logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Image

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton pare un 'loc de joacă' mai deosebit, plin de numeroase piese lego, copiii adunați în jurul unor 'mese de joacă', roboți manevrați cu îndemânare și o atmosferă caldă și prietenoasă.

La o privire mai atentă, îți dai seama că totul se întâmplă organizat și că, de fapt, 'locul de joacă' este un spațiu unde copiii învață primii pași în programare, construiesc, creează împreună, se încurajează și se bucură de rezultatele obținute.

Într-una dintre săli, elevii de la grupa de începători, care au vârste cuprinse între șase și nouă ani, realizează proiecte mai simple, construiesc mașini sau roboți din câteva piese, pe care îi programează să se miște sau să facă diverse alte lucruri.



Într-o altă clasă, cei din grupa intermediară lucrează la proiecte mai complexe, în cadrul cărora construiesc roboți din piese lego, scriu programe pe care le dezvoltă, le modifică, dar învață și noțiuni istorice sau tehnice, în funcție de proiectul de realizat.

Cei mai avansați sunt copiii din echipa competițională, care se pregătesc pentru concursul din Australia, acolo unde speră să convingă juriul cu proiectul lor și să aibă experiențe minunate.

Benedek Áron, profesor în cadrul centrului Fabton, spune că echipa competițională este formată din opt elevi cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, care s-au calificat la competiția open de la Sidney, după ce s-au clasat pe locul patru la faza națională a concursului din Ungaria.



Tema din acest an a competiției internaționale o reprezintă 'Apele', motiv pentru care elevii s-au gândit să realizeze un proiect care să aibă legătură cu județul din care provin. Drept urmare, în prezent lucrează la construirea un robot care să colecteze date din Lacul Sfânta Ana, confruntat cu o problemă de eutrofizare, calitatea apei scăzând foarte mult în ultimii ani.

'Ne-am îndreptat atenția către lacul Sfânta Ana, pentru că este o problemă de eutrofizare acolo. (...) Și suntem în faza de proiectare, în iunie avem competiția la Sidney și vrem să facem și în mod fizic acest robot. Robotul culege date și le transmite experților, pentru analiză. El poate fi controlat de pe laptop, acesta culege date și le transmite pe ecran, dar aceste date pot fi și stocate. Cu ajutorul unor senzori culege date referitoare la ph-ul apei, turbiditate sau temperatură și are și o cameră încorporată', a declarat Áron Benedek, pentru AGERPRES.

Robotul poate ajunge la o adâncime de zece metri și poate fi folosit de specialiști pentru culegerea de date importante.

Realizarea acestui robot reprezintă, însă, doar 25% din punctajul obținut în competiție, alte 25% din puncte fiind acordate dacă robotul rezolvă, în două minute și jumătate, niște 'sarcini' prezente pe 'masa de joacă', care au legătură cu mediul acvatic, cum ar fi 'eliberarea unui rechin'.

Restul punctajului este oferit pentru designul robotului, dar și pentru felul în care echipa prezintă proiectul, cât de bine comunică și interacționează membrii echipei, atât între ei cât și cu cei din jur, sau care este 'chimia dintre ei'.

Proiectul este unul complex, punctează Áron, pentru că nu pune accent doar pe abilitățile tehnice, care sunt foarte importante, pe creativitate sau exactitate, ci și pe latura umană, pe felul cum își prezintă proiectul, cum își exprimă gândurile, cum își stăpânesc emoțiile, mai ales că prezentarea va fi în limba engleză.

'Este greu și provocator', recunoaște tânărul profesor, absolvent de mecatronică.

Echipa competițională a Fabton nu este la prima participare la o competiție de asemenea anvergură. Anul trecut a fost singura echipă europeană invitată la categoria la care a participat, la competiția First Lego League Asia Open din Hong Kong, fiind răsplătită cu premiul pentru inovație.



Proiectul câștigător a constat în crearea unei aplicații prin care munca inginerilor de sunet poate fi ușurată cu ajutorul inteligenței artificiale și a senzorilor.

Áron Benedek spune că tema competiției de anul trecut a fost 'Arta', așa că s-au gândit să realizeze această aplicație care, cu ajutorul inteligenței artificiale, poate să seteze automat sunetul dintr-o sală de concerte, în funcție de mărimea sălii, a scenei, de așezarea acesteia și de alți factori.

După succesul obținut la această competiție, echipa Fabton a fost distinsă de Consiliul Județean Harghita cu Premiul Heureka, acesta fiind dedicat 'acelor persoane care au creat idei noi, fiabile și care, prin inovare și punerea în practică a ideii au contribuit la dezvoltarea județului Harghita'.

Áron Benedek este de părere că elevii învață la centru lucruri pe care el le-a descoperit la liceu sau la facultate și crede că acestea le vor fi de folos când își vor alege viitoarea meserie.

'Eu zic că au un avantaj foarte mare, pentru că au început de la șase ani sau de la 10 ani și au un avantaj foarte mare în programare sau în inginerie. De exemplu, iau cunoștință cu roțile dințate. Eu prima dată am văzut roți dințate la facultate. Sau am scris primul meu program, cred, că în clasa a noua. Deci, au un avantaj foarte mare. Nu știu ce vor fi în viitor, dar vom vedea peste cinci sau zece ani', subliniază profesorul.

Consideră că și firmele mari, care sponsorizează organizarea competițiilor internaționale de lego-robotică, au ca scop găsirea unor tineri cu abilități deosebite în domeniu, un fel de 'diamante încă neșlefuite'.



Deocamdată, părinții sunt principalii susținători ai acestor copii, care participă la competiții de prestigiu și obțin rezultate remarcabile, dar este nevoie de mai mult de atât.

'În principiu, părinții sunt finanțatorii, dar când am fost în Asia am fost și la firme, am primit sponsorizări. Avem nevoie și acum pentru deplasarea în Australia și pentru competiția de acolo, așa că orice sprijin este binevenit', punctează Áron Benedek.

Fără să se gândească la aceste aspecte, copiii și tinerii care vin la Fabton sunt încântați, în primul rând, de experiențe, de ceea ce învață, de faptul că își fac prieteni noi.

Imre Tas are 16 ani, este elev la Colegiul Național 'Márton Áron' din Miercurea-Ciuc și a mărturisit că cele mai bune momente ale vieții sale le-a trăit la Fabton.

'Am fost la șase competiții până acum. Cele mai bune momente ale vieții mele au fost aici, la Fabton, și la competițiile și concursurile noastre. Cred că robotica și lego este o combinație atât de creativă și e așa de bine pentru copiii de această vârstă, pentru că le oferă una dintre cele mai mari posibilități. Cred că cel mai important pentru noi este creativitatea și asta este partea care mie îmi place cel mai mult. Faptul că putem face robotul în toate modurile, cu componentele pe care le dorim', spune Tas.

Consideră că ceea ce face la Fabton îl ajută mult la informatică, pentru că a învățat un limbaj de programare nou, pe care a putut să îl folosească la școală. De asemenea, recunoaște că a avut de câștigat pentru că și-a putut exprima creativitatea la orele de desen, iar prietenii pe care i-a cunoscut la centru l-au ajutat la 'dezvoltarea abilităților de socializare la școală'.

'Pot să vorbesc din trăirile mele că decizia cea mai bună este să fim aici, la Fabton, și nu acasă, cu telefonul', conchide Tas.



Centrul educațional Fabton din Miercurea-Ciuc este unul privat, unde vin să învețe despre lego-robotică aproximativ 80 de copii și adolescenți, iar în luna octombrie își deschide porțile pentru noi cursați, dornici să deprindă tainele acestui domeniu. AGERPRES/(A, AS, redactor: Gina Ștefan, editor: George Onea)

Sursa foto : Fabton

Afisari: 774

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu

Educatie - Stiinta 11-04-2025 15:48

Mureș: Invenție medicală a UMFST, medaliată cu aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș a anunțat, vineri, că a primit medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025, pentru invenția 'Aliment adjuvant în prevenirea și/sau tratamentul steatozei hepatice nealcoolice'.

Educatie - Stiinta 11-04-2025 15:21

Ordinul ministrului Educației și Cercetării privind gradația de merit, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educației și Cercetării pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, comunicarea fișelor de (auto)evaluare, a număr

Educatie - Stiinta 11-04-2025 12:50

Sălaj: Peste 100 de elevi din Zalău, la o competiție de orientare sportivă (GALERIE FOTO)

Peste 100 de elevi din Zalău au luat parte, vineri, la o competiție de orientare organizată în parcul central din municipiu de către Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare, în parteneriat cu două unități școlare, în cadrul proiectului Erasmus+ ''Compass''.

