logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

LIVE UPDATE Miniștrii de interne din UE au analizat rutele de migrație și extinderea spațiului Schengen; Consiliul JAI a respins aderarea României şi Bulgariei

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Croaţia a anunţat că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie. Miniştrii europeni de interne au analizat, la Bruxelles, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni. 


UPDATE ORA 21.10 Ambasadorul Peer Gebauer: Germania va contina să sprijine România cu hotărâre pe drumul către aderarea la Schengen

 

Germania a susţinut cu tărie ca şi România să fie acceptată ca membru Schengen, îndeplineşte toate cerinţele şi este regretabil că, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă, a transmis, joi, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer.

"Este regretabil că astăzi, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă cu privire la aderarea României la Schengen. România îndeplineşte în mod evident toate cerinţele şi merită să facă parte în sfârşit din spaţiul Schengen", a scris Gebauer într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei.

 

UPDATE ORA 20.40 MAE respinge ferm ca total inadmisibilă poziţia Austriei de a vota negativ în privinţa aderării României la Schengen

 

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm poziţia "total inadmisibilă" a Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) şi consideră că "Austria s-a singularizat şi autoizolat în cadrul Uniunii Europene".

Într-un comunicat transmis joi, MAE consideră că acest rezultat este "complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă", mai ales în condiţiile în care România a acţionat cu "deschidere şi transparenţă" în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

 

UPDATE ORA 20.33 Ambasadoarea Austriei, convocată la MAE: Atitudinea nejustificată şi inamicală va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale

 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, "care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale".

"Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic - Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional şi european, precum şi coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internaţional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei", a anunţat MAE, într-un comunicat transmis AGERPRES.

 

UPDATE ORA 20.06 România-Schengen/Ylva Johansson: Sunt convinsă că voi obţine aderarea României şi Bulgariei în acest mandat; va fi prioritatea mea

 

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat joi, la Bruxelles, că este convinsă că va obţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cadrul actualului său mandat şi a promis să facă din acest lucru o prioritate.

Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

"Vreau să mă adresez şi cetăţenilor români şi bulgari. Meritaţi să fiţi membri deplini ai zonei Schengen. Meritaţi să aveţi acces la zona liberă de circulaţie. Aţi avut sprijin puternic aproape din partea aproape a tuturor statelor membre, din partea preşedinţiei cehe, a Comisiei", a spus Johansson în cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul ceh de interne, Vit Rakusan.

 

UPDATE ORA 19.56 România-Schengen/Ministru olandez: România putea să intre în Schengen, în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari

 

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: România putea să intre în spaţiul Schengen la reuniunea de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari, a declarat joi, pentru presa română, ministrul olandez al justiţiei şi securităţii, Eric van der Burg.

Ministrul a spus că nu vede rezultatul votului pe joi, în urma căruia României şi Bulgariei li s-a blocat din nou drumul spre spaţiul Schengen, ca pe un "semn de slăbiciune" pentru Uniunea Europeană sau ca pe o diminuare a solidarităţii între statele membre. "Am făcut nişte acorduri, aşa că trebuie să le respectăm", a afirmat el, fără a intra în detalii.

 

UPDATE ORA 19.32 România-Schengen/ Şefa diplomaţiei germane, despre blocarea aderării României şi Bulgariei la Schengen: "O zi proastă pentru Europa"

 

Blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, zona europeană de liberă circulaţie, în urma obiecţiilor Austriei, reprezintă "o zi proastă pentru Europa", a declarat joi ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, potrivit Reuters.

"Până în ultimul moment, ne-am luptat pentru a ne asigura că Bulgaria şi România sunt acceptate în Spaţiul Schengen", a declarat şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă la Dublin, în Irlanda, unde se află în vizită.

"Cred că acest lucru este mai mult decât greşit în termeni europeni, dar şi în termeni geopolitici", a spus ea.

"În loc să ne mândrim că am obţinut o zi bună şi puternică pentru Europa, suntem nevoiţi să spunem că este o zi proastă pentru Europa", a mai declarat Annalena Baerbock.

