Parlamentare2024/ Peste 48% dintre candidaţii USR Bucureşti sunt femei; în cursă - trei foşti miniştri

Un număr de 54 de candidaţi figurează pe listele USR Bucureşti pentru alegerile parlamentare, dintre care 26 sunt femei, reprezentând astfel peste 48%.
La Camera Deputaţilor, lista este deschisă de Claudiu Năsui, deputat de Bucureşti, aflat la al doilea mandat. A fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, între ianuarie 2020 şi septembrie 2021. Este de profesie economist, specializat în finanţe, iar înainte de a intra în politică a lucrat în sectorul privat, în consultanţă financiară şi în sectorul bancar. A absolvit Facultatea de Finanţe a Universităţii Paris-Dauphine şi a urmat un master la Universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanţelor. În 2014, a lansat platforma de transparenţă bugetară Open Budget.
A doua pe listă - Cristina Prună este în prezent deputat de Bucureşti, la al doilea mandat. Este economist de profesie, iar, anterior intrării în politică, a studiat şi lucrat în mai multe ţări vest-europene, atât în sectorul privat, cât şi în instituţii europene, se precizează pe site-ul usr.ro. A coordonat programul de guvernare al USR pe zona de energie şi a contribuit la programul pe economie. A iniţiat legea pentru reducerea taxelor pe panouri fotovoltaice.
Radu Mihaiu, următorul pe lista USR pentru Camera Deputaţilor, a fost primar al Sectorului 2 (între anii 2020 - 2024) şi a deţinut în 2016 funcţia de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, responsabil cu digitalizarea. Înainte de a deveni primar, a condus o firmă care dezvolta aplicaţii digitale, fondată în 2006. Proiectele implementate în calitate de primar au vizat: creşterea eficienţei energetice a blocurilor, ordonarea spaţiului public, deschiderea Parcului Sticlăriei, lansarea concursului de soluţii pentru Coridorul Verde Colentina.
Diana Anda Buzoianu, deputat de Bucureşti, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În acei ani, a înfiinţat asociaţia NILS, parte a unei reţele internaţionale. Este vicepreşedinta Comisiei de mediu din Camera Deputaţilor, dar şi a USR Bucureşti. În calitate de parlamentar, a iniţiat proiecte proiecte precum DNA-ul pădurilor, accesul liber în păduri, protecţia Centurii Verzi a Bucureştiului, măsuri împotriva risipei alimentare, pentru protecţia arborilor remarcabili şi privind nomazii digitali.
A cincea pe lista pentru Camera Deputaţilor - Diana Stoica este în prezent deputat de Bucureşti. Specializată în Drept Internaţional Public, a fost consilier al ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu în timpul Guvernului Cioloş şi a coordonat elaborarea Planului de Resuscitare a Sistemului de Transfuzii. A cofondat Donorium, proiectul care îşi propune să rezolve criza de sânge din România. A iniţiat, în primul său mandat, Legea "Fără penali în funcţii publice", care a intrat în vigoare în 2022, se arată pe site-ul usr-bucuresti.ro. În 2023 a iniţiat pachetul legislativ "Fără păcănele lângă şcoli".
Oana Silvia Ţoiu este vicepreşedinte al USR şi deputat de Bucureşti. Este, de asemenea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi a condus anterior Comisia de muncă şi protecţie socială, precum şi Comisia pentru tineret şi sport. A fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale în Guvernul tehnocrat. Este absolventă a Universităţii Bucureşti şi are formarea profesională în aplicarea politicilor publice la Harvard Kennedy School of Government.
Alexandru Paul Dimitriu a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada în care USR s-a aflat la guvernare. Este avocat cu studii economice, doctor în drept, care a scris 7 cărţi şi peste 20 de articole în revistele de specialitate juridică şi fiscală. A fost totodată şi cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, se arată pe acelaşi site. A condus grupul consilierilor locali din Sectorul 5 şi a candidat la primărie.
Alin-Bogdan Stoica este liderul USR Sector 6. În perioada martie - septembrie 2021 a ocupat funcţia de prefect al Capitalei. Este de profesie jurist. Conform informaţiilor de pe site-ul usr.ro, a fost timp de 10 ani avocat, apoi a lucrat într-una din cele mai mari bănci din România pentru 15 ani, timp în care s-a specializat în dreptul muncii şi dialog social.
***
La Senat, lista candidaţilor USR Bucureşti este deschisă de Clotilde Armand, fost primar al Sectorului 1. Este membru fondator al partidului Uniunea Salvaţi România, iar în perioada 2019 - 2020 a fost europarlamentar USR PLUS. Născută în Franţa, a absolvit Massachussetts Institute of Technology şi Ecole Centrale din Paris. În 1999, s-a stabilit în România. A lucrat în 2002 pentru compania Airbus în Franţa şi în Germania, iar din 2005 a condus divizia din Bucureşti a companiei de distribuţie GDF Suez, pentru ca din septembrie 2013 să conducă diviziile din Bulgaria şi România ale companiei de inginerie Egis.
