logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ion Iliescu, trimis din nou în judecată în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Imagine din galeria Agerpres
Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman au fost trimiși în judecată de Parchetul General în dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

În același dosar, au fost deferiți justiției fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu (fost șef de cabinet al lui Petre Roman), Miron Cozma (fost lider al minerilor din Valea Jiului), general (r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne) și col.(r) Peter Petre (fost comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne).

În vârstă de 95 de ani, Ion Iliescu a mai fost trimis în judecată în acest dosar alături de ceilalți inculpați în anul 2017, însă instanțele au dispus restituirea cazului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Datorită vârstei înaintate și faptului că el nu se mai poate deplasa, procurorii au fost nevoiți să meargă acasă la Iliescu, pentru a-l anunța inculparea pentru implicarea lui în violențele din iunie 1990.

Conform unui comunicat al Parchetului General, în luna iunie 1990, cei mai înalți factori decizionali în statul român la acel moment - Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, ajutați de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau, printre care Virgil Măgureanu - directorul SRI, Adrian Sârbu - consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise patru persoane, două persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane și au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din municipiul București a avut loc o manifestație ce s-a întins pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990.

Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluția din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și prin alte forme de protest ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de solicitări de factură democratică.

În acest context, spun procurorii, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naționale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta o oarecare formă de opoziție sau care se încadra în categorii care, în opinia lor, puteau manifesta o potențială opoziție, în special studenți, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale.

'Un rol important în crearea cadrului de punere în aplicare a atacului a constituit-o comunicarea publică, manipulativă, insidioasă cu privire la pericolul pe care îl reprezentau manifestanții pentru valorile democratice, de a căror implementare se 'ocupa' noua putere. Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat pentru planificatorii atacului și atragerea unui număr impresionant de persoane, care au acționat în cunoștință de acest atac, alături de un număr mare de persoane care au acționat fără să cunoască existența atacului, ca urmare a manipulării la care au fost supuse de persoanele care au orchestrat atacul. În acest sens, pentru punerea în aplicare a atacului, conducerea statului, în special Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, precum și conducerea SRI, respectiv Măgureanu Virgil, cu participarea lui Sârbu Adrian, consilier al prim-ministrului, au constituit un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă. În tabloul infracțional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate', precizează Parchetul.

Din probele administrate a rezultat conivența la nivelul planificării și orchestrării planului infracțional, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu jucând rolurile cheie, însă modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane neparticipante la înțelegere.

Începând cu data de 13 iunie 1990, inculpații au pus în practică acțiunea represivă împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Acțiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat și sistematic, în cadrul căruia au fost comise următoarele fapte: moartea prin împușcare a 4 persoane; violul a două persoane; vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.311 persoane; persecutarea prin privarea nelegală de privarea de dreptul fundamental la libertate și siguranță și restrângerea acestui drept, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.211 persoane.

Punerea în aplicare a acțiunii represive s-a realizat în dimineața zilei de 13 iunie 1990, când peste două sute de persoane au fost ridicate și transportate în Unitatea Militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forță, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziționate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violență.

Conform hotărârii luate de către președintele Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, prim-ministru, viceprim-ministrul, conducători ai instituțiilor de forță, precum și de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naționale, în Piața Universității au fost aduși muncitori de la Întreprinderea de Mașini Grele București, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piața Universității împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanților.

Acțiunile întreprinse de autoritățile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanților, astfel că au fost incendiate sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române și Serviciului Român de Informații. S-a făcut uz de armă cu muniție de război de către forțele de ordine, în aceste împrejurări fiind împușcate mortal 4 persoane.

Represiunea autorităților a continuat, în zilele de 14 și 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii și muncitorii din mai multe județe ale țării, care deveniseră o adevărată forță de ordine, paralelă cu cele recunoscute și organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție, locuințele principalilor lideri politici din opoziție și sedii ale publicațiilor de presă independente și ale unor instituții de învățământ.

De asemenea, minerii au agresat locuitori ai Bucureștiului, sub pretextul că aceștia au legătură cu manifestațiile din Piața Universității.

Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în Unitatea Militară 0575 Măgurele și în incinta Școlii Militare Superioare de Ofițeri de la Băneasa, fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 22 iunie 1990.

Cazarea civililor aduși de pe străzile Bucureștiului s-a realizat în condiții total improprii, în garaje, atât bărbați cât și femei, minori și bătrâni. În permanență, aceste persoane s-au aflat sub pază militară, inclusiv atunci când trebuiau să meargă la toaletă. Pe durata acestei perioade, persoanelor vătămate nu li s-a permis să ia legătura cu rudele sau cu altcineva din exterior, nu au primit asistență medicală adecvată și au fost supuse la tratamente înjositoare și degradante (inclusiv prin simularea unor execuții colective sau prin gazarea colectivă prin eliberarea gazelor de eșapament în spațiile de deținere).

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție. AGERPRES/(AS - redactor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Predoiu, despre dosarul Mineriada: Moment care trebuie apreciat, chiar dacă a venit mai târziu

Afisari: 1478

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 26-07-2025 21:54

Prahova: Ordin de protecție provizoriu emis de către polițiștii Secției de Poliție Ciorani

Un ordin de protecție provizoriu a fost emis după ce polițiștii din cadrul Secției de Poliție Ciorani, Prahova, au fost sesizați de către o femeie care a reclamat faptul că fiica sa a revenit la domiciliu, în comuna Baba Ana cu urme vizibile de tăieturi pe corp. În urma sesizării, făcute în seara de 22 iulie, la fața locului,

Justitie si interne 26-07-2025 16:38

DNA: Reprezentanții Touring Eurolines SA au avut calitatea de martori denunțători; au depus denunț din proprie inițiativă

Direcția Națională Anticorupție a transmis, sâmbătă, că, în februarie 2018, celor doi reprezentanți ai societății SC Touring Eurolines SA le-a fost atribuită calitatea de martori denunțători, după ce, din proprie inițiativă, au depus un denunț la DNA. 'Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la calitatea de martor denunțător pe ca

Justitie si interne 26-07-2025 13:14

Dâmbovița: Bunic de 61 de ani, arestat preventiv pentru că și-a violat nepoata de 12 ani

Un bunic de 61 de ani din județul Dâmbovița a fost arestat preventiv după ce timp de trei ani și-a violat nepoata, acum în vârstă de 12 ani, informează, sâmbătă, IPJ Dâmbovița. 'La data de 24 iulie a.c., în baza unor informații obținute, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Târgoviște, sub coordonarea pro

Justitie si interne 26-07-2025 08:14

Sălaj: Dosar penal, în cazul incendiului care a distrus monumentul istoric Casa Lupuț din Cizer

Polițiștii din Sălaj au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă, în cazul incediului de vineri, care a distrus toate cele trei clădiri cu acoperiș de paie din cadrul gospodăriei țărăneșt

Justitie si interne 25-07-2025 19:43

Alba: Bărbat amendat după ce a declanșat un incendiu care s-a extins la o proprietate din vecinătate

Un bărbat dintr-un sat din Alba a fost amendat cu 5.000 de lei după ce focul pe care l-a aprins pentru a curăța de deșeuri un teren s-a extins, vineri, la o proprietate vecină, inițial la mai mulți baloți de paie și, ulterior, la un grajd. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, Alex Criș

Justitie si interne 25-07-2025 19:43

MAI: Dosar penal în legătură cu documentele false găsite asupra lui Vladimir Plahotniuc

Ministerul de Interne anunță că a fost deschis un dosar penal în România în legătură cu documentele false găsite asupra fostului politician din Republica Moldova Vladimir Plahotniuc, arestat în Grecia. MAI spune că a primit de la autoritățile elene copii de pe șase documente de identitate descoperite asupra lui Plahotni

Justitie si interne 25-07-2025 19:15

Constanța: Studentul de la Universitatea Ovidius care anul trecut și-a incendiat profesorul, condamnat la închisoare cu executare

Studentul de la Universitatea Ovidius care anul trecut și-a incendiat profesorul, fiind nemulțumit de nota mică pe care acesta i-o dăduse, a fost condamnat vineri de judecătorii Tribunalului Constanța la cinci ani și opt luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor și distrugere. Sentința nu este definitivă, putând fi c

Justitie si interne 25-07-2025 15:29

MApN: Ionuț Moșteanu - întâlnire cu o delegație a Departamentului american al Apărării

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, s-a întâlnit, vineri, cu o delegație a Departamentului american al Apărării, condusă de adjunctul asistentului secretarului Apărării pentru politici europene și NATO, David Baker, cu care a discutat, printre altele, despre situația de securitate din regiunea Mării Negre. Potrivit unui c

Justitie si interne 25-07-2025 14:30

Dâmbovița: Un adolescent de 15 ani a ucis cu un cuțit un bărbat pe o stradă din Târgoviște

Un adolescent de 15 ani a înjunghiat mortal un bărbat de 32 de ani, în noaptea de joi spre vineri, pe o stradă din Târgoviște, în urma unui conflict spontan. 'Dosarul a ajuns la instanță, urmează să ajungă și inculpatul. Fapta este omor și tulburarea ordinii și liniștii publice. Incidentul a avut loc în urma u

Justitie si interne 25-07-2025 14:10

Stenograme Piedone/CSM îi ia apărarea șefului DNA: Agresivitatea limbajului folosit de unii politicieni depășește libertatea de exprimare

Consiliul Superior al Magistraturii a afirmat, vineri, că agresivitatea limbajului folosit de unii politicieni și anumiți jurnaliști raportat la procurorul de caz și la șeful DNA, după apariția în spațiul public a unor stenograme în care este redată și o ceartă între Cristian Popescu Piedone și soția sa, depășește cu mult libertatea de exprimare și

Justitie si interne 25-07-2025 13:19

Polițist de la vama Siret, arestat pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri la frontiera româno-ucraineană

Un agent de poliție de la vama Siret a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de DIICOT că făcea partea dintr-o rețea de traficanți de droguri, care acționa la frontiera româno-ucraineană. În același dosar este implicată și fosta soție a polițistului, care a fost plasată în arest la domiciliu. P

Justitie si interne 25-07-2025 12:08

Tinere vulnerabile, recrutate de o grupare pe rețelele de socializare și duse în Austria să se prostitueze

Patru membri ai unei familii din Capitală (3 bărbați și o femeie), cu vârste între 18 și 54 de ani, au fost reținuți de procurorii DIICOT că au recrutat, prin intermediul rețelelor de socializare, mai multe tinere aflate într-o stare de vulnerabilitate, pe care le-au obligat apoi să se prostitueze pe teritoriul Austriei (în regiunile Austria Superioar

Justitie si interne 24-07-2025 15:27

CSM: În România, încrederea în justiție - în media țărilor europene

Consiliul Superior al Magistraturii a informat joi, având la bază un studiu european realizat pentru anul 2025, că în România încrederea în justiție continuă să se încadreze în media țărilor europene. Potrivit unui comunicat al CSM, transmis AGERPRES, în rândul companiilor percepția cu priv

Justitie si interne 24-07-2025 15:24

Cluj: Persoană reținută după ce a adus din Olanda droguri de mare risc în cutii cu jocuri (GALERIE FOTO)

O persoană de 27 de ani a fost reținută de polițiști după ce a introdus în țară, din Olanda, droguri de mare risc, care au fost ascunse în cutii cu jocuri. Polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organ

Justitie si interne 24-07-2025 15:10

Iași: Angajat al unui spital, arestat pentru că ar fi agresat sexual o pacientă minoră

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, angajat al Spitalului pentru copii ''Sf. Maria'' din Iași, a fost arestat preventiv de polițiștii de la Investigații Criminale din cadrul IPJ, după ce ar fi încercat să agreseze sexual o minoră care era internată în unitatea medicală. ''Din cercetările făcute p&a