Parlamentare2024/ Sorin Cîmpeanu şi Sebastian Burduja deschid listele PNL de la Bucureşti; şase candidaţi - actuali parlamentari

Listele PNL pentru Bucureşti cuprind 54 de candidaţi la alegerile parlamentare din 1 decembrie, dintre care 17 pentru Senat şi 37 pentru Camera Deputaţilor.
Dintre aceşti candidaţi şase sunt actuali parlamentari, iar 20 sunt femei.
***
La Senat lista PNL pentru Bucureşti este deschisă de senatorul Sorin Cîmpeanu, absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti - Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului. În legislatura trecută el a fost deputat, fiind ales pe listele ALDE. Din 2020 este membru al PNL. Cîmpeanu a fost ministru al Educaţiei în guvernele conduse de Victor Ponta, Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă şi a deţinut funcţia de prim-ministru interimar pentru câteva zile în noiembrie 2015. În septembrie 2022, a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ca urmare a acuzaţiilor de plagiat la adresa sa. El este rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor.
Pe locul doi pe lista PNL pentru Camera superioară a Parlamentului se află senatorul Monica Anisie - fost ministru al Educaţiei în guvernele conduse de Ludovic Orban. Monica Anisie este profesor de Limba şi literatura română.
Pe locul trei este istoricul Vlad Nistor, fost deputat în legislatura 2012 - 2016 şi europarlamentar în perioada 2019 - 2024. Nistor este profesor emerit în cadrul Departamentului Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei al Facultăţii de Istorie - Universitatea din Bucureşti. În perioada 1998 - 2000 a fost consilier de stat la Preşedinţia României în echipa preşedintelui Emil Constantinescu.
Pe următorul loc pe lista liberalilor pentru Senat se află Oana-Marciana Ozmen, în prezent deputat. Ea a fost aleasă parlamentar pe listele USR PLUS, însă în iunie 2022 a trecut la PNL. Oana-Marciana Ozmen este avocat şi deţine un cabinet de avocatură.
Următorii pe listă sunt Helena-Omna Raicu, de profesie inginer managementul sistemelor de calitate - în prezent vicepreşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului şi fost consilier superior în Ministerul Sănătăţii; Claudiu-Daniel Teliceanu (jurist) - director executiv la Direcţia achiziţii şi secretariat general a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii; Răzvan Brătianu (jurist) - consilier parlamentar; Iuliana Cristina Bârcă (jurist) - consilier local al Sectorului 1 şi membru în Consiliul de Administraţie al TAROM; Alexandru Bologan (antreprenor) - director general adjunct în cadrul unei firme şi fost secretar de stat în Ministerul Digitalizării în Guvernul Cîţu; Florin Cătălin Ivan (economist) - administrator patrimoniu la Colegiul Economic "Viilor" din Bucureşti.
Pe lista PNL pentru Bucureşti de la Senat se mai află antreprenorii Ştefan-Dan Meran (de profesie inginer), Ion-Gabriel Tănase şi Andreea-Elena Păduraru (ambii de profesie economişti), profesorul Teodora Bentz, directorul general al Ciclop Service, Dragoş Floroiu (inginer), consultantul juridic Anca-Gabriela Parciulea (avocat), consultantul în investiţii George-Ciprian Bumbeneci (tehnician în administraţia publică).
***
Lista candidaţilor PNL la Camera Deputaţilor pentru Bucureşti este deschisă de actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja. El este de profesie economist. Burduja este în prezent deputat. În perioada mai 2022 - iunie 2023 a fost ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, iar anterior secretar de stat în Ministerul de Finanţe. Este licenţiat în ştiinţe politice la Universitatea din Stanford, SUA, masterand în administrarea afacerilor şi politici publice la Universitatea Harvard, SUA, şi doctor în economie şi afaceri internaţionale la Academia de Studii Economice Bucureşti.
Andrei Baciu, de profesie medic, se află pe locul doi pe listă. Anul trecut, el a fost revocat, la cerere, din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate după ce a a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19. Anterior, el a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Pe locul trei pe listă este purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, de profesie inginer calculatoare. El se află la al patrulea mandat de deputat. Din noiembrie 2019 până în noiembrie 2021 a fost ministru al Tineretului şi Sportului.
Octavian Oprea, următorul de listă, este de profesie economist. El este director general al companiei energetice de stat Electrocentrale Grup. În 2022 a fost demis din funcţia de secretar general al TNL după ce la şcoala de vară din acel an tinerii liberali au proferat injurii la adresa PSD. El a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României.
Urmează pe listă Răzvan Prişcă, de profesie avocat. El se află la al doilea mandat de deputat. Prişcă este licenţiat în Ştiinţe economice şi Drept.
