logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Odobescu: Libertatea de exprimare nu înseamnă libertatea de manipula sau de a fi manipulați

Image

Războiul hibrid este un fenomen comun întregului spațiul european, nu numai României, iar pentru combaterea acestuia este nevoie de un dialog continuu cu Comisia Europeană și celelalte instituții europene, pentru că libertatea de exprimare nu înseamnă 'libertatea de a manipula sau de a fi manipulați', a transmis, joi, Luminița Odobescu, consilier prezidențial, la dezbaterea 'Scutul european pentru democrație'.

'Este o dezbatere și un dialog care ar trebui să continue atât la nivelul instituțiilor românești, dar și la nivelul universităților, al tinerilor, al organizațiilor neguvernamentale, pentru că am văzut pe pielea noastră ce înseamnă să fim vulnerabili, democrațiile se construiesc greu (...), dar riscurile sunt prezente și inclusiv interferențele și trebuie să fim sinceri cu noi, să știm că odată cu războiul din Ucraina, ne confruntăm în plan european și cu un alt tip de război, războiul hibrid, care nu înseamnă numai interferența pe social media, dar și atacuri directe la sistemele democratice. Și este un fenomen cu care ne confruntăm toți în plan european, nu este numai în cazul României. Poate că din cauza anulării alegerilor suntem puțin mai vizibili, dar vreau să vă confirm că aceste fenomene sunt comune tuturor statelor europene (...). Sunt chestiuni extrem de sensibile, pentru că discutăm inclusiv de principii fundamentale democratice, este libertatea de exprimare, dar aici poți să fii foarte clar, libertatea de exprimare nu înseamnă libertatea de a manipula sau inclusiv de a fi manipulați', a transmis Odobescu participanților la dezbaterea organizată de Comisia pentru afaceri Europene a Senatului.

Odobescu a punctat că autoritățile române, dar și cele din celelalte țări membre UE, trebuie să se coordoneze pentru a răspunde mai bine acestor provocări.

'Autoritățile române au luat măsuri, sunt fenomene noi cu care încercăm să ne coordonăm cât putem mai bine ca să răspundem acestor provocări. Sunt foarte multe lucruri care trebuie să fie făcute inclusiv în plan european. Să vă dau un exemplu. Dacă discutăm cu o platformă ca să înlăture un conținut ilegal sau neautentic și platforma o face, o face doar pentru România, deci în continuare informația și știrea falsă se propagă în exterior la comunitățile românești. Noi considerăm că acest dialog cu Comisia Europeană, cu instituțiile europene, trebuie să continue pentru că dacă este ilegal în România, trebuie să fie ilegal și în restul statelor UE. Pentru că dacă este un atentat la securitatea noastră, același principiu trebuie aplicat și în plan european. Sunt foarte multe lucruri pe care le învățăm din mers, suntem într-un dialog constant cu partenerii noștri de la Comisia Europeană, cu partenerii noștri din statele membre, învățăm unii de la alții. Dacă ne uităm în aceste zile și Polonia se confruntă, care are alegerile duminică, se confruntă cu aceleași probleme cu care ne-am confruntat noi. Și celelalte state, Germania, Portugalia, se confruntă cu aceleași probleme. Sunt multe de făcut, dar cred că am progresat în acest sens', a detaliat Odobescu.

Ea a menționat că autoritățile române au luat măsuri, însă se confruntă cu fenomene noi și nu întotdeauna instrumentele pe care le au la dispoziție sunt 'cele mai eficiente sau adaptate'.

'Ne confruntăm cu un alt tip de război și nu întotdeauna instrumentele avute la dispoziția statelor noastre sunt cele mai eficiente sau adaptate. (...) Dacă ne uităm, vedem (...) cum se speculează anumite vulnerabilități ale statelor respective. Cum se creează ură, diviziune în societate, cum se atacă instituțiile, cum se creează un război între instituții și lucrurile acestea se creează în timp. Am văzut și în această perioadă nu numai mediul online, vedem și la televiziuni foarte multe știri false care se propagă cu o viteză uimitoare. Măsuri sunt luate la nivelul instituțiilor, noi avem legislație de implementare, poate nu a fost implementată de la început așa cum trebuie. Avem coordonator național și toate instituțiile au încercat cumva să se adapteze la această realitate de o manieră coordonată și să aplice de fapt legea, pentru că este ceea este ilegal în mediul offline este ilegal și în mediul online, iar legea trebuie aplicată. Nu este întotdeauna foarte simplu, pentru că viteza de propagare a acestor informații este foarte rapidă și aceasta impune o cooperare cu platformele, un dialog atât cu platformele, cât și cu societatea civilă. Lucrul acesta s-a întâmplat și de fapt sunt progrese, dacă ne uităm în mediul online sunt progrese în ceea ce privește eliminarea conținutului ilegal, dar și a conținutului neautentic', a spus Odobescu.

