Expertă în securitate: Noile taxe propuse de administrația Trump ar putea afecta considerabil economia europeană

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Pericolul ca noile taxe și tarife propuse de administrația Trump să afecteze considerabil economia europeană este unul real, în condițiile în care Uniunea Europeană și Statele Unite au cea mai integrată relație economică din lume, comerțul dintre cele două blocuri reprezentând aproape 30% din comerțul global cu bunuri și servicii, a declarat duminică, pentru AGERPRES, experta în politică externă și securitate europeană Ionela Ciolan, cercetătoare la Centrul de Studii Europene Wilfried Martens din Bruxelles.
''Rămâne de văzut în ce măsură negocierile dintre Comisia Europeană și administrația Trump vor reuși să reducă din amploarea acestor propuneri de taxe și tarife și să prevină eventuale perturbări economice majore. Indiferent de eventualele dispute comerciale între țările membre NATO, europenii trebuie să rămână ferm angajați în direcția creșterii investițiilor în apărare, deoarece pericolul unei agresiuni convenționale a Rusiei asupra teritoriului european este substanțial'', a afirmat Ionela Ciolan.
Ea a adăugat că europenii dispun de o fereastră de oportunitate de aproximativ 4-5 ani pentru a consolida credibilitatea capacității lor de apărare și descurajare, cu scopul de a preveni o eventuală acțiune militară a Rusiei împotriva flancului estic al Alianței.
Experta în politică externă și securitate europeană s-a referit și la relațiile dintre Washington și statele europene membre ale NATO, în contextul recentei reuniuni a miniștrilor de externe din Alianța Nord-Atlantică și în perspectiva summitului de la Haga din luna iunie.
În opinia sa, există un interes major din partea europenilor pentru salvarea și consolidarea relațiilor transatlantice și a NATO. ''Astfel, în perioada următoare, ne putem aștepta ca liderii europeni să încerce să construiască punți de legătură cu administrația Trump și să se concentreze pe teme convergente și puncte de interes comun între aliați. Urmează o perioadă de reechilibrare a relației transatlantice și de tranziție de la o relație bazată pe valori și principii comune către un dialog pragmatic, axat pe interese comune și pe gestionarea divergențelor ('damage control')'', a estimat Ionela Ciolan.
În perioada următoare este posibil ca europenii să își asume noi angajamente privind creșterea investițiilor în apărare, achiziții militare suplimentare și o mai bună repartizare a sarcinilor în cadrul Alianței. La summitul NATO de la Haga, a continuat experta, este de așteptat să fie pus un accent mai mare pe echilibrarea responsabilităților între Statele Unite și Europa (dezvoltarea pilonului european al NATO), precum și noi angajamente privind creșterea alocărilor pentru apărare, de la 2% din PIB în prezent la 3-3,5%.
''De asemenea, se preconizează un interes mai ridicat al NATO față de regiunea Arctică, întărirea cooperării între NATO și Uniunea Europeană, posibil chiar printr-un nou document strategic comun, precum și un accent mai puternic pe percepția pericolului reprezentat de China. În prezent, China este percepută ca o provocare la adresa securității transatlantice, însă este posibil să asistăm la adoptarea unui limbaj politic mai ferm și mai tranșant, care să evidențieze nu doar pericolul reprezentat de China, ci și consolidarea axei strategice China-Rusia-Iran-Coreea de Nord'', a explicat cercetătoarea de la Centrul de Studii Europene Wilfried Martens din Bruxelles.
Ucraina va rămâne un subiect important pe agenda summitului și, în funcție de evoluția negocierilor de pace mediate de administrația Trump, este posibil să urmeze fie o consolidare a unității între aliații NATO, fie apariția unor noi tensiuni.
Un subiect dezbătut la recenta reuniune ministerială a NATO de la Bruxelles a fost creșterea bugetului alocat apărării de către țările membre, o dorință mai veche a lui Donald Trump încă din timpul primului său mandat de președinte al SUA.
