''Romania Day on Broadway'' oferă oportunitatea de a vorbi despre ceea ce noi facem destul de puţin în afara României (ambasador)

New York - Trimisul special al AGERPRES, Mariana Nica, transmite: ''Romania Day on Broadway'' este o iniţiativă excelentă pe care o sprijinim, pentru că oferă oportunitatea de a vorbi despre cultura românească, despre tradiţii şi despre ceea ce noi facem destul de puţin în afara României, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.
"Am fost pentru prima dată la acest festival acum doi ani, când ambasada a fost doar invitată, nu s-a implicat în organizare şi mi s-a părut o iniţiativă excelentă să ai acest bulevard faimos - Broadway din districtul financiar al New York-ului, oraşul care nu doarme niciodată, să ai o asemenea şansă. Şi anul acesta am decis să ne implicăm. Deci ambasada a fost unul dintre organizatori, ne-am implicat financiar, am sprijinit acest festival, pentru că mi se pare o extraordinară oportunitate de a vorbi despre cultura românească, despre tradiţii, despre ceea ce noi facem destul de puţin în afara României, adică soft power, să ajungi la omul de rând, la americanul de rând şi să poată să guste, la propriu şi la figurat, puţin din România. Am văzut câteva mii de români şi americani încă de la primele ore ale dimineţii, ca şi mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, şi asta nu poate decât să ne bucure", a transmis ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.
Acesta a precizat că românii din SUA ar dori să vadă mai mult de la autorităţi iniţiative care să-i implice pe românii americani, pentru că puţini sunt organizaţi sub diferite iniţiative.
"Ceea ce ar dori românii din SUA să vadă de la noi sunt iniţiative care să îi implice pe românii americani, pentru că puţini sunt organizaţi sub diferite iniţiative, fie că e vorba de biserică sau de un centru comunitar sau de un festival de film care se organizează şi geografia locului îi împiedică să participe la astfel de manifestări pe foarte mulţi, deşi sunt aproape un milion de români americani în Statele Unite. Evident, acolo unde comunităţile sunt mai mari, cum este la Chicago de exemplu, e mult mai simplu să te organizezi şi să iniţiezi ceva, dar ei şi-ar dori să vadă nişte iniţiative care vin către ei şi care i-ar implica ca persoane individuale. De exemplu, dacă eşti un profesor sau un cercetător la o universitate mare americană, sigur că ai vrea să fi implicat, să ţi se ceară sfatul. Ori aici sigur ne lipsesc nişte instrumente, de exemplu o bază de date mare cu toţi absolvenţii de studii din România care au ajuns în America. Ceea ce ar fi o mare şansă, pentru că aproape în orice departament, în conducerea oricărui departament, în orice universitate americană găseşti un român", a punctat diplomatul român.
De asemenea, ambasadorul României în SUA a subliniat că sunt mulţi români care lucrează în mari companii din SUA şi ar putea să se implice financiar în diferite cauze din ţara noastră.
"De exemplu, pot fi susţinute iniţiative de jurnalism independent în România sau ONG-uri care construiesc spitale sau care merg în comunităţile sărace", a adăugat Muraru.
Nu în ultimul rând, ambasadorul a menţionat că a întâlnit mulţi români de vârsta a doua sau a treia care trăiesc de 20-30 de ani în SUA, dar care îşi doresc să se întoarcă în ţară, fiind plăcut surprinşi de schimbarea radicală prin care a trecut România.
"Oriunde am mers m-au abordat români, e adevărat mulţi dintre ei la a 2-a sau a 3-a vârstă, deci oameni care se apropie de pensie, dar care doresc să se întoarcă acasă. Unii sunt cu totul decişi să o facă pentru că sunt foarte plăcut surprinşi de schimbarea radicală prin care a trecut România în ultimii 20 sau 30 de ani. Gândiţi-vă că sunt oameni care au părăsit România la sfârşitul anilor '80 sau începutul anilor '90. E cu totul altă ţară. O ţară care şi-a mărit PIB-ul de patru ori din momentul când a intrat în Uniunea Europeană, o ţară care e de 20 de ani în NATO, care construieşte infrastructură. Sigur, e departe de a fi o ţară perfectă, dar după 20-30 de ani de America, să ştiţi că oamenii ajung la concluzia că s-ar putea să poţi trăi mai bine la unele vârste sau în unele zone în România, dacă ai un venit asigurat", a mai spus Dan-Andrei Muraru.
