logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DIICOT: A crescut considerabil participarea minorilor la traficul de droguri; platformele online - tot mai utilizate

Imagine din galeria Agerpres

Numărul minorilor implicați în traficul de droguri a crescut considerabil în ultima perioadă, iar traficanții folosesc noi metode de a aduce și vinde substanțe interzise în România: platforme online specializate, amfetamină și ecstasy comandate prin Darknet cu plata în criptomonede, distribuția prin intermediul unor clanuri, arată DIICOT în raportul de activitate pe anul trecut.

România continuă să fie o țară de tranzit pentru anumite tipuri de droguri, însă apare riscul ca grupări teroriste din Orientul Mijlociu să-și finanțeze activitățile prin distribuția de substanțe interzise.

Piața drogurilor din Capitală este dominată de traficanți care au legături cu comunitatea turcă, iar pentru distribuția stradală un rol important îl au clanurile de etnie romă.

***A crescut semnificativ traficul cu amfetamină și ecstasy și există pericolul apariției laboratoarelor de morfină - după model olandez.

Conform DIICOT, în ultimii ani, s-a constatat o accentuare a traficului de amfetamină și MDMA (ecstasy) pentru consumul din România, drogurile fiind comandate prin Darknet.

'Potrivit modului de operare rezultat din anchetele instrumentate de DIICOT, aceste droguri sunt comandate prin rețeaua de internet Darknet (un tip de rețea suprapusă care face parte din rețeaua globală de internet, poate fi accesat numai cu software specific, iar site-urile și serviciile online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare). Plata drogurilor se face cu monedă virtuală prin utilizarea unui 'portofel electronic'. Un element de noutate este reprezentat de apariția pe rutele clasice a unor cantități de morfină - bază, având ca destinație Olanda, unde există laboratoare de producție a heroinei. Riscul apariției de astfel de laboratoare și în România este unul în creștere în special pentru faptul că în spațiul european transportul precursorilor necesari este facil', spun procurorii.

Referitor la tendințe, se remarcă sporirea conexiunilor între diferitele genuri de infracțiuni (trafic de droguri, infracțiuni informatice, pornografie infantilă, trafic de persoane, violență, furt, tâlhărie) și proliferarea grupărilor infracționale organizate policalificate, cu implicarea lor în activități infracționale de trafic intern și internațional de droguri, date fiind câștigurile foarte mari și rezultate rapide.

'În plus, a crescut considerabil participația la comiterea acestui gen de fapte de către inculpați minori, aspect ce se reflectă, în primul rând, în numărul măsurilor preventive privative de libertate luate față de aceștia. O altă modalitate de comitere a infracțiunii de trafic de droguri cu adresabilitate predominantă în rândul tinerilor este prin extinderea și dezvoltarea pieței de vânzare și consum de droguri pe segmentul online, respectiv apariția unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor unde principalul avantaj al membrilor care accesează asemenea platforme online este acela al anonimității', este concluzia anchetatorilor.

*** România - țară de tranzit din două direcții: heroină - din zona Afghanistan, Iran sau Pakistan; cocaină sau ecstasy - din Vestul Europei.

Din perspectiva României, spune DIICOT, se poate estima că se vor menține rutele clasice de transport al heroinei din Asia către Europa de Vest, cu intersectarea terestră sau maritimă, pe una din subrute, a României ca țară de tranzit.

'Grupările de criminalitate organizată vor încerca să dezvolte capabilități proprii de producție a drogurilor, pe teritoriul național (culturi de canabis, laboratoare de producere sau de extracție a drogurilor, deturnări din circuitul licit de precursori). Mediul on-line și sistemele de coletărie vor fi folosite preponderent pentru comandarea, respectiv introducerea în țară de cantități mici și medii de droguri. În condițiile focarului de conflict din Orientul Mijlociu, apare riscul ca grupări teroriste să ia în calcul finanțarea activităților teroriste prin traficul de droguri', explică procurorii.

În ceea ce privește heroina provenită din zona Afghanistan, Iran sau Pakistan, s-a stabilit că ruta de traficare presupune traversarea Turciei, Bulgariei și României spre țările din Europa de Vest, precum și că același itinerariu este utilizat în sens invers, cu punct de plecare din Olanda, Spania, Germania, Italia sau Belgia pentru transporturile de cocaină sau de MDMA, atât pe cale aeriană, cât și, în special, pe cale rutieră.

