FEMEI ÎN LINIA ÎNTÂI / Dr. Ramona Vasile (infecţionist): Toată societatea va avea de învăţat din această perioadă grea
.jpg)
Pandemia de coronavirus a pus lumea la încercare, iar pe medici i-a provocat să îşi depăşească limitele, să se adapteze în timp record la situaţii şi cazuri noi, la scheme noi de tratament, medicul infecţionist Ramona Vasile considerând că în această perioadă a făcut un salt din punct de vedere profesional.
Chiar dacă tot acest parcurs a fost unul dificil, şefa Secţiei de Boli Infecţioase Copii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Ramona Vasile, spune că, pe timpul unei asemenea pandemii, preferă să fie medic infecţionist pentru că a fi în prima linie constituie un avantaj, în sensul în care eşti la curent în timp real cu toate informaţiile despre noul virus.
"Profesional, a fost un salt. Am învăţat mult, am învăţat altceva, am învăţat să ne mobilizăm, să tratăm cazuri grave. Fiind în prima linie, am avut acces în timp real la toate informaţiile despre noul virus şi ne-am putut pregăti în timp real, în pas cu întreaga lume. Şi noi am simţit teamă, dar ne-am făcut update-ul necesar, am avut la dispoziţie protocoale şi metodologii după care ne-am ghidat şi ne-am făcut scheme adaptate fiecărui pacient. Un lucru este clar - ce nu ne omoară ne întăreşte şi eu consider că toată societatea va avea de învăţat din această perioadă care - nu am de ce să mint - a fost una grea", a declarat, pentru AGERPRES, Ramona Vasile.
Pandemia de coronavirus nu seamănă cu nicio alta de până acum, principala deosebire fiind durata acesteia. Medicii încă simt că nu se mai termină această perioadă, însă îşi pun speranţele în succesul campaniei de vaccinare, spune ea.
Privind problema în ansamblu, cel mai greu pentru cadrele medicale a fost să îmbine viaţa profesională cu cea de familie.
"Ce deosebeşte pandemia de COVID de celelalte este durata. Parcă nu se mai termină. Încă simţim că nu se mai termină. Aşteptăm valul 3 şi nu ştim cum vom rezista pentru că nu ne-am confruntat până acum cu o pandemie care să dureze mai mult de un an. Sperăm să se termine anul acesta, ca să ne reinventăm, să putem reveni la viaţa noastră obişnuită, să tratăm cazuri obişnuite. Cu campania de vaccinare sperăm că vom reuşi să facem tot ce trebuie şi să îi venim de hac virusului, să ne reluăm viaţa normală, pentru că a durat foarte mult. Cel mai greu a fost să îmbinăm viaţa profesională cu cea de familie", mărturiseşte Ramona Vasile.
Aceasta are două fetiţe de care o bună perioadă de timp a stat departe, încercând să le protejeze de virus. A urmat apoi o vreme în care mama şi fiicele sale se întâlneau în curte, cu mască şi mănuşi.
"Mi s-a părut cel mai greu să lămuresc copiii şi familia că efortul acesta trebuie dus pe o perioadă atât de lungă de timp. Fetiţele au înţeles la început, cred că le-a şi plăcut puţin, pentru că era mândria că mama era în linia întâi. Dar apoi... Au fost momente când nu ştiam dacă să lăsăm garda jos, să ne expunem familiile sau să continuăm să stăm departe de casă, pentru că am avut la dispoziţie cazare", povesteşte medicul.
Ce a motivat-o pe şefa Secţiei de Boli Infecţioase Copii să meargă mai departe atunci când i-a fost greu? Pasiunea - spune ea - fără de care nu poţi să practici această meserie.
"Pasiunea m-a motivat. Nu era posibil fără ea şi fără ea nu merită să faci meseria de medic. Ea trebuie făcută doar cu pasiune, pentru că pregătirea este foarte lungă şi grea şi trebuie făcută doar de cei care o fac cu pasiune. Nu le-am insuflat copiilor să facă medicină, nu am în casă stetoscoape şi alte asemenea obiecte, şi o vor face doar dacă vor moşteni o pasiune nebună. Eu fac asta cu mare drag, cu multă dedicare", recunoaşte Ramona Vasile.
