logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea de-a XV-a ediţie a Concertului Regal Caritabil, organizat de Fundaţia Regală Margareta a României

Imagine din galeria Agerpres

La 25 octombrie 2024 are loc un nou Concert Regal Caritabil, unul dintre cele mai longevive evenimente de strângere de fonduri din România. Evenimentul se desfăşoară la Ateneul Român şi este organizat de Fundaţia Regală Margareta a României (FRMR).

"Pe 25 octombrie, pe scena Ateneului Român, dirijorul Tiberiu Soare şi Orchestra Universitaria a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (UNMB) acompaniază tineri muzicieni de valoare, premiaţi internaţional: pianiştii Cadmiel Boţac şi Mihai Ritivoiu, violonceliştii Constantin Borodin şi Izabela Ghergu şi violoniştii Mircea Dumitrescu şi Paul Răducanu. Soliştii sunt alumni de succes din primele generaţii ale programului Tinere Talente", informează FRMR într-un comunicat, transmis AGERPRES.

Aflată la cea de-a XV-a ediţie, seara muzicală de gală cu scop caritabil va avea loc în prezenţa Familiei Regale a României, evenimentul reunind personalităţi din lumea artei şi culturii, membri ai societăţii civile, lideri ai companiilor din România, reprezentanţi mass-media, sponsori şi susţinători ai Fundaţiei Regale.

Biletele pot fi achiziţionate accesând www.frmr.ro/concert-regal.

Concertul Regal Caritabil are loc în mod tradiţional în data de 25 octombrie - ziua de naştere a Regelui Mihai I al României, fondator al fundaţiei, alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.

La ediţia din 2023, desfăşurată, de asemenea, la Ateneul Român, şi-au dat concursul tenorul Ioan Hotea şi mezzosoprana Martiniana Antonie, alături de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea. Programul muzical al concertului, aflat la cea de a XIV-a ediţie, a inclus lucrări de operă şi operetă, arii şi duete semnate de Gioacchino Rossini, Georges Bizet, Charles Gounod şi Richard Strauss.

Concertul s-a desfăşurat în prezenţa membrilor Familiei Regale a României, ca în fiecare an, evenimentul fiind punctul de întâlnire pentru mulţi susţinători ai artei şi culturii, printre care se numără diplomaţi, personalităţi din sfera culturală şi lideri din lumea afacerilor, precum şi donatori, sponsori ori simpatizanţi ai fundaţiei.

În rotonda Ateneului Român a fost deschisă o expoziţie realizată de tinerii artişti vizuali bursieri ai programului "Tinere Talente", sub îndrumarea mentorului, conf. univ. dr. Ion Anghel, în perioada taberei de creaţie interdisciplinară de la Balcic, din luna august.

În discursul său, MS Margareta a susţinut necesitatea sprijinirii tinerelor talente pe drumul realizării unei cariere în artă. "În vremurile tumultoase pe care le trăim, este necesar să ne unim forţele pentru a crea o lume mai bună, o Românie mai stabilă şi un viitor mai luminos, construit împreună cu generaţiile tinere", a afirmat, la Ateneul Român, Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.

În anul 2022, în cadrul Concertului Regal Caritabil s-au strâns fonduri de peste 160.000 de euro pentru sprijinirea tinerilor artişti talentaţi cu posibilităţi financiare limitate.

Violoncelistul Andrei Ioniţă, soprana Diana Alexe şi tenorul George Vîrban au strălucit pe scena Ateneului şi au oferit un regal muzical aplaudat, sub bagheta dirijorului David Crescenzi. Orchestra New Hope şi cei trei solişti au oferit publicului arii şi duete celebre din creaţii ale compozitorilor Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Franz Lehar, Pablo Sorozabal, precum şi Variaţiunile Rococo de P. I. Ceaikovski.

Momentul artistic din sală a fost dublat în foaierul Ateneului Român de o expoziţie de artă vizuală, care a cuprins lucrări create de bursieri actuali ai fundaţiei, sub tematica "Preocupările şi pasiunile membrilor Familiei Regale de-a lungul timpului". Rochiile unicat purtate de soprana Diana Alexe pe scena Ateneului au fost create de două dintre bursierele actuale ale programului "Tinere Talente".

***
Prima ediţie a Concertului Regal Caritabil a avut loc în anul 2008. De-a lungul timpului, fondurile acumulate din sponsorizări şi donaţii strânse au depăşit suma de 1.800.000 de euro.

Până în prezent, 410 burse au fost acordate tinerilor talentaţi, provenind din medii cu venituri reduse, iar cu sprijinul oferit de mentori şi prin promovarea susţinută aceştia au obţinut realizări remarcabile atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Programul "Tinere Talente" a fost recunoscut de patru ori drept cel mai bun program de artă şi cultură din România, laureat în anii 2013, 2015, 2017 şi 2022 la Gala Societăţii Civile.

Fundaţia Regală Margareta a României (FRMR) a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de 34 de ani, Fundaţia Regală sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. De-a lungul timpului, Fundaţia s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susţinere a educaţiei şi talentului artistic. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice