FEMEI ÎN LINIA ÎNTÂI/ Paramedicul Mihaela Enache (ISU Giurgiu): Lupta pentru viaţă nu ia pauză niciodată

Când câştigăm o viaţă e un sentiment puternic, unic, dar durata acelui sentiment de victorie este, în general, limitat; de multe ori nu avem timp să ne bucurăm de rezultatul obţinut pentru că sunetul asurzitor al staţiei de la serviciu anunţă un nou caz, o nouă provocare, lupta pentru viaţă nu ia pauză niciodată - este confesiunea unui paramedic SMURD, plutonier major Mihaela Nicoleta Enache, de la Garda de Intervenţie Mihăileşti din cadrul ISU Giurgiu.
Iar aceasta are cu ce se mândri. În 2020, într-un an altfel, a avut cele mai multe participări la intervenţii, iar performanţa ei a fost apreciată de superiori.
''În cadrul ISU Giurgiu activează zeci de angajaţi bărbaţi, iar printre aceştia, în sectorul operativ, activează şi patru femei care luptă cot la cot alături de colegii lor atât la incendii, la inundaţii, la accidente rutiere, la salvări de la înălţime, dar şi în salvarea vieţilor, ca paramedici SMURD, - şi acum pentru salvarea şi transportul la unităţi medicale a pacienţilor COVID. Plutonier major Enache Mihaela Nicoleta, Garda de Intervenţie Mihăileşti, este subofiţer operativ principal la stingerea incendiilor şi operaţiuni de salvare, dar a absolvit şi mai multe cursuri de pregătire ca paramedic SMURD. Îi place să activeze în acest domeniu, este dedicată meseriei, iar în anul 2020 a avut cele mai multe participări la intervenţii - 185 de intervenţii SMURD, fiind evidenţiată pe unitate pentru acest lucru. Şi acest an l-a început în forţă, având în primele luni ale acestui an tot cel mai mare număr de participări la intervenţii până acum, în cadrul ISU Giurgiu. Ca un exemplu de dăruire profesională, chiar în ziua de 1 Martie a avut o acţiune cu pacienţi COVID care a presupus ca timp de şase ore neîntrerupt să stea îmbrăcată în echipamentul de protecţie şi să ofere sprijin de specialitate'', a precizat purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu.
Mihaela Enache are 40 de ani şi şi-a început activitatea în cadrul ISU Giurgiu în anul 2007.
''Dintotdeauna mi-am dorit o meserie în care să pot să ajut oamenii. Întâmplarea a făcut ca, în anul 2007, la pompieri să fie scoase posturi la concurs. Atunci am făcut primii paşi în domeniul militar. La ISU Giurgiu m-am angajat ca subofiţer operativ principal. Mi-a fost destul de uşor să mă integrez, deoarece sunt o fire sociabilă şi ordonată. Am început cu participarea la acţiuni de stingerea incendiilor, unde a trebuit să fac faţă provocărilor şi intervenţiilor alături de colegi bărbaţi. În timp, mi-am aprofundat pregătirea şi, pe lângă pregătirea fizică pe care o desfăşor în fiecare zi pentru a fi prima la intervenţiile unde o secundă poate face diferenţa între viaţă şi moarte, am început şi pregătirea în domeniul acordării primului ajutor şi am urmat modulele I şi II de paramedic SMURD. Cred că aici mi-am găsit adevărata chemare şi, deşi este o meserie solicitantă, o fac din suflet şi cu plăcere'', a declarat pentru AGERPRES paramedicul.
Cea mai mare satisfacţie profesională este atunci când îşi îndeplineşte cu succes misiunile la care participă şi consideră că ''victoriile'' ei sunt ''victoriile tuturor''.
''Nu am stat niciodată să îmi contabilizez victoriile. Consider că victoriile mele sunt victoriile tuturor, dar cea mai mare bucurie şi împlinire sufletească este atunci când văd mulţumirea, zâmbetul şi liniştea care se citesc pe chipul oamenilor suferinzi sau al rudelor acestora după o intervenţie reuşită. Ceea ce simt şi trăiesc în acele momente este ceva unic. Acest sentiment îmi dă putere şi mă determină să mă pregătesc mai bine, să îmi doresc mai mult şi să devin mai bună în ceea ce fac'', ne spune Mihaela.