 

UPDATE ORA 19.24 România-Schengen/Surse: Austria a propus mai multe variante de amânare a unei decizii pentru a convinge România să nu ceară vot

 

 

Austria a propus la negocieri în cadrul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne mai multe variante de amânare pentru anul viitor a aderării României la Schengen cu condiţia ca ţara noastră să nu insiste asupra unui vot în reuniunea de joi, susţin surse familiarizate cu dosarul.

 

UPDATE ORA 19.09 România - Schengen/ Boloş: Votul împotriva aderării la Schengen - un gest profund nedrept pentru România

 

 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, joi, că votul împotriva aderării României la spaţiul Schengen este 'un gest profund nedrept'. El a amintit că cele două misiuni de experţi care au verificat condiţiile tehnice privind securitatea graniţelor au confirmat că România este pregătită să intre în spaţiul de liberă circulaţie.

 

UPDATE ORA 19.09 România - Schengen/ Ciolacu: Este o seară grea pentru toţi românii; e un gust amar şi un sentiment de umilinţă

 

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că neacceptarea României în spaţiul Schengen este "un eşec al dreptei europene şi al Comisiei Europene", iar Austria va trebui să dea anumite explicaţii şi "să suporte anumite consecinţe" la nivel european. El a menţionat că autorităţile statului au obligaţia de a merge mai departe în demersul pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar la Consiliul European acest subiect trebuie trecut pe ordinea de zi deja.

 

UPDATE ORA 18.55 Spătaru: Economia României pierde prin neintrarea în Schengen circa 10 miliarde de euro anual

 

 

Decizia privind neintrarea în Zona Schengen înseamnă pentru economia României pierderi de 10 miliarde euro anual, a declarat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, adăugând că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că tehnic vorbind noi am îndeplinit aceste condiţii de mult timp. El a subliniat că trebuie să mulţumim marii majorităţi a statelor care au înţeles că România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen şi că, în aceste momente în care toate statele europene au dat dovadă de solidaritate atât în criza energetică, cât şi în conflictul care s-a stârnit la graniţele noastre, şi din punct de vedere economic toate statele europene ar trebui să dea dovadă de solidaritate, iar România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen.

 

UPDATE ORA 18.54 România - Schengen/Radu Magdin: Momentul e unul de trezire pentru România; când avem drepturi, să ni le apărăm legitim

 

 

Analistul de politică externă Radu Magdin consideră că respingerea aderării României la Schengen ar trebui să reprezinte "un moment de trezire" pentru ţara noastră, el îndemnând la o "politică inteligentă", ce presupune "să fim demni" şi, atunci când avem drepturi, să ni le apărăm "în mod legitim". El a susţinut că atunci când avem drepturi trebuie să ni le apărăm în mod legitim.

 

UPDATE ORA 18.51 România-Schengen/Miniştrii bulgari de interne şi de externe consideră posibilă o înţelegere cu Austria, dar sunt pesimişti în privinţa Olandei

 

 

Bulgaria va continua demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, au declarat joi miniştrii bulgari de externe şi de interne, potrivit agenţiilor Reuters şi BTA, după ce primirea acestei ţări în spaţiul european de liberă circulaţie a fost blocată de Austria şi Olanda, ambii miniştri bulgari estimând că de acum înainte Austria ar putea fi mai uşor de convins decât Olanda să accepte intrarea Bulgariei în Schengen. Şi ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a promis că ''încercările de a rezolva chestiunea intrării Bulgariei în Schengen vor continua până la sfârşitul anului şi pe parcursul anului viitor''.

 

UPDATE ORA 18.50 România - Schengen/ Orban: Neacceptarea României în Schengen - eşec major al coaliţiei PSD-PNL-UDMR şi al preşedintelui Klaus Iohannis

 

 

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat joi că neacceptarea României în Schengen reprezintă un eşec major al actualei coaliţii PSD-PNL-UDMR şi "un eşec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a ţării, preşedintele Iohannis". El a apreciat că Austria şi Olanda nu au temei serios pentru votul lor împotriva aderării României la Schengen, adăugând că acesta este "rezultatul acţiunii ineficiente" a conducătorilor diplomaţiei româneşti.

