MARTIE LA FEMININ/Timiș/Doctorițele creștin-ortodoxe: Noi suntem instrumente prin care Dumnezeu face minunile vindecărilor

Prof. univ. dr. Daniela Iacob, șefa Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, este și președinta Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara, iar maica Anastasia, absolventă de Teologie și Medicină, a devenit medic cardiolog la Spitalul CF Timișoara.
Ambele sunt acei 'doctori fără de arginți', care ajută la venirea pe lume a vieții, o ocrotesc, aduc vindecare trupească celor care le trec pragul, împart hrană celor care nu o au și aduc mângâiere celor care sunt pe patul suferinței în ultimele clipe.
Mesajul lor este acela că femeia de astăzi trebuie să fie demnă, fără a fi trufașă, să fie smerită, fără a fi umilită și să o aibă întotdeauna ca model pe Maica Domnului.
'Prima dată am terminat Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, am dat la medicină și la terminarea anului trei am intrat și în mănăstire. Și le-am făcut așa, în paralel, pe toate. De multe ori noi credem că noi înșine facem alegerile în viață, dar, de fapt, Dumnezeu ne alege pe fiecare dintre noi pentru o misiune. În urmă cu zece ani îmi doream să fiu la un schit mic în munte, unde să am o viață liniștită și să mă rog. Dar după ce am terminat facultatea de medicină, l-am întâlnit pe Înalt Prea Sfințitul Ioan Mitropolitul Banatului, am discutat, i-am spus cine sunt, ce am terminat și m-a întrebat ce am de gând. I-am spus că vreau să mă retrag la mănăstire și să continui misiunea la mănăstire, dar dânsul a spus: 'Ai făcut atâta școală și ți-a dat Dumnezeu talantul ăsta și nu este voie să îl risipești. Locul tău este aici, în Timișoara, ca să ajuți oamenii cu ce te-a înzestrat Dumnezeu'. Și de atunci sunt în Timișoara și lucrez la Spitalul CF din anul 2021. Un an am fost și profesoară de limba și literatura română, apoi a urmat medicina, mi-am luat doctoratul în medicină și sunt asistent universitar, deci lucrez și cu studenții', a povestit, pentru AGERPRES, maica Anastasia.
În fiecare an, la primul contact cu noile grupe de studenți, tinerii sunt uimiți să vadă o măicuță intrând la curs, pentru că nu sunt obișnuiți cu lumea monahală. Apoi, când constată că asistenta lor este 'o maică atipică', vorbăreață și deșteaptă, o îndrăgesc deîndată.
Sursa foto: Mitropolia Banatului
'Ei sunt obișnuiți că monahii vorbesc mai puțin, că ne rugăm. Dar eu sunt o maică mai atipică. Lucrând în lume și fiind cu studenții pe care trebuie să-i învăț, trebuie să le transmit cunoștințele. Și atunci, eu sunt o maică mai atipică, mai vorbăreață', punctează măicuța cardiolog.
Maica Anastasia a intrat în echipa de la Spitalul Feroviar Timișoara la începutul pandemiei COVID-19. A ajutat bolnavii, a fost ea însăși pacient infectat cu SARS-CoV2, colegii au tratat-o și a continuat misiunea de a-i salva pe alții. Acum, medicul de la Mitropolia Banatului are afișat numărul de mobil la care poate fi contactată și nu are nicio clipă liberă. Când nu este la spital, merge la căminele de copii, în centrele de bătrâni, face consultații, duce hrană, ajută.
'Sunt medic primar în medicină internă și specialist cardiologie, în spital. Eu sunt acum într-o echipă de medici foarte tineri. Sunt și medici mai în vârstă, de la care am avut foarte multe de învățat. Toți colegii mei își dau toată silința pentru tratarea bolnavului, care este pe primul loc. Colegii mei sunt foarte credincioși, deși suntem în spital din confesiuni diferite, dar aceasta nu împiedică colaborarea noastră foarte bună. Am intrat în spital în pandemie. Cred că pandemia a fost o lecție pentru toată omenirea și probabil că a sensibilizat oamenii sub diferite aspecte: al credinței, al socializării, al ajutorării, dar și privind adresabilitatea la medic, pentru că nu stau până sunt în ultima fază, ci se adresează la medic mult mai repede. În timpul pandemiei am ajutat pacienții, am fost și eu ajutată ca pacientă internată în spital și am făcut ascultare de medicii buni, care m-au tratat. (...) Am avut ca pacienți tot felul de oameni, inclusiv cazuri sociale, de la profesori universitari până la ultima bătrânică rămasă singură. Merg și în centre de bătrâni, în timpul liber, cât îmi permite, de obicei în weekend-uri sau dacă este o situație mai gravă mă duc, evaluez persoana, cei care nu pot fi rezolvați la domiciliu sunt internați în spital pentru investigații, pentru acordarea unui tratament specializat. Cei care nu vor internare sunt ajutați acasă, cât se poate. Oamenii deja mă cunosc, iar la Catedrală este afișat numărul meu de telefon, să mă sune când au nevoie. Și oamenii vin, întreabă celelalte maici de mine, ele îmi transmit tot timpul cazurile sau mă sună direct pacienții. Sunt foarte multe astfel de cazuri. Nu le-am contabilizat', mărturisește doctorița.