Pe locul şase pe listă se regăseşte Mihai Voicu, care a deţinut patru mandate consecutive de deputat începând cu 2004 până în 2020. Este de profesie inginer. A fost secretar general al PNL şi purtător de cuvânt al partidului. În perioada 2005 - 2006 a fost secretar general al Guvernului, între 2006 - 2008 - ministru pentru relaţia cu Parlamentul, iar în 2012 pentru câteva luni ministru delegat pentru mediul de afaceri. În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe Mihai Voicu într-un dosar instrumentat de DNA, în care era acuzat că a cerut bani membrilor de partid pentru a fi înscrişi pe locuri eligibile la alegeri.
Oana Babagianu - antreprenor, de profesie economist, se află pe locul şapte pe lista PNL la Cameră pentru Bucureşti. Este consilier la Ministerul Economiei şi la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi membru în CA Distribuţie Energie Electrica România SA.
Urmează Hilde Tudora, de profesie jurnalist, în prezent şef al Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul CJ Ilfov. Pe locul nouă pe lista PNL se situează Cristin Nicolae Popa, de profesie inginer. El este director executiv la Direcţia monitorizare şi control din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Anterior, a fost consilier la ANCOM.
Pe locul zece pe această listă se află Diana-Ştefana Baciuna, de profesie jurist. În prezent, este secretar de stat la Ministerul Culturii. A fost consilier juridic la cabinetul europarlamentarului PNL Daniel Buda şi consilier local al Sectorului 4.
Pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor se mai află: Luana-Teodora Vasile - absolventă de ştiinţe administrative (şef birou la CJ Ilfov); Alexandru-Bogdan Dragomir - economist; Rawan Abu-Daher - sociolog (fost consilier local al Sectorului 2); Alexandru Baicu-Ciudin - economist (fost preşedinte al ALDE Bucureşti); Ionuţ-Bogdan Grecia - economist (inspector-şef la Departamentul de Audit Public Intern în cadrul CNTEE Transelectrica SA); Cătălin-Florin Moldoveanu - jurist; Ciprian-Constantin Dumitru - jurist (fost membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica); Cristina Pastramă - economist; Andrei Claudiu Motoc - expert studii europene; Tudorel Prună - inginer; Adrian-Antoniu Betea - finanţist; Liviu-Alexandru Moraru - inginer; Vasile-Niculae Ionică - filosof, teolog, psiholog, sociolog; Cristian-Ionel Haidău - economist; Anca-Elena Geamănă - economist; Ramona Porumb - specialist administraţie publică (viceprimar Primăria Sectorului 1); Raluca-Nicoleta Haliţ - expert informaţii şi securitate naţională (consilier local la Sectorul 1); Florina-Isabela Cican - expert drept şi administrare publică (consilier local la Sectorul 1); Bogdan Andrei Buburuz - inginer; Liviu Rogozea - jurist; Teodor Demetriad - profesor de sport (manager general la o sală de sport); Alina-Roxana Irimia - economist; Ion Enache - inginer, Mădălina Gavrilă - inginer; Maria-Luciana Marin - psiholog; Alin-Ştefan-Marian Bădălău - inginer (director Direcţia Tehnică STB) şi Andreea Cioacă - asistent medical (secretară). AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Parlamentare2024/ Marian Vanghelie deschide lista pe Bucureşti de la Camera Deputaţilor pentru PSDI
Parlamentare2024/ Doi candidaţi PNR pe listele de la Bucureşti - un veterinar şi un programator IT
Parlamentare2024/ Trei candidaţi pentru Senat şi Cameră - pe listele PER de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Listele REPER pentru Bucureşti - deschise de Octavian Berceanu şi Cătălin Teniţă
Parlamentare2024/ Florina Presadă şi Ana Ciceală deschid listele SENS de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Partidul Oamenilor Tineri - nouă candidaţi pe liste la Bucureşti
Parlamentare2024/ În circumscripţia Bucureşti, peste 50% dintre candidaţii SOS România sunt femei
Parlamentare2024/ Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti
Listele UDMR de la Bucureşti, deschise de un fost ministru al Sportului şi de un medic chirurg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda
VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.
Marian Neacșu, la Ungheni: După podurile de flori din anii '90, e vremea podurilor construite trainic
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu a declarat, sâmbătă, la Ungheni, că a venit vremea podurilor construite trainic, după ce în anii '90 au fost podurile de flori. 'În anii '90 a fost vremea podurilor de flori. În anii 2000 și până acum a fost vremea podurilor
Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir
Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici
Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu - prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif
Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Sâmbătă va fi zi de doliu național &i
Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului
Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile
Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE
România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap
USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat
Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.