SUA: Trump pune pe seama lui Biden reculul PIB în primul trimestru

Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că datele economice slabe ale SUA, inclusiv o scădere a produsului intern brut (PIB) în primul trimestru, reprezintă 'reminiscențe' de la predecesorul său Joe Biden și că tarifele vamale pe care le-a introdus el nu au nicio legătură cu acest lucru, relatează AFP.
Miliardarul republican, care a promis că va face Statele Unite mai bogate, s-a confruntat miercuri cu cifre care arată o scădere a PIB-ului țării în primul trimestru, în condițiile în care economia SUA era încă înfloritoare la sfârșitul anului 2024.
PIB, care măsoară crearea de bogăție națională, a scăzut în primele trei luni ale anului, adică începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a cărui politică tarifară a trimis unde de șoc în întreaga lume și în interiorul propriei țări.
În rată anualizată - măsura preferată în Statele Unite -, PIB-ul SUA s-a contractat cu 0,3%, potrivit datelor publicate miercuri de Departamentul pentru Comerț, ceea ce reprezintă o scădere de 0,1% față de trimestrul precedent. Acest rezultat este net inferior așteptărilor majorității analiștilor, care anticipau totuși o încetinire serioasă (+0,4%) pentru cea mai mare economie a lumii.
'Țara noastră va decola economic, dar mai întâi trebuie să scăpăm de rămășițele lui Joe Biden', a reacționat președintele Donald Trump pe platforma sa Truth Social.
'Va dura ceva timp, nu are nicio legătură cu taxele vamale, doar că ne-a lăsat cu statistici proaste', a adăugat șeful statului, îndemnându-și concetățenii să dea dovadă de 'RÃBDARE!!!'.
Piețele financiare au resimțit impactul. Bursele europene au intrat pe roșu după publicarea PIB-ului SUA. Și Wall Street s-a deschis în scădere netă.
Ponderea importurilor
Scăderea PIB în primul trimestru se datorează în mare măsură unei reguli aritmetice, care presupune ca importurile să fie scăzute la calcul. Or, achizițiile de peste mări au crescut la începutul anului, ca rezultat, potrivit experților, al dorinței companiilor de a-și asigura un avans înaintea impunerii de noi tarife și de a mai putea profita de condițiile anterioare remodelării forțate a economiei inițiate de Donald Trump.
'Scăderea PIB din primul trimestru reflectă în primul rând o creștere a importurilor (...), precum și o scădere a cheltuielilor guvernamentale federale', se subliniază în raportul oficial.
Administrația Trump s-a angajat și la reduceri profunde ale cheltuielilor publice.
Anterior, economia Statelor Unite înregistra o creștere de 2,4% în ultimul trimestru al anului 2024 (în ritm anualizat), un nivel de ocupare deplină a forței de muncă și o inflație pe punctul de a fi sub control. Potrivit unui alt comunicat de miercuri dimineață, crearea de locuri de muncă în sectorul privat din SUA a încetinit brusc în aprilie, fiind sub așteptări.
Aceste date vin în momentul în care locatarul de la Casa Albă sărbătorește primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat, care a început pe 20 ianuarie.
A merita sau a nu merita
'În general, consider că impactul președinților asupra performanței economice este supraestimat, în special în primele 100 de zile de mandat', a declarat pentru AFP Tara Sinclair, profesoară de economie la Universitatea George Washington, înainte de publicarea datelor privind PIB.
'Dar de data aceasta', a adăugat ea, 'este diferit, întrucât creșterea importurilor este un rezultat direct al strategiei cumpărătorilor de evitare a tarifelor președintelui'.
Din aprilie, executivul a crescut semnificativ taxele vamale pentru produsele străine și a dublat suprataxele pentru cele din China. Beijingul a ripostat cu alte tarife, suficiente pentru a reduce exporturile americane, care au fost, de asemenea, ținta apelurilor la boicot.
Nu poate fi exclus un efect devastator de bulgăre de zăpadă: consumatori care își revizuiesc prioritățile, distribuitori cu mai puține mărfuri de vândut, transportatori privați de mărfuri de transportat, planuri de reorganizare.
'Chiar și guvernul admite că va fi dureros pe termen scurt, iar întrebarea care se pune acum este: ' Va merita pentru cetățenii americani?' ', a notat Tara Sinclair.
Potrivit acesteia, politica vamală, care ar trebui să favorizeze industria autohtonă, este în prezent prea instabilă pentru a încuraja companiile să dezvolte produse 'made in USA'.