Maica Anastasia consideră că fiecare caz de boală sau social este trimis de Dumnezeu și de multe ori o suferință este pornită dintr-o neîmpăcare, dintr-un necaz. De aceea, trebuie văzut și sufletul, cu puțină consiliere, cu un medic-psiholog. Dacă sunt probleme sufletești grele, maica Anastasia recomandă preotul, care este altceva decât o măicuță.
'Eu cu pacienții mei nu discut partea confesională, pe teme de spiritualitate, decât dacă ei încep și vor. Prima dată este medicul care își face datoria, face anamneza, investigații, îi spune pacientului concluziile, ce boli are și dacă pacientul îmi spune că dorește să avem și un dialog, cu drag îi stau la dispoziție. Dar niciodată nu îi întreb de confesiune. La fel sunt și cu studenții, sunt coordonatoare de licență. Anul trecut, din zece studenți ale căror licențe le-am condus, opt erau penticostali sau baptiști. (...) Suntem cu toții frați întru Hristos. Sunt și maici, dar și părinți care au terminat medicina, farmacia. Mulți dintre ei au lucrat o perioadă ca medici, apoi au decis să se retragă la mănăstire și să ajute doar comunitatea din jur', arată maica Anastasia.
Ea se întâlnește zilnic cu mulți oameni aflați în nevoi, fiecare cu povestea sa, considerându-l pe fiecare în parte ca o misiune ce trebuie îndeplinită cu multă iubire.
'Modelul femeii de astăzi, pe care ar trebui să-l urmeze, ar trebui să fie Maica Domnului și atunci nimeni nu greșește. Avem și alte exemple de urmat, cel al sfinților doctori fără de argint: Sfântul Luca al Crimeei a fost medic, Sfinții Cosma și Damian din Roma, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon. În fiecare clipă știu că eu, ca medic, sunt doar un instrument prin care Dumnezeu lucrează pentru vindecarea oamenilor. Sunt și eu om, am și eu neputințele mele, am și eu fricile mele pe care doar cu ajutorul Lui le trec', încheie maica Anastasia.
Conf. dr. Daniela Iacob, șefa Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Timișoara, este președinta Asociației Femeile Creștin-Ortodoxe din Timișoara. Membrele asociației se implică în diverse servicii sociale, mai ales să ajute familiile nevoiașe și copiii din astfel de familii.
Sursa foto: Arhiva personală dr. Daniela Iacob
'Am dezvoltat proiecte de susținere prin care venim cu ajutoare în diferite ocazii, de Paști, de Crăciun, le ducem cadouri pentru copii. Am încercat să oferim o masă caldă pentru micuții ai căror părinți nu își permit. O parte dintre membrele asociației merg la familiile nevoiașe, merg în penitenciar, unde desfășoară diferite activități, să le mai lumineze puțin ziua și viața. Încercăm să ajutăm în special familiile sărace, cu copii. Eu am crescut într-o familie credincioasă. Când eram copil, mergeam cu bunica la biserică și am crescut în sânul bisericii. Odată cu propunerea de a intra în această asociație, m-am gândit că pot să mă implic mai mult, să ajut mai mult oamenii care au nevoie de mine. Nu știu dacă am reușit, dar cred că acesta este scopul nostru în viață. Mi-am dat seama că există mulți oameni care își doresc să facă bine, am cunoscut oameni care sunt implicați și care m-au ajutat și pe mine să cresc în același timp', spune medicul neonatolog.
Secția de Neonatologie presupune terapie intensivă, fiind prima linie de contact cu micuții pacienți care au o afecțiune severă, la limita dintre viață și moarte. Iar ajutorul dat de medicul Daniela Iacob este necondiționat.
