Comunicat de presă - Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș
Jandarmeria Română
-175 de ani-
3 aprilie 1850 a fost momentul care avea să definească identitatea Jandarmeriei Române și destinul jandarmilor români de pretutindeni.
Semnarea Ofisului Domnesc de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica prin care aproba hotărârea Divanului obștesc privind 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', a devenit actul care legitima de acum existența armei Jandarmeriei și principiile sale de organizare și funcționare. Se stabileau misiunile Jandarmeriei: privegherea siguranței publice, ținerea unei bune orânduieli și ducerea la îndeplinire a legilor, dar și executarea serviciului care prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, dar și un serviciu extraordinar, la solicitarea autorităților.
De-a lungul timpului, instituția Jandarmeriei s-a reformat și trecând prin multiple procese de modernizare, cele mai semnificative fiind în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza care a decis ca Jandarmeria să fie subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente. De-a lungul timpului a luat parte la toate misiunile de apărare și protejare a cetățenilor și bunurilor acestora pe timpul revoltelor și a războaielor funcționând ca un corp de pază și ordine cu structură militarizată în toate localitățile rurale din țară.
La oricare moment istoric ne-am referi, întotdeauna s-a pus accentul pe menținerea și garantarea siguranței publice și pe executarea legilor.
Astăzi, după 175 de ani, Jandarmeria este o instituție care se află mereu în slujba cetățenilor și a comunității, garantând cu exigență și profesionalism siguranța publică și ordinea socială.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].