O potențială reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, un semnal îngrijorător pentru europeni (analiști)

O reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, menționată săptămâna aceasta de presa americană, ar fi interpretată ca un nou pas al Washingtonului către Moscova, un semnal îngrijorător pentru europeni, potrivit unor analiști citați de AFP.
Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA iau în considerare retragerea a 10.000 de soldați americani staționați în Europa de Est, a relatat NBC News săptămâna aceasta, citând surse americane și europene.
Cei 10.000 ar face parte din cei 20.000 de soldați suplimentari desfășurați de administrația fostului președinte al SUA, democratul Joe Biden, pentru a consolida protecția Europei de Est după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Aproximativ 100.000 de soldați americani sunt prezenți în Europa, dintre care puțin peste 65.000 permanent, potrivit datelor Pentagonului.
Generalul Christopher Cavoli, comandantul forțelor americane din Europa, a declarat miercuri în Camera Reprezentanților că aceste cifre sunt reevaluate cu regularitate. 'Am recomandat în mod constant ca acestea să fie menținute și voi continua să o fac', a adăugat el.
În aceeași audiere, o reprezentantă a Pentagonului, Katherine Thompson, nu a exclus această opțiune, amintind că este în derulare o revizuire generală a desfășurărilor de trupe americane în întreaga lume.
'Cântărim aceste elemente în funcție de interesele declarate de președintele Trump (...) Încă nu a fost luată nicio decizie', a spus ea.
Președintele american Donald Trump reiterează mereu că Statele Unite cheltuiesc prea mult pentru a-și menține prezența militară în lume și că prioritatea strategică a Washingtonului este confruntarea cu China.
În acest context, retragerea trupelor rotative recent desfășurate ar fi 'mai ușoară decât retragerea forțelor permanente precum cele din Europa de Vest', a declarat pentru AFP Artur Kacprzyk, de la centrul de cercetare polonez PISM.
Țările din Europa de Est, cum ar fi Polonia, România și statele baltice, sperau ca soldații americani să rămână pe teritoriul lor.
'Polonia a fost menționată în mod repetat ca o țară în care merită să se investească. Așa că (Statele Unite) probabil nu se vor uita spre cei mai apropiați aliați ai lor pentru a le face ceva', speră ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
O reducere 'ar fi un semnal foarte rău, deoarece ar încuraja Rusia să fie mai agresivă față de Europa și ar fi interpretată ca o concesie uriașă făcută Moscovei de America', a declarat pentru AFP George Scutaru, fondatorul think tank-ului român NSC (New Strategy Center).
Acest lucru ar 'amplifica îngrijorările cu privire la fiabilitatea Statelor Unite ca aliat și temerile că vor încerca să ajungă la un acord cu Rusia în detrimentul' Europei, este de acord Artur Kacprzyk.
Această retragere ar surveni în plină reîncălzire a relațiilor dintre Washington și Moscova inițiată de Donald Trump: conversații telefonice cu Vladimir Putin, întâlniri bilaterale, schimburi de prizonieri și negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Prezența soldaților americani în țările fostului bloc comunist este un motiv recurent de iritare pentru Moscova. 'Evident, Rusia ar saluta o reducere a forțelor americane în apropierea granițelor sale', prezice Kacprzyk, amintind că Moscova a cerut retragerea tuturor trupelor aliate de pe flancul estic al NATO la sfârșitul anului 2021.
Or, spune Scutaru, 'este imposibil să se decupleze' cele două mișcări: negocierile privind Ucraina și procesul mai profund și mai lung de retragere a Americii din Europa, care este în desfășurare de mult timp.
'Deja sub Obama în 2013-2014, a existat un prim punct de cotitură odată cu retragerea a două din cele patru brigăzi de luptă' americane din Europa, amintește francezul Guillaume Lasconjarias, director de studii la Institutul de Studii Avansate în Apărarea Națională (IHEDN).
El a subliniat totodată transformarea profilului unităților americane în Europa: mai puține trupe de luptă, mai multe trupe de sprijin care facilitează o redistribuire rapidă a combatanților și o creștere a puterii țărilor europene.
Cu o posibilă retragere a acestor trupe de întărire trimise în 2022, 'vom reveni la statu quo ante (situația care a fost înainte - n.r.)', a spus el. Potrivit acestuia, este urmărit îndeaproape ceea ce se va decide, în special soarta Corpului V de armată al SUA, care a fost parțial reinstalat în Polonia în 2022.
'În timpul Războiului Rece, Corpul V a fost cel care a structurat apărarea în fața Cortinei de Fier. Dacă îl închid, semnalul este că se revine la o postură pe timp de pace, și nu de criză', a spus Lasconjarias. AGERPRES/(AS - redactor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: O rachetă lansată de forțele ruse asupra orașului Sumî a cauzat numeroase decese
O rachetă lansată de forțele ruse duminică a cauzat ''numeroase decese'' la Sumî, oraș din nord-estul Ucrainei, a anunțat primarul localității, citat de AFP și Reuters. ''Numeroase decese astăzi după o lovitură de rachetă'', a declarat primarul orașului Sumî, Artem Kobzar, pe social media.
