O rețea sofisticată de conturi false 'a sărit' în apărarea ex-președintelui filipinez Duterte, arestat la cererea CPI (companie specializată)

O rețea sofisticată de conturi false pe social media a sărit în apărarea fostului președinte filipinez Rodrigo Duterte după ce acesta a fost trimis în fața Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a răspunde acuzațiilor privind sângerosul război împotriva drogurilor pe care l-a purtat, relatează Reuters.
Circa o treime dintre conturile care discutau arestarea fostului președinte pe platforma X, majoritatea elogiindu-l pe Duterte și atacând virulent curtea, sunt false, potrivit unei cercetări puse la dispoziția Reuters de o firmă din domeniul tehnologiei, care consideră că aceasta este o campanie 'deliberată, organizată'.
Conturile au acționat cu o sofisticare care a făcut să fie dificil să fie deosebite de cele ale unor persoane reale, a adăugat sursa citată.
Proliferarea agresivă a dezinformării a început să afecteze comunicarea în preajma alegerilor de la jumătatea mandatului de luna viitoare din Filipine, susține compania Cyabra, cu sediul în Israel, care folosește inteligența artificială pentru a identifica conturi false.
Concluziile sale se fac ecoul avertismentelor din partea parlamentarilor și cercetătorilor din Filipine și indică o manipulare 'neîntreruptă' tot mai sofisticată într-o țară considerată 'pacientul zero' pentru dezinformarea globală.
Un alt studiu consultat de Reuters arată că până la 45% dintre discuțiile despre alegeri - o confruntare între președintele Ferdinand Marcos Jr. și tabăra Duterte - au fost inițiate de conturi neautentice, între care identități frauduloase, avataruri și boți.
'Ceea ce am găsit în Filipine nu este doar o creștere a dezinformării în războiul digital', a declarat CEO-ul Cyabra, Dan Brahmy.
'Aceste rețele false au influențat conversația', a spus Brahmy, adăugând că aceste conturi legate de alegeri ar putea avea circa 54 de milioane de vizualizări.
'Iar dacă acest lucru se întâmplă atât de vizibil în Filipine, este naiv să credem că nu se întâmplă și în alte părți', a mai spus el.
Firma nu a reușit să depisteze originile conturilor false, deși probabil există o singură sursă, notează Reuters. Purtători de cuvânt ai guvernului Marcos și ai lui Duterte nu au răspuns unor solicitări de a comenta informațiile.
'Operațiuni clandestine digitale'
Nivelul 'dezinformării coordonate' văzut în Filipine este mult peste cel tipic de 7-10% din conversațiile online la nivel global despre 'chestiuni foarte sensibile sau care polarizează', potrivit Cyabra, care a monitorizat campanii similare în întreaga lume.
Compania a aflat că 16% din conturile de pe rețeaua X implicate în discuțiile despre turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România din decembrie 2024 - care au fost anulate din cauza acuzațiilor de amestec al Rusiei - erau false.
Utilizarea conturilor false și a influencerilor plătiți pentru operațiuni politice este foarte răspândită în Filipine, numeroase partide politice apelând la 'armate de click-uri', creditate că l-ar fi ajutat pe Duterte să devină președinte în 2016.
Analiștii au depistat semnele unei armate de troli în zilele după arestarea lui Duterte luna trecută, când au apărut pe social media numeroase afirmații potrivit cărora CPI nu are jurisdicție sau care cataloghează reținerea lui Duterte drept 'o răpire'.
Președinția lui Duterte din perioada 2016-2022 a fost definită de un război dur împotriva drogurilor, în timpul căruia poliția filipineză susține că au fost uciși 6.200 de suspecți.
Cyabra, care susține că tehnologia sa de tip 'machine learning' poate identifica conturile false prin semnale comportamentale, a analizat 1.890 de profiluri care au generat 5.500 de postări și comentarii pe X despre arestarea lui Duterte.
Circa o treime dintre ele au fost semnalate ca false, responsabile pentru peste 1.300 de postări care au generat peste 7.000 de acțiuni, între care like-uri, comentarii și redistribuiri, având un reach potențial de peste 11,8 milioane de vizualizări, a menționat compania.
