Maia Sandu pentru AFP: Republica Moldova vrea să adere ''cât mai curând posibil'' la UE pentru a se proteja de Rusia
Republica Moldova vrea să adere "cât mai curând posibil" la Uniunea Europeană pentru a se proteja de ameninţarea rusă şi speră la o decizie "în următoarele câteva luni" cu privire la deschiderea negocierilor, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat joi agenţiei France Presse.
"Desigur, nimic nu se compară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul şi credem că ne putem salva democraţia doar dacă facem parte din UE", a declarat Maia Sandu, cu câteva zile înaintea unei manifestaţii proeuropene, ce va fi urmată de un summit european inedit la Chişinău.
Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, vede intrarea sa în UE ca pe singura garanţie că nu va fi următoarea ţintă a Rusiei, după invazia Moscovei în Ucraina.
"Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în următorii ani şi noi trebuie să ne protejăm", a afirmat preşedintele moldovean (50 de ani) în marja summitului Consiliului Europei, care s-a încheiat miercuri în Islanda.
În februarie, Maia Sandu a acuzat Rusia că pune la cale o lovitură de stat pentru a răsturna puterea aleasă legitim de la Chişinău.
Aflată la putere din 2020, preşedinta Republicii Moldova - cea mai săracă ţară din Europa, scrie AFP - a lansat un apel la desfăşurarea unei ample manifestaţii pro-UE duminică la Chişinău, destinată să arate sprijinul moldovenilor pentru aderarea la UE.
"Războiul în Ucraina a pus lucrurile în negru şi alb: acum se vede foarte clar ce înseamnă lumea liberă şi ceea ce semnifică lumea autoritară pentru noi toţi", a afirmat prima femeie care conduce Republica Moldova, din care o regiune întreagă, Transnistria, este de fapt sub control rusesc, notează France Presse.
Invazia în Ucraina a generat ipoteza până atunci foarte improbabilă a unei aderări a Ucrainei şi Republicii Moldova într-un interval de timp mai apropiat.
"Credem că aderarea este un proiect realist şi noi ne-am bucura ca aceasta să se facă cât mai curând posibil", a afirmat Maia Sandu pentru AFP, sperând "să existe o decizie cu privire la deschiderea negocierilor în lunile următoare".
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderare.
Dacă pentru Republica Moldova, care are graniţă cu România, stat membru al UE, ar fi fără îndoială mai uşor să se integreze datorită dimensiunii sale reduse, numeroase obstacole rămân în calea aderării sale la blocul european, promiţând un proces care ar putea dura până cel puţin în anii 2030.
În afară de fragilitatea economică şi problemele legate de corupţia persistentă, Republica Moldova trebuie de asemenea să găsească o soluţie pentru Transnistria separatistă, regiune prorusă cu 300.000 de locuitori în estul ţării.
Nerecunoscută de comunitatea internaţională, această zonă s-a separat unilateral în 1990 de restul ţării, după un scurt război civil, pe fondul destrămării Uniunii Sovietice. Conflictul este îngheţat din 1992.
"Avem încă lucruri de făcut, dar luptăm foarte dur şi este principalul nostru obiectiv de acum", a insistat Maia Sandu, a cărei ţară şi-a anunţat retragerea din Comunitatea Statelor Independente (CSI), condusă de Rusia.
"Vrem să continuăm să facem parte din lumea liberă, vedem ce se petrece în Ucraina, vedem că Rusia încearcă să împiedice ţările din regiune să devină democratice", spune ea.
Deşi Ucraina vrea totodată să intre în NATO, această carte este dificil de jucat pentru Chişinău, Republica Moldova fiind stat neutru, conform Constituţiei sale.
"Noi respectăm neutralitatea. Noi respectăm voinţa poporului. Dar există discuţii în societatea noastră pentru a şti dacă neutralitatea ne protejează şi dacă la un moment dat oamenii îşi vor schimba opinia atunci, bineînţeles, că noi ne-am reconsidera această decizie", a subliniat Maia Sandu.
Voinţa Ucrainei de a intra în NATO a fost unul dintre motivele invocate de Rusia pentru a-şi declanşa invazia, Moscova acuzându-i pe occidentali că se extind departe spre frontierele sale, în fosta sa zonă de influenţă sovietică.
În acest context presant, organizarea summitului Comunităţii politice europene (CPE), care grupează în mod informal cea mai mare parte a ţărilor europene, între care şi ţări candidate la aderarea la UE, este percepută de Chişinău ca o garanţie pentru securitatea sa.
