''Romania Day on Broadway'' oferă oportunitatea de a vorbi despre ceea ce noi facem destul de puţin în afara României (ambasador)

New York - Trimisul special al AGERPRES, Mariana Nica, transmite: ''Romania Day on Broadway'' este o iniţiativă excelentă pe care o sprijinim, pentru că oferă oportunitatea de a vorbi despre cultura românească, despre tradiţii şi despre ceea ce noi facem destul de puţin în afara României, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.
"Am fost pentru prima dată la acest festival acum doi ani, când ambasada a fost doar invitată, nu s-a implicat în organizare şi mi s-a părut o iniţiativă excelentă să ai acest bulevard faimos - Broadway din districtul financiar al New York-ului, oraşul care nu doarme niciodată, să ai o asemenea şansă. Şi anul acesta am decis să ne implicăm. Deci ambasada a fost unul dintre organizatori, ne-am implicat financiar, am sprijinit acest festival, pentru că mi se pare o extraordinară oportunitate de a vorbi despre cultura românească, despre tradiţii, despre ceea ce noi facem destul de puţin în afara României, adică soft power, să ajungi la omul de rând, la americanul de rând şi să poată să guste, la propriu şi la figurat, puţin din România. Am văzut câteva mii de români şi americani încă de la primele ore ale dimineţii, ca şi mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, şi asta nu poate decât să ne bucure", a transmis ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.
Acesta a precizat că românii din SUA ar dori să vadă mai mult de la autorităţi iniţiative care să-i implice pe românii americani, pentru că puţini sunt organizaţi sub diferite iniţiative.
"Ceea ce ar dori românii din SUA să vadă de la noi sunt iniţiative care să îi implice pe românii americani, pentru că puţini sunt organizaţi sub diferite iniţiative, fie că e vorba de biserică sau de un centru comunitar sau de un festival de film care se organizează şi geografia locului îi împiedică să participe la astfel de manifestări pe foarte mulţi, deşi sunt aproape un milion de români americani în Statele Unite. Evident, acolo unde comunităţile sunt mai mari, cum este la Chicago de exemplu, e mult mai simplu să te organizezi şi să iniţiezi ceva, dar ei şi-ar dori să vadă nişte iniţiative care vin către ei şi care i-ar implica ca persoane individuale. De exemplu, dacă eşti un profesor sau un cercetător la o universitate mare americană, sigur că ai vrea să fi implicat, să ţi se ceară sfatul. Ori aici sigur ne lipsesc nişte instrumente, de exemplu o bază de date mare cu toţi absolvenţii de studii din România care au ajuns în America. Ceea ce ar fi o mare şansă, pentru că aproape în orice departament, în conducerea oricărui departament, în orice universitate americană găseşti un român", a punctat diplomatul român.
De asemenea, ambasadorul României în SUA a subliniat că sunt mulţi români care lucrează în mari companii din SUA şi ar putea să se implice financiar în diferite cauze din ţara noastră.
"De exemplu, pot fi susţinute iniţiative de jurnalism independent în România sau ONG-uri care construiesc spitale sau care merg în comunităţile sărace", a adăugat Muraru.
Nu în ultimul rând, ambasadorul a menţionat că a întâlnit mulţi români de vârsta a doua sau a treia care trăiesc de 20-30 de ani în SUA, dar care îşi doresc să se întoarcă în ţară, fiind plăcut surprinşi de schimbarea radicală prin care a trecut România.
"Oriunde am mers m-au abordat români, e adevărat mulţi dintre ei la a 2-a sau a 3-a vârstă, deci oameni care se apropie de pensie, dar care doresc să se întoarcă acasă. Unii sunt cu totul decişi să o facă pentru că sunt foarte plăcut surprinşi de schimbarea radicală prin care a trecut România în ultimii 20 sau 30 de ani. Gândiţi-vă că sunt oameni care au părăsit România la sfârşitul anilor '80 sau începutul anilor '90. E cu totul altă ţară. O ţară care şi-a mărit PIB-ul de patru ori din momentul când a intrat în Uniunea Europeană, o ţară care e de 20 de ani în NATO, care construieşte infrastructură. Sigur, e departe de a fi o ţară perfectă, dar după 20-30 de ani de America, să ştiţi că oamenii ajung la concluzia că s-ar putea să poţi trăi mai bine la unele vârste sau în unele zone în România, dacă ai un venit asigurat", a mai spus Dan-Andrei Muraru.
"Romania Day on Broadway" este cel mai mare festival românesc din Statele Unite ale Americii, eveniment care a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediţie, fondatorul festivalului fiind preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American (RABC), Ştefan Minovici.
Prezent la eveniment, acesta a apreciat sprijinul şi contribuţia Ambasadei României la Washington pentru organizarea "Romania Day on Broadway", precum şi pe cea a firmei CarmOlimp din Braşov, care a pus pe grătarele din inima New York-ului peste 6.000 de "Litălşi - nişte mititei".
"Sunt copleşit de prezenţa voastră aici, de atenţia pe care o daţi acestui eveniment care este al vostru şi pentru voi. Meritele celor care organizează sunt relativ ok, dar fără voi nu există festival, fără voi nu există România. (...) Sincer, nu am fi putut face acest eveniment fără contribuţia şi suportul Ambasadei României la Washington şi a domnului ambasador Muraru. (...) Aş dori să-i mulţumesc şi domnului Valentin Şoneriu (director CarmOlimp n.r.) care a venit cu cei mai buni mici din România şi este un susţinător al acestui eveniment", a spus Ştefan Minovici.
În opinia sa, pe lângă momentele artistice şi degustările, evenimentul de pe Broadway ar trebui să-i apropie pe românii care trăiesc în SUA de românii de acasă, din România, dar şi de problemele cu care se confruntă.
"Această zi de celebrare trebuie să ne aducă mai aproape şi de cei de acasă şi de problemele cu care se confruntă. Va trebui să dăm mai multă atenţie noii generaţii, aceşti copii minunaţi pe care i-am văzut astăzi, dar mai ales cei pe care nu îi vedem, ce trăiesc în România, care trăiesc cu lipsuri, cu probleme, care nu au şcolarizarea corespunzătoare, care nu au cu ce să ajungă la şcoală. Vorbim de cei în vârstă, care nu au sistemul de sănătate aşa cum s-ar cuveni şi ar trebui şi-şi fac griji de ziua de mâine. Nu putem să îi ignorăm pe cei de acasă, motiv pentru care trebuie luptat pentru o Românie mai bună, mai generoasă, mai umană. Acest festival va trebui să dureze, să existe, să supravieţuiască şi asta nu poate fi făcut de un om, nu poate fi făcut de un ambasador şi nici măcar de o grupare din comunitate. Aici vorbim de o generaţie care va prelua ştafeta în viitor", a transmis Ştefan Minovici.
"Romania Day on Broadway" a debutat în anul 2000, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Ambasada României din Statele Unite ale Americii, Consulatul General al României din New York şi Institutul Cultural Român. Evenimentul include un program artistic, având ca scop promovarea în rândul americanilor a celor mai frumoase aspecte ale culturii, obiceiurilor, valorilor şi tradiţiilor româneşti. AGERPRES/(AS - editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: romaniabroadway.com
* Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.