Miron Cozma și Adrian Sârbu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei

Adrian Sârbu, fost șef de cabinet al fostului premier Petre Roman, și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, au fost citați vineri la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoștință că sunt inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității.
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse au fost anulate în instanță.
Inițial, în iunie 2017, dosarul a fost trimis în instanță, însă Curtea supremă a dispus în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.
Până acum au fost puși din nou sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, general (rez.) Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne, și colonel (rez.) Petre Peter, fost comandant al Unității Militare 0575 Măgurele.
Pentru că nu se poate deplasa, Ion Iliescu a fost vizitat de procurori miercuri la domiciliu.
Procurorii susțin că, în luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane și au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.
Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din București a avut loc o manifestație ce s-a desfășurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluția din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de revendicări de sorginte democratică.
În acest context, Ion Iliescu, Petre Roman și alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naționale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziție, în special studenți, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale, indică anchetatorii.
Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă.
'Persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate. Din actele administrate de procurori a rezultat conivența la nivelul planificării și orchestrării planului infracțional, iar modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înțelegere. Astfel, începând cu data de 13 iunie 1990 a fost pusă în practică o acțiune represivă împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării', explică Parchetul.
Acțiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat și sistematic, în cadrul căruia au murit prin împușcare a 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic 1.311 persoane.
De asemenea, 1.211 persoane au fost persecutate prin privarea nelegală de libertate. Astfel, în dimineața zilei de 13 iunie 1990, peste două sute de persoane au fost ridicate și transportate la unitatea militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.
De asemenea, în Piața Universității au fost aduși muncitori de la Întreprinderea de Mașini Grele București, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piața Universității, împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanților. Acțiunile întreprinse de autoritățile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanților, astfel că au fost incendiate sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române și Serviciului Român de Informații. S-a făcut uz de armă cu muniție de război de către forțele de ordine, în aceste împrejurări fiind împușcate mortal 4 persoane.
Represiunea autorităților a continuat, în zilele de 14 și 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii și muncitorii din mai multe județe ale țării, care deveniseră o adevărată forță de ordine, paralelă cu cele recunoscute și organizate potrivit legii.
În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție, locuințele principalilor lideri politici din opoziție și sedii ale publicațiilor de presă independente și ale unor instituții de învățământ. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Timiș: Zeci de percheziții domiciliare într-un dosar cu un prejudiciu de peste 66 milioane lei
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Timișoara au pus în aplicare, miercuri, 66 de mandate de percheziție domiciliară în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, Argeș, Teleorman, Hunedoara, Ilfov și în municipiul București. Sunt puse în executare 15 mandate de aducere, față de persoane
Parchet: 21 de controlori de tren de la CFR Călători, plasați sub control judiciar
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au decis ca 21 de controlori de tren de la CFR Călători să fie plasați sub control judiciar, într-un dosar în care sunt cercetați pentru abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual și înșelăciune.
Procurorii au reținut alți nouă protestatari implicați în violențele de la BEC
Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat marți că a reținut încă nouă dintre bărbații care au exercitat acțiuni violente împotriva jandarmilor în timpul protestului desfășurat în noaptea de 9 spre 10 martie în Centrul Vechi al Capitalei, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a invalidat candidatura lui Călin Georgescu.
DGPMB: Bărbatul care s-a urcat într-un copac de la Arestul Central s-a ales cu dosar penal
Bărbatul cunoscut ca 'stegarul dac', care s-a urcat, luni, într-un copac de la Arestul Central al Capitalei, s-a ales cu dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și violarea sediului profesional. 'În urma sesizării din oficiu, de către polițiști din cadrul Secției 1 Poliție, într-un dosar penal în care sunt
Judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, eliberat din funcție ca urmare a excluderii din magistratură
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, marți, decretul privind eliberarea din funcția de judecător a lui Răzvan Vladimir Davidencu de la Judecătoria Constanța, ca urmare a excluderii din magistratură, potrivit Administrației Prezidențiale. În octombrie anul trecut, CSM a admis acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva
Giurgiu: Placă comemorativă pentru polițiștii decedați în timpul serviciului, dezvelită la sediul IPJ
O placă comemorativă pentru cei cinci polițiști giurgiuveni care au decedat în timpul serviciului, în perioada 1981-2017, a fost dezvelită, marți, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Giurgiu. Placa a fost montată la sediul IPJ, din strada Călugăreni, cu sprijinul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
Predoiu, de ziua Poliției: În ultimii doi ani ați destructurat 279 de grupări de criminalitate organizată
Cifrele Poliției Române spun că în ultimii doi ani au fost destructurate 279 de grupuri de criminalitate organizată, dar acestea nu sunt doar rezultate, aceste numere sunt vieți salvate, a declarat, marți, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la ceremonia organizată cu ocazia împlinirii a 203 ani de atestare a Poliției Române.
'Stegarul dac', care s-a urcat într-un copac de la Arestul Central, a renunțat la protest
Cezar Cătălin Avrămuță, bărbatul cunoscut ca 'stegarul dac', care s-a urcat, luni, într-un copac de la Arestul Central al Capitalei, a renunțat la acțiunile sale marți, în jurul orei 13,15, și se află în custodia polițiștilor, informează Biroul de presă al Poliției Capitalei. 'Precizăm faptul că bărbatul nu a suferit vătămări, ace
Descinderi într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu tutun
Procurorii Parchetului General au efectuat marți patru percheziții domiciliare pe raza județului Ilfov într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu tutun. Descinderile au loc după ce anchetatorii au primi
Botoșani: Contrabandiști cu țigări reținuți cu focuri de armă la frontiera cu Republica Moldova
Polițiștii de frontieră din Botoșani au fost nevoiți să facă uz de armă pentru prinderea unor contrabandiști cu țigări la frontiera cu Republica Moldova, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Botoșani, Minodora Răcnea. Potrivit acesteia, în urma acțiunii, au fost confiscate
DGPMB: 13 noi percheziții la participanții la violențele de la protestul din fața BEC
Polițiștii Capitalei au pus în aplicare, marți, 13 mandate de percheziție în municipiul București și în județele Ilfov și Dâmbovița, la domiciliile mai multor persoane care au participat la violențele de la protestul din fața Biroului Electoral Central din data de 9 martie. 'Serviciul de Investigații Criminale, &ici
Percheziții la CFR Călători într-un dosar de abuz în serviciu și delapidare
Polițiștii de la Secția Regională de Poliție Transporturi București efectuează marți 39 de percheziții la sediul central al CFR Călători și locații din mai multe județe, într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, f
Vaslui: Omul de afaceri Emil Savin, denunțătorul lui Dumitru Buzatu, audiat la Tribunal
Omul de afaceri Emil Savin, martor denunțător cu identitate reală în dosarul în care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită, a fost audiat, luni, la Tribunalul Vaslui, într-o ședință care a durat aproximativ opt ore. Afaceristul a susținut în fața instanței că era de notorietate faptul că Dumitru Buzatu, în calitate de președ
Încă 30 de zile de arest pentru mercenarii lui Potra
Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, luni, prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare pe numele mercenarilor din gruparea lui Horațiu Potra. Astfel, Ioan Lup, Andrei Florin Lup și Manfred Ioan Hauptman vor sta încă 30 de zile în arest preventiv, iar alți 11 în arest la domiciliu. În continuare, Hora
Parchet: Două persoane arestate la domiciliu în legătură cu fraudarea de fonduri din programul StartUp Nation III
Două persoane au fost plasate în arest la domiciliu, după ce ar fi folosit o schemă complexă de fraudare pentru a obține un contract de prefinanțare în cadrul programului StartUp Nation III, a informat, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, vineri, la propunerea procurorilor