''Sporirea bugetului pentru apărare la peste 3% din PIB nu este doar un obiectiv realist, ci un obiectiv absolut necesar pentru a demonstra partenerilor americani că europenii își iau angajamentele în cadrul NATO în mod serios și respectă articolul 3 al Tratatului NATO, care stipulează că statele aliate 'vor menține și dezvolta capacitatea individuală și colectivă de a rezista atacurilor armate' '', a accentuat Ionela Ciolan.
Potrivit ei, de la începutul războiului din Ucraina, europenii au realizat că politica de subinvestire în apărare, din ultimele trei decenii, a generat numeroase vulnerabilități în postura de descurajare - lacune care trebuie remediate cât mai rapid pentru a întări capacitatea NATO de a oferi o postură credibilă de descurajare în fața oricărei amenințări la adresa securității venite din afara spațiului euro-atlantic.
''În al doilea rând, angajamentul actual de alocare a 2% din PIB pentru apărare nu mai este suficient pentru a răspunde necesităților statelor în actualul context de securitate internațională, cerinței SUA privind partajarea poverii ('burden sharing'), dar și amenințării crescânde a unui posibil atac convențional din partea Rusiei, pe lângă actualele atacuri hibride cu care se confruntă statele europene. Prin urmare, acest obiectiv nu este doar realist, ci absolut crucial și trebuie implementat'', a spus experta în politică externă și securitate europeană.
Ea a amintit că, în acest sens, Comisia Europeană a propus inițiativa ReArm Europe/Readiness 2030, care include o serie de măsuri de finanțare europeană menite să sprijine statele membre UE, în majoritatea lor și membre NATO, în asumarea creșterii cheltuielilor pentru apărare.
Propunerea de activare a clauzei naționale de salvgardare (adică excluderea investițiilor în apărare din calculul deficitului bugetar) ar putea oferi un spațiu fiscal suplimentar, permițând statelor să își majoreze cheltuielile de apărare cu până la 1,5% din PIB anual, timp de patru ani, ceea ce ar putea însemna un total de până la 650 de miliarde de euro disponibile pentru acoperirea unei părți din nevoile de apărare și investiții militare ale europenilor.
Principalele obstacole rămân voința politică a statelor membre și diferențele de percepție asupra amenințărilor la adresa securității europene între statele din flancul estic și cele din sudul Europei.
Incertitudinea legată de perspectivele unei păci durabile în Ucraina a marcat atmosfera din jurul reuniunii ministeriale a NATO, deși situația din Ucraina nu a constituit principalul punct de pe agendă. Secretarul de stat american Marco Rubio a afirmat că Washingtonul va afla în câteva săptămâni cât de serioasă este Rusia în ceea ce privește pacea din Ucraina. Legat de acest aspect, Ionela Ciolan este de părere că președintele american Donald Trump își dorește să obțină o victorie în medierea încheierii războiului din Ucraina și să finalizeze acest conflict cât mai rapid posibil, vizând un succes pe care să îl poată prezenta atât pe plan intern, cât și extern.
''Totodată, el urmărește să slăbească procesul de apropiere a Rusiei de China și să atragă Moscova mai aproape de Occident, dorindu-și în același timp acces la resursele strategice de metale rare ale Ucrainei. Aceste obiective vin în contextul unei tendințe continue de dezangajare politică și militară a SUA din Europa, în paralel cu pivotarea către regiunea Indo-Pacific'', a menționat cercetătoarea la Centrul de Studii Europene Wilfried Martens din Bruxelles.
Până în prezent, abordarea Statelor Unite față de Moscova a avut mai degrabă un caracter conciliant față de președintele Vladimir Putin decât unul bazat pe negociere prin forță. În cadrul discuțiilor, au fost oferite concesii semnificative în mod unilateral, fără ca SUA să obțină ceva concret la schimb pentru Ucraina.
