Declarație de presă - Deputat Mariana Vârgă (SOS România)
Fără numiri politice și sinecuri pentru activul de partid în consiliile de Administrație ale întreprinderilor publice!
Cum este posibil ca România să piardă 400 de milioane de euro pentru că Guvernul nu găsește o soluție pentru numirile legale în consiliile de administrație pentru companiile de Stat?
Cum este posibil ca, după ce am renunțat la suveranitate și am pierdut avuția națională pentru banii europeni, exponenții României actuale să fie preocupați mai mult de înarmarea țării decât de dezvoltarea ei?
România este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, cu o treime din populație expusă riscului de sărăcie sau excluziune și cu una dintre cele mai mari rate de sărăcie absolută și relativă din UE, se arată într-un raport realizat de Banca Mondială la sfârșitul anului 2024 și publicat pe 6 ianuarie 2025!!!!
Pentru redresarea țării a fost nevoie de un Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), un document strategic esențial pentru România, care stabilește prioritățile de reformă și domeniile de investiții necesare pentru implementarea Mecanismului de redresare și reziliență al Uniunii Europene. PNRR urmărește obiectivele de creștere sustenabilă, corelate cu tranziția verde și digitală, și este un instrument financiar temporar destinat sprijinirii redresării economice.
România a trebuit să fie de acord cu o serie de așa-numite 'reforme', care se referă la mai multe sectoare, precum cel al sistemului de pensii, al Educației, al Sănătății, al politicii fiscale, al salariilor bugetarilor, al Justiției, al Administrației publice, al decarbonizării, al promovării energiei regenerabile ș.a.m.d., precum și evaluarea indicilor de performanță în companiile de stat.
În prezent, finanțarea europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un subiect de actualitate și mare interes, după ce Comisia Europeană a anunțat că va suspenda o parte importantă din fonduri, respectiv suma din tranșa numărul trei din PNRR, bani pe care nu-i vom primi pentru că nu ne-am îndeplinit anumite jaloane legate de numirile din companiile de stat! Acest fapt a fost confirmat în Parlamentul României de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Marcel Boloș, în ședința Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul României.
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP)
În scopul aplicării principiilor guvernanței corporative în rândul companiilor de stat, parte dintr-un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost înființată Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) are rolul de a stabili politica de proprietate a statului, politica de guvernanță corporativă, de a coordona implementarea regulilor în domeniu la nivelul autorităților publice tutelare, de a le monitoriza și evalua, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.
Mai exact, AMEPIP are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, de a va monitoriza, evalua, controla și publica raportarea periodică a indicatorilor de performanță.
România pierde banii din PNNR pentru că refuză procedura legală de numire a membrilor în consiliile de administrație ale întreprinderilor publice!
Membrii în cadrul consiliilor de administrație/supraveghere ale întreprinderilor publice au devenit adevărate sinecuri pentru activul de partid.
Altfel spus, această instituție trebuie să se asigure că șefii companiilor de stat sunt numiți corect, respectându-se criteriile de selecție prevăzute de art. 465 alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
În acest context, în misiunea sa de monitorizare, Comisia Europeană a semnalat nereguli, incompatibilități și conflicte de interese privind procedura de selecție, ceea ce determină o conducere interimară lipsită de responsabilitate.
Așadar, România pierde banii din PNNR pentru că refuză îndeplinirea unui jalon esențial, o procedură legală de numire a membrilor în consiliile de administrație ale întreprinderilor publice!
Pentru a fi îndeplinit acest jalon, în valoare de 400 milioane de euro, trebuie desfășurat un proces corect de recrutare și selecție, mai ales în condițiile instituirii unui regim preferențial de remunerare a angajaților cu 50% mai mare decât a celorlalți bugetari, prin derogări de la Legea salarizării.
În consecință, pentru deblocarea banilor europeni și ieșirea din criză, solicităm Guvernului României, declanșarea proceduri de selecție pentru numirea și revocarea din funcție a conducerii AMEPIP și a membrilor în consiliile de administrație în întreprinderile publice, prin concurs, pe principiile transparenței, imparțialității și meritocrației, în acord cu prevederile art. 465 alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Fără numiri politice și sinecure de partid în AMEPIP!
Deputat
Grupul parlamentar S.O.S. România
Mariana Vârgă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].