 

UPDATE ORA 18.26 România-Schengen/Bode: Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României

 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi că votul împotriva aderării României la Schengen "este un vot împotriva UE în ansamblul său" de care se vor bucura "unii actori non-UE".

 

UPDATE ORA 18.15 România-Schengen/ Preşedinta PE, Roberta Metsola, se declară ''extrem de dezamăgită'' de amânarea aderării României şi Bulgariei la Schengen

 

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat joi "extrem de dezamăgită" de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în Spaţiul Schengen. "Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat", a adăugat ea.

 

 

UPDATE ORA 18.11 România - Schengen/Bode: Un moment de cumpănă; principiile care stau la baza UE au fost umbrite de Austria

 

 

Principiile care stau la baza Uniunii Europene şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, au fost umbrite de interese politice interne ale Austriei, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, după reuniunea Consiliului JAI de la Bruxelles.

 

UPDATE ORA 18.04 România - Schengen/ Iohannis: Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene

 

 

Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.

 

UPDATE ORA 17.57 România - Schengen/ Stroe: Votul de astăzi din Consiliul JAI este o nedreptate la adresa României

 

 

Votul Austriei împotriva aderării României la Schengen dat, joi, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne reprezintă "o nedreptate" la adresa ţării noastre, afirmă purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. El afirmă că decizia JAI şi mai ales votul Austriei creează un precedent periculos la nivelul UE, într-un context regional extrem de sensibil.

 

UPDATE ORA 17.36 România - Schengen/ Gorghiu: Votul din Consiliul JAI - o nedreptate la adresa României

 

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, consideră că votul dat în Consiliul JAI de Austria şi Olanda împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen este "o nedreptate" la adresa ţării noastre, Austria având "o poziţie ostilă" faţă de România. Potrivit acesteia, votul Austriei a creat "un precedent periculos" la nivelul Uniunii Europene.
 

 

 

UPDATE ORA 17.34 România-Schengen/Cioroianu: România are o şansă reală de aderare în Spaţiul Schengen anul viitor

 

 

Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Cioroianu a afirmat joi că votul dat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne împotriva aderării României la Spaţiul Schengen a avut la bază "politica internă" a Austriei şi Olandei şi a susţinut că, în cursul anului viitor, ţara noastră va avea "o şansă reală" de primire. El consideră că partenerii noştri europeni ne văd, în continuare, "în tandem" cu Bulgaria, neputându-ne separa de statul vecin.

 

UPDATE ORA 17.33 Intrarea în Schengen aduce Croaţiei numeroase avantaje, dar şi provocarea migraţiei la frontiera externă a UE

 

La un deceniu după aderarea la UE, Croaţia intră la 1 ianuarie 2023 atât în zona euro cât şi în spaţiul Schengen, ceea ce îi aduce numeroase avantaje, în special comerciale, dar apartenenţa la spaţiul european de liberă circulaţie implică pe de altă parte provocarea de a controla frontiera externă a UE, notează agenţia EFE. Pentru guvernul conservator de la Zagreb, Croaţia va deveni astfel parte a ''unui club de elită, format din 15 ţări care sunt în acelaşi timp membre în UE, NATO, Schengen şi zona euro''. Odată cu intrarea în Schengen dispar controalele la frontierele Croaţiei cu Slovenia şi Ungaria, dar vor fi consolidate cele de la graniţele cu Serbia, Bosnia şi Muntenegru. În cazul aeroporturilor, aplicarea regulilor Schengen pentru Croaţia va începe din 26 martie 2023.

 

UPDATE ORA 17.29 România - Schengen/Paul Stănescu (PSD): Austria a trădat regulile şi spiritul de solidaritate al Uniunii Europene

 

 

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat joi că opoziţia austriacă din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen nu a avut raţiuni tehnice, angrenate în fapte, iar Austria "a trădat regulile şi spiritul de solidaritate al Uniunii Europene". El a adăugat că PSD şi socialiştii europeni au făcut "tot ce era politic şi omeneşte posibil" ca România să fie unanim sprijinită.

