logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Gimnasta Simona Amânar împlineşte 45 de ani (7 octombrie)

Imagine din galeria Agerpres

Multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană la gimnastică artistică, Simona Amânar a câştigat cu echipa României patru titluri mondiale consecutive. O săritură extrem de dificilă din gimnastică îi poartă astăzi numele, fiind executată în premieră de Simona Amânar, la Jocurile Olimpice din 2000, de la Sydney. Săritura "Amânar" de la bârnă este considerată una din cele mai dificile sărituri din gimnastica feminină, fiind executată corect până acum doar de 15 sportive, se arată pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Sport, https://sport.gov.ro/.

Gimnasta Simona Amânar s-a născut la 7 octombrie 1979, în Constanţa, şi a început să practice gimnastica de la vârsta de 5 ani, la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, https://www.cosr.ro/. Mai târziu, a activat cu dublă legitimare la CSŞ nr. 1 şi la Clubul Sportiv "Farul" Constanţa. La club, s-a pregătit sub îndrumarea antrenorilor Ileana Mihail, Mirela Szemerjai, Nicolae Forminte şi Mircea Frum, iar la lotul naţional cu antrenorii Octavian Belu, Maria Bitang, Nicolae Forminte şi Toma Ponoran, potrivit ''Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România'' (vol. I, Bucureşti, 2002, Ed. Aramis).

A început să participe la concursuri de la vârsta de 9 ani. Debutul său în competiţiile internaţionale a avut loc în 1992, la vârsta de 13 ani, la Balcaniada de Gimnastică din Bulgaria şi la Campionatul European de juniori, unde a obţinut medalia de bronz la individual compus, respectiv, medalia de aur în proba pe echipe.

S-a remarcat prin cucerirea a numeroase medalii olimpice, mondiale şi europene, care au propulsat-o în topul celor mai cunoscute reprezentante ale gimnasticii româneşti. Timp de nouă ani, a făcut parte din lotul naţional de gimnastică, perioadă în care a practicat sportul la cel mai înalt nivel. Proba care a consacrat-o a fost cea de sărituri.

În perioada 1994-1998 a participat la trei ediţii ale Campionatelor Europene şi la cinci ale Campionatelor Mondiale, precizează https://www.cosr.ro/.

12 medalii reprezintă palmaresul impresionant realizat de Simona Amânar la CE de senioare: o medalie de aur cu echipa în 1994, la Stockholm; trei medalii de aur, la sărituri, paralele şi cu echipa, în 1996, la Birmingham; o medalie de aur cu echipa, două medalii de argint, la individual compus şi sărituri, şi două medalii de bronz, la bârnă şi sol, în 1998, la St. Petersburg; medalia de aur la sărituri, argint la bârnă şi bronz cu echipa, în 2000, la Paris.

Simona Amânar a fost componentă a naţionalei care a cucerit medaliile de aur în proba pe echipe la CM din 1994 de la Dortmund (Germania), 1995 de la Sabae (Japonia), 1996 de la San Juan (Puerto Rico), 1997 de la Lausanne (Elveţia) şi 1999 de la Tianjin (China). La CM din 1995, s-a impus la sărituri, câştigând primul său titlu mondial individual. În 1996, la San Juan, a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului la sărituri. La CM din 1997, Simona Amânar s-a impus din nou la sărituri, cucerind titlul şi locul secund la individual compus. La CM de la Tianjin, în afară de titlul mondial cu echipa, a mai cucerit medaliile de argint la sărituri şi sol.

A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. În 1996, la JO de la Atlanta, a obţinut patru medalii: una de aur, la sărituri (singura gimnastă româncă medaliată cu aur), una de argint, la sol şi două de bronz, la individual compus şi cu echipa. În 2000, la JO de la Sydney, a devenit campioană olimpică absolută (după ce Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de aur pe motiv de doping), a cucerit titlul cu echipa şi a obţinut medalia de bronz la sol.

Tot în 2000 a fost desemnată sportiva numărul 1 a lumii la sporturile tehnice, potrivit https://www.cosr.ro/.

Simona Amânar a fost premiată cu Sport Award la Londra, reuşind să fie a doua româncă, după Nadia Comăneci, care a câştigat acest titlu comparabil cu Oscarul sportului. Ulterior, în 2007, gimnasta a fost inclusă şi în International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Oklahoma City (SUA). Acest trofeu a fost decernat, de-a lungul timpului, şi altor români: Nadia Comăneci, Bela Karoly, Octavian Belu, Daniela Silivaş, Ecaterina Szabo şi Teodora Ungureanu.

După retragerea din activitatea competiţională, Simona Amânar s-a mutat la Timişoara, împreună cu familia. Este căsătorită cu Cosmin Tabără din 2002 şi au trei copii.

Din 2019, este lector la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Teza sa de doctorat a tratat "Săritura Simona Amânar", potrivit https://sport.gov.ro/.

A continuat să fie activă în cadrul gimnasticii româneşti fiind vicepreşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică (din 2017). A fost membru al Comisiei de etică a COSR (2004-2016), iar în prezent este membru în Comitetul Executiv al acestui for, ca reprezentantă a sporturilor olimpice de vară. Este director al Academiei Olimpice Române (din 2018), se arată pe https://sport.gov.ro/.

Deţine, din 1996, titlul de Maestru Emerit al sportului. Este Cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti, Constanţa şi Timişoara.

Preşedinţia Română i-a acordat distincţii precum Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Comandor (2000) şi Ordinul "Meritul Sportiv", cls. I, pentru contribuţiile sale în sportul românesc (2008), potrivit https://canord.presidency.ro/.

Din 2022, în cadrul unui proiect naţional de redenumire a sălilor de sport şi a bazelor sportive demarat de Ministerul Sportului, Sala Sporturilor din Constanţa, care aparţine de Direcţia Judeţeană de Sport Constanţa, poartă numele gimnastei Simona Amânar, ca o recunoaştere a meritelor sale sportive şi a calităţii ei umane. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea: editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 12:13

Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,

Documentare 10-02-2025 11:30

Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic

Documentare 08-02-2025 08:00

Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani

La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform