Parlamentare2024/ Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti

Social-democraţii intră în cursa pentru alegerile parlamentare din circumscripţia Bucureşti cu un număr de 54 de candidaţi, dintre care 17 pe lista de la Senat şi 37 pe lista de la Camera Deputaţilor.
Lista de la Senat este deschisă de medicul Adrian Streinu Cercel, în prezent senator PSD de Bucureşti şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate publică, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Din anul 2012, el este profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Între anii 2012 şi 2016, a fost preşedintele Senatului UMF "Carol Davila". Adrian Streinu Cercel a ocupat timp de mai mulţi ani funcţia de manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".
Pe poziţia a doua în această listă se află juristul Robert Cazanciuc, senator şi vicepreşedinte al Camerei superioare a Parlamentului. El a mai ocupat funcţiile de ministru al Justiţiei, secretar general în Ministerul Afacerilor Externe, procuror-şef, şef al Biroului de presă de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, director general în Corpul de Control al Guvernului, subsecretar de stat în Guvernul României. Ca senator a fost iniţiatorul mai multor legi importante, printre care "Legea Anastasia", cea care prevede pedeapsa închisorii cu executare, fără excepţii, pentru şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului sau a drogurilor care au provocat un accident urmat de moartea victimei.
Următorul pe lista PSD de la Senat este Daniel Zamfir, de profesie inginer, senator la al doilea mandat. Înainte de a fi senator a avut şi un mandat de deputat.
Pe locul următor, social-democraţii îl trimit în competiţie pe Gabriel Mutu, jurist şi senator la al treilea mandat. Mutu a fost, între anii 2016 şi 2020, primar al Sectorului 6 al Capitalei.
Locul al cincilea pe lista PSD pentru Senat este ocupat de Adrian Ţuţuianu, de profesie jurist, în prezent secretar general adjunct al Guvernului. Ţuţuianu a deţinut două mandate de senator de Dâmboviţa, dar a avut şi un mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. A fost ministru al Apărării Naţionale pentru două luni, dar a demisionat în urma unor probleme de comunicare între el şi premierul de la acea vreme Mihai Tudose.
Lista social-democraţilor pentru Senat este completată de Alexandru Mădălin Jîjie (avocat), Adriana Larisa Antipa (senator din iulie 2024; ea a înlocuit-o pe Gabriela Firea după ce aceasta a câştigat mandatul de europarlamentar), Valeriu Nicolae Şuhan (jurist), Cecilia Daneliuc (actriţă), Anca Daniela Raiciu (cadru didactic universitar), Felicia Alexandra Gheorghiu (jurist), George Popescu (consilier parlamentar), Cristian Adrian Tudose (psiholog), Tudor Ioan Nane (jurist), Alin Guţu (jurist), Valentin Ion Haită (inginer).
***
La Camera Deputaţilor lista PSD este deschisă de Mihai Ghigiu, în prezent şef al Cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu. Ghigiu este cadru didactic universitar, licenţiat în studii administrative. A deţinut funcţia de preşedintele al Tineretului Social Democrat. El a fost preşedintele Institutului Naţional de Administraţie, prorector al SNSPA, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, consilier al Ministrului Educaţiei. În prezent este şi lector universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Mihai Ghigiu are un doctorat în ştiinţe politice, un masterat în domeniul spaţiul public european şi un masterat în "Security and Diplomacy". Este absolvent al SNSPA, Facultatea de Administraţie Publică.
Pe listă este şi Rodica Nassar, deputat, de profesie economist. A fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dar cea mai mare parte din activitatea sa profesională şi-a petrecut-o în Parlament, ca deputat, aflându-se la al cincilea mandat.
Urmează Marian Neacşu, de profesie economist, care în prezent ocupă funcţia de vicepremier. A avut şi el două mandate de deputat şi în unul dintre ele a fost lider al Grupului parlamentar PSD de la Camera Deputaţilor. A fost secretar general al Guvernului pe vremea când premier era liberalul Nicolae Ciucă.