 

UPDATE ORA 17.22 Preşedintele bulgar consideră ''ilogică'' menţinerea Bulgariei şi României în afara zonei Schengen

 

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că este "total ilogic" ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina, transmite EFE. Preşedintele bulgar a reamintit că cei mai mari investitori din ţara sa sunt tocmai cele două state care s-au opus aderării Bulgariei la Schengen: Olanda şi Austria.

 

 

UPDATE ORA 17.17 VIDEO România-Schengen/ Ciucă: Lipsa consensului din Consiliul JAI - o profundă dezamăgire; votul Austriei - nejustificat

 

 

Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat 'profunda dezamăgire' faţă de 'lipsa consensului' la nivelul Consiliului JAI de joi cu privire la aderarea României la Schengen şi a subliniat că votul Austriei este unul 'nejustificat'.

 

UPDATE ORA 17.13 România - Schengen/Varujan Pambuccian: Voturile împotriva României - absolut iraţionale; vor trebui taxate

 

 

Votul dat în Consiliul JAI de Austria şi Olanda împotriva aderării României la Schengen este unul iraţional, a declarat, joi, pentru AGERPRES, liderul Grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian. El a făcut, în context, un apel către toate guvernele de la Bucureşti de acum înainte să taxeze de acum înainte atitudinea Austriei din Consiliul JAI.

 

UPDATE ORA 17.11 România - Schengen/Eugen Tomac: Respingerea intrării României în Schengen, o umilinţă pe care nu o meritam

 

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că respingerea intrării României în spaţiul Schengen este "o umilinţă pe care nu o meritam" şi adaugă că "poate acum" instituţiile cele mai înalte din statul român vor înţelege că relaţia cu UE nu se rezumă doar la "subvenţii şi drept de muncă în alte state".

 

UPDATE ORA 17.03 România - Schengen/Motreanu: Votul prin care Austria a blocat aderarea României la Schengen - o nedreptate şi o dovadă de ipocrizie

 

 

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu afirmă că votul prin care Austria a blocat aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o "nedreptate" la adresa ţării noastre şi "o dovadă de ipocrizie. El subliniază că prin această decizie ideea de solidaritate europeană primeşte o lovitură puternică.

 

UPDATE ORA 16.56 România-Schengen/Pîrvulescu: Votul de azi va complica situaţiile în ţară, unde a existat o mare aşteptare; va exista o mare dezamăgire

 

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat, joi, că votul dat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne împotriva aderării României la Spaţiul Schengen, bazat pe problema migraţiei, va complica "situaţiile" în ţară, unde a existat "o mare aşteptare", deci va exista "o mare dezamăgire". El consideră că în România nu înţelege exact cât de serioasă este problema migraţiei pentru o parte a electoratului occidental din ţările dezvoltate şi din acest motiv "percepţia este că ar fi fost altceva".

 

UPDATE ORA 16.49 România - Schengen/ Simion (AUR): Respingerea intrării României în Schengen - un eşec al actualului Guvern şi al preşedintelui Iohannis

 

 

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, consideră că respingerea intrării României în spaţiul Schengen este un "eşec al actualului Guvern de la Bucureşti şi al preşedintelui Klaus Iohannis", motiv pentru care solicită demisia Cabinetului Ciucă.

 

UPDATE ORA 16.39 România-Schengen/Ministrul ceh de interne: Preşedinţia suedeză a Consiliului UE e gata să continue munca noastră şi să aibă această temă ca prioritate

 

 

Ministrul ceh de interne, Vít Rakusan, a declarat joi, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), că este recunoscător viitoarei preşedinţii suedeze a Consiliului UE pentru că este gata să continue munca ţării sale şi să menţină ca prioritate aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

 

UPDATE ORA 16.38 România - Schengen/Dacian Cioloş: Opoziţia Austriei nu este un accident; Este şi rezultatul politicii noastre

 

 

Opoziţia Austriei faţă de extinderea Schengen nu este un accident, afirmă joi europarlamentarul Dacian Cioloş, care consideră că "am fost luaţi ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcţie favorabilă lor". Potrivit fostului comisar european, relaţiile într-un parteneriat veritabil se construiesc în timp.