''Totuși, nu este exclus ca poziția Washingtonului față de Rusia să se schimbe în perioada următoare, iar administrația Trump să devină mai asertivă, în cazul în care va considera că președintele Putin nu își respectă angajamentele. De asemenea, nu este exclus ca administrația Trump să impună sancțiuni suplimentare asupra Rusiei, cu scopul de a presa Kremlinul să adopte o poziție reală de negociere pentru un armistițiu și o pace durabilă în Ucraina'', a mai explicat experta în politică externă și securitate europeană Ionela Ciolan.
Ea consideră că este esențial ca europenii să rămână implicați activ în formularea unei poziții proprii privind ceea ce înseamnă o pace durabilă și sustenabilă în Ucraina și să angajeze administrația Trump într-un proces de soluționare a conflictului care să asigure o rezolvare echitabilă pentru Ucraina - nu o capitulare forțată. AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Premierul japonez Shigeru Ishiba și președintele american Donald Trump au convenit să continue discuțiile despre tarife
Tokio, 7 apr /Agerpres/ - Premierul japonez Shigeru Ishiba a anunțat luni că a convenit telefonic cu președintele american Donald Trump să continue discuțiile privind tarifele impuse de liderul de la Casa Albă și pe care speră să le modifice, informează AFP. 'Președintele Trump a prezentat o viziune onestă asupra situației actuale a Statelor Unite în
Forțele Moscovei avansează în regiunea Lugansk, punând în pericol ultimele poziții ucrainene din zonă
Rusia a anunțat luni că forțele sale au făcut noi progrese în estul Ucrainei, amenințând să cucerească ultima porțiune din regiunea Lugansk (est) aflată încă sub controlul Kievului, relatează dpa. Ministerul rus al Apărării a raportat că soldații săi au capturat așezarea Katerinivka în regiunea vecină Donețk (est). Dacă s
Olanda înăsprește controalele asupra exporturilor militare și de produse cu dublă utilizare către Israel
Guvernul olandez a declarat luni că a înăsprit controalele la exporturi pentru toate bunurile militare și cu 'dublă utilizare' destinate Israelului, relatează Reuters. Toate exporturile directe și tranzitul acestor mărfuri către Israel vor fi verificate pentru a se vedea dacă sunt conforme cu reglementările europene și nu vor mai fi acoperite de
#Ucraina ar trebui să cedeze teritorii și să ceară plecarea lui Zelenski (membră a Congresului SUA de origine ucraineană)
Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, iar poporul său ar trebui să-i ceară președintelui Volodimir Zelenski să se retragă din funcție, a declarat Victoria Spartz, membră republicană a Congresului SUA născută în Ucraina, conform publicației The Kyiv Independent, care citează media britanice. Victoria Spartz a spus că Ucraina nu este în poziț
Șefa diplomației europene sprijină reformele Muntenegrului pe calea aderării la UE, în primul său turneu în Balcani
Șefa diplomației europene Kaja Kallas s-a întâlnit luni, la Podgorița, cu prim-ministrul Muntenegrului, Milojko Spajic, pentru a-și exprima sprijinul pentru reformele pro-europene ale țării și pentru a anunța un nou pachet de ajutor financiar, ca parte a unui turneu de trei zile în care va mai vizita Bosnia-Herțegovina și Albania, informează EFE.
