logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Program guvernare/Ministerul de Externe: Finalizarea MCV şi politici orientate către diaspora

Imagine din galeria Agerpres

Eforturile orientate către finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi politici orientate către diaspora - inclusiv mărirea numărului de parlamentari care să reprezinte românii din afara ţării - se numără printre obiectivele Ministerului de Externe, prezentate în programul de guvernare 2020-2024 depus de coaliţia PNL-USR PLUS-UDMR.

Potrivit documentului citat, la capitolul dedicat MAE este precizat că în mediul extern "România îşi va atinge obiectivele pe baza triadei esenţiale a politicii sale externe: creşterea rolului şi influenţei ţării noastre în UE şi, respectiv, Alianţa Nord-Atlantică (NATO) şi dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii".

"Guvernul va continua demersurile pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi la Zona Euro, cu luarea în considerare a evoluţiilor la nivel UE privind reforma spaţiului Schengen şi a consolidării Uniunii Economice şi Monetare. De asemenea, Guvernul va continua demersurile de finalizare a MCV, pe baza unor progrese reale în ce priveşte independenţa şi eficienţa sistemului judiciar românesc. La nivel european, Guvernul va fi un promotor activ al mecanismului european privind statul de drept", este precizat în documentul coaliţiei.

În ceea ce priveşte vecinătatea UE, România "va continua să fie un susţinător al politicii de extindere cu statele din Balcanii de Vest şi Turcia, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor, evidenţiate în procesul de reformă, şi a asigurării unei dinamici reale a procesului de negociere, care să contribuie la obiectivul asigurării dezvoltării, stabilităţii şi securităţii în regiune".

Totodată, arată programul de guvernare, în ceea ce priveşte elaborarea Noului Concept Strategic NATO, va fi acordată o atenţie sporită întăririi coeziunii Flancului Estic "cu impact direct pentru România, mai ales în ce priveşte sporirea securităţii la Marea Neagră, ca zonă de interes major pentru securitatea transatlantică".

În ceea ce priveşte relaţia cu SUA, "interesul prioritar va fi acordat în continuare cooperării pe planurile politic şi militar, inclusiv în ceea ce priveşte creşterea prezenţei militare americane în România; va continua să fie acordată o importanţă deosebită securităţii energetice, prin sprijinirea eforturilor ministerelor cu responsabilităţi în materie; vor continua eforturile de intensificare a cooperării în domeniul nuclear-civil şi cel al securităţii cibernetice, inclusiv al reţelelor de comunicaţii de tip 5G, în conformitate cu Memorandumul de înţelegere semnat în august 2019".

De asemenea, arată programul de guvernare, România va continua să susţină parcursul european al Republicii Moldova. Sprijinul oferit de România Republicii Moldova, inclusiv cel financiar, va continua să fie strict condiţionat de acţiunile concrete ale autorităţilor de la Chişinău pentru asigurarea dezvoltării democratice a Republicii Moldova şi a parcursului său european, respectiv de realizarea reformelor esenţiale asumate prin Acordul de Asociere şi prin Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA) cu Uniunea Europeană". "Totodată, vor continua acţiunile de sprijin în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova", mai precizează documentul.

Programul de guvernare subliniază că România "va continua susţinerea soluţionării pe cale paşnică a conflictului din estul Ucrainei şi respectarea strictă a regimului de nerecunoaştere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia, precum şi menţinerea regimului de sancţiuni faţă de Federaţia Rusă".

"În relaţia cu Rusia este necesară în continuare o abordare pragmatică şi predictibilă, care depinde în principal de implicarea de o manieră constructivă a Rusiei în soluţionarea conflictelor din Vecinătatea Estică, dar şi de alte evoluţii conexe. Respectarea angajamentelor internaţionale şi a dreptului internaţional rămâne o condiţie necesară pentru intensificarea dialogului. Vor fi continuate demersurile de sprijinire a activităţii Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial", precizează documentul.

De asemenea, programul de guvernare abordează şi subiectul eforturilor de restructurare a MAE pe criterii de eficienţă.

"Concursurile pentru intrarea în Corpul Diplomatic şi Consular al României (CDCR) vor oferi şanse egale tuturor cetăţenilor români. Detaşările vor fi limitate la maximum, iar recursul la pensionari va fi folosit în cazuri excepţionale", se precizează în programul depus de coaliţie.

O amplă secţiune din capitolul dedicat Ministerului de Externe este dedicată comunităţii de români din afara ţării. Unul din subcapitole este intitulat "Diaspora este România".

În document este avansată o cifră legată de numărul românilor care trăiesc în străinătate.

"În prezent, pe lângă comunităţile istorice de români din vecinătatea României, există peste 4 milioane de cetăţeni români în afara graniţelor ţării, această cifră reprezentând peste 20% din numărul total de cetăţeni ai României", precizează programul de guvernare.

De altfel, diaspora ar urma să fie o prioritate a guvernării coaliţiei PNL-USR PLUS-UDMR.

În program este menţionată "înfiinţarea în subordinea Prim-ministrului a unei Echipe Diaspora (ED) permanente, la care să participe MAE, MAI, Ministerul Muncii, Justiţiei, Educaţiei, Culturii, menită să elaboreze strategia şi să coordoneze toate politicile privind Diaspora".

De asemenea, este precizată şi "respectarea prevederilor constituţionale referitoare la norma de reprezentare parlamentară şi, pe cale de consecinţă, mărirea numărului de parlamentari pentru românii care trăiesc în diaspora".

Potrivit programului de guvernare depus la Parlament, o atenţie deosebită va fi asigurată copiilor de cetăţenie română, născuţi în afara ţării.

"Vom menţine un registru al copiilor români născuţi în Diaspora şi ne vom asigura, împreună cu autorităţile locale şi prin centrele comunitare, că au acces, în cazul în care părinţii îşi doresc, la informaţii despre limba, identitatea şi cultura română, inclusiv prin burse de studiu dedicate", arată documentul. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Miercuri - proceduri de învestitură pentru guvernul condus de premierul desemnat Florin Cîţu

 

Calendarul şi procedura formării noului guvern

 

Program guvernare/Cabinetul Cîţu îşi propune să susţină creşteri graduale, până în 2024, pentru finanţarea educaţiei

 

Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Cîţu candidat la funcţia de prim-ministru

 

Decretul de desemnare a lui Florin Cîţu candidat la funcţia de prim-ministru - publicat în Monitorul Oficial

 

BPN al PNL a aprobat lista miniştrilor liberali din viitorul Guvern Cîţu

 

USR PLUS a aprobat lista miniştrilor Alianţei din viitorul Guvern Cîţu

 

Consiliul Permanent al UDMR a aprobat persoanele desemnate în viitorul Guvern Cîţu

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 01-04-2025 17:55

Mircea Abrudean: Educația profesională trebuie să devină o prioritate

Educația profesională trebuie să devină o prioritate, pentru că investind în formare sunt oferite șanse reale pentru viitorul tinerilor, a evidențiat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la o întâlnire avută la Ambasada României din Franța cu echipa țării noastre care a participat la World Butchers Challenge.

Politic 01-04-2025 17:18

Boloș: Sunt discuții cu Comisia Europeană pentru ca 13 spitale să fie păstrate la finanțare din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat marți că, în prezent, există discuții cu reprezentanții Comisiei Europene ca doar 13 spitale să fie realizate cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar alte șase dintre cele prevăzute să fie construite din împrumutul pe care țara noastră o să îl contrac

Politic 01-04-2025 16:59

Prezidențiale2025/AEP a informat echipele de campanie în legătură cu regulile de etichetare a materialelor de publicitate politică

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avut, marți, o întâlnire de lucru cu reprezentanții formațiunilor politice pe tema regulilor privind desfășurarea campaniei pentru alegerile prezidențiale. La întâlnire au luat parte mandatarii financiari desemnați și înregistrați, precum și echipele de campanie ale candid

