logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DIICOT: România a fost vizată de acțiuni de 'sabotaj' și atacuri hibride specifice Rusiei

Imagine din galeria Agerpres

România a fost vizată, în anul 2024, alături de alte state europene, de acțiuni de 'sabotaj' specifice arsenalului de tehnici hibride ale Federației Ruse, scopul atacurilor hibride fiind de a testa pregătirea de apărare a țărilor din NATO și a găsi slăbiciuni în infrastructură, susține DIICOT în raportul de activitate pe anul trecut.

'Pe parcursul anului 2024, atât România, cât și alte țări europene, au fost vizate de diferite acțiuni de 'sabotaj', specifice arsenalului de tehnici hibride pe care Federația Rusă îl folosea în România, precum și în statele aliate. Începând cu anul 2022, cel puțin 50 de incidente au avut loc în 13 țări din Europa, care ar putea fi operațiuni hibride rusești. Acestea includ cazuri de spionaj, diversiune, vandalism, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și trei atacuri asupra infrastructurii subacvatice din Marea Baltică', spune DIICOT.

Procurorii arată că Rusia a schimbat tactica în lansarea atacurilor hibride, respectiv nu mai trimite agenții săi în statele NATO, ci recrutează contractori aleatoriu pe chat-uri în aplicația Telegram, contra unor sume de bani.

'Germania, Franța, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda și Suedia au fost afectate de atacuri hibride. În cele mai multe cazuri, nu au existat victime, deși evitarea victimelor nu este o prioritate pentru serviciile de informații ruse. Se observă, de asemenea, o schimbare în tactica serviciilor - Rusia nu mai trimite agenți instruiți, ci recrutează contractori aleatoriu contra cost. Candidații sunt recrutați pe chat-uri în Telegram, iar salariile variază, pornind de la câteva sute la câteva mii de dolari. Scopul atacurilor hibride este de a testa pregătirea de apărare a țărilor din NATO, de a se găsi slăbiciunile în infrastructură și de a se aglomera organele de cercetare ale statelor occidentale', explică DIICOT.

***România nu se confruntă cu amenințări teroriste, dar există susținători locali ai Statului Islamic.

Conform DIICOT, România nu s-a confruntat anul trecut cu o amenințare teroristă concretă și nu au existat atacuri teroriste, dar propaganda organizației Daesh/Statul Islamic a continuat să constituie principalul motor al declanșării și alimentării procesului de radicalizare, fiind însă dublată de ideologia extremistă promovată și de alte organizații teroriste.

'La acest moment, România nu se confruntă cu un fenomen terorist, riscul rămânând în continuare scăzut. Amenințarea teroristă este corelată cu evoluțiile din spațiile externe privind entități teroriste străine și cu fluxul de migranți. Susținătorii din România ai unor organizații teroriste au continuat să deruleze doar unele activități de sprijin, însă acestea au fost lipsite de consistență și amploare. În continuare, (auto) radicalizarea unor cetățeni români reprezintă principalul risc, persoanele care parcurg acest proces efectuând activități de propagandă pentru organizații teroriste străine cu ideologie islamistă (DAESH/Statul Islamic). Mediul cel mai frecvent utilizat pentru desfășurarea activităților infracționale de acest tip este cel online, prin intermediul Internetului, iar categoria principală de risc o reprezintă persoanele minore/adolescenții și tinerii', mai spun procurorii.

Principalul risc de origine externă l-ar putea reprezenta încercările de tranzitare a frontierelor naționale de către persoane asociate sau susținătoare ale entităților teroriste sau radicale, dar prezintă interes și evoluțiile din Ucraina, în contextul conflictului militar (armament, muniții, materii explozive care ar putea fi introduse ilegal în România).

'Atacatorii singulari, izolați ('lone wolf terrorist'), reprezintă o resursă importantă a grupărilor teroriste, iar utilizarea unor metode de atac accesibile, uneori simpliste (autovehicule, arme albe, dispozitive explozive improvizate rudimentar) face ca aceste situații să fie dificil de identificat, prevenit și contracarat de către autorități. Se constată o ușoară creștere a numărului cauzelor în care instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul securității naționale au sesizat comiterea unor infracțiuni având ca obiect divulgarea informațiilor secrete de stat', se mai arată în raportul de activitate.

În privința infracțiunilor de terorism și contra securității naționale, DIICOT a avut de soluționat anul trecut 94 de cauze, dintre care patru dosare au fost transmise în instanță, cu 15 inculpați trimiși în judecată. AGERPRES/(AS-redactor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1266

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 21-02-2025 10:22

Neamț: O șoferiță sub influența alcoolului a intrat cu mașina într-un rastel cu butelii dintr-o stație de carburanți

O șoferiță aflată sub influența alcoolului a intrat cu mașina într-un rastel cu butelii dintr-o stație de carburanți din localitatea Ion Creangă, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Accidentul s-a produs în noaptea de joi spre vineri iar femeia în vârstă de 34 ani, aflată la volan, a fost rănită.

Justitie si interne 21-02-2025 08:23

Maramureș: Percheziții la 14 domicilii, unități medicale și farmacii; suspiciunea, obținerea ilegală de fonduri

Polițiștii au efectuat, vineri dimineață, 14 percheziții domiciliare, în farmacii și unități medicale din județ într-un dosar penal de fals intelectual și obținerea ilegală de fonduri, a informat, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș. 'La data de 21 februarie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maram

Justitie si interne 20-02-2025 18:42

Ministerul Justiției: Radu Marinescu - întâlnire cu sindicatele din penitenciare și conducerea ANP

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții organizațiilor sindicale din sistemul penitenciar și conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pentru a discuta despre plata muncii prestate în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale. Potrivit unui comunicat al MJ tra

Justitie si interne 20-02-2025 18:23

Cătălin Predoiu: MAI respectă cu 'strictețe' dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima opiniile în mod liber

Ministrul Cătălin Predoiu a răspuns, joi, acuzațiilor precum că ar încălca libertatea de exprimare, spunând că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) respectă cu 'strictețe' dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima opiniile în mod liber. 'De mai multe săptămâni, sunt acuzat de unii politicieni din opoziție de

Justitie si interne 20-02-2025 17:26

Poliția olandeză a arestat al patrulea suspect în legătură cu furtul tezaurului dacic în Olanda

Poliția olandeză a anunțat joi că a arestat un tânăr de 26 de ani, care ar avea legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din Olanda. Poliția olandeză precizează că obiectele furate nu au fost încă găsite. 'Poliția a arestat un tânăr de 26 de ani la Obdam. El este suspectat de impl

Justitie si interne 20-02-2025 17:21

Brăila: Două persoane care ar fi introdus în țară două kilograme de cocaină, arestate preventiv

Două persoane care ar fi introdus în țară, prin intermediul unei firme de curierat, aproximativ două kilograme de cocaină adusă din Spania, au fost arestate preventiv joi, fiind cercetate pentru pentru introducerea în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila.

Justitie si interne 20-02-2025 16:45

CA Alba Iulia, pe locul al doilea pe țară ca încărcătură pe schemă, respectiv pe judecător

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia s-a situat în 2024 pe locul al doilea, după CA Pitești, din punct de vedere al încărcăturii pe schemă, cu 719 cauze/judecător, față de media pe țară care a fost de 559, respectiv la încărcătura pe judecător, cu 768 cauze/judecător, față de media pe țară de 606 dosare. 'La încărcătura p

Justitie si interne 20-02-2025 16:36

Dolj: Persoană care vindea substanțe psihoactive din Olanda consumatorilor din Craiova, reținută de polițiști

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Craiova, au reținut o persoană, de 48 de ani, care vindea substanțe psihoactive aduse din Olanda consumatorilor din municipiul Craiova. Potri

Justitie si interne 20-02-2025 16:21

Constanța: Percheziții la Penitenciarul Poarta Albă pentru trafic de droguri; corespondențe cu foi de hârtie impregnate cu halucinogene

Peste 20 de percheziții la Penitenciarele Poarta Albă și Slobozia au fost efectuate de polițiști într-un dosar penal de trafic cu droguri de mare risc, operațiuni cu substanțe psihoactive și grup infracțional organizat, fiind documentată activitatea infracțională a mai multor persoane, inclusiv deținuți, a informat joi Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Co

Justitie si interne 20-02-2025 14:14

CSM: Declarațiile Dianei Șoșoacă referitoare la anumiți procurori - de natură să lezeze grav independența sistemului judiciar

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, joi, că declarațiile europarlamentarului Diana Șoșoacă, în care a acuzat mai mulți procurori că fac 'dosare la comandă' și i-a catalogat drept 'incompetenți, inculți și hoți', sunt de natură să lezeze 'grav' independența sistemului judiciar.

Justitie si interne 20-02-2025 11:15

Dolj: Bărbatul din Craiova cercetat pentru antisemitism, trimis în judecată sub control judiciar

Bărbatul din Craiova pe numele căruia procurorii au deschis dosar penal în decembrie 2024 pentru 'incitare la ură sau discriminare' și 'promovarea, în public, în orice mod, de idei, concepții sau doctrine antisemite' a fost trimis în judecată sub control judiciar. 'La data de 19 februarie, procurorii din cadrul Parch

Justitie si interne 19-02-2025 19:59

IGPF: Tentativa sau trecerea ilegală a frontierei - principalele infracțiuni descoperite la granițe în 2024

Tentativa sau trecerea ilegală a frontierei au fost principalele infracțiuni descoperite la granițe anul trecut, cei mai mulți cetățeni prinși fiind din Ucraina și continentul asiatic, a informat, miercuri, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). ''În anul 2024, au fost constatate 41.715 fapte ilegale, din care 19.

Justitie si interne 19-02-2025 15:59

Satu Mare: Percheziții la instituții publice și cabinete medicale într-un dosar de trafic de influență și luare de mită

Zece percheziții la sediile unor instituții, cabinete medicale private și domicilii ale unor persoane fizice au avut loc miercuri în județ, într-un dosar de trafic de influență și luare de mită pentru obținerea pensiei de invaliditate, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, printr-un comunicat de presă. '&

Justitie si interne 19-02-2025 14:12

Ministerul Justiţiei: Radu Marinescu a discutat cu ambasadorul Spaniei în România despre priorități comune în domeniul justiției

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, s-a întâlnit, miercuri, cu ambasadorul Regatului Spaniei în România, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, context în care au discutat, printre altele, despre prioritățile comune în domeniul justiției. Potrivit unui comunicat al MJ transmis,

Justitie si interne 19-02-2025 12:06

Anchetă la Parchet după ce Diana Șoșoacă a dat buzna în biroul unui judecător CCR

Parchetul General a deschis o anchetă după ce Diana Șoșoacă, șefa partidului SOS România, a dat buzna, luni, la Curtea Constituțională, unde s-a certat cu angajații instituției și cu un judecător. Potrivit unor surse judiciare, ancheta a fost demarată în urma primirii unei sesizări de la Poliție. Diana Șoșoacă a veni