logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Cătălin Predoiu: Modificarea legilor Justiţiei - în dezbatere publică până pe 31 martie 2021

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat punerea în dezbatere publică, până pe data de 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a legilor Justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

 


Predoiu a precizat miercuri, într-o conferinţă la sediul MJ, că printre modificările propuse se numără desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, profesionalizarea procesului de selecţie a magistraţilor - eliminarea încadrării fără concurs, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor, întărirea principiului independenţei procurorilor în activitatea judiciară şi eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a magistraţilor.

"Am aliniat mai bine, credem noi, aşa-zisul principiu al separaţiei carierelor între judecători şi procurori la Constituţia ţării. Am asigurat receptarea în plan legislativ a recomandărilor organismelor europene, instituite prin cunoscutele rapoarte MCV şi acordurile Comisiei de la Veneţia. Se adaugă receptarea jurisprudenţei CEDO cu impact asupra sistemului de organizare în justiţie a statutului magistraţilor", a declarat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a enumerat modificările propuse la cele trei legi, printre care se numără:

* Profesionalizarea procesului de selecţie a magistraţilor, prin eliminarea oricăror modalităţi de intrare în magistratură fără concurs (...), cu excepţia magistraţilor pensionari, care pot fi încadraţi fără concurs după pensionare la instanţe sau parchete care nu pot funcţiona normal din cauza numărului mare de posturi vacante.

* Eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor - care a fost introdusă în 2018 - este suspendată printr-un act al Guvernului Orban, dar în perspectivă ea trebuie eliminată, pentru că va crea multiple vulnerabilităţi sub aspectul resurselor umane.

* Întărirea principiului independenţei procurorilor în activitatea judiciară. Micşorarea pragului de vechime impus procurorilor în funcţii de conducere de rang înalt având în vedere realităţile din teren.

* Ridicarea la rang de lege a unor proceduri de numire în funcţii de conducere de rang înalt a procurorilor şi restabilirea echilibrului între actorii implicaţi în procedura de numire - ministrul Justiţiei - preşedintele României - CSM.

* Eliminarea restricţiilor care privesc libertatea de exprimare a magistraţilor (...), criticate în toate rapoartele de ţară.

* Eliminarea rolului actual al Ministerului Finanţelor Publice în contextul procedurii de răspundere materială a magistraţilor pentru erori judiciare.

* Modificarea, respectiv lărgirea competenţei de judecată a judecătorilor stagiari, în acord cu realităţile din sistemul judiciar şi nivelul acestora de instrucţie.

* Revenirea la normele care consacrau accesul în funcţia de judecător la Înalta Curte prin concurs, urmărindu-se, astfel, creşterea profesionalismului, dar şi a transparenţei şi a obiectivităţii procesului decizional, context în care s-a introdus şi cerinţa dublei specializări a judecătorilor care accesează o funcţie la Instanţa supremă.

* Creşterea duratei mandatelor funcţiilor de conducere, de la 3 ani la 4 ani, având în vedere, în principal, natura atribuţiilor manageriale fixate prin lege în cazul acestor funcţii.

* Creşterea rolului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte în procedurile de delegare.


* Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, context în care proiectul reglementează modul de transfer al cauzelor judiciare la celelalte parchete, situaţia personalului structurii, alte dispoziţii tranzitorii, regimul juridic al diverselor acte procesuale/procedurale efectuate în procedură.

* Reglementarea detaliată a motivelor de revocare, precum şi procedura de revocare a procurorilor numiţi în cadrul DNA şi DIICOT, fiind stabilite criterii obiective pentru verificarea modului de exercitare necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia (opinia 924/2018) şi deciziile CCR (Decizia nr. 33/2018).


* Abandonarea soluţiei legislative introduse prin Legea nr. 207/2018, cât priveşte compunerea completelor de judecată în apel cu un număr de 3 judecători şi revenirea la formula iniţială (2 judecători), având în vedere ineficienţa normei în vigoare din perspectiva asigurării calităţii procesului de deliberare, dar şi în raport de volumul mare de activitate al instanţelor de judecată, prin raportare la numărul de judecători şi la personalul auxiliar de specialitate.

* Limitarea posibilităţii infirmării soluţiei procurorului de către procurorul ierarhic superior la motivele de nelegalitate.