'Din acel moment, zilnic ne lovim de suferința mamelor care au astfel de copii, dar și de suferința micuților. Când avem în față un bebeluș care încape în palmă, ne dăm seama cât suntem de fragili și neajutorați, ca oameni. Cea mai mare satisfacție a mea este când vin, peste un timp, vorbesc și merg, iar familiile lor se bucură de ei. Cred că dintre toate specialitățile, neonatologia îți dă cea mai mare satisfacție', punctează doctorița.
Deși nu are o evidență a femeilor care recurg la întreruperi de sarcină, dr. Daniela Iacob constată că numărul de nașteri este în scădere cu aproape 25%, anul trecut, față de anul precedent. Aceasta și din cauza creșterii vârstei la care femeile decid că vor un copil, pentru că doresc să-și facă o carieră, dar și din cauza condițiilor socio-economice, care nu sunt generoase pentru susținerea unui copil.
'Avem o natalitate scăzută. Fiecare face un avort dintr-un motiv sau altul. Rolul nostru nu este să le judecăm, ci să le ajutăm să păstreze un copil. Eu le recomand să mai facă al doilea, al treilea copil. Unele mă ascultă. Când o familie care are deja un copil și vine cu al doilea, cu al treilea, chiar e o mare bucurie pentru mine (...). Noi, femeile medic creștine, tratăm boli din toate categoriile. A crescut foarte mult procentul de cancere în ultimul timp. Avem colege care se ocupă de imagistică și descoperă tot mai multe cancere de sân, cancere genitale. Noi facem tot ce depinde de noi, dar fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem să facem nimic. În secția de terapie intensivă neonatală se întâmplă foarte frecvent să vezi limitele medicului și vezi minunea Lui Dumnezeu, prin ajutorul pe care i-l dă acelui micuț care se luptă pentru viață, pentru fiecare respirație', detaliază dr. Daniela Iacob.
Potrivit acesteia, cancerele nu cruță nici micuții. Se întâmplă ca la câteva luni de la naștere să apară cancerele de sânge sau tumori la diverse organe.
'Pe lângă cazurile medicale, asociația pe care o conduc are cazurile sociale, familiile care nu își permit să își crească copiii, adolescentele care au copii și care sunt marginalizate și de societate și de școală, ducem hrană acasă la familii sau persoane singure care nu se pot deplasa, aplică tratamente la domiciliu, fac lecții cu copiii, stau cu copiii în intervalul în care părinții sunt la serviciu. Numai că noi nu facem o publicitate din aceasta, ci considerăm că este un lucru firesc, că așa se cuvine să facem, normal', subliniază dr. Daniela Iacob.
Sursa foto: Mitropolia Banatului
Președinta Asociației Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara ne-a relatat o întâmplare prin care, încă o dată, i s-a descoperit că medicul și Dumnezeu conlucrează.
'Imediat după o naștere, a trebuit să anunțăm mama că bebelușul are o malformație cardiacă severă. Ea știa, dar fiind o femeie credincioasă, îmi tot spunea: faceți tot ce depinde numai de dumneavoastră. A doua zi, la fel. Noi am început demersurile să-l transferăm pe copil într-un centru unde putea fi operat pe cord. Starea lui era deosebit de gravă. Mama repeta aceleași cuvinte: faceți numai ce depinde de dumneavoastră. Copilul a ajuns să fie operat și după câteva luni a venit cu micuțul în brațe să-mi spună că am făcut ce-a depins de mine. Restul, a făcut Dumnezeu. O minune', încheie dr. Daniela Iacob. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Primul transplant hepatic din acest an la Spitalul 'Sfânta Maria' din Capitală; intervenția a durat 8 ore
Primul transplant hepatic din acest an a fost realizat cu succes la Spitalul Clinic ''Sfânta Maria'' din Capitală, fiind vorba despre un pacient, în vârstă de 55 de ani, care va fi externat în perioada următoare. ''O șansă la o nouă viață a început în sala de operație a Spitalului Cli
Harghita: Autospecialele Serviciului de Ambulanță au parcurs, în 2024, peste 1,8 milioane de kilometri; numărul de solicitări - în creștere
Autospecialele Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita au parcurs, în 2024, peste 1,8 milioane de kilometri, numărul de solicitări fiind în creștere, de la an la an. Datele furnizate AGERPRES de directorul Serviciului de Ambulanță Județean Harghita, dr Péter Szilárd, arată că anul trecut cele 63 de autospecia
Dietetician Adina Rusu: Trecerea la ora de vară aduce modificări în patternul alimentar
Trecerea la ora de vară determină modificări temporare în patternul alimentar, cu mese principale decalate și mai multe episoade de foame resimțită pe parcursul nopții, afirmă președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu. Ea a precizat că aceste modificări pot duce la un risc crescut de indigestie și la creștere
