DOCUMENTAR: Cristian Mungiu împlineşte 55 de ani (27 aprilie)

Cristian Mungiu este unul dintre regizorii emblematici ai mişcării ''post-decembriste'', după cum evidenţiază publicaţia Le Figaro. Laureat cu Palme d'Or, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în 2007, a revenit de atunci la Cannes atât în competiţie, cât şi în juriu. De altfel, Cristian Mungiu este iniţiatorul Festivalului ''Les Films de Cannes a Bucarest'', lansat în 2010.
Cristian Mungiu s-a născut la Iaşi, la 27 aprilie 1968. A absolvit Facultatea de Litere din Iaşi, secţia Engleză (1993), şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Regie (1998).
A fost regizor secund al lui Bertrand Tavernier pe platourile de filmare ale filmului ''Căpitanul Conan'' (1996) şi a lucrat cu Radu Milhăileanu la ''Train de vie'' (1998). În acea perioadă, a regizat o serie de scurtmetraje - ''Cazul Horia Viorel'' (1996), ''Mariana'' (1997), ''Mâna lui Paulişta'' (1998), ''Nici o întâmplare'' (1999), ''Zapping'' (2000) -, ce a culminat cu lansarea discretă a producţiei ''Corul pompierilor'' (2000), după cum notează sursa citată.
Primul său film de lung metraj, ''Occident'', a fost aplaudat la festivalurile europene şi a fost selectat pentru secţiunea ''Quinzaine des réalisateurs'' din cadrul Festivalului de la Cannes, în 2002.
În 2005, a regizat segmentul românesc din seria de scurtmetraje ''Lost and Found'', ce cuprinde cinci poveşti despre viaţa în Europa de Est. Pentru acest proiect, Cristian Mungiu a colaborat cu alţi cinci regizori est-europeni, rezultând patru scurtmetraje, un documentar şi un film de animaţie, potrivit https://premiilegopo.ro/.
Pelicula ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'', recompensată cu Palme d'Or la Cannes în 2007, o premieră pentru cinematografia românească, i-a adus lui Cristian Mungiu, pe lângă multe alte premii, şi distincţia ''Cel mai bun regizor european al anului'' la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Filmului European, la Berlin, aminteşte http://evene.lefigaro.fr/.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
În 2009, Cristian Mungiu a revenit la Cannes alături de Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru cu ''Poveşti din Epoca de Aur'', în secţiunea ''Un Certain Regard''.
În 2012, se întoarce în selecţia oficială de la Cannes cu filmul ''După dealuri''. Bazat pe o poveste adevărată, lungmetrajul spune povestea Alinei şi a Voichiţei, două tinere care au crescut împreună într-un orfelinat şi care ajung într-o mănăstire din România. Filmul a câştigat premiul pentru scenariu, iar cele două interprete ale sale, Cristina Flutur şi Cosmina Stratan, au împărţit premiul pentru cea mai bună actriţă.
În 2013, Cristian Mungiu s-a alăturat juriului Festivalului de Film de la Cannes, prezidat de Steven Spielberg, conform https://www.festival-cannes.com/.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
În 2016, lungmetrajul său "Bacalaureat" a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes. Premiul pentru regie le-a fost acordat, ex-aequo, lui Cristian Mungiu, pentru filmul "Bacalaureat", şi francezului Olivier Assayas, pentru "Personal Shopper". Despre ''Bacalaureat'', Cristian Mungiu spunea într-un interviu publicat de All About Romanian Cinema - http://aarc.ro/: ''Există o categorie de oameni, nişte părinţi mai 'tomnatici', cum am fost şi eu, care se identifică cu personajul din film. (...) Dacă un film reuşeşte măcar să te pună pe gânduri şi să te facă să te clarifici în raport cu un aspect care este al tău, personal... e important''.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
În 2017, a fost preşedintele juriului competiţiei de scurtmetraje şi al secţiunii ''Cinéfondation''- fundaţie creată sub egida Festivalului de Film de la Cannes pentru a susţine noua generaţie de regizori internaţionali. ''Recunoaşterea valorii, a originalităţii în cinema nu a fost niciodată uşoară. Recunoaşterea valorii cineaştilor foarte tineri este şi mai dificilă. Dar Cinéfondation este recunoscută pentru că a reuşit să facă acest lucru cu mare eficienţă. Cinéfondation le-a oferit întotdeauna tinerilor cineaşti ajutorul şi recunoaşterea de care au nevoie chiar la începutul carierei, astfel încât să se poată exprima cu curaj şi să-şi găsească vocea. Sper că va continua mult timp cu aceeaşi eficienţă şi sunt mândru că sunt asociat acestei iniţiative'', a declarat Cristian Mungiu, citat pe pagina www.festival-cannes.com/p/cristian-mungiu/.