Cyabra a precizat că aceste conturi au postat simultan, cu vârfuri coordonate de activitate, conținut identic și promovarea acelorași hashtag-uri și narațiuni.
'Conținutul produs de profilurile false au arătat un obiectiv clar: stimularea sprijinului public pentru Rodrigo Duterte și conturarea unei narațiuni favorabile privind moștenirea sa în perioada arestării sale', a menționat firma.
Profiluri false, 'fără semne vizibile'
Valul de dezinformare pro-Duterte a crescut puternic sprijinul pentru narațiunea că Duterte a fost răpit de CPI din ordinul guvernului Marcos, a declarat Victor Andres 'Dindo' Manhit, un analist politic din Manila care este printre fondatorii firmei de consultanță Stratbase Group.
'Nici o societate nu este pregătită să depisteze dezinformarea, dar trebuie, ca națiune, să luptăm împotriva ei', a mai spus el.
Duterte a fost arestat la Manila la solicitarea CPI, fiind acuzat de infracțiuni precum crime împotriva umanității în timpul războiului său împotriva drogurilor, care a atras condamnări în întreaga lume.
Fostul președinte, care încă nu a anunțat cum va pleda, are programată o audiere pe 23 septembrie. Într-o postare pe Facebook de după arestarea sa, Duterte a scris: 'Voi fi responsabil pentru tot'.
Studiul Cyabra a descoperit că proliferarea profilurilor false care discută despre alegeri se petrece în întreg spectrul politic. Din cele 2.154 de profiluri examinate de firmă între 1 ianuarie și 10 martie, 37% erau false.
Din cele 3.033 de profiluri care discutau despre o coaliție susținută de actuala guvernare, circa 45% erau false, potrivit companiei.
Profilurile erau 'conectate strategic pentru a amplifica fiecare conținutul celuilalt', creând 'iluzia unui puternic sprijin public sau a opoziției', cu explozii coordonate de postări la frecvențe care nu sunt omenește posibil.
Multe profiluri false au interacționat cu conturi reale, implicându-se ușor în discuții, chiar cu jurnaliști, luând parte la dezbateri și reacționând în timp real, susține Cyabra.
'Dacă pur și simplu dai scroll, nu le dă nimic de gol, sunt concepute să se piardă în peisaj', mai menționează compania. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bombardamentele israeliene au ucis aproape 30 de palestinieni în ultimele ore în Fâșia Gaza
Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis cel puțin 27 de persoane, majoritatea copii, sâmbătă dimineață, a raportat Ministerul palestinian al Sănătății, transmite EFE. Armata israeliană a bombardat din nou adăposturile și corturile unde sunt cazate majoritatea persoanelor strămutate, a informat presa palestiniană.
Vicepreședintele american J.D. Vance s-a întâlnit cu secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin
Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, s-a întâlnit sâmbătă cu secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul italian Pietro Parolin, în timp ce o întâlnire cu papa Francisc nu este programată oficial deoarece acesta continuă să se afle în convalescență după o infecție respiratorie, transmite AFP. Delegația vicepreședintelui
#Ucraina și Rusia s-au atacat cu drone în timpul nopții de vineri spre sâmbătă
Forțele aeriene ucrainene au raportat distrugerea a 33 de drone lansate de Rusia asupra teritoriului său în noaptea de vineri spre sâmbătă, informează EFE. 'Distrugerea a 33 de drone de atac, atât Shahed, cât și alte tipuri, a fost confirmată în estul, nordul și sudul țării', au raportat forțele aeriene Ucrainene pe Telegr
SUA: Curtea Supremă a suspendat deportările migranților venezueleni
Curtea Supremă a SUA a suspendat sâmbătă deportarea de către administrația americană în temeiul unei legi din secolul al XVIII-lea a migranților venezueleni suspectați că aparțin unei organizații infracționale, informează AFP. Președintele american Donald Trump a invocat luna trecută Alien Enemies Act din 1798 pentru a aresta migranți venezueleni a
Ministrul de externe al Iranului a ajuns la Roma pentru noi negocieri nucleare cu SUA
