Planul european de redresare, bine primit de Italia şi Spania; rezerve din partea ''frugalilor''; Merkel anticipează negocieri dificile

Premierul italian Giuseppe Conte a descris drept ''un excelent semnal de la Bruxelles'' planul european de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru combaterea crizei economice provocate de pandemia COVID-19, iniţiativă primită ''pozitiv'' şi de guvernul spaniol, la fel de Franţa şi Germania, în timp ce Olanda, una dintre ţările adepte ale rigorii bugetare, consideră că negocierile asupra acestei iniţiative vor lua timp, lucru recunoscut şi de cancelarul german Angela Merkel, potrivit agenţiilor AFP, Reuters şi EFE.
Conform surselor AFP, Italia va fi principalul beneficiar al acestui plan, urmând să primească subvenţii şi credite ce însumează circa 172 de miliarde de euro. ''Aceasta merge cu adevărat în direcţia indicată de Italia. Am fost descrişi drept vizionari pentru că am crezut (în acest plan) de la început'', a reacţionat Giuseppe Conte pe Twitter.
A doua ţară beneficiară a acestui plan este Spania, care va putea obţine subvenţii şi credite în total de circa 140 miliarde de euro. Guvernul spaniol primeşte ''pozitiv'' pachetul financiar prezentat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, care ''cuprinde multe dintre cererile formulate de Spania'', se arată într-un comunicat al guvernului condus de Pedro Sanchez.
De asemenea, se menţionează în acelaşi comunicat, guvernul spaniol consideră că fondul european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, constituit din sume atrase de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, este o bună bază de negociere.
Guvernul condus de Pedro Sanchez doreşte de asemenea ca preşedintele Consiliului European, Charles Michel, să iniţieze consultări pentru convocarea în săptămânile următoare a unui summit european ''care să permită ajungerea la un acord cât mai repede posibil''.
Acesta din urmă a transmis însă că planul va fi discutat la Consiliul European din 18-19 iunie, adăugând că ''totul trebuie făcut pentru a se ajunge la un acord până la vară''.
Emiterea de datorie comună de către Comisia Europeană ar urma să se facă pe o durată de 30 de ani, cu termene de rambursare începând din anul 2028. Conform unor surse din cadrul executivului comunitar, citate de AFP, rambursarea s-ar putea face nu dintr-o creştere a contribuţiilor naţionale, ci din noi surse de venituri, precum taxarea industriilor poluante şi a plasticului nereciclabil sau chiar impozitarea companiilor din sectorul digital.
Pentru a beneficia de sumele prevăzute în acest plan, statele membre ale UE vor trebui să stabilească planuri naţionale care să cuprindă reformele faţă de care se angajează şi care vor trebui validate de Comisia Europeană.
''Este o necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională (...) Să lăsăm la o parte vechile prejudecăţi''', a cerut Ursula von der Leyen în prezentarea planului în faţa Parlamentului European. ''Trebuie să facem investiţii la o scară fără precedent. Dar o vom face în aşa fel încât viitoarea generaţie a Europei să culeagă mâine beneficiile'', a promis ea.
Comisia Europeană, care prognozează pentru anul în curs o recesiune istorică, cu o scădere a PIB-ului comunitar de 7,4%, a prezentat miercuri şi o nouă propunere privind bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, pentru care a propus o sumă de 1.100 de miliarde de euro.
Dar planul executivului comunitar se loveşte de reticenţa câtorva state membre, în principal Olanda, Danemarca, Austria şi Suedia, grupul aşa-numit al ''frugalilor'', care ar fi preferat să susţină economia UE numai prin împrumuturi, şi nu prin subvenţii, aceste state dorind de asemenea reducerea contribuţiilor naţionale la bugetul UE.
''Este greu de imaginat că această propunere va fi rezultatul final al negocierilor'', a avertizat sub acoperirea anonimatului un diplomat olandez citat de AFP. ''Poziţiile sunt îndepărtate şi este un dosar care se decide în unanimitate. Negocierile vor lua timp'', a atenţionat acesta.
La rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz a apreciat că planul Comisiei este ''punctul de plecare pentru negocieri'', repetând că preferă acordarea de credite, nu de subvenţii. ''Sunt ţări care trebuie să plătească (în cadrul planului), precum olandezii, suedezii, danezii şi noi. Prin urmare, fiind responsabili faţă de contribuabilii noştri, spun clar că suntem în favoarea împrumuturilor'', a precizat el.
În schimb, planul a fost salutat şi de Polonia, care ar fi a patra ţară beneficiară a acestuia (după Italia, Spania şi Franţa), cu subvenţii în valoare de peste 37 de miliarde de euro. Acest plan ''va fi benefic pentru Europa, va fi benefic pentru Polonia'', a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki, care însă a descris şi el propunerea Comisiei drept un punct de plecare pentru negocieri.
La rândul ei, Franţa a cerut statelor membre să susţină planul Comisiei, preşedintele Emmanuel Macron vorbind despre ''o zi esenţială pentru Europa'', iar Germania a salutat faptul că executivul comunitar ''a preluat elementele iniţiativei franco-germane'' privind constituirea unui fond european de redresare în urma pandemiei de coronavirus.
Însă cancelarul german Angela Merkel a avertizat şi ea la o conferinţă de presă că negocierile asupra planului de 750 de miliarde de euro vor fi ''dificile'' şi nu se vor încheia până la summitul european din iunie. ''Obiectivul ar trebui să fie să găsim suficient timp în toamnă pentru ca parlamentele naţionale şi Parlamentul European să poată discuta'' şi planul să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2021, a mai spus Merkel.
Propunerile Comisiei privind fondul de relansare şi bugetul multianual se adaugă instrumentului financiar din cadrul Mecanismului European de Stabilitate (MES), prin care statele zonei euro pot beneficia de împrumuturi în valoare de 240 de miliarde de euro, precum şi celor 200 de miliarde de euro din fondul de garantare pentru companii şi instrumentului SURE cu 100 de miliarde de euro pentru finanţarea şomajului parţial.
De asemenea, de la începutul crizei provocate de această pandemie Comisia Europenă a aprobat ajutoare de stat în valoare totală de 2.130 de miliarde de euro, aproape jumătate din această sumă reprezentând ajutoare oferite de guvernul de la Berlin companiilor germane.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Zelenski cere încă 10 baterii Patriot și grăbirea formării unui contingent internațional pentru a fi desfășurat în #Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri aliaților Ucrainei în războiul cu Rusia, reuniți la Bruxelles la o nouă întâlnire a miniștrilor apărării, zece sisteme antiaeriene Patriot suplimentare și grăbirea constituirii unui contingent internațional de trupe care să fie desfășurat în Ucraina ca garanție de securitate pentru aceasta &i
Trump cere Rusiei să se 'miște' pentru a încheia războiul cu #Ucraina în care 'mor prea mulți oameni'
'Rusia trebuie să se miște', a transmis vineri președintele american Donald Trump, într-un mesaj pe rețeaua sa de socializare Truth Social, în care a deplâns că 'mor prea mulți oameni, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens' în Ucraina, consemnează AFP. 'Un război care niciodată nu ar fi tr
Putin îl primește vineri pe emisarul lui Trump, căruia îi va transmite 'preocupările majore ale Rusiei'
Kremlinul a confirmat vineri că președintele rus Vladimir Putin îl va primi vineri la Sankt Petersburg pe trimisul special al SUA, Steve Witkoff, căruia îi va transmite 'preocupările Rusiei' cu privire la situația legată de Ucraina, relatează EFE. Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agențiile
ONU afirmă că acțiunile Israelului amenință 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi în Fâșia Gaza'
Acțiunile Israelului în Fâșia Gaza amenință 'capacitatea viitoare a palestinienilor de a trăi' în teritoriu, a declarat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, relatează AFP. 'Moartea, distrugerea, strămutarea, refuzul accesului la nevoile de bază în Gaza și ideea repetată că locuitorii din Gaza ar t
Comisarul european pentru comerț pleacă în SUA pentru negocieri asupra taxelor vamale
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, va avea luni la Washington discuții cu oficiali americani, după ce președintele american Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare pe care le hotărâse și UE la rândul ei a suspendat taxele vamale de retorsiune împotriva SUA, relatează vineri agențiile Reuters și EFE.
Turcia: Primarul încarcerat al Istanbulului, adus în fața instanței
Primarul încarcerat și destituit al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a depus mărturie vineri în deschiderea unui proces în care i se impută că ar fi proferat insulte la adresa unui procuror al metropolei pe care a condus-o până la arestare, acesta fiind unul dintre capetele de acuzare care i-ar putea aduce pedeapsa cu detenția și interdicția de a ocupa o
#Ucraina a obținut la reuniunea Grupului de la Ramstein noi ajutoare militare de circa 21 de miliarde de euro
Aliații Ucrainei i-au promis vineri acesteia noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro, a anunțat ministrul britanic al apărării, John Healey, potrivit agenției DPA. Ministrul britanic a prezentat în declarația sa aceste ajutoare militare ca fiind angajamente noi, dar în realitate majoritatea acestora erau deja cun
#Ucraina lucrează pentru a-și îmbunătăți logistica în fața intensificării atacurilor rusești
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a ordonat vineri accelerarea reparațiilor armelor avariate pe front și îmbunătățirea logisticii aprovizionării militare în fața intensificării acțiunilor ofensive de către forțele ruse pe mai multe segmente ale frontului, informează EFE. 'În contextul intensificării acțiunilor ofensive ale
O potențială reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, un semnal îngrijorător pentru europeni (analiști)
O reducere a numărului de trupe americane din Europa de Est, menționată săptămâna aceasta de presa americană, ar fi interpretată ca un nou pas al Washingtonului către Moscova, un semnal îngrijorător pentru europeni, potrivit unor analiști citați de AFP.
Comisarul UE pentru apărare: Suferim atacuri hibride, dar ar putea urma atacuri militare
Suferim atacuri hibride, dar ar putea urma atacuri militare, a declarat vineri comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, care a avertizat totodată că 'Rusia construiește mașinării de război într-un ritm accelerat', informează EFE. Fostul prim-ministru lituanian a afirmat că posibilitatea ca președintele rus Vladimir P
SUA: Șeful Pentagonului anunță reduceri de cheltuieli de 5,1 miliarde de dolari
Pentagonul va elimina cheltuieli 'inutile' de 5,1 miliarde de dolari (4,5 miliarde de euro), între care subvenții către două prestigioase universități americane, a declarat joi ministrul apărării Pete Hegseth, relatează AFP. 'Semnăm în acest moment un memorandum care ordonă rezilierea unor contracte de 5,1 miliarde de d
Israel-Hamas: Netanyahu își reiterează, cu ocazia Paștelui evreiesc, angajamentul de a aduce ostaticii acasă
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a reafirmat vineri, într-un mesaj de Pesah, Paștele evreiesc, angajamentul de a-i aduce acasă pe ostaticii care sunt în continuare ținuți captivi în Fâșia Gaza, informează AFP. Netanyahu a făcut aceste declarații după ce președintele american Donald Trump a anunțat progrese
Japonia și SUA anunță o patrulă comună în Okinawa după mai multe agresiuni sexuale
Autoritățile nipone și americane au anunțat vineri organizarea unei patrule comune în Okinawa, în urma mai multor cazuri de agresiune sexuală în care au fost implicați membri ai forțelor armate americane, relatează AFP. Statele Unite au aproximativ 54.000 de militari în Japonia, majoritatea staționați în Okinawa, în sudul ță
O rețea sofisticată de conturi false 'a sărit' în apărarea ex-președintelui filipinez Duterte, arestat la cererea CPI (companie specializată)
O rețea sofisticată de conturi false pe social media a sărit în apărarea fostului președinte filipinez Rodrigo Duterte după ce acesta a fost trimis în fața Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a răspunde acuzațiilor privind sângerosul război împotriva drogurilor pe care l-a purtat, relatează Reuters. Circa o treime
Șeful diplomației ruse despre revenirea la granițele din 1991: Niciodată și pentru nimic în lume
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că 'pentru nimic în lume' Rusia nu se va întoarce la granițele din 1991, când Ucraina și-a obținut independența față de Uniunea Sovietică, informează EFE. 'Niciodată și pentru nimic în lume. Și acest lucru este înțeles și de actuala administrați