logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Nutriţionistul Adina Rusu: Postul este o adevărată detoxifiere a organismului; e important să avem o disciplină a meselor

Imagine din galeria Agerpres

Încadrându-se în tiparul alimentaţiei vegetariene, postul este perceput ca fiind nu doar o etapă de curăţare spirituală, ci şi o adevărată detoxifiere a organismului, afirmă nutriţionistul Adina Rusu, care vine şi cu sfaturi - pentru a obţine beneficii maxime în această perioadă trebuie să consumăm cât mai multe alimente integrale, cât mai diversificate, să evităm produsele ultra-procesate şi să avem o cât mai bună organizare a meselor pe tot parcursul zilei.

 

Sursa foto: Adina Rusu


Aceasta a declarat pentru AGERPRES că introducerea alimentelor ultra-procesate în alimentaţia de post poate contrabalansa toate beneficiile pe care le-ar putea aduce eliminarea produselor de origine animală din meniul zilnic, aspect confirmat de cercetări ştiinţifice recente.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

"Încadrându-se în tiparul alimentaţiei vegetariene, postul este perceput ca fiind nu doar o etapă de curăţare spirituală, ci şi o adevărată detoxifiere a organismului. În teorie, această percepţie nu este departe de adevăr, alimentaţia vegetariană, împreună cu efectele pe care activitatea religioasă le poate induce asupra psihicului, putându-se constitui într-o adevărată 'resetare' a organismului. În mod tradiţional, postul Paştelui era caracterizat prin creşterea consumului de vegetale specifice primăverii, cu multe salate şi mâncăruri pe bază de urzici, leurdă sau spanac, adevărate cocktail-uri de fitonutrienţi. În ultimii ani însă, alimentaţia modernă a înlocuit parţial aceste alimente extrem de benefice pentru organism cu produse speciale vegane sau de post, cum ar fi salamul vegan, brânza de post sau burgerul pe bază de tofu. Introducerea alimentelor ultra procesate în alimentaţia de post poate contrabalansa toate beneficiile pe care le-ar putea aduce eliminarea produselor de origine animală din meniul zilnic, aspect confirmat de cercetări ştiinţifice recente", a spus nutriţionistul.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În opinia specialistului, eliminarea produselor de origine animală din alimentaţie, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, poate contribui la scăderea aportului de grăsimi şi în special de grăsimi saturate şi de tip trans, compuşi nocivi pentru organismul uman.

"Mai mult, creşterea consumului de alimente de origine vegetală reprezintă pentru organism suplimentarea aportului de fibre, cu numeroase implicaţii pozitive. Astfel, cercetările ştiinţifice au arătat că postul religios are ca efect scăderea nivelului LDL - colesterolului seric, aşa-numitul colesterol 'rău', scăzând astfel riscul de ateroscleroză. Aportul corespunzător de fibre alimentare are rol şi în menţinerea echilibrului florei intestinale şi a sănătăţii colonului, ajutând şi la reglarea tranzitului intestinal. Mai mult, consumul unei cantităţi optime de fibre alimentare este asociat cu scăderea riscului de boli cardiovasculare, de diabet şi chiar de cancer. Fiind urmat pe o perioadă determinată de timp, postul religios nu are influenţe majore asupra nivelului celor mai mulţi micronutrienţi, putându-se constata creşteri semnificative doar în cazul aportului de magneziu şi de folat. Puţinele studii realizate în acest sens au confirmat şi creşterea nivelului de antioxidanţi din organism, urmare a perioadei de post religios, contribuind astfel la scăderea stresului oxidativ", a explicat Adina Rusu.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În ceea ce priveşte dezechilibrele alimentare care pot apărea, postul religios este asociat la noi în ţară, în mod tradiţional, cu o creştere a consumului de carbohidraţi, mai exact de pâine, orez, cartofi şi paste, şi cu scăderea aportului de proteine şi de grăsimi sănătoase, spune nutriţionistul.

