Comunicat de presă - Uniunea Artiștilor Plastici din România
Comunicat de Presă
Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente care vor debuta în perioada 1 - 6 aprilie 2025:
Marți, 1 aprilie, vor avea loc cinci vernisaje:
La Galeria Căminul Artei se vor succeda două deschideri expoziționale: la etaj expoziția 'Interior-Exterior' a pictorului Marius Frățilă va fi prezentată de la ora 18. Curator: Florin Mocanu. Critic de artă - Ana Amelia Dincă.
De la ora 19, 'EVERYTHING CAN BE... / POATE FI ORICE' este expoziția propusă la parter. Protagoniști artiștii: Christian Zidros și Alexandru Zană. Aceștia propun un eveniment inedit atât prin modul de panotare, cât și originalitatea imaginilor oferite publicului. Curatoare - Maria Alexe.
La ora 17.00, la Galeria de Arte a municipiului Alba Iulia, va fi vernisată expoziția 'SGRAFFISSIMO' a artistului plastic Cătălin BÃLUȚ. Sunt expuse imagini din interiorul altarului capelei bisericii Sf. M. Mc. Gheorghe din Deva, decorat în tehnica sgraffito. Printate pe voal, fotografiile de mari dimensiuni au un aspect vaporos și catifelat. Aparenta lor imaterialitate este amplificată de panourile realizate în tehnica sgraffito de studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității '1 Decembrie 1018' din Alba Iulia. Studenții invită publicul iubitor de artă să se bucure și de lucrările executate în tehnica mozaicului cu piatră naturală, create de ei sub coordonarea profesorului Cătălin BÄ‚LUȚ. În deschiderea expoziției vor lua cuvântul Pr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, și Ana Dumitran, șefa secției Museikon a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Neamț vă invită la vernisajul expoziției 'DELIRIUM MUNDI' a artistului gălățean Constantin-Adrian CORCÄ‚CEL (Cornel), care va avea loc la ora 17.00, la Galeriile de Artă 'Lascăr Vorel' din Piatra Neamț (Piața 'Ștefan cel Mare', nr. 15). La acest eveniment cultural va fi prezentat publicului un număr de 40 de lucrări de grafică executate în tehnicile de gravură și desen.
La ora 18, în sala sala multimedia a Palatului Braunstein din Iași va avea loc deschiderea expoziției 'Zbor - poeme vizuale'. Expun artiștii: Zamfira Bîrzu, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu și Eugen Harasim. Prezintă criticul de artă Petru Bejan.
Miercuri, 2 aprilie, de la ora 17, Galeria 'Alfa' din Arad va găzdui vernisajul expoziției 'Retrospectivă', de grafică și gravură, a artistei Margareta Simo.
Trei propuneri expoziționale avem și pentru ziua de joi, 3 aprilie:
Galeria Nouă din Bacău va găzdui la ora 16,30 vernisajul expoziției 'Roșu-Alb -Negru' a artiștilor Dany și Gheorghe Zărnescu. Prezintă Marius Manta.
La ora 17 va avea loc vernisajul expoziției 'Reverie', de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Protagonistă - Raluca Mărginean, membru stagiar în Uniunea Artiștilor Plastici, România, absolventă a Universității de Arte și Design, Cluj Napoca, secția Pictură, Prof. Ioan Sbârciu. Prezintă istoricul de artă Vasile Duda.
Un nou proiect expozițional se va desfășura în perioada 3 - 20 aprilie 2025, la sala 'Elena Nicolau' a Muzeul Național al Țăranului Român. Manifestarea, care debutează la ora 18, aduce în atenția publicului cea mai recentă serie de lucrări a artistului vizual Liviu Mihai, prezentată în cadrul unei selecții intitulată 'A Folded Reality'. Evenimentul reprezintă o colaborare instituțională cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii a Universității București, fiind curatoriat de Ana Negoiță, Iulia Radu și Catinca Iacobescu.
Vineri, 4 aprilie, la ora 14, se deschide la Muzeul de Artă Constanța o expoziție în care publicul va putea admira 59 de lucrări din totalul 95 realizate de artista Alma Ștefănescu-Schneider, care îmbogățesc patrimoniul instituției muzeale constănțene grație donației făcută de familia artistei. Opera Almei Ștefănescu-Schneider, complexă și diversă, este prezentă astăzi în colecții muzeale și particulare din România, Germania, Polonia, Italia, SUA, Franța, Israel, Belgia și Olanda.
Duminică, 6 aprilie, la ora 15, va fi vernisată expoziția de artă decorativă și pictură 'Reflexii', care curpinde creații semnate de artistul sticlar Ioan Tămâian și de pictorul Viorel Cosor. Evenimentul este găzduit de Galeria Parter a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Prezintă criticul de artă Ion Bogdan Lefter, care a declarat: 'Doi artiști din branșe vizuale diferite își pun alături energetismele la parterul Palatului Mogoșoaia: Viorel Cosor, pictor, și Ioan Tămâian, sticlar «la bază», dar și metalist, modelator în ambele materii, între vechiul statut «decorativ» al așa-numitelor «arte ale focului» și viziunile sale de-a dreptul sculpturale. Intens reflexivi amîndoi, dar și vitali, compensîndu-și tensiunile emotive prin construcțiile retorice și chiar prin substraturi ludice, abia întrevăzute într-un caz, dar și atunci certe, deconspirate mai frecvent de către celălalt artist, mai mobil, mai imaginativ, deci mai... jucăuș.'
Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă, MSNews.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].