General de brigadă medic Florentina Ioniţă-Radu: Ziua Medicinei Militare, un moment de dublă sărbătoare în anul Centenarului

Ziua Medicinei Militare, 21 august, este un moment de dublă sărbătoare în anul în care se aniversează Centenarul Marii Uniri, închinat memoriei celor care au fost, dar şi o lecţie de istorie şi de viaţă pentru cei care sunt la început de drum în carieră, afirmă comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", General de brigadă medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu.
"Anul acesta, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, Ziua Medicinei Militare este un moment de dublă sărbătoare, închinat memoriei celor care au fost. El este o lecţie de istorie şi de viaţă pentru cei care sunt la început de drum în carieră, pentru că numai prin cunoaşterea trecutului ai dreptul la prezent şi viitor, numai respectându-ţi înaintaşii ai puterea să înfrunţi necunoscutele timpurilor care vor veni", afirmă Florentina Ioniţă-Radu, potrivit unui comunicat al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" transmis, luni, AGERPRES.
Comandantul SUUMC adaugă că Ziua Medicinei Militare reprezintă şi un moment de bilanţ pentru profesioniştii din domeniu.
"Ziua de 21 august reprezintă un moment al bilanţului pentru fiecare dintre noi, indiferent de poziţia pe care o ocupăm în ierarhia instituţiilor de profil sau de culoarea hainei militare pe care am ales să o îmbrăcăm. În această zi, mai mult ca oricând, suntem conştienţi că aparţinem unei elite, că, spre deosebire de medicina civilă, avem o confirmare certă a datei de naştere a acestei profesii, pentru că medicina militară este izvorâtă din frământările istorice din lungul şi durerosul proces de modernizare a statului român. Indiferent de vremurile prin care am trecut, fiecare dintre noi, suntem un corp de profesionişti, punând, în slujba acestei nobile profesii, tot ceea cred că ne defineşte pe toţi - suflet, pasiune, înţelegere, putere de muncă, dorinţă de cunoaştere, timp şi disponibilitate, viziune, puterea de a recunoaşte faptul că nimeni nu deţine adevărul absolut iar pentru a avea succes e imperios necesar să ai dialog cu alţi specialişti şi să asculţi şi de alte opinii", afirmă Florentina Ioniţă-Radu.
Comandantul SUUMC reaminteşte, totodată, personalitatea celui care a marcat istoria medicinei militare româneşti, generalul de divizie doctor Carol Davila.
"Izvorul de unde de ne tragem toţi poartă un nume, cel al generalului de divizie Carol Davila, omul care a sfinţit şi încă mai sfinţeşte locul medicinei româneşti, cel care, iată după atâţia ani de la înfiinţarea Spitalului Militar Central, a Institutului Medico-Militar, a Revistei de Medicină Militară şi, nu în ultimul rând, a Facultăţii de Medicină şi Farmacie, ne reuneşte, animaţi de aceleaşi idealuri şi crezuri, sub aceleaşi jurăminte sacre - cel al lui Hipocrat şi cel de credinţă faţă de patrie şi poporul nostru. (...) Nu ştim dacă generalul dr. Carol Davila era conştient că, prin acţiunile întreprinse făureşte istorie, dar ştim sigur că tot ce a realizat în timpul activităţii sale, s-a datorat unui cumul de factori: profesionalism desăvârşit, deschidere la nou, pasiune, informaţie, credinţă în oameni, viziune, perseverenţă, dar şi sprijinul autorităţilor", adaugă Florentina Ioniţă-Radu.
Comandantul SUUMC subliniază, totodată, că la ora actuală are loc o perioadă de renaştere a medicinei militare din România.
"După atâţia ani de frământări în care medicina militară a fost considerată un fel de cenuşăreasă a acestui domeniu, în care a fost subfinanţată pe toate componentele de infrastructură, obligată, de cadrul normativ, să îşi pensioneze profesioniştii la vârsta la care alţii erau în plină afirmare socio-profesională, salarizată sub plafonul aplicat în domeniu, responsabilizată să rezolve cazuri medicale grave dar fără a beneficia de o decontare corespunzătoare per pacient, fără acces la fonduri structurale nerambursabile, iată că am ajuns să trăim, cu sprijinul factorilor decizionali din arcul guvernamental, o perioadă de renaştere din propria cenuşă, asemeni păsării Phoenix. Aceasta s-a datorat unui demers comun, prin asumare, de către toţi vectorii umani şi profesionali din instituţiile de profil medico-militar şi iată că am reuşit ceea ce se părea a fi imposibil în urmă cu câţiva ani. Am reuşit să vedem un viitor pentru cei care ne vor călca pe urme", susţine generalul de brigadă medic Florentina Ioniţă-Radu.
Comandantul SUUMC subliniază în context că anul acesta Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" aniversează "onorabila vârstă de 187 de ani închinaţi cunoaşterii, cercetării, dezvoltării şi inovării în medicină".
"Societatea aşteaptă de la noi să fim performanţi, capabili să asigurăm, în deplină siguranţă şi la înalte standarde, un act medical de înaltă calitate, comparabil cu cel oferit de centrele de specialitate din străinătate, dar în acelaşi timp să fim capabili să acordăm asistenţa medicală, la standardele solicitate de aliaţii noştri, din cadrul NATO, atât în teatrele de operaţii cât şi pe perioada executării unor misiuni ordonate", adaugă generalul de brigadă medic Florentina Ioniţă-Radu.
Comandantul SUUMC menţionează şi importanţa medicinei militare, dat fiind situaţia geopolitică şi geostrategică în care se află România.
"Cunoscând oamenii care dau sens şi esenţă medicinei militare, pot afirma, fără niciun fel de echivoc, că, indiferent de culoarea uniformei militare, mă bazez pe profesionalismul, calitatea, responsabilitatea, corectitudinea, imparţialitatea, obiectivitatea, dedicarea şi, mai ales, loialitatea colegilor mei, care sunt pregătiţi să răspundă 'PREZENT!', la orice oră din zi şi din noapte, la orice misiune ce ne va fi încredinţată. (...) 'La mulţi ani!' şi mai ales 'La mulţi ani, medicinei militare româneşti!' ", mai afirmă generalul de brigadă medic Florentina Ioniţă-Radu. AGERPRES/ (AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat. &#
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).
MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate
Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î
Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.
INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie
Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur
Iași: Consultații și terapie nutrițională personalizată - gratuit pentru pacienții IRO
Pacienții aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași pot beneficia gratuit, din această lună, și de servicii de consultanță și terapie nutrițională personalizată. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat că în fiecare zi de miercuri, între orele 08:30 - 12:00, în cadrul Ambulatoriului Extern de
Buzău: Se caută specialiști pentru un angiograf de 500.000 de euro căruia 'să-i dea viață'
La 10 ani din momentul în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost dotat cu un angiograf în valoare de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească are nevoie de personal care 'să-i dea viață', în situația în care, momentan, doar un singur specialist efectuează în mod programat investigații pentru pacienții cu afecți
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate
Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu
Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir
Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată
O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m
Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România
Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.
Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate
Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă