logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cehii şi slovacii comemorează o jumătate de secol de la înăbuşirea Primăverii de la Praga

Imagine din galeria Agerpres

Visul ''socialismului cu faţă umană'' a intrat în istorie odată ce ''Primăvara de la Praga'' a fost zdrobită de trupele Pactului de la Varşovia în urmă cu exact o jumătate de secol. Cehii şi slovacii, în prezent membrii în NATO, rememorează acum acest capitol trist şi violent din istoria lor, consemnează luni într-un comentariu agenţia EFE.

Este un episod dureros de amintit, motiv pentru care comemorarea lui este foarte discretă şi se desfăşoară în linişte, cu expoziţii de fotografii, conferinţe şi lansări de carte, programe radio şi de televiziune.

Denumită ''Operaţiunea Dunărea'', invazia statelor membre ale Pactului de la Varşovia (cu excepţia României - n.red.) a mobilizat iniţial circa 200.000 de soldaţi, 2.300 de tancuri şi avioane ale armatelor Uniunii Sovietice, RDG-ului, Poloniei, Ungariei şi Bulgariei, care în noaptea de 20 spre 21 august 1968 au trecut graniţa Cehoslovaciei. Contingentul a fost suplimentat în zilele următoare, ajungând la circa 750.000 de soldaţi şi 6.000 de tancuri.

Istoricii nu pot oferi nici astăzi o cifră exactă a numărului victimelor represiunii brutale care a pus capăt a şapte luni de reforme şi deschidere şi a fost începutul unei perioade de două decenii de politici sovietice dure, descrise prin conceptul de ''normalizare''. Ultimele estimări vorbesc despre 137 de civili ucişi şi alţi circa 500 răniţi.

Se consideră că Primăvara de la Praga a început pe 5 ianuarie 1968, când Alexander Dubcek, liderul mişcării reformiste, a fost numit secretar general al Partidului Comunist Cehoslovac (KSC), unele tendinţe de deschidere fiind însă observate încă din anii anteriori.

După moartea lui Stalin, în anul 1953, în Cehoslovacia au început să fie promovate cu precauţie mici reforme economice şi a fost relaxată timid cenzura severă, ceea ce a permis apariţia unor mişcări ale intelectualilor şi artiştilor care îndrăzneau să critice tot mai mult Partidul Comunist.

În aceste circumstanţe a ajuns Dubcek la putere şi, cu toate că a păstrat monopolul partidului unic, el introduce măsuri de reformă şi ''democratizare'' a regimului, inclusiv libertatea de exprimare şi a presei. Este de asemenea legalizată formarea partidelor politice şi a sindicatelor, este recunoscut dreptul la grevă şi cel de a călători liber în statele occidentale, ceea ce până atunci era interzis.

Această nouă politică este sprijinită şi impulsionată de intelectuali şi politicieni care în luna iunie au semnat ''Manifestul celor 2000 de cuvinte'', în care au contestat comunismul ca sistem şi au criticat KSC.

Partidul condus de Dubcek s-a delimitat de acest document, dar fără să ia măsuri împotriva semnatarilor lui, în timp ce creşteau presiunile din partea Moscovei.

Aceasta din urmă, temându-se de un efect de contagiune în întreg blocul comunist, a decis să acţioneze pe cale militară pentru a pune capăt experimentului politic din Cehoslovacia.

Astfel că, în dimineaţa zilei de 21 august, cehoslovacii s-au trezit cu tancurile armatei sovietice şi ale aliaţilor ei pe străzi. Guvernul lui Dubcek a cerut populaţiei să-şi păstreze calmul, dar nu au putut fi evitate confruntări violente, manifestanţii ridicând baricade în oraşe.

Dubcek şi colaboratorii săi au fost arestaţi şi transportaţi la Moscova, unde liderul sovietic Leonid Brejnev i-a obligat să semneze un acord care să ''legalizeze'' ocupaţia Cehoslovaciei, unde trupele Pactului de la Varşovia au rămas până la finele anului 1968, ultimul tren cu soldaţi sovietici părăsind această ţară abia pe 11 iunie 1991, după Revoluţia de Catifea.