Aceasta conduce o secţie de copii, astfel că i-a fost greu să se adapteze pentru a trata adulţii, dată fiind complexitatea cazurilor.
"Prin natura specialităţii, tratam şi adulţi şi copii, dar mi-a fost greu să mă adaptez la adulţi în acest context. A fost, cred, un handicap faptul că nu tratam în mod uzual pacienţi cu comorbidităţi, cazuri complexe, dar am învăţat repede. Iar în modul de a ne apropia de pacient, cred că s-a văzut înclinaţia noastră pediatrică", consideră medicul.
Oboselii acumulate de la debutul pandemiei i se adaugă şi frustrările cauzate de senzaţia de neputinţă în faţa unui virus parşiv care "alege pe cine vrea".
"Această pandemie nu s-a comparat cu nicio altă pandemie ca durată, complexitate a cazurilor, ca număr de cazuri, dar şi de decese. Există acea senzaţie de neputinţă pentru că, uneori, parcă orice am face, pentru unii pacienţi nu este de ajutor. Asta mi se pare cel mai greu de acceptat acum. Este o boală nouă, parşivă, alege pe cine vrea ea, cazurile care evoluează fulminant sunt impredictibile, iar omul trebuie să fie mult mai atent, să nu refuze din start să ceară ajutor medical specializat pentru că de multe ori face diferenţa", subliniază Ramona Vasile.
Ea îi sfătuieşte pe oameni să privească spitalul şi medicul ca pe un aliat, iar pacienţii care nu se simt bine din diverse motive - fie că este vorba despre o saturaţie în afara limitelor, fie un junghi intercostal sau alte simptome din sfera celor asociate COVID - să se adreseze medicului, pentru că nimeni nu îi va obliga să ia o anume decizie, însă vor putea să decidă în cunoştinţă de cauză.
Aceasta, crede medicul infecţionist, este cheia pentru scăderea numărului de cazuri grave.
"Boala este extrem de parşivă şi poate nu corect mediatizată. Poate trebuie să se spună mai clar care sunt situaţiile în care omul nu trebuie să stea acasă cu concentrator de oxigen şi trebuie să meargă la spital. Nu există un criteriu clar de pacient care se va agrava. Omul stă acasă, nu simte când desaturează şi de multe ori ajunge foarte târziu la spital", spune Ramona Vasile.
În această perioadă dificilă, satisfacţiile vin din cazuri grave care au fost vindecate, de la pacienţii care le mulţumesc medicilor, spunându-le că datorită lor trăiesc, a arătat ea.
Chiar şi în rândul pacienţilor, Ramona Vasile a sesizat faptul că femeile sunt mai puternice, mai luptătoare, şi le doreşte tuturor să aibă sănătate şi putere pentru a duce ''stindardul'' mai departe. AGERPRES/(AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: Dr. Ramona Vasile / Arhiva personală
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/ Streinu-Cercel propune birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural; mașini cu medici și echipamente
Un nou design de sistem sanitar în care să fie pus accent pe omul sănătos, care include birouri mobile de acces la servicii de sănătate în mediul rural, adică o mașină cu medic, a fost propus membrilor Comisiei de sănătate din Senat de către dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful comisiei, joi, la evenimentul 'Profit Health.forum - Sănătatea nouă'.