'În unele cazuri, s-a constatat folosirea a două rute alternative traseului anterior menționat. Unul dintre aceste itinerarii presupune ocolirea teritoriului României, drogurile fiind transportate prin partea de sud a țării noastre, prin Bulgaria spre Serbia și, apoi, către Ungaria. Cel de-al doilea itinerariu presupune doar modificarea rutei urmate de la furnizori până la frontiera de stat a României. În această situație, drogurile sunt transportate din zona Afghanistan către Georgia și, mai departe, în Ucraina unde acestea sunt redirecționate către țări din zona Europei de Vest, fie cu tranzitarea României, fie prin Polonia sau Slovacia', se arată în raportul DIICOT.

Porturile românești de la Marea Neagră (în special, portul Constanța) pot constitui o alternativă considerată de traficanți ca fiind viabilă pentru introducerea în spațiul Uniunii Europene a cocainei și a heroinei, dar și a altor tipuri de droguri.

***Cine alimentează piața consumatorilor din București.

Conform DIICOT, piața internă este polarizată de consumatorii din București, al căror număr este relativ stabil și este alimentată de grupările infracționale din această zonă, aflate în legătură cu comunitatea turcă pe segmentul de import și cu clanurile de etnie romă pe segmentul de distribuție stradală.

Cannabisul este cel mai consumat drog pe piață din România, dar și cel mai capturat de către autorități.

***Peste o tonă de droguri și 1,2 milioane de comprimate - confiscate.

Din perspectiva combaterii traficului de droguri, DIICOT a avut de soluționat anul trecut 32.292 de dosare, din care 16.915 au fost cauze nou înregistrate.

Procurorii au soluționat anul trecut 9.594 de cauze, din care 2.124 de dosare au fost trimise în instanță, prin rechizitoriu și acorduri de recunoaștere a vinovăției, cu 3.662 de inculpați.

În cursul anului 2024, au fost confiscată cantitatea totală de 1.109 kg droguri, dintre care 199 kg droguri de mare risc și 909 kg droguri de risc. Au mai fost indisponibilizate droguri de risc și de mare risc reprezentând 1.235.117 comprimate (din care 64.197 de mare risc și 1.170.920 comprimate de risc), 7,06 litri și 2.346 doze.

De asemenea, anul trecut au fost descoperite 12.043 de culturi/plante de cannabis, în greutate totală de 477,469 kg, precum și aproximativ 4,4 tone masă vegetală verde alcătuită din masa plantelor și masa fragmentelor vegetale conținând THC.

În plus, au fost capturate peste 7 tone de substanțe interzise dopante și aproximativ 16 tone de pulpă de fructe ce conține cocaină. AGERPRES/(AS-redactor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

DIICOT: România a fost vizată de acțiuni de 'sabotaj' și atacuri hibride specifice Rusiei

Afisari: 649

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 21-03-2025 21:23

Cluj: Profesor arestat pentru agresiune sexuală asupra unui minor

Un profesor în vârstă de 55 de ani, de la un liceu din Huedin, a fost arestat pentru agresiune sexuală asupra unui minor, polițiștii fiind sesizați de conducerea unității de învățământ pentru că acesta ar fi manifestat un comportament indecent față de eleve, în timpul orelor de curs, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Clu

Justitie si interne 21-03-2025 20:16

Bogdan Peșchir - arestat preventiv pentru 30 de zile

Judecătoria Sectorului 5 a dispus vineri arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Bogdan Peșchir, considerat finanțator al campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok. Peșchir este acuzat de Parchetul General de săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor prin mijloace de comunicare electronice (265 de acte materiale).

Justitie si interne 21-03-2025 19:58

Cum erau plătiți votanții pro-Georgescu: Am venit din pușcărie; contra cost împart pliante (interceptări)

Procurorii au găsit în telefonul lui Bogdan Peșchir convorbiri purtate de acesta cu diverși influenceri, în care se pun la cale strategii și modalități de plată pentru atragerea oamenilor să îl voteze pe Călin Georgescu. Bogdan Peșchir, cel care i-a finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, a fost reținut de procurorii

Justitie si interne 21-03-2025 19:39

Timiș: Mausoleul familiei Mocioni din Foeni a fost profanat; polițiștii fac cercetări

Polițiștii timișeni fac cercetări după ce, vineri, au fost sesizați că mausoleul familiei Mocioni din cimitirul localității Foeni a fost profanat. ''Nu se știe când a fost profanat, noi astăzi am fost sesizați de preotul din Foeni. El nu a mai trecut pe acolo de mai mult timp, iar astăzi a găsit un perete al mausoleului dărâ

Justitie si interne 21-03-2025 16:28

Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu, va fi dus în instanță cu propunere de arestare preventivă