În opinia sa, combaterea acestor fenomene este posibilă printr-o educație adecvată în din primii ani de școală, dar și printr-un dialog cu organizațiile neguvernamentale și mass - media.

'Discutăm despre ce am putea să facem, sigur că pleacă de la educație în primul rând și cât de importantă este educația în general. Cât de important este să știm istoria. Dacă știm istorie, știm că niciodată nu o să avem încredere în Rusia, nu o să fie niciodată prietenul nostru, nu o să-și schimbe atitudinea imperialistă față de noi. Avem informații false care se propagă în social media despre Rusia. Știm cu toții că aceasta este realitatea și institutul nostru trebuie să ne ajute să discernem informațiile false de realitate, inclusiv modul în care învățăm copiii să utilizeze mediul online, să aibă capacitatea de a separa informațiile, de a discuta cu părinții, de a discuta la școală. Deci este un dialog pe care trebuie să îl purtăm și avem cu toții o responsabilitate în acest sens (...). Rolul organizațiilor neguvernamentale în acest dialog este esențial. Pentru că ele semnalează, văd, ajută și ajută în general procesul democratic, la fel cum este și media. Ei semnalează și ajută și rolul lor este unul esențial pentru noi și trebuie să sprijinim presa liberă, trebuie să ajutăm societățile, instituțiile neguvernamentale să dialogheze, să sprijine aceste demersuri', a precizat Odobescu.

La inițiativa senatorului Mihai Coteț, președintele Comisiei pentru afaceri europene, Senatul găzduiește, joi, lucrările mesei rotunde 'Scutul european pentru democrație'.

Prin acest eveniment, Comisia pentru afaceri europene din Senat urmărește să colecteze opinii, informații și analize cu privire la modalitățile în care poate fi promovată și consolidată democrația în Uniunea Europeană, urmare a deciziei din 1 aprilie a Comisiei Europene de a solicita puncte de vedere pe aceste teme organizațiilor societății civile din statele membre, apărătorilor drepturilor omului, autorităților naționale, grupurilor de tineret, sectorului privat, precum și mass-mediei. Contribuțiile urmează a fi transmise Comisiei Europene și vor fi integrate într-un document ce va fi publicat în al treilea trimestru al anului 2025. AGERPRES /(A - redactor: Sorinel Peneș, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 162

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 15-05-2025 21:24

Kelemen Hunor: Următoarea coaliție trebuie să negocieze foarte amănunțit toate chestiunile de fiscalitate

Viitoarea coaliție de guvernare, respectiv viitoarea majoritate care va forma următorul guvern, va trebui să negocieze foarte amănunțit toate chestiunile legate de problemele de fiscalitate, a declarat joi președintele UDMR, Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, dacă se vor găsi specialiști, există și alte variante pentru a depăși creșterea fiscal

Politic 15-05-2025 21:02

Emil Hurezeanu - la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele NATO

Ministrul Emil Hurezeanu a participat, miercuri și joi, la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele membre NATO, desfășurată la Antalya, Turcia, transmite MAE. Potrivit sursei citate, reuniunea s-a concentrat asupra agendei Summit-ului NATO de la Haga, care va pune accentul pe creșterea cheltuielilor alocate apărării, inclusiv

Politic 15-05-2025 20:55

Kelemen Hunor: Se poate forma o majoritate largă; UDMR n-ar intra într-un guvern minoritar

Viitorul guvern poate fi format dintr-o largă majoritate sau ar putea exista și un guvern tehnocrat, cu susținere, pentru o anumită perioadă, consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat că formațiunea sa nu ar intra într-un guvern minoritar. Întrebat la Europa FM care ar fi în opinia sa variantele pentru viito

Politic 15-05-2025 20:27

Prezidențiale2025/AUR solicită o întrevedere de urgență cu conducerea STS cu privire la 'posibile fraude electorale' la alegerile din 18 mai

Echipa de campanie a candidatului AUR la prezidențiale, George Simion, a transmis joi seară o solicitare oficială către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) prin care cere o întrevedere de urgență cu conducerea instituției cu privire la 'posibile fraude electorale', informează AUR. Demersul vine ca urmare a informațiilor a

Politic 15-05-2025 20:14

Kelemen Hunor: Alegerile se pot câștiga; e vorba de libertate, demnitate umană sau alunecare spre Est