Florin Manole, următorul pe listă, este istoric şi deputat. El a preluat mandatul de deputat din decembrie 2023, după ce Carmen Mihălcescu a demisionat din Parlament. Este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD Sector 1. A fost secretar de stat în aparatul de lucru al viceprim-ministrului. A mai avut un mandat de deputat, între anii 2016 şi 2020.
Pe lista PSD se află şi Diana Tuşa, de profesie jurist, care este deputat la al treilea mandat. A fost director general la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, director de cabinet al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, consilier la Camera Deputaţilor şi la un cabinet parlamentar.
Andrei Dolineaschi, următorul în lista social-democraţilor pentru Camera Deputaţilor, este profesor şi este de consilier de organizare politică la PSD. El a avut un mandat de deputat în legislatura 2012 - 2016 şi a fost consilier la un birou parlamentar în Dorohoi şi consilier judeţean la Botoşani.
Mirela Furtună, licenţiată în ştiinţe politice, este în prezent deputat la al doilea mandat. A fost expert la grupul parlamentar al PSD.
Următorii pe listă sunt Ioan Mihalcea, inginer, administrator la Regia Autonomă "Monitorul Oficial", jurnalista Carmen Avram, care a fost, în mandatul trecut, europarlamentar PSD, Ancuţa Comănici, jurist şi fost consilier parlamentar al senatoarei Gabriela Firea, Nicuţa Enache - manager, Cătălin Manea - specialist în relaţii publice, în prezent deputat în Grupul minorităţilor naţionale din partea Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa".
Florian Daniel Geantă este inginer şi preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. A fost ales deputat de două ori din partea PDL, iar cu un an înainte de a termina ultimul mandat a trecut la PSD.
Pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor se mai află: Irina Danielescu - avocat, Florentina Ecaterina Costea - director la Şcoala Gimnazială "Titu Maiorescu", Lavrin Ioan Covaci - avocat, Daniela Amariţei - economist, Mircea Adrian Maiorescu - antreprenor, Claudia Spătaru - economist, Ioana Costea - inspector şcolar, Ana Luminiţa Măcăruş - profesor, Alexandra Zară - economist, Liliana Urzică - inginer, Daniela Popa - director de cabinet, Florin Necula - teolog, Maria Daniela Stanciu - economist, Ion Alexandru Pirneci - expert în ştiinţe administrative, Pavel Codreanu - politolog, Cristian Naum - expert în ştiinţe administrative, Teodor Ioan Nistor - economist, Daria Zaharia-Vişoiu - licenţiată în ştiinţe administrative, Ilie-Iulian Geantă - jurist, Iulia-Beatrice Chicioroagă - licenţiată în psihologie, Alexandru Ciompec - jurist, Silviu Bene - economist, Dragoş Năstase - licenţiat în ştiinţe administrative, Leonard Gheorghe - jurist. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Parlamentare2024/ Marian Vanghelie deschide lista pe Bucureşti de la Camera Deputaţilor pentru PSDI
Parlamentare2024/ Doi candidaţi PNR pe listele de la Bucureşti - un veterinar şi un programator IT
Parlamentare2024/ Trei candidaţi pentru Senat şi Cameră - pe listele PER de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Listele REPER pentru Bucureşti - deschise de Octavian Berceanu şi Cătălin Teniţă
Parlamentare2024/ Florina Presadă şi Ana Ciceală deschid listele SENS de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Partidul Oamenilor Tineri - nouă candidaţi pe liste la Bucureşti
Parlamentare2024/ În circumscripţia Bucureşti, peste 50% dintre candidaţii SOS România sunt femei
Listele UDMR de la Bucureşti, deschise de un fost ministru al Sportului şi de un medic chirurg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Începe campania pentru alegerile locale parțiale; scrutin pe 4 mai pentru desemnarea a 19 primari și a președintelui CJ Bihor
Campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din țară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Locuitorii județului Bihor sunt chemați pe 4 mai la urne, odată cu desfășurarea scrutin
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p
Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '
Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București
USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide
Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat
USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar
Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz
Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.
Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan
Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său.
Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)
Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o
Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect
Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie
Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p
Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac