logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Poetul Grigore Vieru

Imagine din galeria Agerpres

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta din Republica Moldova, în familia de ţărani români Eudochia (născută Didic) şi Pavel Vieru. La doar 6 luni, viitorul poet rămâne orfan de tată, iar cel vitreg moare pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial.

În confesiunile de mai târziu, poetul spune: "Sunt născut pe malul stâng al Prutului, în preajma Cernăuţilor, vizavi de Miorcanii lui Ion Pillat. Satele noastre - şi-al meu, Pererita, şi-al marelui poet - sunt ca o comună mai mare despărţită de o apă; pe un mal se află părinţii, pe celălalt - copiii lor, bătrâni şi ei de-acum; pe un mal - sora, pe celălalt - fratele. Prin fundul grădinii noastre era gardul de sârmă ghimpată. [...] Dacă unii doreau şi doresc să ajungă în cosmos, eu viaţa întreagă am dorit să trec Prutul. Am reuşit să-l trec îngrozitor de târziu - abia în 1973. Cred că a fost cea mai fericită zi din viaţa mea.", conform biografiei sale publicate în "Revista de ştiinţă şi cultură", nr. 1-4, anul XIX, 2009, citată de site-ul https://limbaromana.md/.

A absolvit şcoala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care a urmat şcoala medie din oraşul Lipcani, pe care a terminat-o în 1953. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă", în cadrul Facultăţii de Filologie şi Istorie din Chişinău, conform https://litera.md/.

A debutat editorial, student fiind, în 1957, cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de critica literară.

În 1958 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din R.S.S. Moldovenească. În acelaşi an, i-a apărut a doua carte de versuri pentru copii, "Muzicuţa".

În 1959, s-a căsătorit cu Raisa Nacu, profesoară de limba română şi latină, cu care va avea doi copii. S-a angajat ca redactor la revista "Nistru", actualmente "Basarabia", publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960-1963 a fost redactor la editura "Cartea Moldovenească" şi la revista "Nistru" a Uniunii Scriitorilor din R.S.S. Moldovenească (1960).

 

 

 

Poetul Grigore Vieru susţine un discurs cu ocazia lansării propriului volum ”Taina care mă apără', la Sala Mare a Primăriei Iaşi, 8 decembrie 2008.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

 


În 1963 a devenit consultant la Uniunea Scriitorilor. În acelaşi an, au văzut lumina tiparului alte două cărţi pentru copii: "Mulţămim pentru pace!" (versuri) şi "Făguraşi" (versuri, povestiri şi cântece).

În 1964, a publicat în revista "Nistru" poemul "Legământ", dedicat poetului Mihai Eminescu, apariţie care va îmbrăca forma unui eveniment pentru viaţa literară basarabeană. Cu o prefaţă de I. Druţă, a apărut, în 1965, volumul "Versuri" (pentru cititorii de toate vârstele), pentru care va primi Premiul republican în domeniul literaturii şi artei.

Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea a fost apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În anul apariţiei, volumul a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga", "Brâncuşi", iar alte două sunt dedicate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

 

 

Poetul Grigore Vieru participă la spectacolul susţinut de Cenaclul 'Flacăra' în cadrul primei ediţii a 'National Tennis Championship - Masters Romania”, organizată de Asset Management System, pe scena Sălii Polivalente, Bucureşti, 24 noiembrie 2008. 

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 


În 1969, a apărut volumul "Duminica cuvintelor", versuri pentru preşcolari (Chişinău, Editura Lumina), iar în 1970 apar volumele: "Codrule, codruţule" (în colaborare cu Spiridon Vangheli), "Trei iezi" (Chişinău, Editura Lumina).

Au urmat: volume de versuri "Cântece de dragoste" şi antologia "Versuri" (1971), volumul de poezii "Aproape" (Chişinău, 1974), volumul de versuri "Un verde ne vede" (Chişinău, 1975), "Mama" (1979, Chişinău), "Albinuţa" (1979, Chişinău), "Poezii de seama voastră" (Chişinău, 1986), "Cel care sunt" (1987, Chişinău), volumul de interviuri "Cine crede" (1989, Chişinău), culegerea "Frumoasă-i limba noastră" (1990, Chişinău), volumul antologic "Acum şi în veac" (1997), "Strigat-am către Tine" (1999).

În 1978, avea să publice, la Editura Junimea din Iaşi (director Mircea Radu Iacoban), volumul "Steaua de vineri", iar în 1981, la Editura Albatros din Bucureşti (director Mircea Sântimbreanu), în colecţia "Cele mai frumoase poezii", apare o selecţie din lirica poetului, sub numele "Izvorul şi clipa", cu o prefaţă a poetului Marin Sorescu.

În 1973 avea să facă prima sa vizită în România.

La sfârşitul anilor '80, Grigore Vieru s-a implicat în Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un rol important în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor din Basarabia. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova şi s-a aflat printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM, în care s-a votat limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

 


În 1982 a fost lansat, la Bucureşti şi Chişinău, filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela" al cunoscutului regizor Ion Popescu Gopo. Autorul muzicii este Eugen Doga, iar autorul textelor Grigore Vieru.

Poetul şi-a adunat cele mai frumoase poezii şi cântece, medalioane, secvenţe publicistice în volumul "Scrieri alese", prefaţat de cel mai de seamă critic şi istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi, în anul 1984.

În 1990, poetul a fost ales membru de onoare al Academiei Române, după un laudatio rostit de Zoe Dumitrescu-Buşulenga. Poetul avea să spună: "Am vrut să ajung cioban la o stână din Carpaţi, dar Dumnezeu m-a ajutat să ajung la Academia Română". Avea să fie ales membru corespondent al Academiei Române în 1993.

În 1992, la Casa de Discuri "Electrecord", apare un disc de mare succes, "Răsai", cu cântece pe versuri de Grigore Vieru, interpretate de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

După 1990, poetul avea să publice la mai multe edituri din România: "Hristos nu are nici o vină" (1991), antologia de versuri "Curăţirea fântânii "(1993), "Rugăciune pentru mama" (1994), "Văd şi mărturisesc: versuri, aforisme şi confesiuni" (1996), "Izbăvirea" (1999).

 


În 1995, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani a fost sărbătorit oficial la Bucureşti, Iaşi şi la Uniunea Scriitorilor din Chişinău.

A fost decorat cu Medalia guvernamentală a României "Eminescu - 150 de ani de la naştere" (2000).

În 2004, la Editura Litera Internaţional (Bucureşti - Craiova), Grigore Vieru a publicat antologia "Cât de frumoasă eşti", prefaţată de academicianul român Eugen Simion.

Grigore Vieru a semnat şi numeroase articole de critică de artă şi literatură, articole politice şi sociale. Creaţia sa lirică s-a bucurat de studii critice sau monografii, semnate de reputaţi critici literari români.

În martie 2008, prezent la Bojdeuca "Ion Creangă" din Ţicău - Iaşi, la invitaţia prietenului său Daniel Corbu, la manifestările ocazionate de ziua de naştere a humuleşteanului, Grigore Vieru a spus public: "Spun cu toată credinţa şi sinceritatea că fără Ion Creangă şi Mihai Eminescu n-aş fi fost poet".

A murit la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident de circulaţie. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere:  Poetul Grigore Vieru participă la cenaclul literar cu tema ”Eminescu în sufletul românilor”, Bucureşti, 14 ianuarie 2008.

Afisari: 104

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 10:00

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial

Documentare 03-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr