Parlamentare2024/ 58 de candidaţi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale - în competiţia pentru Camera Deputaţilor; 18 au la activ mandate de parlamentar

Un număr de 58 de candidaţi din partea a 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor, 18 dintre aceştia având la activ de la unu până la şapte mandate de deputat.
Din partea Asociaţiei Macedonenilor din România candidează Ionel Stancu, care a fost deputat în două legislaturi 2012 - 2016 şi 2020 - 2024. Tot din partea acestei organizaţii candidează, pe poziţia a doua pe listă, Cristina Codreanu, de profesie economist.
Din partea Uniunii Elene din România a intrat în competiţie Dragoş-Gabriel Zisopol, care a fost deputat în cinci legislaturi, începând din 2004. El este preşedinte şi membru fondator al Uniunii, având profesia de inginer.
Uniunea Democrată Turcă din România îl are drept candidat pe Iusein Ibram, de asemenea, având la activ cinci mandate de deputat, fiind de profesie jurist.
Din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România vor participa la alegerile parlamentare cinci candidaţi. Pe prima poziţie este Varol Amet, jurist şi deputat în două legislaturi - 2012 - 2016 şi 2020 - 2024, urmat de Metin Omer, cercetător ştiinţific, Ela Ziadin - jurist, Ozgun Arslan - manager, Adel Velula - profesor.
Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. o are drept candidată pe Ioana Grosaru, profesor, preşedintă a acestei asociaţii.
Din partea Uniunii Croaţilor din România candidează Giureci-Slobodan Ghera, deputat cu trei mandate, începând din 2012, de profesie economist.
Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România are doi candidaţi la alegerile parlamentare. Pe prima poziţie pe listă se află Adrian-Miroslav Merka, deputat în patru legislaturi: 2004 - 2008, 2008 - 2012, 2012 - 2016 şi 2020 - 2024. El este şi preşedintele Uniunii. Pe a doua poziţie se află Ioana-Cristina Jucan - profesor.
Din partea Forumului Democrat al Germanilor din România candidează Ovidiu Ganţ, care are cinci mandate de deputat, începând din 2004, urmat de Thomas Şindilariu - istoric, subsecretar de stat, Bettina Andrea Rost - agent de turism şi Christine Klemens Manta - profesor pensionar.
Uniunea Polonezilor din România participă în alegeri cu Ghervazen Longher, deputat în cinci legislaturi, în perioadele 2000 - 2004, 2004 - 2008, 2008 - 2012, 2012 - 2016 şi 2020 - 2024, Victoria Longher - economist, Iosef Irişec - electromecanic, pensionar şi Ana Zielonka - specialist în protocol şi ceremonial.
Din partea Uniunii Armenilor din România candidează Varujan Pambuccian - deputat cu şapte mandate, începând din 1996, de profesie matematician. Pe poziţiile următoare pe listă se află: Sirun Terzian - consilier juridic, Bogdan Căuş Nicolaides Narine - economist, Petru Papazian - inginer electronist.
Asociaţia ''Liga Albanezilor din România'' participă în alegerile parlamentare cu Bogdan Alin Stoica, teolog şi deputat, care candidează pentru al treilea mandat.
Din partea Uniunii Ucrainenilor din România sunt şase candidaţi. Pe prima poziţie pe listă se află Miroslav Nicolae Petreţchi, cu două mandate de deputat la activ şi preşedinte al Uniunii. El este urmat pe listă de Irina-Liuba Horvat - cercetător ştiinţific, Ilie Sauciuc - cadru didactic, Maria Condrei-Szabo - inspector şcolar, Vasile Pasenciuc - profesor pensionar, Lucica Gherman - bibliotecar, membră a Consiliului Uniunii Ucrainenilor din România.
Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România participă la alegerile pentru Camera Deputaţilor cu trei candidaţi. Pe prima poziţie se află Silviu Feodor, deputat în legislatura 2020 - 2024 şi preşedinte al asociaţiei. De asemenea, mai candidează Nicolae Artion - inginer şi Florentina Svetlana Crăciun - operator chimie organică.
Din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România candidează Iulius Marian Firczak, deputat în ultimele două legislaturi, de profesie fizician. De asemenea, pe lista Uniunii se mai află Francisc-Oscar Gal - secretar de stat, de profesie inginer, Mariana-Svetlana Mureşan - jurist, Carmen-Svetlana Bojcsuk - violonist, Gabriela-Cristina Bodnariuc - învăţătoare, Maria Bocicor - administrator.
Uniunea Bulgară din Banat - România participă în alegeri cu Gheorghe Nacov, deputat în 2020 - 2024, jurist, urmat de Petru Topciov - profesor, Adrian-Sorin Cosilcov - economist, Ana-Carolina Ivanciov - profesor, Daniel-Marius Piţ - inginer, Petronela Sehabi - jurnalist.
Din partea Uniunii Sârbilor din România a intrat în cursa electorală Ognean Crîstici, deputat în ultima legislatură, de profesie inginer. Este preşedinte al Uniunii.
De asemenea, din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România candidează Silviu Vexler, deputat cu două mandate, din 2016, jurnalist. El este şi preşedinte al Federaţiei.
Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa" participă la alegerile pentru Camera Deputaţilor cu şase candidaţi. Pe prima poziţie se află Nicolae Păun, care a fost deputat în patru legislaturi din 2000 până în 2016, licenţiat în studii politice. El este şi preşedinte al asociaţiei.