La 50 de ani de la acele evenimente, soldaţi bulgari participanţi la ''Operaţiunea Dunărea'' afirmă, într-un reportaj publicat de AFP, că nu au niciun regret şi că doar şi-au făcut datoria. ''A fost o decizie politică, era de neimaginat să lăsăm Cehoslovacia să plece. Ca militari, doar ne-am făcut datoria, nu am tras asupra civililor'', spune colonelul în rezervă Lubtcho Banov, acum în vârstă de 80 de ani, el fiind atunci comandantul unei companii însărcinate cu protecţia aeroportului civil şi militar Ruzyne din Praga.

Unul dintre subordonaţii săi, Pentcho Valkov, arată o cicatrice rămasă pe pieptul său de un glonţ care l-a atins în timp ce asupra dispozitivului din care făcea parte s-a tras dintr-o casă din apropiere de aeroport. Atunci în vârstă de 18 ani, el spune că până în ultimul moment nu a ştiut că va ajunge în Cehoslovacia.

''Zburam foarte jos deasupra Mării Negre, la 200 - 300 de metri, pentru a nu fi reperaţi de radarele turce (ale NATO). Am fost surprinşi când ne-am văzut ajunşi la Kalmia, în regiunea Ivano-Frankivsk, în vestul Ucrainei'', îşi aminteşte Gospodin Tchonkov, care comanda atunci un pluton de transmisiuni. El menţionează că a fost necesară ocolirea României, care s-a delimitat de aliaţii săi de atunci din Pactul de la Varşovia, refuzând să participe la invazie şi nici nu a autorizat survolul teritoriului ei. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Gabriela Badea)

 

Citiţi şi:

 

Praga 1968: Invazia forţelor armate ale unor state ale Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia 

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 07-04-2025 11:09

China promite să rămână un loc sigur pentru investițiile străine

China va proteja companiile americane și va rămâne un loc sigur pentru investițiile străine, în pofida războiului comercial și impunerii unor taxe vamale de 34% asupra importurilor americane, a indicat luni Beijingul, potrivit AFP. Gigantul asiatic a adoptat săptămâna trecută măsuri de retorsiune la adresa taxelor, de același

Politic Ex 07-04-2025 11:05

Șeful diplomației franceze anunță ''o nouă fază'', de parteneriat egal, în relațiile dintre Franța și Algeria

Șeful diplomației franceze Jean-Noel Barrot a anunțat, după o vizită întreprinsă duminică la Alger unde a avut o întrevedere cu președintele Abdelmadjid Tebboune, dorința celor două țări de ''a intra într-o nouă fază'' după grava criză din relațiile lor bilaterale, informează AFP. ''Alături de pre

Politic Ex 07-04-2025 10:56

Exerciții aeriene comune americano-filipineze pentru îmbunătățirea capacității de ''descurajare strategică''

Forțele aeriene filipineze și americane au început luni exerciții comune menite să consolideze coordonarea operațională și ''descurajarea strategică'', au anunțat autoritățile din țara din Asia de Sud-Est, informează AFP. Exercițiile au loc după mai multe luni de tensiuni între Beijing și Manila în Marea Chinei de Sud.

Politic Ex 07-04-2025 10:34

Poliția franceză a arestat trei presupuși jihadiști care pregăteau un atac cu explozibili (presă)

Poliția franceză a arestat săptămâna trecută trei presupuși jihadiști care pregăteau un atac cu veste explozive similar celui care a avut loc acum 10 ani la sala de concerte Bataclan din Paris, a informat luni ziarul Le Parisien, citat de EFE. Intențiile acestui grupuscul, format din tineri între 19 și 24 de ani din nordul Franței,

Politic Ex 07-04-2025 10:05

Signalgate: Mike Waltz a adăugat din neatenție un jurnalist în discuția despre Yemen (presă)

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a adăugat din greșeală un jurnalist într-o conversație pe aplicația Signal pentru a planifica un atac asupra Yemenului, deoarece numărul jurnalistului a fost salvat în agenda de contacte sub un alt nume, a informat duminică în exclusivitate cotidianul britanic The Guardian, citat de

Politic Ex 07-04-2025 09:49

Noua Zeelandă își va dubla bugetul apărării, pe fondul tensiunilor din regiune

Noua Zeelandă își va spori cheltuielile pentru apărare în următorii patru ani pentru a construi o forță ''modernă, capabilă de luptă'', pe fondul tensiunilor crescânde în regiune, a afirmat luni premierul Christopher Luxon, relatează Reuters și dpa. Guvernul va investi 12 miliarde de dolari neozeelandezi

Politic Ex 07-04-2025 08:54

Mali, Niger și Burkina Faso și-au rechemat ambasadorii din Algeria

Mali și aliații săi Niger și Burkina Faso au anunțat duminica aceasta că își recheamă ambasadorii din Algeria, pe care au acuzat-o că a doborât la sfârșitul lui martie o dronă a armatei pe teritoriul malian, informează luni AFP. Pe 1 aprilie, Algeria a declarat că a doborât o dronă înarmată de recunoaștere care a

Politic Ex 07-04-2025 05:56

Trump: China a făcut să eșueze un proiect de acord asupra TikTok din cauza taxelor vamale

Donald Trump a afirmat duminică că China a făcut să eșueze un proiect de acord cu Statele Unite privind vânzarea rețelei de socializare TikTok din cauza noilor taxe vamale impuse de Washington, scrie AFP. ''Dacă le-aș fi dat o mică reducere a tarifelor, ar fi aprobat acordul în 15 minute'', le-a declarat Trump jurna

Politic Ex 07-04-2025 04:57

Macron s-a întâlnit cu președintele egiptean imediat după sosirea sa la Cairo

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit duminică seara în Egipt pentru o vizită de 48 de ore consacrată în principal războiului din Fâșia Gaza dintre Israel și Hamasul palestinian, scrie AFP. El s-a întâlnit la Cairo cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, pentru un dineu care nu fusese anunțat, &icir

Politic Ex 07-04-2025 03:34

Panică bursieră: ''Uneori trebuie să iei un tratament pentru a te vindeca'', relativizează Trump

Donald Trump a relativizat duminică panica bursieră cauzată de noile sale taxe vamale, comparând-o cu ''un tratament'' destinat să vindece bolile economiei americane, scrie AFP. ''Uneori trebuie să iei un tratament pentru a te vindeca'', le-a declarat președintele Statelor Unite jurnaliștilor la bordul avi

Politic Ex 07-04-2025 02:19

Vizită rară a șefului diplomației israeliene în EAU

Șeful diplomației israeliene, Gideon Saar, a făcut duminică o vizită rară în Emiratele Arabe Unite (EAU), unde a discutat despre situația din Fâșia Gaza cu omologul său, Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, a anunțat guvernul de la Abu Dhabi, notează AFP. Emiratele Arabe Unite și Israelul au stabilit oficial relații diplomatice în c

Politic Ex 06-04-2025 23:52

VIDEO Serbia: Președintele Vucic propune un medic pentru a conduce viitorul guvern

Președintele sârb Aleksandar Vucic l-a propus duminică pe medicul Djuro Macut pentru a conduce următorul guvern, după ce cel anterior s-a prăbușit sub presiunea manifestațiilor studențești anticorupție care zguduie țara de cinci luni, scrie AFP. Vucic a vorbit într-o conferință de presă la Belgrad despre candidatura lui Djuro Macut

Politic Ex 06-04-2025 22:31

VIDEO Brazilia: Bolsonaro, care va fi judecat pentru tentativă de lovitură de stat, și-a mobilizat din nou suporterii

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro și-a adunat din nou susținătorii duminică la Sao Paulo, pentru primul miting de la decizia de a-l judeca pentru tentativă de lovitură de stat, notează AFP.

Politic Ex 06-04-2025 21:17

Israel-Hamas: Peste 400 de morți și mii de răniți în armata israeliană în războiul din Fâșia Gaza

Circa 16.500 de soldați israelieni au avut nevoie de tratament pentru răni fizice ori traume psihice în războiul din Fâșia Gaza împotriva grupării palestiniene Hamas început în urmă cu un an și jumătate, a anunțat duminică Ministerul israelian al Apărării, relatează agenția DPA. Potrivit bilanțului victimelor din

Politic Ex 06-04-2025 20:42

VIDEO Franța: Manifestație de sprijin pentru Marine Le Pen cu participare sub așteptări, la fel și contramanifestațiile

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, care nu mai poate candida la alegerile prezidențiale în 2027 după ce a fost condamnată luni pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, a denunțat duminică din nou o sentință motivată politică, într-un discurs susținut în fața simpatizanților săi reuniți la un protest la Paris, relatează ag