Rafila: Resursa umană specializată în sănătate este deficitară și mai ales este prost repartizată în teritoriu
Resursa umană specializată, medici și asistenți medicali, este deficitară și mai ales este 'prost repartizată' în teritoriu, în prezent existând încă mulți oameni care au acces limitat sau chiar nu au acces la servicii de sănătate, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 'Efortul pentru finanțarea sistemului
Gorj: Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița, primul din județ cu parc fotovoltaic; au fost montate 1.000 de panouri
Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie 'Tudor Vladimirescu' din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare. De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de &
Iași: Bebelușul aruncat în toaletă la scurt timp după naștere va ajunge la un asistent maternal din Mureș
Bebelușul aruncat într-o toaletă la scurt timp de la naștere a fost externat, miercuri, din Compartimentul de Neonatologie al Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, urmând a fi încredințat unui asistent maternal din Mureș, județul de domiciliu al mamei. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani, Delia Moloc
Mamograf de ultimă generație pus în funcțiune la Spitalul Municipal Hunedoara
Spitalul Municipal ''Dr. Alexandru Simionescu'' din Hunedoara a pus în funcțiune, miercuri, un mamograf de ultimă generație, despre care autoritățile locale susțin că ar fi cel mai performant din țară. Aparatura a fost achiziționată de Spitalul Municipal cu sprijinul Primăriei Hunedoara, investiția ridicându-se la a
Arad: Spitalul Județean introduce o procedură minim invazivă pentru afecțiuni biliare și pancreatice
O nouă procedură medicală va fi disponibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad și presupune tratamente minim invazive pentru afecțiuni biliare și pancreatice, au anunțat, miercuri, autoritățile județene și reprezentanții unității sanitare. Procedura ERCP (Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă) va fi utilizată pentru di
Vrancea: Controlul Ministerului Sănătății la Spitalul Județean a constatat că sesizările Primăriei Focșani nu se confirmă
Un raport al Ministerului Sănătății (MS), realizat în urma unui control la Spitalul Județean de Urgență (SJU) ''Sf. Pantelimon'' Focșani, a concluzionat că niciuna dintre cele șase probleme semnalate într-o petiție trimisă de Primăria municipiului Focșani nu s-a confirmat, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, preș
Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs - extrem de gravă
Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București este extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat miercuri pentru AGERPRES medicul Rodica Ciolacu. Pacientul are leziuni
Psiholog Mădălina Stanca (SJU Târgu Jiu), despre autism: Să integrăm acest diagnostic, să acceptăm
Psihologul Mădălina Stanca, din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, a afirmat, miercuri, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, că această tulburare este 'cea mai frecventă afecțiune cronică a copilăriei zilelor noastre'. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a SJU Târgu Ji
Olt: Cererea de analize la Spitalul Județean de Urgență a crescut cu 40%; rezultatele se transmit prin SMS
Cererea pentru efectuarea de analize medicale la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina a crescut cu 40% anul acesta față de anul precedent, potrivit managerului unității, Angela Nicolae, care a menționat că, de o lună, rezultatele analizelor pot fi accesate online folosind un cod transmis prin SMS. Angela Nicolae a declarat miercuri, pentru AGERPR
INSP: Aproape 2.500 de cazuri de rujeolă înregistrate în luna martie
Un număr de 2.459 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în luna martie, a informat Institutul Național de Sănătate Publică. 'În perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, în România au fost notificate 32.338 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 26 de decese (5 în Municipiul București, 4 în jud
VIDEO Aplicație de monitorizare și informare medicală a gravidelor și mamelor cu copii până într-un an, lansată la Palatul Parlamentului
Salvați Copiii România (SCR) a lansat, marți, la Palatul Parlamentului, aplicația INFOMama de monitorizare și informare medicală a gravidelor și mamelor cu copii până într-un an, prin care acestea vor fi monitorizate și informate periodic, în condițiile în care patru din cinci decese la copiii sub cinci ani s-au produs în primul an
Mureș: Blocurile alimentare ale Spitalului Clinic Județean vor fi închise pentru igienizare
Managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, a declarat, marți, că ambele două blocuri alimentare ale unității, care deservesc între 550 și 700 de persoane, în funcție de internări, vor fi închise pentru igienizare, iar masa pentru pacienți ar putea fi preparată într-o cantină școlară.
Timiș: IBCV a operat 241 de copii cu afecțiuni cardiace de la înființarea secției în 2022, dintre care 16 în acest an
Un număr de 241 de copii, cu vârste cuprinse între trei luni și 18 ani, cu diverse patologii cardiace, au fost salvați de medicii secției de Chirurgie cardiovasculară pediatrică din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timișoara de la înființarea acestui compartiment în anul 2022, 16 dintre copii trecând prin intervenții chirurgica
Brașov: Bărbatul atacat de urs la Predeal va fi transferat cu un avion medical la Spitalul Floreasca
Bărbatul atacat de urs, duminică, pe o stradă din Predeal, va fi transferat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, au anunțat, marți, reprezentanții Spitalului Județean Brașov. Pacientul va fi transferat de la Brașov la București pe calea aerului, de pe aeroportul din Ghimbav, a precizat sursa citată. 'Pacien