Alegerile prezidențiale se pot câștiga pentru Nicușor Dan cu o mobilizare mai mare, fiind vorba despre libertate sau o alunecare spre Est, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor. 'Se pot câștiga alegerile prezidențiale pentru Nicușor Dan, dar trebuie o mobilizare mai mare. În primul rând, candidatul și după ace

Politic 15-05-2025 18:32

Întrevedere Cristian Diaconescu - Benjamin Netanyahu: Relația dintre România și Israel rămâne una solidă

Relația dintre România și Israel rămâne una solidă, sprijinită de o colaborare activă și de o prietenie durabilă între cele două națiuni, informează Administrația Prezidențială, după întrevederea consilierului prezidențial Cristian Diaconescu cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Potrivit sursei citate, discuțiile

Politic 15-05-2025 18:00

Prezidențiale2025/ Operațiunile de numărare a voturilor la închiderea secțiilor - înregistrate prin intermediul unei tablete

Operațiunile de numărare a voturilor în secții, duminică, după închiderea urnelor, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, sunt înregistrate prin intermediul unei tablete, iar președintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul și citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul celor prezenți

Politic 15-05-2025 17:41

Prezidențiale2025/Cosmin Corendea (AUR Giurgiu): Ne dorim ca oamenii să își exprime votul liberi, fără influențe

Deputatul AUR Cosmin Corendea a declarat joi că își dorește ca fiecare om să voteze liber, fără să fie influențat, astfel încât duminică să își aleagă președintele pe care îl dorește și pe care România îl merită. 'Mesajul meu este foarte simplu și constă într-o rugăminte către autoritățile di

Politic 15-05-2025 17:35

Prezidențiale2025/ Știrbu (PNL): Cred că duminică România va răsufla ușurată și parcursul nostru european va continua

Președintele PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu, și-a exprimat joi, într-o conferință de presă, alături de primarul Slatinei, Mario De Mezzo, susținerea față de candidatul independent Nicușor Dan în al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică, exprimându-și convingerea că la finalul procesului de vot 'România va răsufla ușurată'

Politic 15-05-2025 17:30

Ilie Bolojan îl felicită pe Edi Rama pentru câștigarea alegerilor din Albania

Președintele interimar Ilie Bolojan l-a felicitat, joi, pe Edi Rama pentru câștigarea alegerilor din Albania, menționând că este încântat să îl revadă vineri la reuniunea Comunității politice europene (CPE), găzduită de Tirana. 'Felicitări, Edi Rama privind re-alegerea dumneavoastră! Sunt nerăbdător să vă &ici

Politic 15-05-2025 17:26

Prezidențiale2025/Botez (USR Vaslui): Chiar nu vrem să vedem cum arată varianta și mai rea a modelului Iohannis

Președintele USR Vaslui, deputatul Mihai Botez, opinează că prin absența de la o serie de dezbateri publice la care a fost invitat, candidatul George Simion arată lipsă de respect față de alegători. 'După patru ani de vulgaritate și agresivitate duse la extrem, Simion schimbă placa și vorbește despre respect. (...) Buba e că nu se potriveș

Politic 15-05-2025 17:07

Prezidențiale2025/Laura Gherasim (AUR): Pe 18 mai este rândul nostru să ne alegem propriul drum, un drum al demnității

Deputatul AUR Vaslui Laura Gherasim este de părere că la alegerile prezidențiale de duminică cetățenii au ocazia să-și aleagă propriul drum, după 35 de ani în care țara a fost condusă de oameni care n-au înțeles 'durerea' poporului. 'Timp de 35 de ani, am fost conduși de oameni care n-au înțeles niciodată durerea

Politic 15-05-2025 17:00

Prezidențiale2025/ 87 de jurnaliști străini acreditați la scrutinul din România; vor fi și 159 de observatori internaționali

Un număr de 299 de acreditări au fost eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă asociațiilor și fundațiilor, jurnaliștilor străini și observatorilor internaționali, pentru observarea alegerilor prezidențiale din România. Potrivit AEP, 87 de jurnaliști străini au fost acreditați pentru observarea alegerilor prezidențiale din țara noa

Politic 15-05-2025 16:48

Prezidențiale2025/ Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila: Fiecare vot va conta, pentru că vorbim de viitorul nostru

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, joi, că în ultimele două săptămâni comunitatea maghiară a înțeles că lupta unor oameni s-a transformat în lupta pentru viitorul țării și consideră că și la nivel național trebuie să existe o mobilizare mare la vot și o coagulare a tuturor celor care cred în viitorul europea

Politic 15-05-2025 16:00

Prezidențiale2025/BEC va prezenta sâmbătă și duminică datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real

Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă și duminică, datele privind prezența cetățenilor români la urne la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30 - pentru ora 12:00 (av&a