'Riscul este că nu vom produce mai mult în Statele Unite și, în același timp, vom pierde capacitatea de a cumpăra ieftin din străinătate', a conchis Sinclair.AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Toth, editor: Florin Ștefan, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Rubio îndeamnă Pakistanul să condamne atentatul din Kashmir și să coopereze
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a încurajat miercuri Pakistanul să condamne atacul din Kashmir și să coopereze cu ancheta, cerând în același timp Islamabadului și New Delhi să dea dovadă de reținere, scrie AFP. Într-o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Shehbaz Sharif, el a 'vorbit despre necesit
Liban: Peste 90% din infrastructura Hezbollah demontată în sudul țării (responsabil)
Hezbollah și-a retras luptătorii din sudul Libanului, iar armata libaneză a demontat marea majoritate a infrastructurilor sale militare de acolo, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil de securitate. Un acord de încetare a focului a pus capăt pe 27 noiembrie la peste un an de ostilități, dintre care două luni de război deschis, &i
Turcia cere Israelului să înceteze atacurile aeriene asupra Siriei
Turcia a cerut Israelului miercuri seara să 'înceteze atacurile aeriene' asupra Siriei, a declarat Ministerul turc de Externe, relatează AFP. 'În această perioadă sensibilă pentru Siria, datoria comunității internaționale este de a contribui la instaurarea securității și stabilității în Siria. În acest conte
Washingtonul este pregătit să semneze miercuri un acord privind mineralele cu #Ucraina
Statele Unite sunt pregătite să semneze miercuri un acord privind mineralele cu Ucraina dacă și Kievul este pregătit, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, după o reuniune a administrației Donald Trump, relatează AFP. 'Suntem pregătiți să semnăm', a declarat el presei, subliniind că ucrainenii 'au decis (marți) seara c&
Turcia: Un jurnalist suedez a fost condamnat cu suspendare dar va rămâne în închisoare, în așteptarea unui nou proces
Jurnalistul suedez Joakim Medin, arestat la finalul lunii martie la sosirea sa în Turcia, a fost condamnat miercuri la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru ''insultă adusă președintelui'' turc, dar va rămâne în închisoare în așteptarea unui alt proces, pentru ''apartenență la o organizație teroristă
#Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Ucraina se așteaptă să semneze miercuri un acord cu Statele Unite privind mineralele, document care le va asigura americanilor accesul la mineralele strategice ucrainene, a declarat pentru AFP un înalt oficial al președinției de la Kiev. Ministrul economiei, Iulia Sviridenko, este în drum spre Washington și 'ar trebui să semnez
Estonia a primit șase sisteme de rachete HIMARS din SUA, într-o amplă achiziție de armament
Estonia a primit șase lansatoare multiple de rachete HIMARS americane, într-una din cele mai mari achiziții de armament din istoria sa, acoperind astfel un deficit de capacități crucial, a anunțat miercuri Centrul pentru investiții de apărare, transmite dpa. Sistemele mobile de rachete, cu o rază de acțiune de 300 km, au fost predate arm
CEDO somează Serbia să nu folosească 'arme sonore' împotriva manifestanților
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat miercuri Serbiei să nu utilizeze 'arme sonore' pentru dispersarea sau controlul manifestanților; instanța din Strasbourg a dat astfel dreptate, parțial, militanților care au acuzat autoritățile sârbe de folosirea unui 'tun sonic' în 15 martie, cu ocazia unui miting de mare amploare la
Rusia și Coreea de Nord au început lucrările de construcție a primului pod rutier între ele
Rusia și Coreea de Nord au început miercuri lucrările de construcție a primului pod rutier între cele două state aliate, un nou semn al întăririi relațiilor strategice dintre Moscova și Phenian, transmite AFP. Importanța acestui proiect 'merge mult dincolo de o simplă sarcină de inginerie', a dat asigurări prim-minist
UE trage concluzia penei de curent din Spania și Portugalia: este necesar un kit de supraviețuire
Pana de curent masivă din Spania și Portugalia a evidențiat necesitatea unui kit de supraviețuire pentru primele ore sau zile într-o situație de urgență, a insistat miercuri comisarul european pentru egalitate, pregătire și gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, citată de Reuters. Lahbib a afirmat că întreruperea alimentării cu energi
Germania: Un fost gardian în lagărul nazist Sachsenhausen a decedat înaintea procesului
Un fost gardian din lagărul de concentrare nazist Sachsenhausen a decedat înainte de a răspunde în fața unui judecător la acuzațiile de complicitate la omor în peste 3.300 de cazuri, a anunțat miercuri justiția germană, potrivit AFP. Tribunalul din Hanau (vest) a informat despre decesul 'neașteptat' în ziua de 2
Franța cere Israelului la CIJ să ridice imediat blocada ajutoarelor pentru Gaza
Reprezentantul Franței la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a apreciat miercuri că blocada israeliană asupra ajutoarelor pentru Fâșia Gaza trebuie eliminată imediat, transmite AFP. CIJ a început luni audieri legate de obligațiile umanitare ale Israelului față de palestinieni, la peste 50 de zile de la instituirea b
Siria: Israelul a intervenit în violențele interconfesionale cu o 'lovitură de avertisment' în sprijinul druzilor
Israelul a intervenit miercuri în violențele interconfesionale din Siria soldate cu 30 de morți în decurs de două zile, anunțând că a întreprins o lovitură 'de avertisment' care se vrea și un mesaj către autoritățile siriene pentru a proteja comunitatea druză, transmite AFP. Aceste violențe au redeșteptat spectr
China va ridica sancțiunile impuse unor membri ai Parlamentului European
China a decis să ridice sancțiunile împotriva a patru actuali membri și unui fost membru ai Parlamentului European, precum și Subcomisiei pentru drepturile omului, a declarat miercuri un reprezentant al legislativului UE, pentru Reuters. Sub rezerva anonimatului, el a afirmat că președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, ar urma