Cristian Ghinea a fost ministru al Fondurilor Europene în două mandate. A absolvit un master în politici europene la London School of Economics şi timp de 15 ani a publicat săptămânal editoriale şi analize pe politici europene în "Dilema Veche". În 2016, în guvernul tehnocrat, a făcut parte din Cancelaria prim-ministrului unde a iniţiat şi coordonat proiecte precum Comisia de Tăiat Hârtii, Pachetul Naţional Anti-sărăcie şi Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. În urma scrutinului parlamentar din decembrie 2016, a fost ales deputat de Bucureşti, iar în iunie 2019 a demisionat, optând pentru mandatul de europarlamentar. În calitate de ministru, a coordonat în 2021 elaborarea PNRR, iar ulterior a devenit coordonator al Departamentului de Politici Publice din USR.
Ştefan Pălărie, al treilea pe lista de la Senat, este în prezent senator USR, membru al Comisiei pentru muncă şi al celei pentru învăţământ. A iniţiat proiecte de lege pentru descurajarea plagiatului în tezele de doctorat şi creşterea indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi. A absolvit Facultatea de Cibernetică de la ASE, un program de master la SNSPA şi programul de Executive MBA al Maastricht School of Management din Bucureşti. A lucrat în mai multe companii multinaţionale în zona resurselor umane, orientându-se ulterior spre training şi consultanţă. Ştefan Pălărie a fondat şi a condus timp de 10 ani ONG-ul "Şcoala de Valori".
Violeta Alexandru a fost ministru pentru Consultare Publică şi Dialog Social (2016 - 2017) şi ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale (2019 - 2020). Fostă membră PNL şi Forţa Dreptei, s-a înscris în USR la finele lunii august. Violeta Alexandru este în prezent deputat, membră în Comisia pentru drepturile omului. Este specializată în politici publice, cu un master în Guvernanţă şi Dezvoltare Instituţională. A fondat Institutul pentru Politici Publice (2001), în cadrul căruia a îndeplinit funcţia de director până în toamna anului 2015.
Simona Spătaru, senatoare de Bucureşti, este avocat cu experienţă de peste 16 ani, având specializare în Drept administrativ şi achiziţii publice. Este preşedinta Comisiei de Constituţionalitate din Senat. De asemenea, este membră a Comisiei de alegere a judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reprezentând România ca delegat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, se arată pe site-ul usr-bucuresti.ro. Înainte de a intra în politică, Simona Spătaru a susţinut organizaţiile non-guvernamentale, fiind alături de proiecte precum "Plantăm Fapte Bune", Magic Camp, Declic.
Următoarele locuri pe listele USR sunt ocupate de:
* la Camera Deputaţilor - Mihai Alexandru Badea (avocat), Denisa Elena Neagu (inginer), Florin Covaci (antreprenor), Alin Gabriel Apostol (antreprenor IT), Petru Saca (economist), Irina Iordăchiţă (psiholog clinician şi manager), Nicorel Nicorescu (inginer şi antreprenor).
* la Senat - Adina Săniuţă (economist, lect. univ. dr.), Anca Iordache Sabo (economist şi inginer). AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: USR/Facebook
Citeşte şi:
Parlamentare2024/ Marian Vanghelie deschide lista pe Bucureşti de la Camera Deputaţilor pentru PSDI
Parlamentare2024/ Doi candidaţi PNR pe listele de la Bucureşti - un veterinar şi un programator IT
Parlamentare2024/ Trei candidaţi pentru Senat şi Cameră - pe listele PER de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Listele REPER pentru Bucureşti - deschise de Octavian Berceanu şi Cătălin Teniţă
Parlamentare2024/ Florina Presadă şi Ana Ciceală deschid listele SENS de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Partidul Oamenilor Tineri - nouă candidaţi pe liste la Bucureşti
Parlamentare2024/ În circumscripţia Bucureşti, peste 50% dintre candidaţii SOS România sunt femei
Parlamentare2024/ Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti
Listele UDMR de la Bucureşti, deschise de un fost ministru al Sportului şi de un medic chirurg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda
VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.
Marian Neacșu, la Ungheni: După podurile de flori din anii '90, e vremea podurilor construite trainic
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu a declarat, sâmbătă, la Ungheni, că a venit vremea podurilor construite trainic, după ce în anii '90 au fost podurile de flori. 'În anii '90 a fost vremea podurilor de flori. În anii 2000 și până acum a fost vremea podurilor
Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir
Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici
Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu - prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif
Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Sâmbătă va fi zi de doliu național &i
Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului
Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile
Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE
România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap
USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat
Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.