INSP: 97.315 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 17 - 23 martie; două decese confirmate cu gripă
Un număr de 97.315 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 17 - 23 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate două decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gri
Prahova: Saloane de înfrumusețare din Ploiești, închise temporar de DSP
Mai multe saloane de înfrumusețare din municipiul Ploiești au fost închise temporar în urma unor controale efectuate de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova în timpul cărora au fost depistate nereguli legate de igienă. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DSP Prahova, pentru trei unități s-
Dr. Theodora Benedek: În România sunt peste 6 milioane de pacienți hipertensivi, potrivit OMS (GALERIE FOTO)
Președintele Societății Române de Hipertensiune (SRH), Theodora Benedek, a declarat joi, la Târgu Mureș, cu ocazia Zilei Mondiale a Aderenței la Tratament, că estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că în România ar fi peste 6 milioane de pacienți hipertensivi, iar peste 4 milioane de români au valori tensionale crescute, neco
Bistrița-Năsăud: Peste 140 de persoane doresc să devină voluntari la Ambulanță
Peste 140 de persoane s-au înscris în programul de voluntariat organizat de Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Bistrița-Năsăud și speră să fie printre cei 25 selectați la final, care vor munci cot la cot cu echipajele medicale, începând din vara acestui an. Programul a fost reluat după o pauză de cinci ani, iar &icir
Buzău: CJAS solicită modificarea legislației pentru supravegherea beneficiarilor de concedii medicale
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău solicită modificarea legislației privind verificarea persoanelor care beneficiază de concedii medicale, în situația în care actualele prevederi nu permit o supraveghere temeinică a pacienților, atât din punct de vedere fizic, cât și scriptic. CJAS Buzău a înregi
Vrancea: Tuberculoza continuă să facă victime în județ - 163 de cazuri diagnosticate și 18 decese în 2024
Tuberculoza continuă să facă victime în Vrancea, în ciuda unor metode eficiente de diagnosticare și tratament, astfel că anul trecut 18 persoane au pierdut lupta cu boala, șapte din mediul urban și 11 din mediul rural, atrag atenția specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. 'Astăzi, avem instrumentele necesare p
Sibiu: Psihiatria românească este la nivel european și mondial - concluzia Congresului Național
Psihiatria românească este la nivel european și mondial, însă medicii din acest domeniu trebuie să fie uniți pentru a combate stigmatizarea pacienților români, în condițiile în sănătatea mintală a devenit o prioritate în țara noastră, au concluzionat doctorii Doina Cosman și Ciprian Băcilă din cadrul Asociației Române de Psih
Raport: Evaluarea riscului oncologic în asistența medicală primară este insuficientă; număr mic de consultații preventive
Programele publice de promovare a sănătății sunt subfinanțate și slab dezvoltate, iar evaluarea riscului oncologic în asistența medicală primară este insuficientă, din cauza numărului mic de consultații preventive - sunt unele dintre concluziile unui raport lansat, miercuri, de All.Can România privind eficientizarea resurselor în oncologie, o analiză despre
CGMB: Secțiuni din Policlinicile Vitan și Titan vor fi transmise în administrarea Sectorului 3, în vederea consolidării
Secțiuni din policlinicile Vitan și Titan urmează să fie transmise din administrarea Municipalității în cea a Consiliului Local Sector 3, conform unor proiecte care vor fi dezbătute în ședința de joi a Consiliului General al Capitalei. Este vorba despre spații cu destinație medicală și spații comune aferente acestora care urmează s
Suceava: A fost numit un nou manager la Spitalul Județean
Medicul primar urolog Ionuț Jurchiș este noul manager interimar al Spitalul Clinic de Urgență 'Sfântul Ioan cel Nou' Suceava, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Gheorghe Șoldan. Potrivit acestuia, contractul de management a fost semnat marți dimineață și e valabil până la ocuparea prin concurs a postului, dar
Camera Deputaților/Pacienții pot face donații unităților sanitare în care au fost îngrijiți, cu respectarea legii în materie
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia pacienții pot face donații unităților sanitare în care au fost îngrijiți, cu respectarea dispozițiilor legale în materie. Au votat 'pentru' 283 de deputați și s-au înregistrat 20 de abțineri. Propunerea legislativă