"Consumul excesiv de alimente bogate în zahăr şi amidon poate conduce la o dezechilibrare a apetitului, la mărirea considerabilă a porţiilor de alimente şi la creşterea în greutate. De asemenea, cercetările ştiinţifice au arătat că, după o perioadă de post, poate apărea în organism scăderea nivelului de riboflavină (vitamina B2) şi de calciu", a menţionat Adina Rusu.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Pentru a nu avea o creştere în greutate sau anumite deficienţe nutriţionale la finalul postului, trebuie să avem în vedere câteva reguli simple care stau la baza unei alimentaţii sănătoase - precizează ea.

"Astfel, şi în perioada postului, este foarte important să avem o disciplină a meselor, astfel încât să ne putem ţine apetitul sub control. Distanţa foarte mare dintre mese poate duce la variaţii foarte mari ale glicemiei şi la creşterea apetitului, făcându-ne să controlăm tot mai greu ce şi cât mâncăm. De asemenea, este important să includem în alimentaţia noastră surse vegetale de proteine cât mai variate, cum ar fi hrişcă, năut, fasole, linte, tofu, quinoa sau nuci. Spre deosebire de alimentele de origine animală, care conţin proteine complete (cu toţi aminoacizii esenţiali - pe care organismul nu îi poate sintetiza), proteinele din plante sunt incomplete. Astfel, pentru a obţine toţi aminoacizii esenţiali trebuie să includem în meniul nostru surse vegetale diferite de proteine; cu alte cuvinte, să avem o alimentaţie cât mai diversificată. Consumul nucilor, seminţelor şi al uleiurilor sănătoase contribuie atât la reglarea apetitului, cât şi la asigurarea unui aport corespunzător de grăsimi sănătoase. Uleiul de măsline, de exemplu, pe lângă numeroase alte beneficii, este bogat în lipoproteine cu densitate mare (HDL), care contribuie la creşterea în organism a nivelului HDL - colesterol, 'colesterolul bun', scăzând riscul apariţiei plăcilor de aterom pe vasele sanguine", mai spune Adina Rusu.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Ea ne recomandă ca pentru a evita apariţia unui deficit de vitamina B2 în urma perioadei de post să includem în alimentaţie surse precum quinoa, ciuperci, avocado şi migdale. De asemenea, susţine Adina Rusu, pentru a combate apariţia deficitului de calciu se pot consuma alimente fortificate, cum ar fi laptele vegetal fortificat cu calciu şi vitamina D, care ajută absorbţia acestui mineral. Alte surse vegetale, cum ar fi spanacul, de exemplu, deşi conţin cantităţi însemnate de calciu, au în compoziţie şi acid oxalic, care leagă calciul şi împiedică absorbţia acestuia în organism, în proporţie de 95%.

Adina Rusu atrage atenţia că, dacă în ceea ce priveşte nutrienţii pe care ar trebui să îi includem în alimentaţia noastră în post lucrurile sunt destul de simple, există şi alimente care ar trebui să fie consumate cu moderaţie sau chiar evitate.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


"Este vorba despre unele produse speciale 'de post', multe dintre ele încadrându-se perfect în categoria alimentelor junk food, având valoare nutriţională mică, fiind bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr şi sare. Astfel, dulciurile de post, cum ar fi îngheţata de post, biscuiţii de post, napolitanele de post şi multe altele conţin la fel de mult zahăr şi grăsimi ca dulciurile obişnuite din comerţ, fără a aduce vitamine şi minerale. De asemenea, îndulcitorii vegani - precum melasa, siropul de arţar sau cel de agave - reprezintă tot zahăr adăugat, care, consumat în cantităţi crescute, contribuie la creşterea riscului de boli vasculare şi de obezitate. În cazul 'laptelui' vegetal, trebuie să evităm produsele care au zahăr adăugat, acestea fiind uşor de identificat urmărind lista de ingrediente de pe etichetă. Brânzeturile vegetale pot reprezenta o alegere nesănătoasă întrucât uleiul de cocos reprezintă sursa cea mai frecventă de grăsimi din compoziţia acestora. Motivul principal este că brânzeturile trebuie să fie solide la temperatura camerei şi, cu excepţia uleiului de palmier care este tot solid, celelalte uleiuri vegetale sunt lichide. Uleiul de cocos este însă foarte bogat în grăsimi saturate, chiar mai bogat decât grăsimile animale. La rândul lor, aceste grăsimi saturate contribuie la creşterea nivelului de LDL - colesterol din organism, acel tip de colesterol responsabil pentru formarea plăcilor de aterom de pe vasele sanguine. Aceste grăsimi saturate reprezintă motivul principal pentru care nici iaurtul de cocos nu ar trebui să fie consumat prea des sau în cantitate prea mare", arată Adina Rusu.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