Ea admite că în situaţiile critice ''prima reacţie este cea mai importantă, nu e timp de emoţii''. Viaţa omului trebuie salvată, iar, dacă nu se poate altfel, încearcă să obţină răul cel mai mic.
Viaţa însă i-a dat şi lovituri, făcând-o să simtă acel sentiment de neputinţă în faţa morţii.
''Din nefericire, sora mea suferea de o boală incurabilă şi s-a alăturat îngerilor atunci când viaţa ar fi trebuit să fie frumoasă, aşa cum este cea a unui adolescent. Am fi dat orice să o putem salva, însă sunt sigură că ne veghează pe toţi cei din familie, de acolo, din cer. Acel sentiment de neputinţă în faţa implacabilei morţi l-am mai avut şi atunci când, ca paramedic, un tată ne-a adus-o pe braţe pe fetiţa lui în vârstă de opt ani intrată în stop cardiorespirator şi pentru care, din cauza multor altor probleme de sănătate pe care le avea, nu am mai putut face nimic", a povestit Mihaela Enache.
Ea este conştientă că în lupta dintre viaţă şi moarte o secundă poate face diferenţa. În teren contează foarte mult viteza de reacţie şi stăpânirea de sine, mai ales atunci când se intervine la cazuri în care sunt implicaţi şi copii.
''Şi eu sunt mamă a unei fete ajunse la vârsta majoratului şi înţeleg prea bine ce simte un părinte care vrea să îşi ajute copilul. Când câştigăm o viaţă e un sentiment puternic, unic, dar durata acelui sentiment de victorie, care ne dă senzaţia unei puteri nemărginite, este, în general, limitat. De multe ori nu avem timp să ne bucurăm foarte mult de rezultatul obţinut pentru că sunetul asurzitor al staţiei de la serviciu anunţă un nou caz, o nouă provocare. Lupta pentru viaţă nu ia pauză niciodată, dar credinţa în Dumnezeu îmi dă forţă, consider că divinitatea este prezentă în vieţile noastre şi mai ales în meseria pe care eu o practic'', mărturiseşte ea.
Viaţa de paramedic are şi multe clipe speciale, după cum ea însăşi ne spune.
''Cel mai frumos moment pe care l-am trăit a fost atunci când am asistat la naşterea unui nou-născut. Mămica nu a mai rezistat până la spital şi am ajutat-o să aducă pe lume un copil perfect sănătos. Bineînţeles că şi în viaţa personală naşterea fetiţei mele este şi va rămâne întotdeauna cel mai de preţ moment'', a arătat paramedicul.
Aceasta recunoaşte că ultimul an a fost mai greu şi diferit de ceilalţi de până acum din cauza pandemiei, iar munca în acele costume de protecţie este istovitoare. Cu toate acestea, nu s-a gândit nicio clipă să renunţe.
''Am ales acest drum pe care merg acum şi am conştientizat, încă de la început, ce implică meseria de paramedic, cu toate riscurile, dar şi momentele unice pe care le presupune. Dacă aş fi pusă în situaţia de a-mi alege din nou meseria, m-aş îndrepta tot spre domeniul medical. Faptul că sunt în slujba oamenilor şi îi pot ajuta prin pregătirea şi cunoştinţele dobândite îmi aduce împlinire sufletească'', a mai spus Mihaela Enache. AGERPRES/(AS - autor: Camelia Bigan, editor: Georgiana Tănăsescu,
editor online: Andreea Lăzăroiu)
Sursa foto: ISU Giurgiu
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/ Streinu-Cercel propune birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural; mașini cu medici și echipamente
Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o mașină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful comisiei, joi, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'.