 

UPDATE ORA 16.23 Ciolacu: Guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană

 

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că o majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus că România merită în Schengen, în schimb, guvernul de dreapta din Austria a ales "să fie pe contrasens", afirmaţie făcută în contextul în care România şi Bulgaria nu au fost admise încă în spaţiul Schengen. El a menţionat că "opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin".

 

UPDATE ORA 16.21 România - Schengen/ Corina Creţu: România ar fi trebuit să solicite vot separat pentru ea şi Bulgaria

 

 

România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria, această zi fiind una nefastă pentru români, pe care nu o merită, a afirmat joi europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european. Potrivit fostului comisar european, "se cuvine, totuşi, să mulţumim Preşedinţiei Cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele şase luni".

 

UPDATE ORA 16.16 România - Schengen/Cătălin Drulă: Decizia Consiliului JAI - profund nedreaptă; Bode trebuie să îşi dea demisia

 

 

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, apreciază că decizia Consiliului JAI este "profund nedreaptă", deoarece românii merită să intre în Schengen. Potrivit acestuia, ziua de azi trebuie să fie şi un "moment de reflecţie pentru vechea clasă politică", asupra felului în care România este văzută şi tratată în afara graniţelor. El solicită demisia ministrului de Interne, Lucian Bode.

 

UPDATE ORA 16.10 CCIB: Votul negativ privind aderarea României la Schengen afectează antreprenorii români, dar şi pe cei din alte state UE

 

 

Un vot negativ în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la Zona Schengen va continua să afecteze nu numai antreprenorii români, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE, care desfăşoară activităţi economice în România, semnalează Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, printr-un comunicat.

 

UPDATE ORA 16.05 România-Schengen/Dragoş Pîslaru (REPER): Azi nu. Mai stăm la poarta Schengen

 

 

Europarlamentarul REPER Dragoş Pîslaru a afirmat, joi, că Austria s-a opus aderării României la Schengen "într-un joc dur care nu ţine cont de criterii, ci de raţiuni politice". Potrivit eurodeputatului, cei din Partidul REPER / RENEW "nu vor sta cu mâinile în sân".

 

UPDATE ORA 16.04 România-Schengen/ Kelemen Hunor: Veto-ul Austriei, o atitudine imorală, lipsită de argumente solide, un joc politic mizerabil

 

 

Veto-ul Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o atitudine 'incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil', a afirmat, joi, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR. Potrivit acestuia, România, de 11 ani, îndeplineşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, are susţinerea tuturor statelor membre, "iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile şi valorile comune pot fi încălcate în picioare".

 

UPDATE ORA 16.03 România-Schengen/ Comisarul european Ylva Johansson: România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen

 

 

Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen. Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

 

UPDATE ORA 15.45 Croaţia anunţă că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie

 

 

Croaţia a anunţat joi că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie, relatează AFP şi Reuters. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care se desfăşoară la Bruxelles şi a fost făcută publică de reprezentanţii Croaţiei la UE.

 

UPDATE ORA 15.38 Surse: Consiliul JAI a respins aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen: Austria şi Olanda au votat împotrivă

 

 

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

 

UPDATE ORA 15.36 România-Schengen/Ciucă: Ne exprimăm în continuare încrederea că votul din Consiliul JAI va fi unul pozitiv pentru România

 

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul şi autorităţile de la Bucureşti îşi exprimă în continuare încrederea că votul care va fi dat în Consiliul JAI de joi va fi unul pozitiv, în favoarea aderării României la Spaţiul Schengen. El a subliniat că România a făcut eforturi pentru a îndeplini toate cerinţele şi standardele aquis-ului Schengen.

 

UPDATE ORA 14.18 România - Schengen/ Florin Cîţu: România nu trebuie să accepte un compromis sau o soluţie parţială

 

 

Fostul premier Florin Cîţu afirmă că România nu trebuie să accepte un compromis sau o soluţie parţială în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.

"AJUNGE! România nu trebuie să accepte un compromis sau o soluţie parţială. Orice compromis sau soluţie parţială înseamnă că iar am pierdut. România MERITĂ să fie membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen. Aceleaşi drepturi pe care le au Germania, Franţa, Olanda, Austria etc", a scris fostul lider liberal, joi, pe pagina sa de Facebook.