De asemenea, subliniază nutriţionistul, batoanele proteice vegane, precum şi înlocuitoarele vegane de carne pot avea în compoziţie atât grăsimi nesănătoase (ulei de palmier sau de cocos), cât şi zahăr, în multe cazuri având adăugată o proteină izolată din plante, fără ceilalţi nutrienţi care se găseau în planta din care a fost extrasă proteina.

"Dacă totuşi optăm pentru astfel de produse de post, trebuie să le alegem pe cele care nu conţin ulei de cocos sau de palmier, zahăr sau sare în cantitate mare, pentru alimente a căror listă de ingrediente începe cu surse vegetale de proteine cum ar fi fasolea, lintea, năutul sau soia şi nu doar cu extracte proteice din aceste plante. Astfel, pentru a obţine beneficii maxime în urma postului, nu doar pentru minte şi spirit, ci şi pentru organismul nostru, trebuie să consumăm cât mai multe alimente integrale, cât mai diversificate, să evităm produsele ultra-procesate şi să avem o cât mai bună organizare a meselor pe tot parcursul zilei", a mai spus nutriţionistul. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 29-03-2025 12:06

Primul transplant hepatic din acest an la Spitalul 'Sfânta Maria' din Capitală; intervenția a durat 8 ore

Primul transplant hepatic din acest an a fost realizat cu succes la Spitalul Clinic ''Sfânta Maria'' din Capitală, fiind vorba despre un pacient, în vârstă de 55 de ani, care va fi externat în perioada următoare. ''O șansă la o nouă viață a început în sala de operație a Spitalului Cli

Sanatate 28-03-2025 12:11

Harghita: Autospecialele Serviciului de Ambulanță au parcurs, în 2024, peste 1,8 milioane de kilometri; numărul de solicitări - în creștere

Autospecialele Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita au parcurs, în 2024, peste 1,8 milioane de kilometri, numărul de solicitări fiind în creștere, de la an la an. Datele furnizate AGERPRES de directorul Serviciului de Ambulanță Județean Harghita, dr Péter Szilárd, arată că anul trecut cele 63 de autospecia

Sanatate 28-03-2025 11:00

Dietetician Adina Rusu: Trecerea la ora de vară aduce modificări în patternul alimentar

Trecerea la ora de vară determină modificări temporare în patternul alimentar, cu mese principale decalate și mai multe episoade de foame resimțită pe parcursul nopții, afirmă președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu. Ea a precizat că aceste modificări pot duce la un risc crescut de indigestie și la creștere

Sanatate 28-03-2025 09:00

MARTIE LA FEMININ/Timiș/Doctorițele creștin-ortodoxe: Noi suntem instrumente prin care Dumnezeu face minunile vindecărilor

Prof. univ. dr. Daniela Iacob, șefa Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, este și președinta Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara, iar maica Anastasia, absolventă de Teologie și Medicină, a devenit medic cardiolog la Spitalul CF Timișoara. Ambele sunt acei 'doctori fără de arginți', care ajută la

Sanatate 27-03-2025 13:33

INSP: 97.315 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 17 - 23 martie; două decese confirmate cu gripă

Un număr de 97.315 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 17 - 23 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate două decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gri

Sanatate 27-03-2025 11:58

Prahova: Saloane de înfrumusețare din Ploiești, închise temporar de DSP

Mai multe saloane de înfrumusețare din municipiul Ploiești au fost închise temporar în urma unor controale efectuate de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova în timpul cărora au fost depistate nereguli legate de igienă. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DSP Prahova, pentru trei unități s-

