Emmanuel Macron, nerăbdător să relanseze cuplul franco-german cu noul cancelar (AFP)

Președintele francez Emmanuel Macron vrea să relanseze cât mai repede posibil cuplul franco-german cu viitorul cancelar Friedrich Metz în plină urgență pentru Europa, prinsă în capcana apropierii accelerate între Donald Trump și Rusia, relatează France Presse.
'Suntem într-un moment istoric. S-ar putea să avem o convergență franco-germană mai puternică decât oricând', a declarat președintele francez unor jurnaliști după ce duminică a fost anunțată victoria creștin-democratului Friedrich Merz în alegerile legislative din Germania.
Emmanuel Macron l-a sunat pe Merz în aceeași seară din avionul care îl ducea la Washington pentru a încerca să-l convingă pe Donald Trump să menajeze Ucraina și pe europeni în noua sa strategie de apropiere cu Vladimir Putin.
El l-a sunat și pe cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, marele învins al acestor alegeri, care va rămâne în funcție încă câteva săptămâni, timp în care succesorul său va forma noul guvern.
Relația nu a fost niciodată lină între cei doi lideri, președintele francez un apărător fidel al cauzei europene și care nu ezită să treacă la acțiune, surprinzându-l adeseori pe omologul său german, taciturn și puțin familiarizat cu Franța.
Despre Ucraina, apărarea europeană, finanțarea UE, Olaf Scholz va fi fost întotdeauna cu un pas în urma lui Emmanuel Macron chiar dacă punctele lor de vedere s-au apropiat sub presiunea evenimentelor.
De duminică seara, Friedrich Merz a afișat poziții mult mai tranșante, rupând cu transatlantismul intangibil al Germaniei de după 1945, virând spre Franța.
Bătrânul continent trebuie să obțină 'independența față de SUA', iar pentru aceasta să facă din consolidarea apărării sale o 'prioritate absolută', a afirmat viitorul cancelar, care va vizita Parisul și Varșovia imediat după preluarea mandatului.
'Ceea ce este sigur este că în domeniul apărării europene lucrurile vor merge mai repede și mai departe cu el', susține o sursă guvernamentală franceză.
'Mulți speră că Germania va acționa acum mai rapid și va fi mai activă într-o serie de dezbateri', adaugă Camille Grand, expert pe lângă Consiliul european pentru relații externe (ECFR) și fost secretar general adjunct al NATO.
'A consolida capacitățile de apărare europene, a vedea cum se poate apăra Europa cu mai puțină (sau fără) America, dezvoltarea unui plan pentru Ucraina care să nu fie ghidat de cererile americane, ci de interesele europene': foaia de parcurs este ca și trasată, potrivit lui.
În acest context, președinția franceză scrutează cu atenție tot ce poate spune Friedrich Merz despre finanțarea cheltuielilor militare în Europa, care ar putea implica o îndatorare comună, ceea ce Berlinul a considerat până acum de neconceput.
Friedrich Merz evocă și necesitatea de a reflecta la o descurajare europeană care să se sprijine pe cele două puteri nucleare europene, Franța și Regatul Unit, un subiect de asemenea tabu în Germania, aflată sub umbrela americană.
'Cultura lui Friedrich Merz și contextul internațional fac din această alegere o oportunitate pentru Franța. Dar pentru aceasta trebuie acționat rapid', spune Paul Maurice, expert la Institutul Francez de Relații Internaționale (Ifri).
'Crearea unei coaliții poate lua timp și nu știm care va fi situația politică în Franța peste trei luni', a declarat el pe canalul Public Senat.
Germania privește cu mai multă circumspecție instabilitatea politică din Franța de la alegerile din 2024 și creșterea deficitelor publice în creștere din țara vecină.
Motorul franco-german, atât de des lăudat încă din perioada postbelică și de la începuturile construcției europene, nu mai este nici el atât de exclusivist.
Apar alți actori-cheie, cum ar fi Polonia în Europa de Est, și chiar un front pro-Trump întruchipat de Giorgia Meloni în Italia și Viktor Orban în Ungaria.