"Romania Day on Broadway" este cel mai mare festival românesc din Statele Unite ale Americii, eveniment care a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediţie, fondatorul festivalului fiind preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American (RABC), Ştefan Minovici.
Prezent la eveniment, acesta a apreciat sprijinul şi contribuţia Ambasadei României la Washington pentru organizarea "Romania Day on Broadway", precum şi pe cea a firmei CarmOlimp din Braşov, care a pus pe grătarele din inima New York-ului peste 6.000 de "Litălşi - nişte mititei".
"Sunt copleşit de prezenţa voastră aici, de atenţia pe care o daţi acestui eveniment care este al vostru şi pentru voi. Meritele celor care organizează sunt relativ ok, dar fără voi nu există festival, fără voi nu există România. (...) Sincer, nu am fi putut face acest eveniment fără contribuţia şi suportul Ambasadei României la Washington şi a domnului ambasador Muraru. (...) Aş dori să-i mulţumesc şi domnului Valentin Şoneriu (director CarmOlimp n.r.) care a venit cu cei mai buni mici din România şi este un susţinător al acestui eveniment", a spus Ştefan Minovici.
În opinia sa, pe lângă momentele artistice şi degustările, evenimentul de pe Broadway ar trebui să-i apropie pe românii care trăiesc în SUA de românii de acasă, din România, dar şi de problemele cu care se confruntă.
"Această zi de celebrare trebuie să ne aducă mai aproape şi de cei de acasă şi de problemele cu care se confruntă. Va trebui să dăm mai multă atenţie noii generaţii, aceşti copii minunaţi pe care i-am văzut astăzi, dar mai ales cei pe care nu îi vedem, ce trăiesc în România, care trăiesc cu lipsuri, cu probleme, care nu au şcolarizarea corespunzătoare, care nu au cu ce să ajungă la şcoală. Vorbim de cei în vârstă, care nu au sistemul de sănătate aşa cum s-ar cuveni şi ar trebui şi-şi fac griji de ziua de mâine. Nu putem să îi ignorăm pe cei de acasă, motiv pentru care trebuie luptat pentru o Românie mai bună, mai generoasă, mai umană. Acest festival va trebui să dureze, să existe, să supravieţuiască şi asta nu poate fi făcut de un om, nu poate fi făcut de un ambasador şi nici măcar de o grupare din comunitate. Aici vorbim de o generaţie care va prelua ştafeta în viitor", a transmis Ştefan Minovici.
"Romania Day on Broadway" a debutat în anul 2000, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Ambasada României din Statele Unite ale Americii, Consulatul General al României din New York şi Institutul Cultural Român. Evenimentul include un program artistic, având ca scop promovarea în rândul americanilor a celor mai frumoase aspecte ale culturii, obiceiurilor, valorilor şi tradiţiilor româneşti. AGERPRES/(AS - editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: romaniabroadway.com
* Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Din Ungaria către România, un 'pelerinaj' împotriva apropierii Orban-Simion (comentariu AFP)
Liderul opoziției ungare Peter Magyar a început miercuri un marș către România în semn de protest împotriva recentei apropieri afișate de premierul Viktor Orban față de naționalistul român George Simion, acuzat de a fi o amenințare pentru numeroșii maghiari din țara vecină (Ungariei), comentează AFP. Premierul
Ungaria: Liderul opoziției anunță că va depune o plângere la poliție împotriva lui Orban
Liderul partidului de opoziție Tisza din Ungaria, Peter Magyar, a anunțat marți seară că va face o plângere la poliție împotriva prim-ministrului Viktor Orban, pentru 'că a comis două delicte în cel mai recent discurs al său plin de minciuni', relatează agenția de presă MTI. Orban 'ajunge tot mai jos în fiec
Prezidențiale2025/ Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare, timp de trei zile
Cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați să-și exprime dreptul la vot în cadrul turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din România, procesul de vot urmând să dureze trei zile - de vineri, 16 mai, până duminică, 18 mai, între orele 07:00-21:00, informează MOLDPRES. Pe teritoriul Republicii
Ungaria îi va susține pe etnicii maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc, oricine va fi partener de negocieri (ministrul de externe ungar)