Sanatate 27-03-2025 11:57

Dr. Theodora Benedek: În România sunt peste 6 milioane de pacienți hipertensivi, potrivit OMS (GALERIE FOTO)

Președintele Societății Române de Hipertensiune (SRH), Theodora Benedek, a declarat joi, la Târgu Mureș, cu ocazia Zilei Mondiale a Aderenței la Tratament, că estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că în România ar fi peste 6 milioane de pacienți hipertensivi, iar peste 4 milioane de români au valori tensionale crescute, neco

Sanatate 27-03-2025 11:36

Bistrița-Năsăud: Peste 140 de persoane doresc să devină voluntari la Ambulanță

Peste 140 de persoane s-au înscris în programul de voluntariat organizat de Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Bistrița-Năsăud și speră să fie printre cei 25 selectați la final, care vor munci cot la cot cu echipajele medicale, începând din vara acestui an. Programul a fost reluat după o pauză de cinci ani, iar &icir

Sanatate 27-03-2025 08:50

Buzău: CJAS solicită modificarea legislației pentru supravegherea beneficiarilor de concedii medicale

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău solicită modificarea legislației privind verificarea persoanelor care beneficiază de concedii medicale, în situația în care actualele prevederi nu permit o supraveghere temeinică a pacienților, atât din punct de vedere fizic, cât și scriptic. CJAS Buzău a înregi

Sanatate 26-03-2025 17:55

Vrancea: Tuberculoza continuă să facă victime în județ - 163 de cazuri diagnosticate și 18 decese în 2024

Tuberculoza continuă să facă victime în Vrancea, în ciuda unor metode eficiente de diagnosticare și tratament, astfel că anul trecut 18 persoane au pierdut lupta cu boala, șapte din mediul urban și 11 din mediul rural, atrag atenția specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. 'Astăzi, avem instrumentele necesare p

Sanatate 26-03-2025 15:59

Sibiu: Psihiatria românească este la nivel european și mondial - concluzia Congresului Național

Psihiatria românească este la nivel european și mondial, însă medicii din acest domeniu trebuie să fie uniți pentru a combate stigmatizarea pacienților români, în condițiile în sănătatea mintală a devenit o prioritate în țara noastră, au concluzionat doctorii Doina Cosman și Ciprian Băcilă din cadrul Asociației Române de Psih

Sanatate 26-03-2025 15:40

Raport: Evaluarea riscului oncologic în asistența medicală primară este insuficientă; număr mic de consultații preventive

Programele publice de promovare a sănătății sunt subfinanțate și slab dezvoltate, iar evaluarea riscului oncologic în asistența medicală primară este insuficientă, din cauza numărului mic de consultații preventive - sunt unele dintre concluziile unui raport lansat, miercuri, de All.Can România privind eficientizarea resurselor în oncologie, o analiză despre

Sanatate 26-03-2025 14:29

CGMB: Secțiuni din Policlinicile Vitan și Titan vor fi transmise în administrarea Sectorului 3, în vederea consolidării

Secțiuni din policlinicile Vitan și Titan urmează să fie transmise din administrarea Municipalității în cea a Consiliului Local Sector 3, conform unor proiecte care vor fi dezbătute în ședința de joi a Consiliului General al Capitalei. Este vorba despre spații cu destinație medicală și spații comune aferente acestora care urmează s

Sanatate 26-03-2025 14:23

Suceava: A fost numit un nou manager la Spitalul Județean

Medicul primar urolog Ionuț Jurchiș este noul manager interimar al Spitalul Clinic de Urgență 'Sfântul Ioan cel Nou' Suceava, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Gheorghe Șoldan. Potrivit acestuia, contractul de management a fost semnat marți dimineață și e valabil până la ocuparea prin concurs a postului, dar

Sanatate 26-03-2025 14:17

Camera Deputaților/Pacienții pot face donații unităților sanitare în care au fost îngrijiți, cu respectarea legii în materie

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia pacienții pot face donații unităților sanitare în care au fost îngrijiți, cu respectarea dispozițiilor legale în materie. Au votat 'pentru' 283 de deputați și s-au înregistrat 20 de abțineri. Propunerea legislativă