În 2021, a fost preşedinte al secţiunii ''Semaine de la Critique'' la Cannes, conform http://aarc.ro/.
În 2022, cineastul român Cristian Mungiu revine în competiţia de pe Croazetă cu o dramă dintr-un oraş mic, în care întrebările despre identitate naţională sunt în centrul atenţiei, nota o recenzie publicată de Hollywood Reporter, la 21 mai 2022, ziua în care ''R.M.N.'' a avut premiera mondială în cadrul competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes. ''Titlul noului film al laureatului Palme d'Or Cristian Mungiu sună ca o abreviere pentru patria sa, România'', remarca autorul recenziei. Dar R.M.N. este de fapt acronimul local pentru o procedură de imagistică - Rezonanţă Magnetică Nucleară, un termen potrivit pentru un film care oferă o scanare la scară largă a creierului unei naţiuni afectate de o varietate de conflicte rasiale, sociale, politice, naţionale, ecologice şi, cel puţin aici, emoţionale. ''Regizorul român aduce o alegorie extrem de încărcată, profund pesimistă, a intoleranţei în Transilvania multietnică'', remarca şi publicaţia Variety.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Regizorul-scenarist pune toate aceste tensiuni sub un microscop puternic în această dramă cu ardere lentă, într-un oraş mic din Transilvania rurală - un ţinut la răscrucea mai multor popoare şi limbi care se ciocnesc împreună în timpul sărbătorii de Crăciun. La fel ca opera anterioară a lui Mungiu, şi în special ''Bacaulaureat'' din 2016, acesta este un film subestimat cu măiestrie, cu secvenţe remarcabile, în special şedinţa de la primărie, care aruncă disputele din film pe masă înainte de a erupe în haos, evidenţia www.hollywoodreporter.com.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
''Până la urmă, fac nişte filme cu care încerc să generez două tipuri de discuţii, unele plecând de la conţinut şi de la temă, altele la nivel de limbaj şi de exprimare. Mai simple sunt cele legate de conţinut şi de temă. Or, când premiile devin mai strălucitoare decât polemica pe care ar fi generat-o filmele, nu mă bucur'', mărturisea cineastul în interviul acordat criticului de film Cristina Corciovescu, publicat de All About Romanian Cinema. ''Dacă rămâne ceva din film, atunci asta contează pentru mine. Contează să existe suficient de multe niveluri în film şi o chestiune suficient de complicată care să te poziţioneze pe tine ca persoană în raport cu subiectul. Nu mă interesează cum te poziţionezi. (...) Eu doar încerc să semnalizez că e un lucru în raport cu care trebuie să ai o părere. Când lucrul acesta se întâmplă, e una dintre reuşitele filmului'', a mai evidenţiat regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
La 28 mai 2007, i-a fost conferit, prin decret prezidenţial, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler. La 24 octombrie 2012, a fost decorat de regele Mihai I şi de principesa Margareta cu Medalia "Crucea Casei Regale a României". În 2008, a primit, din partea Guvernului francez, distincţia Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în 2013, Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, iar în 2017, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Naţional Legiunea de Onoare din partea Republicii Franceze. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Doina Lecea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)