'Francezii știu bine că 'leadership-ul' nu mai poate veni doar de la Paris și Berlin și că, pentru a fi eficient, trebuie implicați mulți alți lideri', notează Camille Grand. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Trump spune că vor exista tarife pentru semiconductori în curând și că le va anunța săptămâna aceasta
Președintele american Donald Trump a declarat duminică că tarifele pentru semiconductori vor fi aplicate 'în viitorul apropiat' și că le va anunța săptămâna aceasta, informează luni EFE. 'Tarifele vor intra în vigoare în viitorul apropiat. Pentru că, după cum știți, la fel cum am făcut cu oțelul, automobilele și aluminiul, c
Netanyahu consideră că Macron face o 'greșeală gravă' promovând ideea unui stat palestinian
Premierul israelian Benjamin Netanyahu consideră că președintele francez Emmanuel Macron face o 'greșeală gravă' prin promovarea ideii unui stat palestinian, relatează AFP. 'Președintele Macron face o greșeală gravă continuând să promoveze ideea unui stat palestinian în inima țării noastre - un stat a cărui singură aspi
Aderarea Ucrainei la UE, subiect care divizează societatea în Ungaria
Rivalul premierului ungar Viktor Orban, Peter Magyar, a prezentat duminică la Budapesta, în fața a mii de persoane, rezultatele unei mari consultări, una dintre mize fiind chestiunea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), relatează AFP. Subiectul este foarte sensibil în această țară vecină cu Ucraina, odată cu apropierea aleg
Washingtonul amenință că va 'lovi puternic' Iranul dacă discuțiile nucleare eșuează
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, amenință că Statele Unite ar putea 'lovi puternic' Iranul dacă negocierile nucleare eșuează, la o zi după discuțiile rare dintre cele două țări menite să împiedice Teheranul să obțină arme nucleare, relatează AFP. 'Dacă nu putem rezolva problema la masa negocierilor, există alte
Siria: Un puternic grup armat din sud își anunță integrarea în Ministerul Apărării
Un puternic grup armat care controlează regiunea Daraa din sudul Siriei și-a anunțat duminică dizolvarea și integrarea în Ministerul sirian al Apărării, printr-un comunicat citit de purtătorul său de cuvânt, conform AFP. 'Noi, ofițeri, soldați și membri ai Brigăzii a 8-a, anunțăm oficial dizolvarea completă a acestei formațiuni
Trump are o stare de sănătate 'excelentă', relevă un raport după prima sa vizită medicală de la revenirea în funcție
Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, este într-o 'stare cognitivă și fizică excelentă', conform unui buletin de sănătate publicat de Casa Albă duminică, la două zile după prima vizită medicală de rutină a președintelui american de la revenirea sa în funcție în ianuarie, relatează AFP și Reuters. 'Preș
Macron, Meloni, Starmer și Scholz denunță atacul rusesc asupra orașului Sumî din Ucraina
Președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz au condamnat atacul rusesc cu rachete asupra orașului Sumî din Ucraina, care a făcut cel puțin 32 de morți și o sută de răniți, inclusiv copii, conform autorităților locale, relatează AFP și dpa. Macron
Atacul de la Sumî: Rusia 'depășește limitele decenței', denunță SUA
Atacul rusesc care a ucis cel puțin 34 de persoane în orașul Sumî din nord-estul Ucrainei, unul dintre cele mai mortale din ultimele luni din țară, 'depășește limitele decenței ', a declarat duminică trimisul american pentru Ucraina, Keith Kellogg, relatează AFP. 'Atacul forțelor ruse asupra țintelor civile din Sum&icir
#Ucraina: Bilanțul atacului aerian rus asupra orașului Sumî a urcat la 31 de morți și 84 de răniți
Atacul rus cu rachete asupra centrului orașului ucrainean Sumî (nord-est) a ucis cel puțin 31 de persoane, dintre care doi copii, și a rănit alte 84 de persoane, potrivit unui nou bilanț publicat de serviciile de salvare ucrainene, transmite AFP. ''Situația la 13:40 (10:40 GMT): 31 de persoane au fost ucise, din care doi copii. 8
Bulgaria a primit primul său avion de vânătoare american F-16
Bulgaria a primit oficial duminică primul său avion de vânătoare american F-16, în cadrul unei comenzi istorice vizând modernizarea flotei aeriene a țării situate în flancul estic al NATO, informează AFP. ''Celebrăm un avion cu numărul de luptă 301, dar marcăm în primul rând începutul moderniză
Apărare: Elvețienii susțin apropierea țării lor de NATO și de Uniunea Europeană (sondaj)
Elvețienii doresc ca țara lor să se apropie de NATO și de Uniunea Europeană pentru apărare și să achiziționeze echipamente militare europene mai degrabă decât avioane de luptă americane F-35, indică un sondaj de opinie publicat duminică, relatează AFP. Sondajul confirmă impactul în țări neutre cauzat de tensiunile provocate de cătr
#Ucraina: O rachetă lansată de forțele ruse asupra orașului Sumî a cauzat numeroase decese
Peste 20 de oameni au fost uciși de o rachetă lansată duminică de forțele ruse asupra orașului Sumî, din nord-estul Ucrainei, a anunțat primarul localității, Artem Kobzar, citat de Reuters. ''Rușii au lovit orașul Sumî cu rachete, omorând civili'', a scris Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrai
Forțele ruse au lansat 55 de drone asupra Ucrainei în cursul nopții
Armata ucraineană a anunțat, duminică dimineață, că unitățile sale au interceptat și distrus 43 din cele 55 de drone lansate în cursul nopții de forțele ruse către zone din nordul, sudul și centrul Ucrainei, transmite Reuters. Deocamdată nu se cunoaște dacă cele 12 drone neinterceptate au cauzat pagube în Ucraina. Uc
Fâșia Gaza: Apărarea civilă palestiniană denunță o lovitură israeliană asupra spitalului Al-Ahli
Apărarea civilă palestiniană din Fâșia Gaza a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că spitalul Al-Ahli din orașul Gaza a fost lovit de două rachete israeliene, fără a se cunoaște deocamdată dacă există victime, transmit AFP și Reuters. Potrivit unui comunicat al biroului de presă al mișcării islamiste palestiniene Ha
Casa Albă salută un 'pas înainte' în discuțiile dintre SUA și Iran privind programul nuclear iranian
Discuțiile dintre Statele Unite și Iran cu privire la programul nuclear iranian desfășurate sâmbătă în Oman reprezintă 'un pas înainte' și au fost 'foarte pozitive și constructive', a declarat Casa Albă într-un comunicat, relatează AFP. Negocierile conduse de emisarul special al SUA, Steve Witkoff, sunt