 

UPDATE ORA 13.45 România - Schengen / Ministrul ceh de interne: După 10 ani în care nu s-a făcut nimic, suntem la doar câţiva paşi de un succes

 

 

După zece ani în care nu s-a făcut nimic în acest dosar, în cadrul preşedinţiei cehe suntem la doar câţiva paşi de succes, de o decizie, a declarat ministrul ceh de interne, Vít Rakusan, joi, la Bruxelles, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

"Un subiect foarte important este extinderea Schengen. Sunt sigur că Croaţia va intra astăzi în Schengen şi cred că este un succes uriaş al preşedinţiei noastre, al tuturor dezbaterilor pe care le-am avut, dar sperăm, de asemenea, să avem o decizie asupra României şi Bulgariei astăzi", a spus Rakusan, reprezentantul ţării care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

 

UPDATE ORA 13.40 România - Schengen / Predoiu: Preşedintele Comisiei LIBE susţine aderarea României

 

 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere, joi, cu preşedintele Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne - LIBE a Parlamentului European, Juan Fernando Lopez Aguilar, care a exprimat atât susţinerea sa, cât şi forului pe care îl conduce pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, discuţiile au fost centrate pe raportul final pozitiv al Comisiei Europene privind aplicarea MCV în România şi continuarea reformelor în cadrul Mecanismului Rule of Law.

Preşedintele LIBE a subliniat aprecierea sa pentru eforturile şi rezultatele obţinute de România în cadrul MCV, exprimând fără echivoc concluziile sale privind îndeplinirea condiţionalităţilor, menţionează sursa citată.

 

UPDATE ORA 13.17 România - Schengen / Prin aderarea Croaţiei, Bulgariei şi României frontierele externe ar fi consolidate, afirmă premierul slovac

 

 

Slovacia susţine extinderea spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, Bulgariei şi României şi consideră că în această perioadă de creştere a migraţiei către Uniunea Europeană este important de identificat originea acestei probleme, a declarat joi premierul slovac Eduard Heger, transmite TASR.

Aflat la Viena pentru o reuniune a grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Heger a spus că soluţia la problema migraţiei este consolidarea frontierelor externe ale Schengen.

''Astfel, Slovacia susţine includerea celor trei ţări menţionate mai sus în spaţiul Schengen, întrucât în acest caz graniţele lor externe ar putea fi consolidate de către unităţi străine pentru paza frontierelor'', a explicat şeful executivului de la Bratislava.

 

UPDATE ORA 13.15 România - Schengen / Gerald Darmanin: Franţa vrea integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen

 

 

Franţa vrea integrarea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen şi a adoptat această poziţie după ce a reflectat îndelung şi după ce a fost convinsă că cele trei ţări pot gestiona frontierele externe, a declarat ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, presei române, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), de la Bruxelles.

"Franţa va vota, la cererea preşedintelui Republicii, pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene", a declarat ministrul francez de interne.

"Trebuie să încurajăm aceste eforturi şi spunem că, dacă vrem să limităm ruta balcanică de migraţie, trebuie să putem deschide spaţiul Schengen şi să gestionăm bine frontierele exterioare, aşa cum o fac românii, bulgarii şi croaţii", a adăugat el.

 

UPDATE ORA 12.47 România-Schengen / Spania sprijină ferm intrarea Croaţiei, Bulgariei şi României

 

 

Sprijinul Spaniei cu privire la extinderea zonei Schengen pentru a include Croaţia, Bulgaria şi România este ferm, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne iberic, Fernando Grande-Marlaska, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), transmite EFE.

"Aşteptăm încorporarea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen care, aşa cum ştiţi, este un pilon fundamental al Uniunii Europene şi (este vorba despre) trei ţări care au demonstrat în mod evident că îndeplinesc toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline", a afirmat ministrul spaniol.

