Pe fondul războiului din Ucraina, importurile de armament s-au dublat în Europa în 2022

Importurile de armament din Europa aproape s-au dublat în 2022, în primul rând ca urmare a livrărilor masive către Ucraina, devenită a treia destinaţie mondială, potrivit unui raport al Institutului internaţional de cercetare pentru pace (SIPRI) publicat luni, relatează AFP.
Cu o creştere de 93% într-un an, importurile s-au amplificat şi care a urmare a creşterii cheltuielilor militare a mai multor state europene, precum Polonia şi Norvegia, care ar urma să crească şi mai mult, potrivit acestui studiu.
"Invazia a provocat cu adevărat o creştere semnificativă a cererii de arme în Europa, care nu a ajuns încă la nivelul anticipat şi după toate probabilităţile va duce la noi creşteri ale importurilor", a declarat pentru AFP Pieter Wezeman, coautor al raportului anual de peste trei decenii.
Cu excepţia Ucrainei, creşterea importurilor europene a fost totuşi de 35% în 2022, potrivit datelor SIPRI.
Ucraina, până acum un importator neglijabil de armament, a devenit subit cea de a treia destinaţie de armament în lume anul trecut, după Qatar şi India, consecinţă directă a ajutorului occidental pentru respingerea invaziei ruse.
De una singură, ţara a concentrat 31% din importurile de arme în Europa şi 8% din schimburile mondiale, potrivit datelor transmise de SIPRI AFP în cadrul raportului său anual.
Importurile Kievului, care includ donaţiile occidentale, au crescut de peste 60 de ori în 2022, potrivit institutului cu sediul la Stockholm.
Chiar dacă estimările sunt dificile din cauza opacităţii a numeroase contracte, comerţul mondial de armament depăşeşte 100 de miliarde de dolari anual, potrivit experţilor. În acelaşi timp, suma globală a cheltuielilor militare a depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari în 2021, potrivit SIPRI.
Creşterea importurilor de arme europene accelerează spectaculos o tendinţă deja existentă pe Bătrânul continent, consecinţă a reînarmării începute de mai mulţi ani după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.
"Ţările europene fie au comandat deja, fie intenţionează să comande toate tipurile de armament. Submarine, avioane de luptă, dar şi drone, rachete antitanc, puşti şi radare", a subliniat Wezeman. "Totul este examinat, pentru că ideea este de a întări capacităţile militare în întreg spectrul", a adăugat el.
Uniunea Europeană, care lucrează în prezent la un plan pentru a dona milioane de obuze Ucrainei, face eforturi şi pentru a-şi spori producţia locală în Europa.
Proiectul urmează să asocieze "15 companii în unsprezece ţări" membre, a anunţat luni comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton.
În ultimii cinci ani (2018-2022), perioadă privilegiată de SIPRI pentru a identifica tendinţele, importurile europene au crescut cu 47% în comparaţie cu cei cinci ani precedenţi, în timp ce schimburile mondiale au scăzut cu 5%.
Spre deosebire de Europa, celelalte continente au înregistrat un recul al importurilor pe cinci ani, cu o scădere marcantă în Africa (-40%), în America de Nord şi de Sud (-20%) şi chiar în Asia (-7%) şi în Orientul Mijlociu (-9%), primele pieţe mondiale.
O altă schimbare majoră, potrivit SIPRI, este că Orientul Mijlociu a devenit în 2022 prima zonă de import de arme, cu 32% din total.
Acesta a reuşit să depăşească Asia-Oceania (30%), care a ocupat primul loc ani de zile. Europa este a treia cu 27% din importuri, faţă de mai puţin de 11% în urmă cu zece ani.
China, client istoric al Rusiei, produce din ce în ce mai mult armament la nivel local, ceea ce tinde să reducă exporturile spre Asia, potrivit SIPRI.
Pe lângă Qatar (10% din total), India (9%) şi Ucraina (8%), Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (7% fiecare), precum şi Pakistanul (5%), au fost principalii importatori.
În ceea ce priveşte exportatorii, topul cinci mondial al ultimilor cinci ani este condus în continuare de SUA (40%), urmată de Rusia (16%), Franţa (11%), China (5%) şi Germania (4%), aceste cinci ţări reprezentând trei sferturi din total.
Însă părţile americană şi franceză din acest total au crescut net, în timp ce cotele celorlalte trei ţări au scăzut.