Şi-au mai înscris candidatura: Iulian-Costel Paraschiv - preşedintele al Agenţiei Naţionale pentru Romi, analist politic, Bogdan-Florin Paraschiv - subsecretar de stat, de profesie jurist, Viorica Gotu - psiholog, Ionuţ-Constantin Păun - licenţiat în drept, specialist în relaţii publice, Daniel Vasile, avocat, care a mai fost deputat în perioada 2016 - 2020.
Din partea Forumului Cehilor din România candidează Ştefan Bouda - preşedintele Forumului. El este urmat pe listă de Ştefan Moţec - avocat şi Astrid-Marichen Pervulescu - economist. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Parlamentare2024/ Marian Vanghelie deschide lista pe Bucureşti de la Camera Deputaţilor pentru PSDI
Parlamentare2024/ Doi candidaţi PNR pe listele de la Bucureşti - un veterinar şi un programator IT
Parlamentare2024/ Trei candidaţi pentru Senat şi Cameră - pe listele PER de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Listele REPER pentru Bucureşti - deschise de Octavian Berceanu şi Cătălin Teniţă
Parlamentare2024/ Florina Presadă şi Ana Ciceală deschid listele SENS de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Partidul Oamenilor Tineri - nouă candidaţi pe liste la Bucureşti
Parlamentare2024/ În circumscripţia Bucureşti, peste 50% dintre candidaţii SOS România sunt femei
Parlamentare2024/ Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti
Listele UDMR de la Bucureşti, deschise de un fost ministru al Sportului şi de un medic chirurg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30
Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune
Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc
Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider
Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz
Expoziție cu fotografii AGERPRES şi Moldpres, la Festivalul 'Podul de flori' de la Ungheni; Neacșu: M-au impresionat imaginile din mai 1990
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu s-a arătat impresionat de o expoziție vernisată, sâmbătă, la Ungheni, cu fotografii din perioada podurilor de flori din anul 1990 realizate de Agenția Națională de Presă AGERPRES şi Moldpres. Expoziția a fost deschisă publicului într-un cort din
Vălean, la Ungheni: Podul nu e doar o punte peste apă, e o oportunitate de dezvoltare economică și expresia libertății de mișcare
Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Eurodeputatul Adina Vălean a declarat, sâmbătă, în Piața Independenței din Ungheni, că 'Podul de flori' are o simbolistică sufletească aparte pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar reprezintă totodată și o oportunitate de dezvoltare economică.
Prezidențiale2025/ Antonescu: Vreau să fiu președintele României sub mandatul căruia vom serba intrarea Republicii Moldova în UE
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Ungheni, unde a participat la evenimentele prilejuite de lansarea în execuție a noului pod peste râul Prut, că își dorește să fie președintele României sub manda
VIDEO Prezidențiale2025/ Crin Antonescu: Noul pod între România și Republica Moldova - un început de drum
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că noul pod construit peste râul Prut între România și Republica Moldova reprezintă 'un început de drum'.
Marian Neacșu, la Ungheni: După podurile de flori din anii '90, e vremea podurilor construite trainic
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Daniela Malache, transmite: Vicepremierul Marian Neacșu a declarat, sâmbătă, la Ungheni, că a venit vremea podurilor construite trainic, după ce în anii '90 au fost podurile de flori. 'În anii '90 a fost vremea podurilor de flori. În anii 2000 și până acum a fost vremea podurilor
Ministrul Sorin Grindeanu: Noul pod de la Ungheni - primul construit după 60 de ani între România și Republica Moldova
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Podul peste Prut între Iași și Ungheni, care face parte integrantă din viitoarea autostradă A8, este primul dintre România și Republica Moldova construit în ultimii 60 de ani, a declarat, sâmbătă, la Zagarancea (Republica Moldova), ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Igor Grosu: Înaintașii noștri au construit Podul de flori; generația noastră trebuie să construiască poduri de piatră
Ungheni - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, cu prilejul demarării lucrărilor de construcție la noul pod peste r&acir
Prezidențiale2025/ INTERVIU Victor Ponta: Proiectul meu de țară - România să își stabilească propriile priorități
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o țară matură, nu mai este o ''adolescentă'' în rândul statelor democratice, de aceea, ca și un om la 35 de ani, trebuie să-și decidă propriile priorități, ''să nu și le mai stabilească &ici
Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu - prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif
Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. În delegația oficială a României care va merge la Vatican se află și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Sâmbătă va fi zi de doliu național &i
Prezidențiale2025/ Gorghiu, după decizia ICCJ: Procesul electoral continuă conform calendarului
Procesul electoral continuă conform calendarului, în baza actelor normative care sunt în vigoare, a declarat vineri fostul ministru al Justiției Alina Gorghiu, după decizia Înaltei Curți care a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești care suspendase hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile
Ministrul Hurezeanu: România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE
România își menține angajamentul cu privire la protejarea frontierelor externe ale UE, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său austriac, Beate Meinl-Reisinger. Șeful diplomației române s-a aflat joi și vineri în vizită de lucru în cap
USR solicită CSM calificativul judecătorului de la CA Ploiești: Sistemul de evaluare a magistraților trebuie reformat
Uniunea Salvați România (USR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să confirme public dacă judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a pronunțat sentința de anulare a deciziei Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale de anul trecut, a obținut calificativul 'Foarte bine' la ultima sa evaluare profesională.