Rusia și SUA au ales diplomația hocheiului ca modalitate de a-și dezgheța relațiile bilaterale (EFE)
Sportul a fost un instrument al păcii de-a lungul istoriei, iar în prezent Rusia și SUA au ales hocheiul ca modalitate de a-și dezgheța relațiile bilaterale și, printre altele, eventual de a pune capăt războiului din Ucraina, comentează luni EFE. Președintele american Donald Trump a susținut ideea omologului său rus Vladimir Putin de a organiza un meci &
SUA: Trump sugerează că un imigrant expulzat din greșeală în El Salvador ar aparține unei bande
Președintele american Donald Trump a sugerat că un imigrant expulzat din greșeală de Statele Unite într-o închisoare din El Salvador ar aparține bandei MS-13, o afirmație respinsă de o judecătoare care a ordonat întoarcerea sa în țară înainte de miezul nopții luni, relatează AFP. 'Cineva a spus că este membru al MS-13, și nu a
Dialog UE-Chișinău cu privire la soluționarea crizelor din Transnistria și probleme de securitate regională
Reprezentanta Uniunii Europene în procesul de reglementare transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, a abordat luni la Chișinău subiecte legate de reglementarea diferendului din Transnistria, drepturile omului și libera circulație în regiune, precum și o serie de probleme de securitate regională împreună cu viceprim-ministrul pentru reintegrare moldovean, Oleg
O delegație a PE se va deplasa la Washington pentru discuții cu omologi americani despre relațiile transatlantice
Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu Statele Unite se va deplasa la Washington de miercuri până vineri pentru discuții cu reprezentanți ai Congresului american, informează luni un comunicat de presă al legislativului UE. Vizita eurodeputaților are loc pe fondul anunțului recent al președintelui american Donald Trump privind introducerea d
Papa Francisc trimite patru ambulanțe în zonele de război din #Ucraina
Papa Francisc va trimite patru ambulanțe în zonele de război din Ucraina, într-un nou 'gest de apropiere într-unul dintre cele mai dureroase locuri, afectat de război de trei ani', a informat luni Dicasterul pentru Caritate al Vaticanului, transmite EFE. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, Suveranul Pontif îl va trimite p
Kremlinul susține că nu va exista o încetare a focului până când nu vor fi rezolvate problemele care preocupă Rusia
Kremlinul a declarat luni că nu va exista nicio încetare a focului cu Ucraina până când nu vor fi rezolvate problemele care stârnesc preocuparea Rusiei, subliniind în același timp că există o înțelegere comună între Rusia și SUA pentru continuarea contactelor între cele două părți, relatează EFE, Reuters și Interfax.
Marea Britanie: Guvernul intenționează să închidă sute de organisme publice pentru a reduce cheltuielile
Marea Britanie și-a anunțat intenția de a închide sute de organisme publice, în contextul eforturilor de reformare a statului pentru reducerea cheltuielilor și ameliorarea productivității în 'noua eră de instabilitate globală', transmite Reuters. În Marea Britanie există sute de organizații neguvernamentale cvasi-autonome, finan
Moscova declară ''indezirabil'' un ONG nipon acuzat că militează pentru retrocedarea unor insule disputate
Parchetul rus a anunțat luni că a declarat ''indezirabilă'' o organizație nonguvernamentală acuzată că militează pentru retrocedarea către Japonia a insulelor Kurile de Sud, anexate de Rusia după Al Doilea Război Mondial, o decizie sinonimă de fapt cu interzicerea acestei organizații, informează AFP. ''Organizația, al c
O delegație ucraineană se va afla în SUA săptămâna aceasta pentru a negocia un acord privind minereurile
O delegație ucraineană se va afla în Statele Unite săptămâna aceasta pentru a negocia cu reprezentanții administrației președintelui Donald Trump așa-numitul acord privind minereurile, au confirmat luni pentru EFE surse din Ministerul Economiei ucrainean. Echipa ucraineană va avea ca misiune ''să facă să avanseze negocieril
Merz cere acțiune rapidă pentru a asigura competitivitatea Germaniei, ca răspuns la ''situația dramatică'' de pe burse
Viitorul cancelar federal german, Friedrich Merz, a făcut apel luni la o acțiune rapidă pentru a asigura competitivitatea Germaniei, ca răspuns la căderile de pe bursă după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea de tarife vamale, relatează Reuters. ''Situația de pe piețele internaționale de acțiuni și obligațiuni