"Este important, căci noi vedem că suntem singuri, că avem mulţi prieteni şi că prietenii noştri au încredere în noi pentru a organiza un eveniment atât de important", a spus Maia Sandu, noua favorită politică a scenei europene, apropiată în special de preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Bade)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Naționalistul flamand De Wever recunoaște că a deveni prim-ministru al Belgiei nu era visul lui
Liderul conservatorilor flamanzi Bart De Wever a recunoscut sâmbătă că este 'ciudat' că Belgia va avea pentru prima dată în istoria sa un prim-ministru naționalist flamand, lucru care nu a fost niciodată 'visul' lui, dar a adăugat totodată că vede această nouă etapă drept o situație 'unică' pentru a face reformele necesare pentru &
Zeci de palestinieni protestează față de planul lui Trump de ''curățenie'' în Gaza: ''Nu vom muri în altă parte''
Zeci de palestinieni au ieșit sâmbătă pe străzile Fâșiei Gaza pentru a protesta față de planul de 'curățenie' propus de președintele american Donald Trump, prin care intenționează să transfere un milion și jumătate de palestinieni în țări precum Iordania și Egiptul, informează EFE. 'Suntem fiii acestei țări, este
Iranul prezintă o nouă rachetă balistică și o nouă generație a sistemului de apărare antiaeriană
Iranul a prezentat duminică o nouă rachetă balistică numită Etemad (încredere, în persană - n.r.) și o nouă generație a sistemului de apărare antiaeriană Bavar 373, în timpul vizitei președintelui Masoud Pezeshkian la expoziția Organizației Aerospațiale a Ministerului Apărării de la Teheran, informează EFE. Pezeshkian a supra
Secretarul general al NATO, Mark Rutte: Germania trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare
Germania trebuie să-și majoreze cheltuielile pentru apărare și producția de arme, a îndemnat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o declarație publicată în ediția de duminică a ziarului german Bild, informează dpa. 'Germanii au făcut multe lucruri bine de când a început războiul din Ucraina', a adă
Departamentul de eficiență condus de Elon Musk a primit acces la sistemul de plăți al Trezoreriei (media)
Miliardarul Elon Musk și echipa sa de eficiență guvernamentală au primit acces la sistemul de plată al Departamentului Trezoreriei SUA, rezolvând un impas de câteva zile, a informat sâmbătă ziarul american The New York Times, citat de Reuters. Musk, care conduce noul Departament de Eficiență Guvernamentală (DOGE), a fost &ici
Președintele Dumei de Stat a Rusiei anunță că se deplasează în India pentru discuții importante
Președintele Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului - n.r.), Viaceslav Volodin, a declarat duminica aceasta că pleacă în India pentru o serie de discuții 'importante', informează Reuters. 'Vom fi la New Delhi până la căderea nopții, mâine sunt planificate întâlniri și negocieri impor
China promite să răspundă noilor tarife vamale impuse de Trump
China a anunțat duminica aceasta că va lua 'contramăsuri corespunzătoare' pentru 'apărarea fermă' a drepturilor și intereselor sale, după ce Statele Unite au decis să impună tarife de 10% țării asiatice, și a reafirmat că războaiele comerciale 'nu au câștigători', informează EFE. 'China se opune ferm acestor t
Canada va impune de marți taxe vamale Statelor Unite ca măsură de retorsiune
Canada va impune taxe vamale asupra produselor americane ca represalii la cele anunțate anterior de președintele american, a declarat sâmbătă premierul canadian Justin Trudeau într-un discurs pe un ton grav, notează AFP. 'Canada va impune taxe vamale de 25% asupra produselor americane pentru un total de 155 de miliarde de dolar
Mexic: Președinta Sheinbaum denunță 'calomnia' lui Trump și impune taxe vamale Washingtonului
Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a denunțat sâmbătă drept 'calomnie' acuzația lui Donald Trump că guvernul său ar avea legături cu traficul de droguri și a anunțat impunerea de taxe vamale Statelor Unite în represalii la cele anunțate anterior de președintele american, transmite AFP. 'Respingem categoric calomni
Franța: Guvernul își asumă din nou riscul unei moțiuni de cenzură în privința bugetului
Premierul francez, François Bayrou, și-a anunțat sâmbătă decizia de a folosi articolul 49.3 din Constituție pentru ca Adunarea Națională să aprobe bugetul de stat și cel de asigurări sociale, care permite adoptarea unui text fără vot, cu riscul unei moțiuni de cenzură și al căderii executivului, notează AFP. Centristul i-a succeda
Siria: 19 morți, printre care luptători pro-turci, în nordul țării (OSDO)
În total, zece luptători pro-turci și-au pierdut viața sâmbătă în lupte cu forțele dominate de kurzi în nordul Siriei, unde nouă persoane au murit, de asemenea, într-un atentat, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP. Aceste violențe au avut loc în sectorul Manbij, un or
VIDEO Iranul a dezvăluit a doua bază navală subterană
Forța maritimă a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului, a dezvăluit sâmbătă o nouă bază navală subterană, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat, la două săptămâni după prezentarea unei instalații similare, notează AFP. 'Sute de rachete de croazieră capabile să contracareze războiul electronic al di
Armistițiu cu Hamas: Israelul confirmă reluarea negocierilor luni, la Washington
Israelul a confirmat sâmbătă într-un comunicat că negocierile indirecte cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas, privind a doua fază a acordului lor de armistițiu, se vor relua, așa cum era prevăzut, luni, la Washington, scrie AFP. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și trimisul special al președintelui Donald Trump &ici
Israel: Benjamin Netanyahu l-a numit pe Eyal Zamir șef al statului major al armatei
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a desemnat un nou șef de stat major după demisia generalului Herzi Halevi, care a evocat responsabilitatea care îi revine pentru că nu a împiedicat atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului de la 7 octombrie 2023, a anunțat sâmbătă biroul său, citat de AFP. 'Pr
Kievul acuză Moscova că a lovit o școală folosită ca adăpost în regiunea Kursk; zeci de persoane blocate sub dărâmături
Armata ucraineană a acuzat sâmbătă Rusia că a lovit o clădire școlară care servea de adăpost pentru persoanele în vârstă în orașul Sudja, aflat în partea din regiunea rusă Kursk ocupată de Ucraina, afirmând că zeci de civili sunt prinși sub dărâmături, relatează AFP. Potrivit purtătorului de cuvâ