, pentru că biopsiile şi restul investigaţiilor pentru cancerul mamar se fac în general în centrele medicale mari.

Potrivit Oanei Geană, peste 400 de paciente suspecte sau diagnosticate cu cancer au apelat la ajutorul ei în 2023. Asta înseamnă cel puţin un caz nou de cancer mamar depistat săptămânal. Oana Geană se numără printre medicii radiologi din Sibiu care fac inclusiv biopsii.

"Mă sperie că vin într-un stadiu destul de avansat, ignoră leziunea şi speră să dispară. Multe paciente pun ce li se întâmplă pe seama vaccinului anti-COVID. Problema este că acest cancer nu doare şi 90% dintre biopsii sunt urmate de confirmări (ale cancerului - n.r.). Cel mai greu este să-i confirmi cuiva diagnosticul după ce l-ai aflat histopatologic şi să-i spui. (...) Recomand tuturor să meargă la timp la medic, pentru că terapiile au evoluat foarte mult", a adăugat medicul navigator.

Pacientele diagnosticate cu cancer de sân care aleg să se trateze la SCJU Sibiu beneficiază de acum de terapie chirurgicală minim invazivă, cu ajutorul unei aparaturi ultramoderne. Este vorba despre tehnica ganglionului santinelă, o abordare chirurgicală modernă utilizată în tratamentul chirurgical al cancerului de sân, cu scopul de a evita, în siguranţă, excizia ganglionilor axilari. Cele două echipe de chirurgie oncologică ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, conduse de medicul Ciprian Tănăsescu - Clinica Chirurgie I şi medicul Dan Bratu - Clinica Chirurgie II, au efectuat cu succes zilele acestea primele două astfel de intervenţii chirurgicale, cu ajutorul aparaturii achiziţionate, au anunţat reprezentanţii unităţii medicale. AGERPRES/(A, AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 43

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 12-05-2025 09:38

Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi

Sanatate 11-05-2025 18:40

Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat. &#

Sanatate 09-05-2025 19:10

Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune

Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).

Sanatate 09-05-2025 14:23

MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate

Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î

Sanatate 09-05-2025 13:48

Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.

Sanatate 09-05-2025 13:06

INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie

Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur

Sanatate 09-05-2025 10:10

Iași: Consultații și terapie nutrițională personalizată - gratuit pentru pacienții IRO

Pacienții aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași pot beneficia gratuit, din această lună, și de servicii de consultanță și terapie nutrițională personalizată. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat că în fiecare zi de miercuri, între orele 08:30 - 12:00, în cadrul Ambulatoriului Extern de

Sanatate 09-05-2025 08:52

Buzău: Se caută specialiști pentru un angiograf de 500.000 de euro căruia 'să-i dea viață'

La 10 ani din momentul în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost dotat cu un angiograf în valoare de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească are nevoie de personal care 'să-i dea viață', în situația în care, momentan, doar un singur specialist efectuează în mod programat investigații pentru pacienții cu afecți

Sanatate 08-05-2025 15:51

INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai

Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip

Sanatate 08-05-2025 15:11

Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'

Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi

Sanatate 08-05-2025 14:50

Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic

Sanatate 08-05-2025 14:36

Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar

Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate

Sanatate 08-05-2025 12:36

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu

Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir

Sanatate 08-05-2025 12:20

Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată

O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m

Sanatate 07-05-2025 18:45

Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.