Educatie - Stiinta 10-04-2025 17:24

Prahova: Supraaglomerare la o școală din Ploiești; părinții elevilor - nemulțumiți de discuțiile privind relocarea unor clase

Școala gimnazială 'I. A. Bassarabescu' din municipiul Ploiești se confruntă cu o problemă acută privind lipsa spațiului, părinții elevilor de aici exprimându-și în repetate rânduri nemulțumirea legate de discuțiile privind relocarea unor clase, iar câțiva dintrei ei au protestat, joi, în fața Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Prahova.

Educatie - Stiinta 10-04-2025 16:27

Buzău: Museum Bus a plecat în călătoria cu numărul 100 pentru elevii din mediul rural al județului

Museum Bus a plecat, joi, în călătoria cu numărul 100, proiectul fiind inițiat de Muzeul Județean Buzău în anul 2019, în urma unei analize care a reliefat că doar 3% dintre elevii din mediul rural vizitaseră vreodată un muzeu. Potrivit Muzeului Județean Buzău, Muzeul Mobil a fost lansat în anul 2019, cu ocazia Zilei Naț

Educatie - Stiinta 10-04-2025 14:26

Președintele Academiei: Istoria comunismului nu e o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană

Istoria comunismului nu este o disciplină, ci un conținut pentru Istoria contemporană, a evidențiat, joi, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a pledat pentru reintroducerea în programa școlară a două ore pe săptămână pentru disciplina Istorie. Ioan-Aurel Pop a participat la dezbaterea 'Mai este nevoie de Istorie în ș

Educatie - Stiinta 10-04-2025 13:24

Cluj: UTCN organizează un concurs de inginerie electrică destinat elevilor din țară

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) organizează un concurs de inginerie electrică, destinat elevilor din toată țara, iar premianții vor fi admiși fără concurs la facultatea de profil. 'Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prin cercul de inginerie electrică ROBOTELIER, organizează cea

Educatie - Stiinta 10-04-2025 10:57

Iași: Proiectul 'Primul student din familie', lansat de UMF pentru 352 de elevi și studenți

Peste 350 de elevi și tineri studenți din familii defavorizate au posibilitatea de a studia la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Gr.T.Popa' Iași, prin intermediul programului 'Primul student din familie', finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Lăcrămioara Șerban, prorector în cadrul UMF Iași, a explic

Educatie - Stiinta 10-04-2025 06:10

Competiții de gaming, în perioada 10-13 aprilie, la Universitatea Politehnică; evenimentul a ajuns la ediția a treia

Cea de-a treia ediție a Poli E-FEST 2025, cel mai mare eveniment dedicat industriei jocurilor video din România, va avea loc în perioada 10 - 13 aprilie, la Universitatea Politehnica. Evenimentul va aduna mii de elevi, studenți și tineri din întreaga țară pentru a participa 'la cele mai electrizante' competiții de gam

Educatie - Stiinta 09-04-2025 19:04

Mihai Constantin: 14,5 milioane de lei - pentru lucrări la 175 de școli care funcționează cu toalete în curte

Guvernul a aprobat miercuri alocarea a 14,5 milioane lei pentru lucrări la unitățile școlare care funcționează cu grupuri sanitare neconforme, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.  

Educatie - Stiinta 09-04-2025 12:05

Asistent AI conceput pentru a interacționa cu studenții, lansat la ASE

Asistentul AI SARO, conceput pentru a interacționa cu studenții și care facilitează comunicarea dintre tineri și cadrele didactice, oferind sprijin, a fost lansat miercuri la Academia de Studii Economice în prezența ministrului Educației și Cercetării, Daniel David. Academia de Studii Economice din București (ASE) devine astfel prima uni

Educatie - Stiinta 09-04-2025 10:00

Ministerul Educației și Cercetării: Programul Euro200 se derulează și în 2025

Programul Euro200, care constă în acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, a informat miercuri Ministerul Educației și Cercetării. Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro. Beneficiari ai ace

Educatie - Stiinta 08-04-2025 15:30

Mureș: Peste 40 de hoteluri de insecte, realizate de preșcolari, într-o expoziție inedită pentru salvarea polenizatorilor

Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, în colaborare cu Grădinița cu Program Prelungit 'Ștefania' din Târgu Mureș, a vernisat, marți, expoziția 'Hoteluri de insecte', deschisă în perioada aprilie - iunie, în cadrul Proiectului județean 'Ziua Polenizatorilor', având ca scop salvarea insectelor polenizatoare