* Reafirmarea rolului constituţional al CSM, acela de garant al independenţei justiţiei, context în care au fost redate Plenului CSM o serie de atribuţii, amputate prin modificări legislative aferente anului 2018 (Legea nr. 234/2018). Conform proiectului, aspectele generale şi comune ale carierei magistraţilor şi organizarea instanţelor şi parchetelor sunt date în competenţa Plenului.

* Reformarea sistemului de alegere a membrilor judecători şi procurori ai CSM, prin instituirea unui nou tip de scrutin, în care membrii respectivi sunt aleşi de toţi judecătorii, respectiv de toţi procurorii, la nivel naţional, iar nu doar prin votul magistraţilor din cadrul instanţelor sau parchetelor pentru care se depune candidatura, cum prevede legislaţia în vigoare, modificarea urmărind creşterea gradului de reprezentativitate al membrilor CSM în raport cu întregul corp al magistraţilor.

* Extinderea sferei titularilor acţiunii disciplinare în materia răspunderii disciplinare a magistraţilor prin revenirea la sistemul existent anterior modificării legislaţiei operate în anul 2018, ministrul Justiţiei, procurorul general al PICCJ, respectiv preşedintele ICCJ redevenind titulari ai acţiunii disciplinare, diferenţiat, în funcţie de categoria de magistrat în discuţie, modificarea fiind în consonanţă cu principiul echilibrului puterilor în stat care asigură, în fapt, principiul separaţiei puterilor în stat, cu precizarea că normele similare anterioare modificării din 2018 au fost validate de către CCR (2011).

* Revizuirea normelor privind asigurarea conducerii Inspecţiei Judiciare, în raport cu modificările operate prin OUG nr. 77/2018 şi observaţii/recomandări din cadrul MCV (2018, 2019) (...); conform proiectului, inspectorul-şef şi inspectorul-şef adjunct sunt numiţi în funcţie de Plenul CSM, în urma unui concurs organizat de CSM prin INM, proiectul instituind şi normele referitoare la probele de concurs, comisiile de concurs, evaluarea şi notarea candidaţilor, contestarea rezultatelor.

* O inovaţie substanţială este cea cu privire la activitatea viitoare a CSM, după încheierea mandatului actualului CSM; proiectul de lege propune desfăşurarea activităţii CSM în două sesiuni ordinare şi sesiuni extraordinare, la nevoie, în perioada dintre sesiuni membrii CSM care au statut de magistrat urmând să îşi desfăşoare activitatea la instanţe şi parchete, cu excepţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui CSM, care urmează să rămână cu activitate permanentă.
AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, imagine. Dan Mihalcea, editor video: Marilena Gheorghiţă, montaj: Andrei Cârlan, editori online: Anda Badea, Alexandru Cojocaru)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 02-04-2025 14:12

Bihor: Profesor de sport, reținut pentru agresiune sexuală asupra unui minor, suspendat de la activitatea didactică

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor a anunțat miercuri că a fost informat în legătură cu o presupusă abatere disciplinară a unui cadru didactic de la Colegiul Național ''Iosif Vulcan'' din Oradea și despre intervenția instituțiilor abilitate în legătură cu acest caz, sesizate de către părintele unui copil de 9 ani.

Justitie si interne 02-04-2025 14:11

Prahova: Doi recidiviști, arestați pentru trafic de droguri de risc și de mare risc

Doi bărbați recidiviști au fost arestați preventiv într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc instrumentat de procurorii DIICOT Ploiești. Potrivit unor comunicate de presă transmise, miercuri, de DIICOT și Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, cei doi inculpați au vârstele de 27 și 32 de ani. 

Justitie si interne 02-04-2025 13:10

Percheziții la polițiști care primeau mită de la firme de transport beton

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, au efectuat, miercuri, 23 de percheziții domiciliare la adrese din București și județul Ilfov, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de

Justitie si interne 02-04-2025 13:09

Sibiu: Polițiștii caută două surori, de 4 și 14 ani care au dispărut de acasă; s-au dat și mesaje RO-ALERT

Polițiștii caută două surori, cu vârste de 4 și 14 ani, care au dispărut de acasă, luni, fără a se mai întoarce, fiind emise, miercuri, și mesaje RO-ALERT prin care se face apel la populație să ofere informații utile, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu. Din primele informații, IPJ Sibiu arată că fetele s-ar deplasa spre munici

Justitie si interne 02-04-2025 10:25

Avocat - susținător al lui Călin Georgescu, trimis în judecată pentru incitare la violență: Să punem mâna pe ciomege!

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București l-a trimis în judecată, sub control judiciar, pe avocatul Cătălin Dinulescu din Baroul București, pentru săvârșirea infracțiunii de incitare la violență, ură sau discriminare, după ce a rostit un discurs la protestul organizat în Piața Victoriei de susținătorii lui Călin Georgescu în luna ianuarie,

Justitie si interne 02-04-2025 09:44

Ion Iliescu, trimis din nou în judecată în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman au fost trimiși în judecată de Parchetul General în dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. În același dosar, au fost deferiți justiției fostul vicepremier Gelu-Voican Voicul

Justitie si interne 02-04-2025 09:33

Suceava: 21 de percheziții într-un dosar privind introducerea ilegală în țară a unor arme de vânătoare

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava efectuează, miercuri, 21 de percheziții domiciliare la persoane din mai multe localități din mediul rural cercetate pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Potrivit IPJ, perchezițiile se desfășoară într-un dosar compl

Justitie si interne 02-04-2025 08:35

VIDEO Percheziții la interlopul Bercea Mondialu într-un caz de camătă și șantaj (surse)

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova și polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au efectuat miercuri 11 percheziții domiciliare pe raza județelor Olt, Teleorman și în municipiul București, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă

Justitie si interne 02-04-2025 05:05

CCR dezbate sesizarea ICCJ pe legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier

Curtea Constituțională a României dezbate, miercuri, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier. Instanța supremă a decis, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, să sesizeze Curtea Constituțională pe legea de apro

Justitie si interne 01-04-2025 19:39

Medici de la INML puși sub acuzare pentru mușamalizarea unui caz de malpraxis

Cinci medici de la Institutul Național de Medicină Legală sunt cercetați penal de procurori pentru favorizarea făptuitorului, fiind acuzați că au încercat să mușamalizeze cazul unui chirurg oncolog din Capitală care a uitat o compresă în corpul unei paciente operată de cancer, femeia decedând din cauza unei septicemii. Chirur

Justitie si interne 01-04-2025 16:10

DGPMB: Măsuri de protecție la sediile a trei instituții publice după primirea unor plicuri cu o substanță alb-rozalie

Autoritățile au luat măsuri de protecție și siguranță la sediile a trei instituții publice, după ce au fost primite plicuri ce conțineau o substanță de culoare alb-rozalie, a informat, marți, Poliția Capitalei. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că ar fi vorba despre sediul Inspectoratului General al Poliției Române, cel al Av

Justitie si interne 01-04-2025 16:08

Frații Tate au plecat spre Dubai, după ce s-au prezentat în România la controlul judiciar

Influencerul Andrew Tate și fratele său Tristan au plecat marți cu un zbor privat de la București spre Dubai, după ce s-au conformat măsurii controlului judiciar în România, unde sunt investigați pentru trafic de persoane și viol, relatează agenția EFE. Frații Tate s-au întors recent în România, după ce au efectua

Justitie si interne 01-04-2025 14:28

Prahova: Patru persoane, arestate într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc

Patru persoane au fost arestate preventiv într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc instrumentat de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești împreună cu procurorii DIICOT Ploiești. În acest dosar sunt cercetate cinci persoane (trei bărbați și două femei) cu vârste într

Justitie si interne 01-04-2025 08:57

Frații Tate, chemați la DIICOT pentru prelungirea controlului judiciar (surse)

Frații Andrew și Tristan Tate au fost chemați marți la sediul DIICOT, unde procurorul de caz îi va anunța că le va prelungi măsura controlului judiciar, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Frații Tate s-au întors recent în România, după ce au efectuat o vizită în SUA, cu acceptul procurorului de caz de la

Justitie si interne 31-03-2025 18:43

'Stegarul Dac' a mers iar la Arestul Poliției Capitalei, unde a agresat un jandarm

Cezar Cătălin Avrămuță, cunoscut ca 'Stegarul Dac', s-a ales cu încă un dosar penal, după ce a agresat luni un jandarm în apropierea sediului Arestului Central al Capitalei. 'Stegarul Dac' a mers luni la Arestul Poliției pentru solicita eliberarea omului de afaceri Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei electorale a