REPORTAJ O zi pe Broadway s-a jucat româneşte

New York - Trimisul special al AGERPRES, Mariana Nica, transmite: O zi pe Brodway s-a jucat româneşte. La propriu. S-a vorbit româneşte în oraşul în care se aud nu mai puţin de 800 de limbi şi s-a simţit româneşte în inima metropolei care nu doarme niciodată.
Bucuria unui eveniment care se organizează anual la New York, "România Day on Broadway", a adus împreună duminică, 16 iunie, mii de români stabiliţi prin toate colţurile Americii. S-au spus rugăciuni, s-a cântat imnul celor două ţări, s-au rostit speech-uri de mulţumire şi vorbe de încurajare.
Români şi americani au sărbătorit împreună pe muzica populară românească şi dansurile tradiţionale din toate zonele ţării, susţinute de artişti şi ansambluri folclorice de acasă sau de peste hotare, pentru ca apoi să ia "cu asalt" toate bunătăţile şi gusturile care le aminteau de ţara natală.
Şi de această dată, vedetele au fost mititeii neaoşi chiar dacă au fost preparaţi după reţeta tradiţională de acasă, dar în restaurantele new yorkeze, cu carne locală.
Coada a fost nelipsită în mai toate locurile unde micii sfârâiau pe grătare iar mirosul răvăşea mintea. Unii au stat mai bine de o oră la rând pentru a savura mititei cu pâine şi muştar. Doi mici la 10 dolari. O domnişoară din Cluj, Andra Coşis, de 8 ani în SUA, a ieşit victorioasă cu 'Litălşii' giganţi în mână. 'Vă plac mititeii?', am întrebat-o. "Nu prea mănânc mici aici pentru că nu se găsesc. Mi-a fost recomandat să stau la standul acesta şi am stat aproximativ o oră sau chiar mai mult, dar cred că a meritat", a spus ea. 'Pentru mici aţi venit la festival?', am continuat eu. ''Am vrut să văd cum este mâncarea în primul rând, atmosfera, dar şi să mă întâlnesc cu nişte prieteni. Nu sunt din New York, sunt din Maryland. Este prima dată când vin la acest festival. E foarte multă lume, probabil pentru că este doar o zi pe an. Ieri am fost la unul japonez, care este în fiecare weekend timp de trei sau patru luni pe an. Ar putea fi mai multe tarabe aici să meargă treaba mai uşor, dar so good so far, cum se zice".
Am întrebat şi un american care înfuleca nişte sarmale 'Vă plac?'. "Very much! So different, but so good!", a răspunsul el cu gura plină. Aici sarmalele se vindeau cu 12 dolari, 'cash only', iar pentru 10 dolari primeai trei mititei, cu adevărat mititei....
O altă mulţime stătea în faţa unui stand care vindea, pe lângă mici şi cârnăciori bine perpeliţi pe grătare, carne de porc, slăninuţă afumată, salam de Sibiu, brânză de burduf şi zacuscă. Pe tarabă se mai găseau şi produsele iubite de românii din toate timpurile: Covrigeii de Buzău, biscuiţii Eugenia, clasica ciocolată cu rom şi pufuleţi. Borşul şi leuşteanul la plic făceau tandem pe tarabă.
Nici cei de la Twister Cake Transylvanian Backery, care vindeau renumitul cozonac secuiesc sau kurtos kalacs cum îl ştie toată lumea, nu au stat deloc toată ziua. Foarte căutate au fost şi prăjiturile, savarine, tiramisu, plăcintele de casa şi ştrudelul cu brânză la 4 dolari bucata.
Un succes incontestabil l-au avut şi cei de la standul cu ii, care vindeau cu 50 de dolari bucata, indiferent de mărime, dar şi cei de la o fundaţie non profit din Connecticut care vindeau tricouri cu mesaje 'Made in America with Romanian parts' sau 'I may live in the USA but my story began in Romania'.
Vibe-ul petrecerii pentru români, dar şi pentru americani deopotrivă (ei sărbătoreau şi Father Day) a fost perturbat odată cu apariţia pompierilor care au fost nevoiţi să verifice dacă arde ceva în zonă, pentru că fumul gros provenit de la grătarele cu mici a pătruns în clădirea din spatele standurilor şi s-a declanşat alarma de incendiu. Din fericire: fals alarm!.
"Micii noştri au afumat celebrul Broadway!", a glumit Valentin Şoneriu, preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) şi director general la Carmolimp, producătorul "Litălşi - nişte mititei". "Sunt foarte mândru ca am reuşit să aducem branduri şi gusturi româneşti în inima New York-ului!", a adăugat el.
Festivalul dedicat României a fost un bun prilej şi pentru promovarea destinaţiilor de vacanţă din România şi atragerea turiştilor americani în ţara noastră. "Vrem să convingem turiştii americani să descopere România. Ne dorim să revenim în New York anul viitor - prin participarea României la Târgul de Turism din New York şi, în premieră, cu o campanie de promovare outdoor pe care o gândim, împreună cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului", a transmis Corina Martin, vicepreşedinte FPIOR.
Cum festivalul dedicat României începea pe Broadway, în districtul financiar Manhattan, chiar din locul unde se afla Charging Bull, o sculptură mare din bronz ce reprezintă un taur şi simbolizează pentru americani optimism şi prosperitate financiară, turiştii au stat şi aici la coadă, adică şi-au aşteptat rândul, să facă fotografii cu...coada taurului, cei mai mulţi de altfel, sau cu coarnele lui. Fiecare după preferinţe....
Abia după-amiaza târziu, când a început să se strige pe la standuri că nu mai sunt prea mulţi mici, nu mai sunt sarmale sau cârnăciori, zona a devenit mai aerisită, dar încă destul de populată pe Canyon of Heroes de pe Broadway, semn că aveau intenţia să să bucure până în ultimul moment de muzica şi dansurile populare româneşti.
Aşa cum spunea şi ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, "Romania Day on Broadway" a fost extraordinară oportunitate de a vorbi despre cultura românească, despre tradiţii, despre ceea ce noi facem destul de puţin în afara României, dar a fost şi o zi în care i-a adus mai aproape şi pe cei rămaşi acasă. Urmează o nouă zi importantă pentru românii de pretutindeni, cea dedicată iei, pe 24 iunie,"IA New York Day", când se va sărbători cămaşa românească cu altiţă care este inclusă în patrimoniul UNESCO.
"Romania Day on Broadway" a debutat în anul 2000, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Ambasada României din Statele Unite ale Americii, Consulatul General al României din New York şi Institutul Cultural Român. Evenimentul va include un program artistic, având ca scop promovarea în rândul americanilor a celor mai frumoase aspecte ale culturii, obiceiurilor, valorilor şi tradiţiilor româneşti. AGERPRES a fost partener media al evenimentului. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: (c) Mariana Nica/AGERPRES
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.