logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Cseke Attila (UDMR): OUG privind anticipatele este în totalitate neconstituţională, cu modificări ce ar produce mari probleme

Image

Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat joi că OUG 26/2020 privind alegerile anticipate, care a fost respinsă miercuri în Senat, este în totalitate neconstituţională prin modul de adoptare şi prin reglementările sale care vor crea mari probleme.

"Noi solicităm să se pună înapoi modificarea cu urna mobilă care să fie la ora 21 în secţia de votare, să nu ne trezim cu urna specială pe străzi la ora 22 şi să se pună înapoi contravenţiile legate de încălcarea interdicţiei de a nu face campanie electorală şi, mai ales, interdicţia de a nu sfătui alegătorul în ziua votului cu cine să voteze", a declarat, în conferinţă de presă, deputatul Cseke.

Deputatul UDMR a arătat că această ordonanţă nu prevede numai completări la legislaţia electorală pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, ci a intrat pe fondul problemei cu modificări privind desfăşurarea procesului electoral.

Potrivit lui Cseke, există trei tipuri de decizii ale Curţii Constituţionale care se aplică în această situaţie. Astfel, reglementarea sistemului electoral se face doar prin lege organică şi nu prin ordonanţă de urgenţă. În plus, mai e recomandarea Comisiei de la Veneţia, conform căreia legislaţia electorală nu se modifică cu un an înainte de alegeri.

"Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, a celor care modifică legislaţia, în acest interval, ultimul an, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului care face modificarea", a precizat deputatul, citând decizia Curţii.

Cseke mai afirmă că ordonanţa de urgenţă este neconstituţională şi din cauza unor formalităţi de procedură, neavând avizul Consiliului Legislativ la momentul adoptării OUG, adică în 4 februarie.

"Nu poţi să adopţi o Ordonanţă de Urgenţă sau Hotărâre de Guvern dacă nu ai, înainte, avizul Consiliului Legislativ, ori pentru această ordonanţă avizul a fost cerut după şedinţa de guvern, după adoptarea ordonanţei, ceea ce este nelegal," a spus Cseke.

Deputatul s-a referit apoi la câteva reglementări din această ordonanţă privind dreptul la vot şi urna mobilă, în opinia sa acestea fiind cele mai problematice.

Ordonanţa introduce posibilitatea de a vota oriunde, dar Cseke susţine că acest aspect dă peste cap întreg sistemul electoral din România, în aplicare de 30 de ani. În majoritatea ţărilor democratice, a spus el, există trei sisteme electorale: pe listă naţională, sistem în care este indiferent unde votează alegătorul, pe liste judeţene, corelat cu obligaţia de a vota doar în judeţul de domiciliu, iar al treilea sistem este unul mixt.

"Prin această ordonanţă, s-a creat un sistem electoral care nu există nicăieri în lume: listă judeţeană, dar vot oriunde. Ori listă judeţeană şi vot în judeţ, ori listă naţională şi vot oriunde. Combinaţia celor două este o inovaţie complet românească, care nu există şi nici nu trebuie să existe", a subliniat Cseke.

El argumentează şi că s-ar bulversa şi numărul de parlamentari atribuit unui judeţ, stabilit în funcţie de populaţie. "Dacă vin în judeţ 50.000 de votanţi din afară care votează în judeţ, este clar că se produce o distorsiune şi ar trebui să determine creşterea numărului de mandate în judeţ şi scăderea în alt judeţ, ceea ce evident nu s-a reglementat şi nici nu se poate", a spus Cseke.

Deputatul a afirmat că această modificare este o "inovaţie a nu se ştie cui" pentru că nimeni din fostul Guvern nu îşi asumă această modificare, dar trebuie rezolvată.

În ce priveşte urna specială, deputatul Cseke a precizat că aceasta poate fi solicitată, pe lângă cazurile medicale, şi de persoanele care "din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare".

Potrivit acestuia, s-a mai dat dreptul, în OUG 26, preşedintelui secţiei de votare să menţină votul deschis peste ora 21, dar nu doar pentru atâta timp cât mai aşteaptă persoane să voteze, ci până la ora 23.59. Cum s-a scos din lege prevederea că urna mobilă trebuie să se afle în secţie la ora 21.00, Cseke consideră că "o să ne trezim, legal, că urna mobilă umblă pe străzi la ora 22". "Eliminarea acestei obligaţii de a fi urna mobilă la ora 21 în secţia de votare ori e inconştienţă, ori e făcută cu un anumit interes", a afirmat deputatul.

În plus, OUG 26 nu mai conţine sancţiuni pentru cei care continuă campania electorală în sâmbăta de dinainte de alegeri sau pentru "consilierea" votantului în secţie.

"În vechea lege era contravenţie şi se sancţiona. Nu mai există sancţiuni. Va fi perfect legal ca, în secţia de votare, unii să spună alegătorului, când preia buletinul de vot, să voteze cu PNL sau cu PSD", a spus deputatul.