Bogdan Peșchir, cel care i-a finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, va fi dus în instanță cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, el fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor prin mijloace de comunicare electronice (265 de acte materiale). Concret, spun procurorii, Bogdan Peșchir a

Justitie si interne 21-03-2025 16:12

Frații Tate revin în România cu un avion privat: Bărbații nevinovați nu fug

Frații Andrew și Tristan Tate revin în România, din Statele Unite ale Americii, cu un avion privat, urmând să aterizeze la București în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3:00. ''Pe scurt: un avion privat va zbura în curând de la aeroportul din Fort Lauderdale (SUA) spre Bucure

Justitie si interne 21-03-2025 15:15

Constanța/ Sentința prin care Dan Diaconescu a fost condamnat la închisoare, anulată; procesul - strămutat la Judecătoria Tulcea

Sentința prin care Dan Diaconescu a fost condamnat la închisoare cu executare pentru act sexual cu un minor este desființată, după ce Curtea de Apel Constanța a admis, vineri, cererea de strămutare a procesului formulată de către inculpat - fostul patron al OTV. Judecarea cauzei penale a fost strămutată de la Judecătoria Constanța, la Ju

Justitie si interne 21-03-2025 14:46

SRI: Cetățean german care ar fi promovat ideologii teroriste, declarat indezirabil pentru România

Un cetățean german care ar fi simpatizant al unor organizații teroriste active în Orientul Mijlociu și ar fi derulat constant activități de promovare a ideologiei teroriste a fost declarat indezirabil pentru România, a informat, vineri, Serviciul Român de Informații (SRI). ''La sesizarea Serviciului Român de Inf

Justitie si interne 21-03-2025 13:49

Duminică - restricții de trafic în Capitală; are loc cea de-a 5-a ediție a 'Legal Half-Marathon'

Traficul va fi restricționat duminică în Capitală, pentru desfășurarea evenimentului sportiv 'Legal Half-Marathon 2025'. Potrivit Brigăzii Rutiere, duminică, între orele 7:00 - 14:00, se va desfășura 'Legal Half-Marathon 2025' în București, după următorul program: * în intervalul orar 7:00 - 13:45, pentru

Justitie si interne 21-03-2025 12:53

Ialomița: Arme letale descoperite de polițiști în urma unor percheziții domiciliare în orașul Țăndărei

Trei arme letale - un pistol mitralieră și două arme de vânătoare - au fost descoperite vineri, de polițiști, în urma unor percheziții domiciliare făcute în orașul Țăndărei, informează IPJ Ialomița. Potrivit sursei citate, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ialomița au efectuat două per

Justitie si interne 21-03-2025 12:49

Trei elevi care au înjunghiat un coleg de școală, arestați preventiv

Trei elevi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, după ce în urmă cu două zile au atacat un coleg de școală și l-au înjunghiat cu un cuțit în zona abdominală. 'În data de 19.03.2025, în jurul orei 13,00, aflându-se în apropierea unei școli situate în București, Sector 2, trei inculpați minori, doi &ici

Justitie si interne 21-03-2025 12:04

Cluj: O femeie a murit după ce a căzut de la înălțime în parcarea unui centru comercial

O femeie de 50 de ani a murit după ce a căzut de la înălțime, joi, în parcarea unui centru comercial din Cluj-Napoca. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente în zona parcării centrului comercial de pe strada Alexandru Vaida Voievod, pentru a asista o persoană căzută de la înălțime. Din pri

Justitie si interne 20-03-2025 22:25

Buzău: Bărbat accidentat mortal de un tren

Un bărbat în vârstă de 80 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost acroșat joi seară de un tren, care circula pe ruta Buzău-Nehoiașu. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, accidentul a avut loc pe calea ferată, între localitățile Vernești și Cândești. 'Din primele date de la fața locului a reieșit

Justitie si interne 20-03-2025 22:09

Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu, reținut pentru 24 de ore (surse)

Influencerul Bogdan Peșchir, cel care i-a finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, a fost reținut joi seara pentru 24 de ore, într-un dosar legat de săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Bogdan Peșchir a fost adus joi de la Brașov la sediul IGPR, unde a fost audiat

Justitie si interne 20-03-2025 20:08

Influencerul Bogdan Peșchir, adus la sediul IGPR pentru audieri

Influencerul Bogdan Peșchir, cel care i-a finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, a fost adus joi de la Brașov la sediul IGPR din București, pentru a fi audiat într-un dosar legat de săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor. În momentul în care a ajuns sub escortă la sediul IGPR, Bogdan Peșchir a fost