logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SUA și #Ucraina au semnat un acord asupra unui fond de investiții în reconstrucție

Image

Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP.

Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în curs de desfășurare pentru a găsi o soluție la conflict, la trei ani după invazia rusă a Ucrainei.

'Sunt încântat să anunț semnarea astăzi a istoricului acord de parteneriat economic' cu Ucraina, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, într-un mesaj video.

'Împreună cu Statele Unite, creăm acest fond care va atrage investiții mondiale în țara noastră', și-a exprimat mulțumirea ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, care a mers la Washington pentru a semna documentul.

Acordul cu Washingtonul va finanța 'proiecte de extracție a mineralelor, petrolului și gazelor', a precizat ministrul ucrainean pe Facebook.

Ucraina 'păstrează proprietatea și controlul deplin asupra acestor resurse', inclusiv asupra subsolului, iar 'statul ucrainean va fi cel care va determina unde și ce să extragă', a spus ea.

Președintele american Donald Trump a reiterat miercuri, înainte de semnare, că Statele Unite doresc ceva în schimb 'pentru eforturile noastre' cu Ucraina. 'Și noi am spus: pământuri rare. Au pământuri rare foarte bune', a adăugat el.

Statele Unite au oferit sub fosta administrație Joe Biden ajutoare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei, după ce Rusia a invadat această țară în februarie 2022.

'Am ajuns la un acord care ne garantează banii și ne permite să începem să săpăm și să facem ceea ce avem de făcut', a continuat președintele american, subliniind că 'este un lucru bun și pentru ei, deoarece va exista o prezență americană' în Ucraina.

Proiectul de acord a fost săptămâni întregi în centrul tensiunilor dintre Kiev și Washington, al cărui sprijin este crucial pentru Ucraina.

O versiune anterioară a acestui text trebuia să fie semnată în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, la sfârșitul lunii februarie, dar altercația fără precedent cu omologul său american, în fața camerelor de filmat, a precipitat plecarea sa și a anulat semnarea acordului.

O nouă versiune, propusă de Washington în martie, a fost considerată extrem de nefavorabilă de către parlamentarii ucraineni și de media.

De-a lungul negocierilor, acest document a putut fi transformat într-o versiune mai acceptabilă pentru Kiev, potrivit oficialilor ucraineni.

'Este într-adevăr un acord internațional frumos, echitabil între guvernele american și ucrainean, privind investițiile comune în dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei', a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal la televiziunea națională înainte de anunțarea semnării textului.

Documentul modificat nu recunoaște ca o datorie față de Statele Unite zecile de miliarde de dolari de ajutor militar și financiar american.

Șmîhal a dat asigurări că nu este vorba de 'nicio datorie, niciun ajutor' primit înaintea semnării.

Documentul va trebui ratificat de parlamentul Ucrainei după semnare.

Textul nu pare să includă garanții americane de securitate împotriva Rusiei, pe care le-a cerut Ucraina și asupra cărora a insistat Volodimir Zelenski.

Acordul prevede crearea unui 'fond de investiții pentru reconstrucția' Ucrainei, care va fi finanțat și gestionat în mod egal de ucraineni și americani.

Rămâne neclară cantitatea de resurse miniere ucrainene, în mare parte neexploatate în prezent, greu de extras sau aflate de facto sub controlul Rusiei, deoarece se găsesc în teritoriile ocupate de forțele ruse sau amenințate de ofensiva acestora.

Pe de altă parte, armata rusă a revendicat miercuri cucerirea unui oraș ucrainean din nordul regiunii Donețk (est), epicentrul luptelor unde trupele Moscovei își continuă avansul lent.

În același timp, Kievul a acuzat Moscova că și-a intensificat atacurile pe front, în ciuda anunțului președintelui rus privind un armistițiu între 8 și 10 mai, scrie AFP. AGERPRES/(AS - redactor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 1051

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 22-05-2025 05:49

SUA: Senatul propune noi sancțiuni împotriva Rusiei

Peste 80 de senatori americani și-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în fața a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voință a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina, transmite AFP. Acești congresmeni din ambele partide doresc să pună mai multă presiune asu

Politic Ex 22-05-2025 04:15

Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen

Armata israeliană a anunțat joi că a interceptat o nouă rachetă lansată din Yemen, de unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, transmite AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe regiuni din Israel, a fost interceptată o rachetă lansată din Yemen', a indicat armata pe contul său

Politic Ex 22-05-2025 03:56

Coreea de Nord: Accident 'grav' în cursul ceremoniei de lansare a unei nave de război

Un accident grav a avut loc în timpul unei ceremonii de lansare a unei nave de război nord-coreene, a relatat joi agenția oficială de presă a țării, liderul Kim Jong Un vorbind despre un 'act criminal', notează AFP. Miercuri, în cursul ceremoniei de lansare a unui distrugător de 5.000 de tone în orașul-port Chongjin (

Politic Ex 22-05-2025 02:45

Canada a discutat la 'nivel înalt' despre eventuala sa participare la 'Golden Dome' american

Canada a purtat discuții 'la nivel înalt' cu Statele Unite despre o eventuală participare la 'Golden Dome', sistemul de apărare antirachetă dorit de președintele american Donald Trump, a declarat miercuri prim-ministrul Mark Carney, notează AFP. 'Avem capacitatea, dacă dorim, de a participa la Golden Dome prin investi

Politic Ex 22-05-2025 01:48

SUA: Rubio, relativ 'optimist' în ce privește sfârșitul războiului din Gaza

Secretarul de stat american, Marco Rubio, s-a declarat miercuri relativ 'optimist' în ceea ce privește încheierea destul de rapidă a războiului din Fâșia Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți de Hamas, notează AFP. 'Nu vreau să mă anticipez (...), dar am un anumit nivel de optimism cu privire

Politic Ex 22-05-2025 00:39

VIDEO Ramaphosa crede că Trump va participa la summitul G20 care va avea loc în Africa de Sud

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a afirmat miercuri că se așteaptă ca omologul său american, Donald Trump, să participe la summitul G20 organizat la Johannesburg în noiembrie, în ciuda unei întâlniri tensionate în Biroul Oval, notează AFP. 'Mă aștept ca el să vină în Africa de Sud', a declara

Politic Ex 21-05-2025 23:43

SUA: În ziua de naștere a lui Trump, Washingtonul va găzdui o grandioasă paradă militară

Străzile Washingtonului vor fi protejate de bariere metalice mari pentru a permite trecerea tancurilor în timpul unei parade militare organizată în iunie pentru a celebra a 250-a aniversare a forțelor armate americane, o dată care coincide și cu ziua de naștere a lui Donald Trump, notează AFP. Pe 14 iunie, președintele republican d

Politic Ex 21-05-2025 22:21

Washingtonul ar putea sancționa un renumit judecător brazilian, afirmă Rubio

Statele Unite l-ar putea sancționa pe judecătorul Alexandre de Moraes, de la Curtea Supremă a Braziliei, care s-a opus fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro și lui Elon Musk, a afirmat miercuri secretarul de stat american, Marco Rubio, notează AFP. Întrebat în timpul unei audieri în Congres dacă administrația Trump ar

Politic Ex 21-05-2025 22:06

Statele Unite au acceptat un Boeing 747 din partea Qatarului

Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a acceptat avionul Boeing 747 oferit de Qatar președintelui Donald Trump pentru a fi folosit ca avion prezidențial, a anunțat miercuri Pentagonul, în pofida acuzațiilor de corupție din partea opoziției democrate, relatează AFP. Donația, estimată la 400 de milioane de dolari, destinată în

Politic Ex 21-05-2025 21:33

Ofensivă în Gaza: Netanyahu suflă cald și rece asupra situației ostaticilor (AFP)

Israelul este pregătit să accepte o 'încetare temporară a focului' care să permită eliberarea ostaticilor din Gaza, a declarat miercuri seara premierul Benjamin Netanyahu, afirmând în același timp că armata va controla 'în totalitate Fâșia Gaza' în urma ofensivei în curs, relatează AFP.

Politic Ex 21-05-2025 21:07

ONU condamnă tirurile israeliene în cursul vizitei unei delegații de diplomați în Cisiordania

ONU a condamnat miercuri tirurile israeliene în cursul unei vizite a unei delegații de diplomați la Jenin, în Cisiordania, cerând o 'investigație amănunțită' din partea autoritățil

Politic Ex 21-05-2025 20:06

Incident cu diplomați în Cisiordania: Ambasadorii Israelului, convocați în Franța, Italia, Portugalia și Spania;Turcia cere o anchetă

Ambasadorii Israelului în Franța, Spania, Portugalia și Italia au fost convocați după ce militari israelieni au deschis focuri de avertisment în timpul trecerii unei delegații de diplomați printr-o

Politic Ex 21-05-2025 19:52

Israel: Curtea Supremă a decis că demiterea șefului securității interne Shin Bet a fost 'contrară legii'

Curtea Supremă a Israelului a decis miercuri că decizia adoptată în martie de către guvern de a-l demite pe șeful agenției de securitate internă Shin Bet, Ronen Bar, a fost 'contrară legii', într-o hotărâre ca răspuns la apelurile împotriva acestei măsuri, informează AFP. 'Curtea Supremă a stabilit că decizia guvernului de a

Politic Ex 21-05-2025 19:31

SUA/Rusia: Marco Rubio se abține să-l califice pe Putin drept 'criminal de război'

Secretarul de stat Marco Rubio s-a abținut miercuri să-l califice pe președintele rus Vladimir Putin drept 'criminal de război', afirmând că prioritare acum sunt negocierile pentru a pune capăt războiului în Ucraina, relatează AFP. În cadrul unei audieri tensionate în Congres, reprezentantul democrat Bill Keating și-a ad

Politic Ex 21-05-2025 19:18

#Ucraina/Zelenski i-a transmis lui Rutte că este nevoie de presiune asupra Rusiei pentru o 'pace justă'

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și că au discutat despre măsuri comune și necesitatea de a pune presiune asupra Rusiei pentru obținerea unei 'păci juste', relatează Reuters. 'Este important ca toate deciziile să fie coordonate. Atunci sancțiunile