Parlamentare2024/ Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti

Social-democraţii intră în cursa pentru alegerile parlamentare din circumscripţia Bucureşti cu un număr de 54 de candidaţi, dintre care 17 pe lista de la Senat şi 37 pe lista de la Camera Deputaţilor.
Lista de la Senat este deschisă de medicul Adrian Streinu Cercel, în prezent senator PSD de Bucureşti şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate publică, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Din anul 2012, el este profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Între anii 2012 şi 2016, a fost preşedintele Senatului UMF "Carol Davila". Adrian Streinu Cercel a ocupat timp de mai mulţi ani funcţia de manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".
Pe poziţia a doua în această listă se află juristul Robert Cazanciuc, senator şi vicepreşedinte al Camerei superioare a Parlamentului. El a mai ocupat funcţiile de ministru al Justiţiei, secretar general în Ministerul Afacerilor Externe, procuror-şef, şef al Biroului de presă de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, director general în Corpul de Control al Guvernului, subsecretar de stat în Guvernul României. Ca senator a fost iniţiatorul mai multor legi importante, printre care "Legea Anastasia", cea care prevede pedeapsa închisorii cu executare, fără excepţii, pentru şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului sau a drogurilor care au provocat un accident urmat de moartea victimei.
Următorul pe lista PSD de la Senat este Daniel Zamfir, de profesie inginer, senator la al doilea mandat. Înainte de a fi senator a avut şi un mandat de deputat.
Pe locul următor, social-democraţii îl trimit în competiţie pe Gabriel Mutu, jurist şi senator la al treilea mandat. Mutu a fost, între anii 2016 şi 2020, primar al Sectorului 6 al Capitalei.
Locul al cincilea pe lista PSD pentru Senat este ocupat de Adrian Ţuţuianu, de profesie jurist, în prezent secretar general adjunct al Guvernului. Ţuţuianu a deţinut două mandate de senator de Dâmboviţa, dar a avut şi un mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. A fost ministru al Apărării Naţionale pentru două luni, dar a demisionat în urma unor probleme de comunicare între el şi premierul de la acea vreme Mihai Tudose.
Lista social-democraţilor pentru Senat este completată de Alexandru Mădălin Jîjie (avocat), Adriana Larisa Antipa (senator din iulie 2024; ea a înlocuit-o pe Gabriela Firea după ce aceasta a câştigat mandatul de europarlamentar), Valeriu Nicolae Şuhan (jurist), Cecilia Daneliuc (actriţă), Anca Daniela Raiciu (cadru didactic universitar), Felicia Alexandra Gheorghiu (jurist), George Popescu (consilier parlamentar), Cristian Adrian Tudose (psiholog), Tudor Ioan Nane (jurist), Alin Guţu (jurist), Valentin Ion Haită (inginer).
***
La Camera Deputaţilor lista PSD este deschisă de Mihai Ghigiu, în prezent şef al Cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu. Ghigiu este cadru didactic universitar, licenţiat în studii administrative. A deţinut funcţia de preşedintele al Tineretului Social Democrat. El a fost preşedintele Institutului Naţional de Administraţie, prorector al SNSPA, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, consilier al Ministrului Educaţiei. În prezent este şi lector universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Mihai Ghigiu are un doctorat în ştiinţe politice, un masterat în domeniul spaţiul public european şi un masterat în "Security and Diplomacy". Este absolvent al SNSPA, Facultatea de Administraţie Publică.
Pe listă este şi Rodica Nassar, deputat, de profesie economist. A fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dar cea mai mare parte din activitatea sa profesională şi-a petrecut-o în Parlament, ca deputat, aflându-se la al cincilea mandat.
Urmează Marian Neacşu, de profesie economist, care în prezent ocupă funcţia de vicepremier. A avut şi el două mandate de deputat şi în unul dintre ele a fost lider al Grupului parlamentar PSD de la Camera Deputaţilor. A fost secretar general al Guvernului pe vremea când premier era liberalul Nicolae Ciucă.
Florin Manole, următorul pe listă, este istoric şi deputat. El a preluat mandatul de deputat din decembrie 2023, după ce Carmen Mihălcescu a demisionat din Parlament. Este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD Sector 1. A fost secretar de stat în aparatul de lucru al viceprim-ministrului. A mai avut un mandat de deputat, între anii 2016 şi 2020.
Pe lista PSD se află şi Diana Tuşa, de profesie jurist, care este deputat la al treilea mandat. A fost director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, director de cabinet al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, consilier la Camera Deputaţilor şi la un cabinet parlamentar.
Andrei Dolineaschi, următorul în lista social-democraţilor pentru Camera Deputaţilor, este profesor şi este de consilier de organizare politică la PSD. El a avut un mandat de deputat în legislatura 2012 - 2016 şi a fost consilier la un birou parlamentar în Dorohoi şi consilier judeţean la Botoşani.