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a sosit sâmbătă la Roma pentru a doua rundă de negocieri cu Statele Unite în vederea unui acord privind programul nuclear al Teheranului, informează EFE. 'Ora aproximativă anunțată pentru începerea discuțiilor este sâmbătă la prânz, ora Iranului', sau 10:30 a.m. la Roma (08:30 G
SUA anunță reducerea la jumătate a efectivelor militare din Siria
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri retragerea a aproximativ 1.000 de militari din Siria, din cei aproximativ 2.000 desfășurați în prezent în țară pentru a lupta împotriva jihadiștilor, notează AFP. Statele Unite au o prezență militară în Siria de ani de zile, în special în cadrul coaliției i
Un tunisian arestat în Italia, bănuit de pregătirea unui atac al SI
Poliția italiană anti-terorism a anunțat vineri că a arestat un cetățean tunisian suspectat de legături cu gruparea Stat Islamic (SI), care, potrivit autorităților de la Roma, a plănuit un atac în Italia, notează AFP. Bărbatul, care locuiește la Cosenza, în regiunea Calabria (sud), este căutat de Tunisia 'pentru că a fost impli
Bulgaria afirmă că a vândut EAU armele găsite în Sudan
Bulgaria, negând orice încălcare a sancțiunilor internaționale, a afirmat că a livrat Emiratelor Arabe Unite (EAU) arme transferate ulterior în Sudan în ciuda embargoului UE, potrivit unei anchete a canalului de televiziune France 24 publicată vineri, relatează AFP. 'Produsele au fost recepționate în înt
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din #Ucraina
Președintele Donald Trump a rămas vag cu privire la un termen limită al SUA pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în urma unui ultimatum criptic emis de secretarul de stat Marco Rubio, relatează dpa. Întrebat vineri la Casa Albă, Trump a declarat că dorește să vadă un acord 'foarte curând'.
Starmer și Trump au discutat pentru prima dată după anunțarea tarifelor
Premierul britanic, Keir Starmer, a avut prima convorbire cu președintele american, Donald Trump, de când acesta a anunțat taxele de 10 % pe toate bunurile importate în Statele Unite din Regatul Unit, relatează PA Media/dpa. Cei doi lideri s-au referit la 'discuțiile continue și productive' privind comerțul dintre cele două
Site-ul Casei Albe susține teoria conform căreia coronavirusul provine dintr-un laborator
Casa Albă a postat pe site-ul său oficial o nouă pagină de internet privind originile coronavirusului, pe care susține teoria conform căreia COVID-19 a apărut într-un laborator, relatează dpa vineri. Pagina, care seamănă cu un poster de film de la Hollywood, afișe
Președintele palestinian vizitează Siria, prima sa vizită în această țară în 16 ani
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit vineri la Damasc cu președintele interimar sirian, Ahmad al-Chareh, cu ocazia primei sale vizite în Siria din ultimii 16 ani, transmite France Presse. Potrivit unei surse guvernamentale siriene, scopul vizitei este de a discuta modalitățile de consolidare a relațiilor siri
Republicanii lansează o anchetă parlamentară privind Harvard
Republicanii din Congresul SUA au anunțat joi că au lansat o anchetă asupra Harvard, acuzând-o de încălcarea legilor privind egalitatea, acesta fiind cel mai recent atac al taberei trumpiste asupra prestigioasei universități, transmite France Presse. De câteva săptămâni, administrația Trump poartă un război financiar cu
Fostul premier sloven Janez Jansa, achitat în primă instanță de acuzații de corupție
O instanță din Slovenia a pronunțat vineri decizia de achitare în primă instanță a lui Janez Jansa, trei ori prim-ministru și principala figură a opoziției din această țară, și a doi presupuși complici, acuzați de abuz în serviciu și corupție, relatează Reuters. Jansa, președintele celui mai mare partid de opoziție, Partidul Democr
Londra interzice intrarea scriitorului francez Renaud Camus în Regatul Unit
Autoritățile britanice au interzis scriitorului francez Renaud Camus să intre în Marea Britanie, a confirmat vineri pentru AFP editorul său de limbă engleză. 'Putem confirma că lui Renaud Camus i-a fost într-adevăr interzisă intrarea în Marea Britanie, unde trebuia să ia cuvântul la un eveniment al Partidului Patrie