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a afirmat luni, referindu-se la relațiile cu România, că guvernul ungar 'urmărește întotdeauna cea mai bună cooperare posibilă cu o țară în care trăiește o uriașă comunitate etnică maghiară, deoarece ultimii ani au demonstrat pentru toată lumea că atunci când Ungaria și o țară vecină mențin rela
VIDEO Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie a fost întronizat la 10 mai 2025, la Londra, ca primul Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ceremonia desfășurându-se la noua Catedrală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Enfield. La evenimentul organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Român
Ungaria nu intenționează să influențeze alegerile prezidențiale din România, i-a transmis Viktor Orban liderului UDMR
Premierul ungar Viktor Orban a discutat telefonic sâmbătă după-amiază cu liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook,
Orban: România și Ungaria, membri cu drepturi depline ai UE; nu vom sprijini nicio tentativă de izolare sau de răzbunare
Atât cetățenii României, cât și cei ai Ungariei sunt cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene 'și vor rămâne așa', a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban la Tihany, în vestul Ungariei, afirmând că cele două țări contează una pe cealaltă 'în luptele lor pentru creștinism și suveranitate', transmite
Prezidențiale2025/ 'Susținere pentru o Românie europeană' - miting al comunității românești din Belgia
De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul 'Susținere pentru o Românie europeană', anunță un grup de inițiativă al comunității românilor din Bruxelles într-un comunicat de presă. Evenimentul, programat la ora 17:0
Prezidențiale2025/Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor din România este esențial pentru Uniunea Europeană în ansamblu
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Alegerile prezidențiale sunt importante nu doar pentru viitorul european al României, ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, iar un președinte antieuropean ar izola România, a declarat miercuri, la Strasbourg, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. 'Ale
Parlamentul European vrea un buget UE pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care să răspundă așteptărilor cetățenilor
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European vrea un buget al Uniunii Europene pentru 2028-2034 'semnificativ mai ambițios', care 'să poată răspunde așteptărilor tot mai mari ale cetățenilor UE pe fondul instabilității globale', conform unei rezoluții adoptate miercuri de eurodeputați, reuniți în sesiun
Prezidențiale2025/ Victor Negrescu: Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel euro
Prezidențiale2025/ Grupul PPE din PE condamnă decizia PSD de a nu-l sprijini pe Nicușor Dan
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a condamnat marți decizia Partidului Social Democrat (PSD) din România de a nu-l sprijini pe candidatul pro-european, Nicușor Dan, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale și a susținut în același timp decizia PNL ș
Prezidențiale2025/Nicu Ștefănuță: Avem de ales între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne menține în zona europeană
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România se află într-un 'pericol mortal', în urma câștigării primului tur al alegerilor prezidențiale de către George Simion, iar românii cu drept de vot vor avea de ales în turul al doilea 'între o candidatură de extremă dreapta și o candidatură care ne m
Prezidențiale2025/Mînzatu: Cei care credem în proiectul UE trebuie avem un dialog cu fiecare cetățean despre ce înseamnă apartenența la UE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Apartenența la Uniunea Europeană este parte a soluției la multe din nevoile României, a declarat marți, la Strasbourg, vicepreședinta Comisiei Europene Roxana Mînzatu, precizând că executivul comunitar nu comentează procesul electoral în derulare în România.
Prezidențiale2025/ERC: Avansarea lui George Simion în turul al doilea, 'un mesaj puternic' al cetățenilor României
Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ERC) a apreciat că, la alegerile de duminică, 'cetățenii României au trimis un mesaj puternic' prin faptul că George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și vicepreședinte executiv al ERC, a avansat în turul al doilea al prezidențialelor. &Icir