Viata Parlamentara 01-04-2025 16:12

Oana Țoiu (USR): Simona Bucura Oprescu, chemată să dea explicații la Parlament pe tema siguranței copiilor

Grupul parlamentar al USR o cheamă pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la 'Ora Guvernului', pe 7 aprilie, pentru a prezenta planul de măsuri pe care ministerul l-a luat pentru a asigura protecția și siguranța copiilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale, a anunțat deputata Oana Țoiu. 'A fost semnalat rece

Politic 01-04-2025 15:45

Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la Constanța: România poate deveni un jucător energetic semnificativ în UE numai cu ce se află în județ

Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a subliniat marți, la Constanța, importanța faptului că în această zonă sunt 'trei lucruri extrem de prețioase' - energie, portul maritim, modelul de conviețuire interetnică, la care se adaugă Baza de la Mihail Kogălniceanu - 'punct esențial în sistemul

Politic 01-04-2025 15:21

Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Sunt curios câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania domnului Antonescu

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că PSD a cheltuit 'peste 50 de milioane de euro' din bani publici în ultimii cinci ani pentru propagandă electorală. El a precizat, marți, că ar vrea să știe câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania candidatului Alianței ''România Înainte

Politic 01-04-2025 11:32

Prezidențiale 2025/ Victor Ponta: Nu voi răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că românii s-au săturat de 'gâlceava politicienilor', de zâmbetele și râsetele lor 'arogante', de aceea nu va răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților săi și nu va ataca personal pe niciunul dintre ei. Reacția

Politic 01-04-2025 08:35

Referendumuri locale pe 4 mai în două comune din Mureș și Mehedinți

Locuitorii din două comune - Bâlvănești (Mehedinți) și Corunca (Mureș) - vor fi chemați pe 4 mai să își spună părerea pe probleme de interes local, odată cu primul tur al prezidențialelor fiind organizate și referendumuri în aceste comune. Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, referendumul din localitatea mehedi

Politic 31-03-2025 22:30

Prezidențiale2025/Antonescu: Pentru mine adversari au fost Iliescu, Năstase, Băsescu; Ponta - trădător

Candidatul alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că adversarii săi au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu și l-a catalogat pe Victor Ponta drept 'trădător'. El a fost întrebat la Antena 3 care este cel mai mare dușman politic, cel mai apropiat om

Politic 31-03-2025 21:52

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Paris: Aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care efectuează o vizită oficială la Paris, luni și marți, a afirmat că aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național. Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, transmis luni AGERPRES, oficialul român a avut întrevederi cu președintele Senatului

Politic 31-03-2025 20:35

Deputatul Marius Budăi, la spital, după ce i s-a făcut rău la volan; starea sa este bună

Fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, a fost spitalizat, luni, după ce ar fi suferit un atac ischemic tranzitoriu. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce se afla la volan în drum spre București. A mers la spitalul din Hârlău, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirugie din Iași. 'Sunt ma

Viata Parlamentara 31-03-2025 20:24

Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei

Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.

Politic 31-03-2025 19:59

Burduja: Nu ne deranjează să înlocuim dependența unor vecini față de Federația Rusă cu dependența față de resursele României

România este într-o poziție proprie de securitate sub umbrela NATO, ca parte a Uniunii Europene și cu cât vom investi mai mult în sectorul energetic cu atât vom avea o viață mai bună și o economie mai puternică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România trebuie să fie pe picioarele

Politic 31-03-2025 19:22

Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de prim for legislativ sesizat, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un muzeu al presei. S-au înregistrat 99 de votur

Politic 31-03-2025 19:12

Burduja, despre facturile la energie după 1 iulie: Suntem pregătiți să îi protejăm pe românii care au cu adevărat nevoie

Ministerul Muncii și-a asumat ca, până la 15 iunie, să vină cu un mecanism de protecție pentru românii care 'au cu adevărat o greutate' pentru plata facturilor la energie electrică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după respingerea, în plenul Senatului, a moțiunii simple împotriva sa. '