SUA: Florida lui DeSantis, laborator conservator şi trambulină spre Casa Albă
Candidatura sa la prezidenţialele din 2024 în Statele Unite este aproape un "secret al lui Polichinelle", dar Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, rezistă să păşească prematur în arenă. Republicanul se străduieşte să facă din statul său un laborator de idei conservatoare, sperând că acestea îl vor propulsa către Casa Albă, comentează AFP.
Stea în ascensiune a dreptei dure, acest fost ofiţer de marină apare aproape zilnic pe prima pagină a ziarelor americane care redau lupta sa împotriva politicienilor, companiilor şi profesorilor pe care îi descrie drept "woke".
Bărbatul de patruzeci de ani acuză clar un grup de "elite" că-şi impun ideologia progresistă unei societăţi care o refuză şi s-a angajat să facă din statul său un bastion al luptei sale.
Primele salve au fost trase la începutul anului 2022, când Ron DeSantis a restrâns predarea în şcoala primară a materiilor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen. Măsura, foarte controversată, a fost numită de opozanţii săi "Don't say gay".
Câteva luni mai târziu, guvernatorul a apărat cu fermitate interzicerea unui curs de liceu privind istoria afro-americană, acuzându-i pe autorii că doresc să îndoctrineze copiii.
"Florida este mormântul 'wokismului'", a declarat cu mândrie el în noiembrie, după ce a fost reales detaşat în funcţia de guvernator al acestui stat din sud-estul ţării.
Fost jucător de baseball universitar, căsătorit cu trei copii, acest catolic întruchipează autoritatea şi familia tradiţională, valori care seduc electoratul republicani, precum Katye Campbell, o fostă profesoară de 48 de ani.
"Sunt conservatoare şi nu cred că ar trebui să vorbim despre orientarea sexuală sau identitatea de gen în clasă", spune mama a trei copii, membră a consiliului unei şcoli din comitatul ei, la nord de Miami.
La stânga, este denunţat un atac orchestrat împotriva libertăţii de exprimare şi de educaţie care a dus în special la retragerea a peste zece cărţi din bibliotecile şcolare în ultimele luni.
"DeSantis se foloseşte problema educaţiei din Florida pentru a face campanie pentru ceva care nu are nimic de-a face cu educaţia în Florida", avertizează Amy Reid, directorul unui program de studii de gen la New College University.
Campusul său a fost cea mai recentă ţintă a echipei DeSantis care i-a remaniat consiliul de administraţie, reputat progresist, pentru a-i oferi o majoritate conservatoare.
Indignarea stângii americane, aplauzele dreptei şi mediatizarea din abundenţă: efectele politicilor lui Ron DeSantis sunt mereu aceleaşi. Şi oferă guvernatorului, care cochetează deschis cu ideea unei candidaturi la prezidenţialele din 2024, o atenţie la care mulţi candidaţi ar visa.
Până acum, reţeta a fost câştigătoare.
Aproape necunoscut de batalion înainte de victoria sa surpriză ca guvernator în 2018, Ron DeSantis a pus statul său în lumina reflectoarelor opunându-se ferm obligaţiilor de vaccinare şi de purtare a măştii în timpul pandemiei de COVID-19.
Magazinele şi şcolile din Florida s-au redeschis mult mai devreme decât în restul ţării, atrăgându-şi laudele republicanilor. Acum, acest conservator este văzut drept cel mai mare rival al lui Donald Trump pentru învestitura republicană.
După cum demonstrează titlul memoriilor sale, "The Courage to Be Free: Florida's Blueprint for America's Revival" "Curajul de a fi liber: Planul Florida pentru renaşterea Americii"), Ron DeSantis are ochii aţintiţi asupra Casei Albe.
"Florida a stabilit un model de guvernare care a produs rezultate concrete, întruchipând în acelaşi timp un fel de bobârnac dat elitelor înguste la minte care ne împing ţara la marginea prăpastiei", a scris el în această carte, disponibilă marţi pe rafturi.
Pentru Charles Zelden, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Nova Southeastern, cu sediul în Florida, republicanul "nu se grăbeşte absolut deloc să-şi declare candidatura".
"Este pe cale de a-şi construi brandul şi este mai uşor să facă asta spunând că se concentrează asupra Floridei", analizează profesorul, citat de AFP. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Consiliul Europei cere Poloniei să ia măsuri mai eficiente pentru combaterea corupției
Consiliul Europei consideră ''în general insuficiente'' eforturile Poloniei de combatere a corupției și cere autorităților de la Varșovia, într-un raport publicat miercuri, să acționeze mai eficient, informează AFP. Grupul statelor contra corupției (GRECO), structură din cadrul Consiliului Europei, a evaluat măsuril
Rusia a lansat peste 40 de rachete asupra sectorului energetic în #Ucraina, acuză Zelenski
Rusia a lansat 'peste 40 de rachete' și 'peste 70 de drone' în timpul unui nou atac masiv care a vizat sectorul energetic al Ucrainei, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP. 'În plină iarnă, ținta Rusiei rămâne neschimbată: sectorul nostru energetic. Printre ținte se
Mark Rutte: Rusia are China, Coreea de Nord și Iranul alături, pentru a ne submina libertatea
Rusia încearcă să slăbească democrațiile și să submineze libertatea aliaților, cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord și Iranului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, informează EFE. 'Rusia se străduiește să ne slăbească democrațiile și să ne submineze libertatea. Și nu este singură, are alături China, Coreea de
Mașina premierului irakian, urmărită la Londra de protestatari irakieni care se opun acordului de expulzare a migranților
Protestatari irakieni care se opun acordului de expulzare de migranți dintre Irak și Regatul Unit au urmărit mașina în care se afla premierul irakian, marți, la plecarea de la Downing Street, în Londra, relatează miercuri PA Media și dpa. Premierul britanic Keir Starmer și omologul său irakian Mohammed Shia al-Sudani au avut o &ici
SUA: Pete Hegseth, propunerea lui Trump pentru Pentagon, criticat de democrați, dar apărat de republicani în Senat
Pete Hegseth, desemnat de președintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă Pentagonul s-a confruntat cu criticile dure ale democraților pe o mulțime de subiecte, de la lipsa de experiență și presupusa dependență de alcool, la opoziția sa din trecut față de ideea ca femeile să participe la operațiuni de luptă, însă, printre republicani, a ieșit în mare m
Președintele Frank-Walter Steinmeier promite continuitate în politica externă a Germaniei
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a promis comunității internaționale continuitate în politica externă a Berlinului, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate prevăzute pentru 23 februarie, informează miercuri DPA. 'Așteptăm cu toții cu nerăbdare rezultatele, dar un lucru va rămâne previzibil: aceast
Iranul nu a complotat niciodată să-l ucidă pe Trump și nu caută să se doteze cu arma nucleară, afirmă președintele iranian
Iranul nu a complotat niciodată să-l ucidă pe președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat președintele iranian Masoud Pezeshkian într-un interviu acordat NBC News și difuzat marți, respingând astfel afirmații anterioare ale lui Trump și ale administrației americane, a consemnat Reuters. 'Nu, deloc', a răspuns Pezeshk
Președintele filipinez speră să mențină cu SUA o relație puternică și dinamică sub noul mandat al lui Trump
Președintele filipinez Ferdinand Marcos și-a exprimat speranța că Manila și Washington își vor menține relația 'puternică și dinamică' sub noul mandat al lui Donald Trump, cu mai puțin de o săptămână înainte de învestirea președintelui american, potrivit unui comunicat publicat miercuri, informează AFP. În
Germania va trimite încă 60 de rachete IRIS-T în #Ucraina
Germania este hotărâtă să furnizeze încă 60 de rachete ghidate Ucrainei în vederea consolidării capacităților acesteia de apărare antiaeriană în fața atacurilor forțelor ruse, informează miercuri DPA. Rachetele, în valoare de 60 de milioane de euro, vor fi livrate din stocurile forțelor armate germane (Bundeswehr)
O încetare a focului în Fâșia Gaza trebuie să implice o soluție politică, afirmă șeful diplomației franceze
O încetare a focului în Fâșia Gaza ar trebui să implice ''procesul către o soluție cu două state'', unul israelian și unul palestinian, a afirmat marți ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot, transmite AFP. ''Sperăm că se va putea ajunge la acest acord'', a declarat șeful diplomație
Alertă aeriană emisă la nivel național în #Ucraina, după ce Rusia a lansat mai multe rachete de croazieră
Autoritățile ucrainene au emis miercuri o alertă aeriană la nivel național, din cauza rachetelor de croazieră ce amenință mai multe zone ale Ucrainei, la o zi după un important atac al forțelor Kievului asupra mai multor regiuni ruse, informează AFP. Forțele aeriene ucrainene au precizat pe contul lor de Telegram că mai multe rachete se î
Coreea de Sud: Președintele suspendat a fost arestat, o premieră în țară
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat miercuri în timpul unei descinderi a anchetatorilor, o măsură fără precedent în urma crizei politice cauzate de încercarea sa eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, relatează AFP. După o primă descindere care s-a transformat într-un fia
Retragerea Cubei de pe lista statelor care susțin terorismul merge în 'direcția bună' (ministru)
Retragerea Cubei de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul merge în 'direcția bună', a declarat marți ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, relatează AFP. 'Statele Unite au adoptat măsuri care merg în direcția bună, dar blocada persistă', a reacționat șeful diplomației cubaneze pe platforma X, re
VIDEO Acord Armenia-SUA privind parteneriatul strategic (media)
Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, relatează marți armenpress.am. Secretarul de stat al SUA a subliniat că
SUA: Biden retrage Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul
Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile purtate sub egida Bisericii Catolice pentru eliberarea unui 'număr important de deținuți politici' de pe insulă, a declarat marți un înalt oficial american, relatează AFP. Ace