Exporturile de arme ruseşti, care reprezentau circa 30% din total în urmă cu câţiva ani, "au scăzut în mod clar" şi, în contextul războiului din Ucraina, discuţia este acum că Moscova se aprovizionează din China, a mai notat Pieter Wezeman. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Gabriela Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Gaza: Israelul își recheamă responsabilii cu negocierile și lasă o echipă la Doha
Israelul a anunțat marți că recheamă 'pentru consultări' înalți responsabili însărcinați cu negocierile la Doha în vederea unui acord privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului în Gaza și menține o echipă de lucru în capitala Qatarului, relatează AFP. Israelul a acceptat
UE va oferi sprijin financiar postului Radio Europa Liberă (Kallas)
Uniunea Europeană va debloca 5,5 milioane de euro pentru a ajuta Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) să-și continue activitățile după ce Statele Unite au înghețat finanțarea radiodifuzorului, a declarat marți șefa diplomației UE, Kaja Kallas, relatează AFP. 'Această sumă va ajuta la sprijinirea activității vitale a Radio Europ
Kaja Kallas anunță revizuirea Acordului de asociere UE-Israel
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan: Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat marți seară revizuirea Acordului de asociere între UE și Israel în lumina ultimelor evenimente, afirmând că decizia e reversibilă și că depinde de progresul în deblocarea ajutorului pentru populația palestiniană din Gaza. 'Am avut o
Marco Rubio afirmă că Siria ar putea fi în pragul unui nou 'război civil la scară largă'
Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP. 'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere pr
Germania: Ministrul de interne afirmă că nu există suficiente dovezi pentru a interzice partidul AfD
Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marți că o decizie recentă a serviciului de informații interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizație extremistă de dreapta confirmată nu este suficientă pentru a justifica interzicerea partidului, relatează dpa. Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecți
Moscova speră ca la Kiev să prevaleze cel puțin 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', declară Zaharova
Rusia a declarat marți că Ucraina trebuie să decidă dacă va coopera sau nu la discutarea memorandumului care să preceadă un potențial viitor acord de pace pe care Moscova l-a invocat în discuțiile cu SUA. În acest sens, Rusia mizează ca la Kiev să prevaleze 'instinctul de conservare a rămășițelor statului', ceea ce ar obliga partea ucraineană să adopte o
Rusia: Lavrov afirmă că grupuri militante radicale comit 'epurări etnice' în Siria
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este profund îngrijorată de ceea ce el a numit 'epurări etnice' comise de 'grupuri militante radicale' în Siria, a relatat marți agenția de știri rusă Tass, transmite Reuters. 'Grupuri militante radicale comit o adevărată epurare etnică, ucideri în masă de per
OMS: China anunță o contribuiție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru a atenua criza declanșată de plecarea SUA
Guvernul Chinei a anunțat marți o contribuție suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributor, transmite EFE. Decizia a fost anunțată în cadrul adunării anuale a OMS de la Geneva
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., numește 'muribundă' Organizația Mondială a Sănătății
Secretarul american al sănătății, Robert Kennedy Jr., a calificat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind 'muribundă', într-o înregistrare video prezentată oficialilor din domeniul sănătății reuniți marți pentru adunarea anuală a organizației ONU de la Geneva, relatează Reuters. Statele Unite, principalul donator al agenției ONU, au
UE sancționează în premieră 27 de indivizi și entități pentru activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Consiliul UE a decis marți să includă pe lista sa de sancțiuni 21 de indivizi și șase entități cu responsabilități în activități destabilizatoare ale Rusiei peste hotare, informează un comunicat al instituției difuzat în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe. UE a adoptat o
China afirmă că independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea în strâmtoare
China a afirmat marți că 'pacea în Strâmtoarea Taiwan' și 'independența' insulei sunt în mod 'fundamental incompatibile', după declarațiile făcute în aceeași zi de președintele taiwanez, William Lai, care a reiterat disponibilitatea de a dialoga cu Beijingul, deși menținând o poziție suveranistă, informează EFE și AFP.
Polonia/alegeri: Liderul de extremă dreapta, Slawomir Mentzen, stabilește condițiile pentru sprijinul său în turul doi
Candidatul de extremă dreapta care a ieșit pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, Slawomir Mentzen, și-a anunțat marți condițiile în schimbul sprijinului său pentru unul dintre cei doi candidați, un proeuropean și un naționalist, care se vor confrunta în turul doi, programat pentru 1 iunie, relatează AFP. S
Belgia: Șapte persoane arestate în cadrul unei anchete pentru fraudă electorală
Șapte persoane au fost arestate marți într-o anchetă pentru fraudă electorală în orașul belgian Ninove, unde extrema dreaptă a câștigat alegerile municipale din octombrie 2024, relatează agenția belgiană de știri Belga, potrivit dpa. Autoritățile investighează potențiala utilizare a unor procuri și a unor certificate medicale falsificate &ici
Germania: 12 persoane au fost, zilnic, în 2024, victime ale violenței de extremă dreapta
O medie de 12 persoane pe zi au fost, în 2024, victime ale violenței de extremă dreapta, rasiste sau antisemite în 12 din cele 16 landuri ale Germaniei, violențe soldate cu nouă victime în patru infracțiuni de omor, conform raportului anual prezentat marți de asociația centrelor de consiliere pentru victimele acestui tip de violențe, informează EFE.
ONU a primit permisiunea de la Israel pentru intrarea în Gaza a încă circa 100 de camioane cu ajutoare
Organizația Națiunilor Unite a primit permisiunea de la Israel pentru intrarea în Gaza a încă circa 100 de camioane cu ajutoare, a declarat marți un purtător de cuvânt al biroului umanitar al ONU, informează AFP și Reuters. 'Am solicitat și am primit aprobare astăzi pentru intrarea mai multor camioane, mult mai multe decât au fost a