Forțele ruse au lansat 55 de drone asupra Ucrainei în cursul nopții
Armata ucraineană a anunțat, duminică dimineață, că unitățile sale au interceptat și distrus 43 din cele 55 de drone lansate în cursul nopții de forțele ruse către zone din nordul, sudul și centrul Ucrainei, transmite Reuters. Deocamdată nu se cunoaște dacă cele 12 drone neinterceptate au cauzat pagube în Ucraina. Uc
Fâșia Gaza: Apărarea civilă palestiniană denunță o lovitură israeliană asupra spitalului Al-Ahli
Apărarea civilă palestiniană din Fâșia Gaza a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că spitalul Al-Ahli din orașul Gaza a fost lovit de două rachete israeliene, fără a se cunoaște deocamdată dacă există victime, transmit AFP și Reuters. Potrivit unui comunicat al biroului de presă al mișcării islamiste palestiniene Ha
Casa Albă salută un 'pas înainte' în discuțiile dintre SUA și Iran privind programul nuclear iranian
Discuțiile dintre Statele Unite și Iran cu privire la programul nuclear iranian desfășurate sâmbătă în Oman reprezintă 'un pas înainte' și au fost 'foarte pozitive și constructive', a declarat Casa Albă într-un comunicat, relatează AFP. Negocierile conduse de emisarul special al SUA, Steve Witkoff, sunt
Căutat de justiția din Bosnia, Milorad Dodik a apărut la o manifestație pro-Vucic la Belgrad
Liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a apărut sâmbătă pe o scenă la Belgrad, la o manifestație organizată de președintele sârb Aleksandar Vucic, ca răspuns la protestele anticorupție care zguduie Serbia, relatează AFP. Vucic 'este astăzi
VIDEO Aripa armată a Hamas a publicat o înregistrare video cu un ostatic israeliano-american în viață
Aripa armată a Hamas a publicat sâmbătă o înregistrare video cu un ostatic israeliano-american aflat în viață în Gaza, care a fost răpit în timpul atacului sângeros al mișcării islamiste palestiniene din 7 octombrie 2023 din Israel, relatează AFP. Forumul familiilor ostaticilor, principala organizație care m
Iranul anunță că discuțiile cu SUA privind programul nuclear vor continua săptămâna viitoare
Iranul și Statele Unite, care au discutat sâmbătă timp de două ore și jumătate în Oman despre programul nuclear iranian, își vor continua negocierile 'săptămâna viitoare', a anunțat diplomația iraniană, relatează AFP. Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, și emisarul american, Steve Witkoff, 'au conv
Lavrov laudă modul în care Trump înțelege situația privind conflictul din #Ucraina
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a lăudat sâmbătă pe președintele american Donald Trump, afirmând că acesta înțelege mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental, relatează Reuters. 'Când vorbim despre eliminarea cauzelor fundamentale ale oricărui conflict, inclusiv ale conflictulu
Israelul anunță că își va extinde ofensiva în cea mai mare parte a Fâșiei Gaza
Armata israeliană își va extinde ofensiva 'în cea mai mare parte' a Fâșiei Gaza, a anunțat sâmbătă ministrul israelian al apărării, Israel Katz, relatează AFP. 'În curând, operațiunile IDF (forțele armate israeliene) se vor intensifica și se vor extinde în alte zone în cea mai mare pa
Statele Unite și Iranul au început în Oman discuțiile cu privire la programul nuclear iranian
Iranul și Statele Unite, două țări care nu mai au relații diplomatice din 1980, au început sâmbătă discuții 'indirecte' în Sultanatul Oman, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmail Baghai, relatează AFP și dpa. Aceste discuții între ministrul iranian de externe, Abbas Arag
China la OMC: Taxele vamale americane vor produce 'grave prejudicii' țărilor sărace
Ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, a declarat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) că taxele vamale americane vor produce 'grave prejudicii' țărilor sărace, potrivit unui comunicat al ministerului său de sâmbătă, relatează AFP. 'Aceste drepturi vamale reciproce americane vor produce grave prejudicii țărilor &i
Rusia acuză #Ucraina că i-a atacat infrastructura energetică de cinci ori în ultimele 24 de ore
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat sâmbătă că Ucraina a efectuat cinci atacuri asupra infrastructurii energetice a Rusiei în ultimele 24 de ore, o încălcare a moratoriului mediat de SUA privind astfel de lovituri, relatează Reuters. Ucraina și Rusia au convenit luna trecută să nu-și mai lovească infrastructura energe
Miniștri de finanțe din UE discută despre un fond de apărare comun care să achiziționeze și să dețină armament
Miniștrii de finanțe din țările UE au început sâmbătă discuții privind un fond de apărare comun care să cumpere și să dețină echipament militar și să încaseze de la membri un comision pentru utilizarea lui, ca modalitate de a cheltui mai mult pentru apărare fără a împovăra statele cu mai multă datorie, relatează Reuters.
Trump vrea să renunțe la cercetarea în domeniul schimbării climatice efectuată de o agenție americană de referință (media)
Guvernul lui Donald Trump, unul în mod deschis climatosceptic, vrea să elimine ramura de cercetare a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), o entitate care joacă un rol indispensabil în științele mondiale ale climei, informează vineri media americane, citate de AFP. Executivul american intenționează să solicite Co
Rusia a lansat aproape 90 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei, anunță Kievul
Rusia a lansat zeci de drone într-un atac nocturn asupra Ucrainei, rănind patru persoane și avariind clădiri comerciale și rezidențiale din Kiev și din alte părți ale țării, au anunțat sâmbătă oficiali ucraineni citați de Reuters. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 56 din cele 88 de drone rusești, potrivit forțelor aer