Comunicat de presă - CCIB
București, 15 mai 2025
Interes pentru dezvoltarea cooperării economice româno-egiptene
La invitația Excelenței Sale Moayad Fathallah Mohamed Eldalie, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Arabe Egipt în România, Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), a efectuat o vizită de lucru la sediul Ambasadei.
Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalități concrete de colaborare, cu scopul de a promova potențialul României și al R. A Egipt și de a impulsiona dezvoltarea cooperării bilaterale, pe paliere care valorifică complementaritatea economiilor celor două țări.
Președintele CCIB a folosit acest prilej pentru a vorbi despre strategia de internaționalizare a Camerei București, axată pe spațiile din afara Uniunii Europene, subliniind importanța acordată consolidării relațiilor economice și comerciale cu Republica Arabă Egipt. Iuliu Stocklosa a punctat colaborarea desosebită cu membrii corpului diplomatic, dar și cu parteneri din această țară, inclusiv la nivelul Consiliului de Afaceri Egipt-România (CAER), pe care îl conduce, în calitate de co-președinte din partea română.
Potrivit lui Iuliu Stocklosa, în perioada următoare se are în vedere revitalizarea activității CAER, conturarea domeniilor-cheie care oferă oportunități semnificative pentru oamenii de afaceri din ambele țări și, ulterior, intensificarea contactelor directe între cele două comunități de business, prin organizarea de evenimente dedicate.
În context, părțile au convenit organizarea, la începutul anului viitor, la Palatul CCIB, a Zilei Oportunităților de Afaceri dedicate R. A Egipt, eveniment care oferă antreprenorilor români posibilitatea de a obține informații valoroase despre: tendințele în comerțul exterior româno-egiptean; cadrul juridic bilateral și accesul la această piață; participarea la licitații pe proiecte; oportunități de afaceri și investiționale; stimulentele acordate investitorilor străini
În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită s-a acordat turismului, domeniu-cheie pentru ambele țări. Cu acest prilej, E.S. Moayad Fathallah Mohamed Eldalie a vorbit despre oportunitățile oferite de inaugurarea, la data de 3 iulie, a Marelui Muzeu Egiptean din Cairo, în cadrul căreia vor fi prezentate publicului 100.000 de obiecte istorice, inclusiv celebra comoară a faraonului Tutankhamon. Totodată, ambasadorul R. A. Egipt a vorbit despre climatul din țara sa, propice pentru dezvoltarea afacerilor, dar și despre proiecte cu potențial ce ar putea fi dezvoltate în parteneriat.
Conform președintelui CCIB, pe lângă domeniul turistic, industria și cercetarea sunt sectoare de interes pentru comunitatea de afaceri din țara noastră. În context, a subliniat aprecierea de care se bucură specialiștii români în mediul economic egiptean, multe dintre obiectivele industriale din această țară fiind proiectate, construite și chiar modernizate, ulterior, de firme românești. O altă direcție de cooperare, insuficient explorată până în prezent, o constituie importul de forță de muncă din Egipt, îndeosebi în sectoarele construcții civile și infrastructură mare.
Potrivit ambasadorului R. A. Egipt în România, relațiile economice bilaterale, deși vechi și puternice, au încă potențial semnificativ de amplificare. În acest context, E.S. Moayad Fathallah Mohamed Eldalie a exprimat întreaga deschidere de a susține toate demersurile ce vizează dezvoltarea cooperării economice și comerciale bilaterale și a punctat importanța pe care o acordă consolidării dialogului cu reprezentanții comunității de afaceri din țara noastră.
Informații de background
În anul 2024, valoarea schimburilor comerciale româno-egiptene a atins 1,14 mld. USD (+3,4% față de 2023), din care exportul a fost de 499 mil. USD (-14,3%), iar importul de 642 mil. USD (+23,2%).
Biroul de Presă al CCIB
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].