Mirela Furtună, licenţiată în ştiinţe politice, este în prezent deputat la al doilea mandat. A fost expert la grupul parlamentar al PSD.
Următorii pe listă sunt Ioan Mihalcea, inginer, administrator la Regia Autonomă "Monitorul Oficial", jurnalista Carmen Avram, care a fost, în mandatul trecut, europarlamentar PSD, Ancuţa Comănici, jurist şi fost consilier parlamentar al senatoarei Gabriela Firea, Nicuţa Enache - manager, Cătălin Manea - specialist în relaţii publice, în prezent deputat în Grupul minorităţilor naţionale din partea Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa".
Florian Daniel Geantă este inginer şi preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. A fost ales deputat de două ori din partea PDL, iar cu un an înainte de a termina ultimul mandat a trecut la PSD.
Pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor se mai află: Irina Danielescu - avocat, Florentina Ecaterina Costea - director la Şcoala Gimnazială "Titu Maiorescu", Lavrin Ioan Covaci - avocat, Daniela Amariţei - economist, Mircea Adrian Maiorescu - antreprenor, Claudia Spătaru - economist, Ioana Costea - inspector şcolar, Ana Luminiţa Măcăruş - profesor, Alexandra Zară - economist, Liliana Urzică - inginer, Daniela Popa - director de cabinet, Florin Necula - teolog, Maria Daniela Stanciu - economist, Ion Alexandru Pirneci - expert în ştiinţe administrative, Pavel Codreanu - politolog, Cristian Naum - expert în ştiinţe administrative, Teodor Ioan Nistor - economist, Daria Zaharia-Vişoiu - licenţiată în ştiinţe administrative, Ilie-Iulian Geantă - jurist, Iulia-Beatrice Chicioroagă - licenţiată în psihologie, Alexandru Ciompec - jurist, Silviu Bene - economist, Dragoş Năstase - licenţiat în ştiinţe administrative, Leonard Gheorghe - jurist. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Parlamentare2024/ Marian Vanghelie deschide lista pe Bucureşti de la Camera Deputaţilor pentru PSDI
Parlamentare2024/ Doi candidaţi PNR pe listele de la Bucureşti - un veterinar şi un programator IT
Parlamentare2024/ Trei candidaţi pentru Senat şi Cameră - pe listele PER de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Listele REPER pentru Bucureşti - deschise de Octavian Berceanu şi Cătălin Teniţă
Parlamentare2024/ Florina Presadă şi Ana Ciceală deschid listele SENS de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Partidul Oamenilor Tineri - nouă candidaţi pe liste la Bucureşti
Parlamentare2024/ În circumscripţia Bucureşti, peste 50% dintre candidaţii SOS România sunt femei
Listele UDMR de la Bucureşti, deschise de un fost ministru al Sportului şi de un medic chirurg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Predoiu: Să păstrăm viu idealul de independență și să fim la înălțimea celor care au făcut posibilă România de azi
Independența câștigată în 1877 ne obligă și în prezent să rămânem consecvenți valorilor care stau la temelia apartenenței noastre: libertate, stat de drept, solidaritate, respect pentru demnitatea umană și angajament pentru pace, a afirmat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Independenței Naț
Bolojan: Valorile care au făcut posibile Independența României și Marea Unire ne ghidează și astăzi ca națiune
Independența României și Marea Unire rămân repere ale istoriei noastre, iar valorile care le-au făcut posibile - libertatea, demnitatea, unitatea și suveranitatea - ne ghidează și astăzi ca națiune, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. 'Sărbătorim astăzi 148
Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere
Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm
Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de
Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me
Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.
Prezidențiale2025/ MAE: 3.600.000 de buletine de vot vor fi trimise în străinătate pentru turul al doilea
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite vineri că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale urmează să fie trimise 3.600.000 de buletine de vot, același număr ca la primul tur. Precizarea MAE vine ca răspuns la 'vehicularea prin postări social media a unor afirmații false menite să manipuleze publicul și să genereze nemulțumire, neîncr
Ziua Europei/Petrețchi: Europa - sărbătoarea și garanția libertății noastre; apartenența noastră trebuie apărată
Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a transmis, vineri, că Europa este 'leagănul nașterii, sărbătoarea și garanția libertății' în țara noastră, menționând că apartenența la ea trebuie apărată, deoarece 'primejdiile care o amenință au ajuns, hibrid, și în România'. &
Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.
Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.
Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica
Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)
Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.
Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden
Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan de Ziua Europei: Celebrăm nu doar un proiect politic, ci o comunitate de valori
România nu trebuie să fie un stat care doar primește direcția dată de Europa, ci unul care propune direcția în domenii cheie pentru viitorul nostru comun - arhitectura de securitate europeană, agricultura, extinderea UE către Republica Moldova și sprijinirea competitivității economiilor noastre, afirmă Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezid