logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

România-Schengen/Miniştrii bulgari de interne şi de externe consideră posibilă o înţelegere cu Austria, dar sunt pesimişti în privinţa Olandei

Image

Bulgaria va continua demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, au declarat joi miniştrii bulgari de externe şi de interne, potrivit agenţiilor Reuters şi BTA, după ce primirea acestei ţări în spaţiul european de liberă circulaţie a fost blocată de Austria şi Olanda, ambii miniştri bulgari estimând că de acum înainte Austria ar putea fi mai uşor de convins decât Olanda să accepte intrarea Bulgariei în Schengen.

''Vom continua. S-ar putea să aducem din nou chestiunea în discuţie la summitul UE'' care va avea loc săptămâna viitoare, a declarat presei ministrul bulgar de externe Nikolai Milkov, care şi-a manifestat speranţa că aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen va fi aprobată în luna martie anul viitor.

''Nu există niciun argument pentru respingerea noastră, în ce priveşte decizia, evaluarea sau altceva'', a adăugat şeful diplomaţiei bulgare, după ce comisiile de apărare şi politică externă ale parlamentului de la Sofia au avut o şedinţă comună cu uşile închise.

''Vom depune în continuare eforturi pentru ca aceasta să se întâmple, pentru că avem tot dreptul'' să aderăm la Schengen, a asigurat el.

''Mi s-a spus în cele din urmă că Austria este favorabilă stabilirii datelor în martie atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Olanda a fost singura care s-a opus fixării unei date'', a susţinut ministrul bulgar de externe.

''Noi îndeplinim condiţiile (de aderare, n.red). Pe aceasta insistăm în continuare. Sprijinul pentru noi niciodată înainte nu a fost mai mare. Suntem acum susţinuţi de 25 de state membre, şi sunt 26 dacă numărăm şi Austria. Comisia Europeană şi Parlamentul European sunt de asemenea favorabile, mai rămâne un singur stat'' care trebuie convins, adică Olanda, estimează şeful diplomaţiei bulgare.

Şi ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a promis că ''încercările de a rezolva chestiunea intrării Bulgariei în Schengen vor continua până la sfârşitul anului şi pe parcursul anului viitor''.

''Bulgaria şi-a îndeplinit sarcinile foarte bine. Concluziile Comisiei Europene, rapoartele şi opiniile arată că Bulgaria şi România întrunesc toate criteriile pentru a adera la Schengen. Chestiunea (respingerii aderării, n.red) a fost una politică'', a remarcat Demerdjiev, adresându-se presei la Bruxelles.

''Vom căuta în continuare un compromis şi să obţinem aprobarea celor două ţări care au fost rezervate joi'' şi este aşteptată continuarea eforturilor în acest sens de către preşedinţia Consiliului UE, care va fi preluată la 1 ianuarie de Suedia, a mai spus ministrul bulgar.

''Nimic nu este pierdut, suntem pe calea cea bună şi am făcut ceea ce era aşteptat din partea noastră'', a apreciat ministrul de interne Ivan Demerdjiev, de asemenea vicepremier în guvernul interimar de la Sofia.

''Nicio dată nu a fost stabilită, discuţiile sunt în aşteptare. Austria a menţionat clar că există compromisuri pe care le-ar putea accepta. Noi propunem patrule comune la frontiere. Suntem pregătiţi pentru decizii constructive atât timp cât ele sunt benefice pentru protecţia frontierelor. Olanda nu pune astfel de condiţii. Dialogul (cu olandezii, n.red) este mult mai greu şi poziţia lor nu este constructivă'', a detaliat responsabilul bulgar.

Întrebat dacă Bulgaria va recurge la contramăsuri împotriva ţărilor care i-au blocat aderarea la Schengen, ministrul bulgar de interne a răspuns că deocamdată au loc discuţii, iar atunci ''când căile de dialog constructiv sunt epuizate, vă voi spune care sunt paşii următori''.

La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE desfăşurat joi Austria s-a opus prin veto aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, invocând controlul insuficient al frontierei externe a UE care a permis anul acesta intrarea pe teritoriul austriac a circa 75.000 de migranţi care nu au fost înregistraţi anterior în nicio altă ţară din UE prin care au trecut.

Olanda s-a opus de asemenea aderării Bulgariei, acuzând corupţia din această ţară. Dar cum aderarea Bulgariei şi României a fost abordată la pachet, veto-ul olandez a fost astfel exprimat şi în cazul României.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Irina Cristea, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Miniștrii de interne din UE au analizat rutele de migrație și extinderea spațiului Schengen; Consiliul JAI a respins aderarea României şi Bulgariei

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 10-04-2025 20:10

Consultări 'pozitive' între Rusia și SUA la Istanbul, dar fără niciun acord concret

Rusia și SUA au purtat joi la Istanbul negocieri 'pozitive' pentru normalizarea relațiilor lor diplomatice, dar fără a ajunge la vreun acord concret, potrivit EFE. 'Noua rundă de consultări bilaterale la nivel de experți (...) s-a desfășurat într-o atmosferă pozitivă și a permis realizarea unor progrese în soluționarea problemelor ridic

Politic Ex 10-04-2025 19:49

CIJ: Sudanul acuză EAU că, prin susținerea rebelilor, sunt 'motorul' unui 'genocid' în Darfur

Sudanul a acuzat joi, la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), Emiratele Arabe Unite (EAU) că sunt, printr-un presupus sprijin dat rebelilor, 'motorul' a ceea ce autoritățile de la Khartum califică drept 'genocidul' din Darfur, transmite AFP. Sudanul a atacat EAU la Curtea de la Haga, acuzând Emiratele de complicitate

Politic Ex 10-04-2025 19:24

Armata europeană nu poate înlocui NATO, afirmă președintele Germaniei

O armată europeană nu ar putea înlocui NATO, a declarat joi președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, citat de DPA. 'Trebuie să mulțumim NATO pentru multe lucruri', a afirmat Steinmeier în timpul unei vizite la un comandament militar din orașul Koblenz, landul Renania-Palatinat, în vestul Germaniei.

Politic Ex 10-04-2025 19:23

Golful Persic, noua răscruce a diplomației mondiale? (analiză AFP)

De la negocierile privind Ucraina și discuțiile privind programul nuclear iranian programate sâmbătă și până la negocierile referitoare la Fâșia Gaza, țările din Golf ocupă din ce în ce mai mult scena diplomatică globală, în căutare de securitate și de recunoaștere, relatează joi AFP. Aliați tradiționali ai Statel

Politic Ex 10-04-2025 19:08

Rusia: Parchetul cere pedeapsa cu închisoarea împotriva unor jurnaliști pentru colaborare cu organizația lui Navalnîi

Parchetul rus a cerut joi aproape șase ani de închisoare împotriva a patru jurnaliști acuzați de colaborare cu organizația 'extremistă' a fostului opozant Aleksei Navalnîi, decedat într-o închisoare din Rusia în 2024, potrivit site-ului Mediazona, relatează AFP. Organizația lui Navalnîi, princi

Politic Ex 10-04-2025 18:09

Războiul tarifar declanșat de Washington împinge UE și Mercosur să accelereze demersurile privind implementarea acordului lor comercial

Ofensiva comercială a președintelui american Donald Trump, care a început cu aplicarea de tarife de 10% pentru majoritatea partenerilor comerciali ai Statelor Unite, a reactivat eforturile politice de impulsionare a acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Mercosur, relatează joi EFE. După 25 de ani de negocieri și o semnare

Politic Ex 10-04-2025 17:58

Consultările între Rusia și SUA pentru normalizarea diplomatică s-au încheiat la Istanbul

Negocierile pentru normalizarea relațiilor diplomatice între Rusia și SUA s-au încheiat joi la Istanbul după aproape șase ore de discuții, relatează EFE. 'Noua rundă de consultări de la Istanbul s-a încheiat', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pentru agenția oficială