 

UPDATE ORA 12.22 România - Schengen / Ylva Johansson: Mă aştept să avem un drum clar pentru România şi Bulgaria spre Schengen

 

 

Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi mă aştept să avem un drum clar pentru ambele ţări către Schengen, a declarat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

"Mă aştept să fie un Consiliu foarte dinamic, cu foarte mult angajament din partea statelor membre şi, bineînţeles, va fi interesant cum vom duce asta mai departe. Mă aştept ca Croaţia să aibă un sprijin deplin şi, de asemenea, mă aştept să putem gestiona situaţia României şi Bulgariei", a declarat înaltul oficial UE.

 

UPDATE ORA 11.45 România - Schengen / Margaritis Schinas identifică motive politice în respingerea aderării României şi Bulgariei

 

 

''Puţinele îndoieli''' care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmite EFE.

''Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile", a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară joi la Bruxelles.

 


UPDATE ORA 11.20 România - Schengen / Austria va vota în JAI împotriva aderării României şi a Bulgariei, reafirmă ministrul de interne Gerhard Karner

 

 

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP.

Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ''un apel de urgenţă'' către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

 

UPDATE ORA 11.08  România - Schengen / Germania şi Franţa susţin aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei

 

 

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

''Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune'', le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Ea a adăugat: ''Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei''.

La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei. 

 

UPDATE ORA 10.04 România - Schengen / Bode: Interesul României e mai presus de orice; vom accepta orice compromis în interesul ţării

 

Orice compromis în interesul României va fi acceptat, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului JAI, care are loc la Bruxelles şi care are pe agendă aderarea ţării noastre la Schengen.

 

 

ORA 9.23 România - Schengen / Bode: România va solicita azi un singur lucru - respect

 

România va solicita astăzi un singur lucru - respect, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care are loc la Bruxelles şi care are pe agendă aderarea ţării noastre la Schengen.

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citeşte şi:

 

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE se reuneşte la 8-9 decembrie 2022 cu privire la Schengen

 

Aderarea României la Spaţiul Schengen: cronologie

 

Aderarea României la Spaţiul Schengen: procedură şi etape de evaluare

 

Acordul Schengen - date generale

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 28-04-2025 12:33

Prezidențiale2025/ Lasconi: Ponta a ales să nu vină luni la dezbatere; un gest de lașitate politică

Președinta USR, Elena Lasconi, consideră că decizia lui Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, de a nu participa la dezbaterea electorală de luni reprezintă 'un gest de laș

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:30

VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii

Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.  

Viata Parlamentara 28-04-2025 12:03

Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni

Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir

Politic 28-04-2025 11:30

Legea privind cooperarea polițienească internațională, promulgată

Legea privind cooperarea polițienească internațională și pentru modificarea unor acte normative în domeniu a fost promulgată, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor, conform reglementărilor naționale sau tratatelor la care Rom&aci

Politic 28-04-2025 10:19

Prezidențiale2025/ Ponta: Voi participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni că va respecta și va participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții și că va fi prezent la confruntarea electorală organizată marți de Televiziunea Română. 'Poziția mea față de dezbater

Politic 28-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Începe ultima săptămână de campanie electorală

Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării. Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai. Campania electorală pentru alegerile prez

Viata Parlamentara 28-04-2025 05:15

Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului

Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil

Viata Parlamentara 28-04-2025 05:00

Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT

Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45

Politic 27-04-2025 16:54

Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor

Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu

Politic 27-04-2025 16:40

Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare

Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc

Politic 27-04-2025 14:51

Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică

Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l

Politic 27-04-2025 13:07

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni pe viitor abuzurile electorale

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor 'abuzurile electorale' și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic, informează un comunicat transmis, duminic

Politic 26-04-2025 22:42

Prezidențiale2025/ BEC va prezenta pe 3 și 4 mai datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real

Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30

Politic 26-04-2025 22:05

Prezidențiale2025/Președintele interimar, despre susținerea lui Antonescu în campanie: Omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune

Președintele interimar Ilie Bolojan nu consideră că a încălcat Constituția când s-a afișat în campania electorală alături de candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, acesta afirmând că ''omul Ilie Bolojan are dreptul la o opțiune''. ''Nu am încălc

Politic 26-04-2025 20:11

Funeralii Papa Francisc/Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif: Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider

Papa Francisc a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, care a participat, alături de președintele interimar, Ilie Bolojan, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif. ''Cu emoție și recunoștință, am participat astăz