Parlamentare2024/ 58 de candidaţi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale - în competiţia pentru Camera Deputaţilor; 18 au la activ mandate de parlamentar

Un număr de 58 de candidaţi din partea a 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor, 18 dintre aceştia având la activ de la unu până la şapte mandate de deputat.
Din partea Asociaţiei Macedonenilor din România candidează Ionel Stancu, care a fost deputat în două legislaturi 2012 - 2016 şi 2020 - 2024. Tot din partea acestei organizaţii candidează, pe poziţia a doua pe listă, Cristina Codreanu, de profesie economist.
Din partea Uniunii Elene din România a intrat în competiţie Dragoş-Gabriel Zisopol, care a fost deputat în cinci legislaturi, începând din 2004. El este preşedinte şi membru fondator al Uniunii, având profesia de inginer.
Uniunea Democrată Turcă din România îl are drept candidat pe Iusein Ibram, de asemenea, având la activ cinci mandate de deputat, fiind de profesie jurist.
Din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România vor participa la alegerile parlamentare cinci candidaţi. Pe prima poziţie este Varol Amet, jurist şi deputat în două legislaturi - 2012 - 2016 şi 2020 - 2024, urmat de Metin Omer, cercetător ştiinţific, Ela Ziadin - jurist, Ozgun Arslan - manager, Adel Velula - profesor.
Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT. o are drept candidată pe Ioana Grosaru, profesor, preşedintă a acestei asociaţii.
Din partea Uniunii Croaţilor din România candidează Giureci-Slobodan Ghera, deputat cu trei mandate, începând din 2012, de profesie economist.
Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România are doi candidaţi la alegerile parlamentare. Pe prima poziţie pe listă se află Adrian-Miroslav Merka, deputat în patru legislaturi: 2004 - 2008, 2008 - 2012, 2012 - 2016 şi 2020 - 2024. El este şi preşedintele Uniunii. Pe a doua poziţie se află Ioana-Cristina Jucan - profesor.
Din partea Forumului Democrat al Germanilor din România candidează Ovidiu Ganţ, care are cinci mandate de deputat, începând din 2004, urmat de Thomas Şindilariu - istoric, subsecretar de stat, Bettina Andrea Rost - agent de turism şi Christine Klemens Manta - profesor pensionar.
Uniunea Polonezilor din România participă în alegeri cu Ghervazen Longher, deputat în cinci legislaturi, în perioadele 2000 - 2004, 2004 - 2008, 2008 - 2012, 2012 - 2016 şi 2020 - 2024, Victoria Longher - economist, Iosef Irişec - electromecanic, pensionar şi Ana Zielonka - specialist în protocol şi ceremonial.
Din partea Uniunii Armenilor din România candidează Varujan Pambuccian - deputat cu şapte mandate, începând din 1996, de profesie matematician. Pe poziţiile următoare pe listă se află: Sirun Terzian - consilier juridic, Bogdan Căuş Nicolaides Narine - economist, Petru Papazian - inginer electronist.
Asociaţia ''Liga Albanezilor din România'' participă în alegerile parlamentare cu Bogdan Alin Stoica, teolog şi deputat, care candidează pentru al treilea mandat.
Din partea Uniunii Ucrainenilor din România sunt şase candidaţi. Pe prima poziţie pe listă se află Miroslav Nicolae Petreţchi, cu două mandate de deputat la activ şi preşedinte al Uniunii. El este urmat pe listă de Irina-Liuba Horvat - cercetător ştiinţific, Ilie Sauciuc - cadru didactic, Maria Condrei-Szabo - inspector şcolar, Vasile Pasenciuc - profesor pensionar, Lucica Gherman - bibliotecar, membră a Consiliului Uniunii Ucrainenilor din România.
Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România participă la alegerile pentru Camera Deputaţilor cu trei candidaţi. Pe prima poziţie se află Silviu Feodor, deputat în legislatura 2020 - 2024 şi preşedinte al asociaţiei. De asemenea, mai candidează Nicolae Artion - inginer şi Florentina Svetlana Crăciun - operator chimie organică.
Din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România candidează Iulius Marian Firczak, deputat în ultimele două legislaturi, de profesie fizician. De asemenea, pe lista Uniunii se mai află Francisc-Oscar Gal - secretar de stat, de profesie inginer, Mariana-Svetlana Mureşan - jurist, Carmen-Svetlana Bojcsuk - violonist, Gabriela-Cristina Bodnariuc - învăţătoare, Maria Bocicor - administrator.
Uniunea Bulgară din Banat - România participă în alegeri cu Gheorghe Nacov, deputat în 2020 - 2024, jurist, urmat de Petru Topciov - profesor, Adrian-Sorin Cosilcov - economist, Ana-Carolina Ivanciov - profesor, Daniel-Marius Piţ - inginer, Petronela Sehabi - jurnalist.
Din partea Uniunii Sârbilor din România a intrat în cursa electorală Ognean Crîstici, deputat în ultima legislatură, de profesie inginer. Este preşedinte al Uniunii.
De asemenea, din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România candidează Silviu Vexler, deputat cu două mandate, din 2016, jurnalist. El este şi preşedinte al Federaţiei.
Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa" participă la alegerile pentru Camera Deputaţilor cu şase candidaţi. Pe prima poziţie se află Nicolae Păun, care a fost deputat în patru legislaturi din 2000 până în 2016, licenţiat în studii politice. El este şi preşedinte al asociaţiei.
Şi-au mai înscris candidatura: Iulian-Costel Paraschiv - preşedintele al Agenţiei Naţionale pentru Romi, analist politic, Bogdan-Florin Paraschiv - subsecretar de stat, de profesie jurist, Viorica Gotu - psiholog, Ionuţ-Constantin Păun - licenţiat în drept, specialist în relaţii publice, Daniel Vasile, avocat, care a mai fost deputat în perioada 2016 - 2020.