Politic Ex 10-04-2025 17:54

Rusia amenință Japonia cu 'măsuri dure' dacă furnizează arme Ucrainei

Rusia a amenințat joi Japonia cu măsuri dure dacă această țară va furniza Ucrainei arme sau alte echipamente militare, după ce guvernul de la Tokyo și-a manifestat disponibilitatea de a se alătura comandamentului NATO care coordonează ajutorul militar pentru Ucraina, relatează agenția EFE. 'Dorim să avertizăm că orice pas al Japoniei pentr

Politic Ex 10-04-2025 17:40

Israel: Netanyahu spune că se duc negocieri cu două țări pentru mutarea locuitorilor din Gaza

Premierul Benjamin Netanyahu a comunicat miercuri cabinetului de securitate israelian că 'sunt în curs negocieri cu două mari țări pentru a găzdui un număr semnificativ de locuitori din Fâșia Gaza care ar emigra voluntar', informează joi postul de televiziune israelian i24News, citând media locale, între care publicația Jerusalem Post.

Politic Ex 10-04-2025 16:35

Turcia și Israelul au început discuții pentru evitarea ciocnirilor în Siria între forțele lor

Oficiali turci și israelieni au început miercuri discuții menite să prevină incidente nedorite în Siria, unde sunt active armatele celor două puteri regionale, au indicat joi surse ministeriale turce și o sursă politică israeliană, citate de Reuters. Potrivit surselor turce, discuțiile tehnice din Azerbaidjan au marcat începu

Politic Ex 10-04-2025 16:03

#Ucraina transmite SUA: Acceptarea restricțiilor privind dimensiunea armatei, linie roșie la negocierile de pace

Ucraina a transmis SUA că acceptarea unor limite privind dimensiunea forțelor sale armate sau pregătirea generală a armatei sale va constitui o linie roșie, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, în timp ce președintele american Donald Trump încearcă să negocieze cu Rusia sfârșitul războiului, relatează Reuters. Pre

Politic Ex 10-04-2025 15:37

Consultările tehnice dintre Statele Unite și Ucraina referitor la un acord privind minereurile încep vineri la Washington

Consultările tehnice dintre Statele Unite și Ucraina referitor la un acord privind minereurile vor începe vineri la Washington și nu vor interfera cu celelalte angajamente financiare ale Kievului, a declarat joi, la Bruxelles, vicepremierul ucrainean Olga Stefanișîna, informează Reuters. Președintele american Donald Trump urmărește

Politic Ex 10-04-2025 15:33

Spania: Justiția confirmă că liderul secesioniștilor catalani, Carles Puigdemont, nu poate beneficia de amnistie

Camera de Apel a Tribunalului Suprem spaniol a confirmat joi că legea de amnistiere a secesioniștilor catalani nu i se poate aplica și liderului acestora, Carles Puigdemont, din cauza acuzațiilor de deturnare de fonduri care i s-a adus, transmite AFP. Camera de Apel 'a respins recursurile împotriva ordonanței emise de judecătorul de

Politic Ex 10-04-2025 15:31

China va reduce importurile de filme din SUA, ca răspuns la escaladarea disputei lor comerciale

China intenționează 'să reducă moderat' numărul de filme americane difuzate pe teritoriul ei, în cadrul unei măsuri neobișnuite de represalii față de cele mai recente creșteri tarifare impuse de administrația de la Washington, a anunțat joi televiziunea de stat chineză, China Central Television (CCTV), citată de DPA. Impunerea &#

Politic Ex 10-04-2025 14:54

Rusia respinge acuzațiile lui Zelenski că Beijingul ar fi fost 'atras' în războiul din #Ucraina

Rusia a respins joi declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski conform cărora China a fost 'atrasă' în conflictul din Ucraina, spunând că Beijingul are o 'poziție echilibrată', relatează Reuters. Beijingul a avertizat Ucraina să nu lanseze 'comentarii iresponsabile', după ce Zelenski a declarat că serviciile sec