Rafila: Resursa umană specializată în sănătate este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu
Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și mai ales este 'prost repartizată' în teritoriu, în prezent existând încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 'Efortul pentru finanțarea sistemului
Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județ cu parc fotovoltaic; au fost montate 1.000 de panouri
Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare. De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de &
Iași: Bebelușul aruncat în toaletă la scurt timp după naștere va ajunge la un asistent maternal din Mureș
Bebelușul aruncat într-o toaletă la scurt timp de la naștere a fost externat, miercuri, din Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, urmând a fi încredințat unui asistent maternal din Mureș, județul de domiciliu al mamei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani, Delia Moloc
Mamograf de ultimă generație pus în funcțiune la Spitalul Municipal Hunedoara
Spitalul Municipal ''Dr. Alexandru Simionescu'' din Hunedoara a pus în funcțiune, miercuri, un mamograf de ultimă generație, despre care autoritățile locale susțin că ar fi cel mai performant din țară. Aparatura a fost achiziționată de Spitalul Municipal cu sprijinul Primăriei Hunedoara, investiția ridicându-se la a
Arad: Spitalul Județean introduce o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice
O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad și presupune tratamente minim invazive pentru afecțiuni biliare și pancreatice, au anunțat, miercuri, autoritățile județene și reprezentanții unității sanitare. Procedura ERCP (Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) va fi utilizată pentru di
Vrancea: Controlul Ministerului Sănătății la Spitalul Județean a constatat că sesizările Primăriei Focșani nu se confirmă
Un raport al Ministerului Sănătății (MS), realizat în urma unui control la Spitalul Județean de Urgență (SJU) ''Sf. Pantelimon'' Focșani, a concluzionat că niciuna dintre cele șase probleme semnalate într-o petiție trimisă de Primăria municipiului Focșani nu s-a confirmat, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, preș
Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs - extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București este extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat miercuri pentru AGERPRES medicul Rodica Ciolacu. Pacientul are leziuni
Psiholog Mădălina Stanca (SJU Târgu Jiu), despre autism: Să integrăm acest diagnostic, să acceptăm
Psihologul Mădălina Stanca, din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, a afirmat, miercuri, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, că această tulburare este 'cea mai frecventă afecțiune cronică a copilăriei zilelor noastre'. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a SJU Târgu Ji
Olt: Cererea de analize la Spitalul Județean de Urgență a crescut cu 40%; rezultatele se transmit prin SMS
Cererea pentru efectuarea de analize medicale la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina a crescut cu 40% anul acesta față de anul precedent, potrivit managerului unității, Angela Nicolae, care a menționat că, de o lună, rezultatele analizelor pot fi accesate online folosind un cod transmis prin SMS. Angela Nicolae a declarat miercuri, pentru AGERPR
INSP: Aproape 2.500 de cazuri de rujeolă înregistrate în luna martie
Un număr de 2.459 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în luna martie, a informat Institutul Național de Sănătate Publică. 'În perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, în România au fost notificate 32.338 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 26 de decese (5 în Municipiul București, 4 în jud
VIDEO Aplicație de monitorizare și informare medicală a gravidelor și mamelor cu copii până într-un an, lansată la Palatul Parlamentului
Salvați Copiii România (SCR) a lansat, marți, la Palatul Parlamentului, aplicația INFOMama de monitorizare și informare medicală a gravidelor și mamelor cu copii până într-un an, prin care acestea vor fi monitorizate și informate periodic, în condițiile în care patru din cinci decese la copiii sub cinci ani s-au produs în primul an
Mureș: Blocurile alimentare ale Spitalului Clinic Județean vor fi închise pentru igienizare
Managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, a declarat, marți, că ambele două blocuri alimentare ale unității, care deservesc între 550 și 700 de persoane, în funcție de internări, vor fi închise pentru igienizare, iar masa pentru pacienți ar putea fi preparată într-o cantină școlară.
Timiș: IBCV a operat 241 de copii cu afecțiuni cardiace de la înființarea secției în 2022, dintre care 16 în acest an
Un număr de 241 de copii, cu vârste cuprinse între trei luni și 18 ani, cu diverse patologii cardiace, au fost salvați de medicii secției de Chirurgie cardiovasculară pediatrică din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timișoara de la înființarea acestui compartiment în anul 2022, 16 dintre copii trecând prin intervenții chirurgica
Brașov: Bărbatul atacat de urs la Predeal va fi transferat cu un avion medical la Spitalul Floreasca
Bărbatul atacat de urs, duminică, pe o stradă din Predeal, va fi transferat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, au anunțat, marți, reprezentanții Spitalului Județean Brașov. Pacientul va fi transferat de la Brașov la București pe calea aerului, de pe aeroportul din Ghimbav, a precizat sursa citată. 'Pacien