Din partea Forumului Cehilor din România candidează Ştefan Bouda - preşedintele Forumului. El este urmat pe listă de Ştefan Moţec - avocat şi Astrid-Marichen Pervulescu - economist. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Parlamentare2024/ Marian Vanghelie deschide lista pe Bucureşti de la Camera Deputaţilor pentru PSDI
Parlamentare2024/ Doi candidaţi PNR pe listele de la Bucureşti - un veterinar şi un programator IT
Parlamentare2024/ Trei candidaţi pentru Senat şi Cameră - pe listele PER de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Listele REPER pentru Bucureşti - deschise de Octavian Berceanu şi Cătălin Teniţă
Parlamentare2024/ Florina Presadă şi Ana Ciceală deschid listele SENS de la Bucureşti
Parlamentare2024/ Partidul Oamenilor Tineri - nouă candidaţi pe liste la Bucureşti
Parlamentare2024/ În circumscripţia Bucureşti, peste 50% dintre candidaţii SOS România sunt femei
Parlamentare2024/ Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu deschid listele PSD de la Bucureşti
Listele UDMR de la Bucureşti, deschise de un fost ministru al Sportului şi de un medic chirurg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Antonescu: Pentru mine adversari au fost Iliescu, Năstase, Băsescu; Ponta - trădător
Candidatul alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că adversarii săi au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu și l-a catalogat pe Victor Ponta drept 'trădător'. El a fost întrebat la Antena 3 care este cel mai mare dușman politic, cel mai apropiat om
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Paris: Aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care efectuează o vizită oficială la Paris, luni și marți, a afirmat că aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național. Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, transmis luni AGERPRES, oficialul român a avut întrevederi cu președintele Senatului
Deputatul Marius Budăi, la spital, după ce i s-a făcut rău la volan; starea sa este bună
Fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, a fost spitalizat, luni, după ce ar fi suferit un atac ischemic tranzitoriu. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce se afla la volan în drum spre București. A mers la spitalul din Hârlău, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirugie din Iași. 'Sunt ma
Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei
Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.
Burduja: Nu ne deranjează să înlocuim dependența unor vecini față de Federația Rusă cu dependența față de resursele României
România este într-o poziție proprie de securitate sub umbrela NATO, ca parte a Uniunii Europene și cu cât vom investi mai mult în sectorul energetic cu atât vom avea o viață mai bună și o economie mai puternică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România trebuie să fie pe picioarele
Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES
Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de prim for legislativ sesizat, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un muzeu al presei. S-au înregistrat 99 de votur
Burduja, despre facturile la energie după 1 iulie: Suntem pregătiți să îi protejăm pe românii care au cu adevărat nevoie
Ministerul Muncii și-a asumat ca, până la 15 iunie, să vină cu un mecanism de protecție pentru românii care 'au cu adevărat o greutate' pentru plata facturilor la energie electrică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după respingerea, în plenul Senatului, a moțiunii simple împotriva sa. '
Prezidențiale2025/AEP a publicat ediția revizuită a Ghidului de prevenire și combatere a dezinformării alegătorilor
Autoritatea Electorală Permanentă anunță publicarea ediției revizuite pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 a Ghidului de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, în contextul începerii, pe 4 aprilie, a campaniei electorale. Potrivit unui comunicat al AEP, transmis AGERPRES, ghidul nu are caracter
Senat - plen: Termen extins de dezbatere la 60 zile pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Plenul Senatului a aprobat prelungirea termenului de dezbatere în prima cameră sesizată, de la 45 la 60 de zile, pentru propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri. Președintele Comisiei juridice din Senat, Ion Rujan, a explicat săptămâna trecută că este necesar mai mult timp pen
Senat/Moțiunea simplă - Zamfir: Folosirea sectorului energetic ca armă de atac politic, formă de inconștiență
Liderul grupului PSD din Senat, Daniel Zamfir, consideră că utilizarea sectorului energetic ca armă de atac politic, prin moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, în actualul context nu este doar 'o mizerie politică', ci 'o formă acută de inconștiență' care merită taxată ca atare de români. Zamfir a evi
Senat/Plen: Moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, respinsă
Plenul Senatului a respins, luni, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care s-a cerut demisia acestuia. Au fost înregistrate 54 de voturi 'pentru' și 66 'împotrivă'. Moțiunea intitulată 'Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni ve
USR: Boloș - chemat la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților să explice stadiul PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a fost invitat, marți, la Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților pentru a prezenta stadiul negocierilor și al propunerilor de modificare a PNRR, dată fiind demararea, încă de la finalul anului trecut, a discuțiilor MIPE cu reprezentanții Comisiei Europene. Pot
Mihail Neamțu: Nu știu de ce să-mi dau demisia; am propus o analogie și o echivalență între calomnie și prostituție morală
Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, a declarat, luni, că nu are de ce să demisioneze din funcție, așa cum au solicitat parlamentarii USR, el susținând că a reacționat la o serie de calomnii, iar despre președinta Comisiei Europene a făcut o glumă. 'Nu știu de ce să-mi dau demisia. (...) Nu este com
Coarnă și-a dat demisia din grupul S.O.S. România din cauza blestemelor Dianei Șoșoacă
Liderul deputaților S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a anunțat luni că își dă demisia din grupul parlamentar 'din cauza injuriilor, blestemelor' pe care președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă, le-a adresat electoratului suveranist. 'O să fac un anunț care o să facă într-un fel sau altul deliciul sălii. Vr
Senat: A început dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care se cere demisia acestuia. Moțiunea intitulată 'Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri' a fost depusă săptămâna trecută de liderul senatorilor AUR