Cseke a mai amintit că OUG 26 ar introduce şi organizarea în aceeaşi zi de alegeri locale şi parlamentare, chestiune tranşată deja ca neconstituţională de CCR, în 2012.

UDMR s-a opus recent adoptării OUG 26, printr-o serie de 20 de amendamente - primul, respingerea legii, fiind adoptat - şi printr-o sesizare la Avocatul Poporului. OUG privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate a fost respinsă miercuri în Senat şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Politic 17-05-2025 21:23

Prezidențiale2025/ AEP - apel la reprezentanții mass-media: Să nu se prezinte, înainte de încheierea votării, sondaje realizate la ieșirea de la urne

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face apel la reprezentanții mass-media - TV, radio, presă scrisă și online - ca duminică să nu prezinte, înainte de încheierea votării pentru alegerea președintelui României, sondaje realizate la ieșirea de la urne. AEP reamintește, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, potrivi

Politic 17-05-2025 21:04

Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 21:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 700.000 de alegători

Peste 700.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 17-05-2025 19:36

Prezidențiale2025/ Primarul Sibiului a votat în Germania pentru un 'președinte care să unească românii'

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a votat în Landshut (Germania), pentru un președinte 'care să unească românii'. 'Am votat pentru un președinte care să unească românii și să fie un bun mediator, mai ales în aceste momente dificile pe care țara le traversează din punct de vedere economic. Am optat p

Politic 17-05-2025 18:06

Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 560.000 de alegători

Peste 560.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 17-05-2025 17:19

Prezidențiale2025/Precizări MAE: Votarea în străinătate decurge în condiții bune; nu s-au înregistrat disfuncționalități, aglomerări sau incidente

Votarea în diaspora decurge în condiții bune și nu s-au înregistrat disfuncționalități în cadrul secțiilor, nici aglomerări sau incidente, iar procesul electoral se desfășoară în deplină legalitate și transparență, precizează sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe. MAE informează că votarea în străinăta

Politic 17-05-2025 15:31

LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot

Votul în diaspora a început joi seara, la ora 22:00, ora României, prima secție deschisă alegătorilor, la al doilea tur de scrutin prezidențial, fiind la Auckland, în Noua Zeelandă (ora 7:00, ora locală). Vineri a fost prima zi de vot în diaspora la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an.

Politic 17-05-2025 15:11

Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 15:00 s-au prezentat la urne în diaspora aproape 423.000 de alegători

Aproape 423.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 17-05-2025 14:21

Romașcanu: Nu vom fi în favoarea plecării lui Marcel Ciolacu din poziția de președinte al PSD

Fostul președinte al Partidului Social Democrat Buzău, Lucian Romașcanu, s-a declarat sâmbătă împotriva plecării lui Marcel Ciolacu din funcția de președinte al PSD, săptămâna viitoare urmând să aibă loc Consiliul Politic Național al formațiunii. Sâmbătă, la finalul Conferinței extraordinare a PSD Buzău, în

Politic 17-05-2025 13:56

Romeo Lungu - noul președinte al PSD Buzău; alegerea sa, în urma demisiei lui Lucian Romașcanu

Romeo Daniel Lungu a fost ales sâmbătă în funcția de președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat Buzău, alegerile având loc în urma demisiei de la șefia filialei a lui Lucian Romașcanu, numit membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană. La Conferința Extraordinară a PSD Buzău, co

Politic 17-05-2025 12:13

Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 12:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 300.000 de alegători

Peste 300.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 12:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Politic 17-05-2025 10:28

Prezidențiale2025/ BEC avertizează: Continuarea acțiunilor de propagandă electorală - campanie ilegală

Biroul Electoral Central solicită sâmbătă competitorilor electorali, având în vedere încheierea campaniei, să nu continue acțiunile de propagandă electorală și să nu emită în spațiul public mesaje de natură a induce în eroare alegătorii. ''În contextul în care, începând cu ora

Politic 17-05-2025 10:13

Ilie Bolojan - întâlnire cu militarii români aflați în misiune în Bosnia și Herțegovina

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a efectuat vineri o vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina - EUFOR Althea, România preluând în ianuarie comanda structurii. Președintele a fost însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad. La sosirea în Sarajevo,

Politic 17-05-2025 10:05

Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 10:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 246.000 de alegători

Peste 246.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 10:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi, ora 22:00 (ora

Politic 17-05-2025 07:00

Prezidențiale2025/ S-a încheiat campania; nu se mai pot derula acțiuni de propagandă electorală

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00. Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Prin continuarea propagandei electorale se înțelege:

Politic 17-05-2025 03:02

Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 3:00, s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 230.000 de alegători

Aproximativ 230.000 de alegători au votat în diaspora, până sâmbătă la ora 3:00, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până sâmbătă, la ora 3:00, s-au prezentat la vot 224.655 ce