logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Peste 200 de elevi de la licee cu predare în limba maghiară, la un concurs de competențe lingvistice în limba română

Image

Peste 200 de elevi de la liceele cu predare în limba maghiară din mai multe județe au participat, miercuri, la un concurs de competențe lingvistice în limba română, intitulat ''Non recuso laborem'', care a avut loc la Colegiul Național ''Márton Áron'' din Miercurea-Ciuc.

Concursul este o continuare a unei competiții similare, intitulată ''Carte frumoasă, cinste cui te-a scris'', care s-a desfășurat timp de 18 ani în județ și care nu s-a mai organizat din anul 2019.

 

Foto: (c) GINA ŞTEFAN / AGERPRES FOTO


Inițiatoarea atât a vechiului concurs, cât și a celui nou, aflat la a doua ediție, prof. dr. Maria Sturzu, de la Colegiul Național ''Márton Áron'', a declarat, la deschiderea evenimentului, că în acest an competiția a devenit una regională, cu avizul Ministerului Educației și la ea au participat elevi din clasele IX-XI din județele Bacău, Covasna, Harghita și Mureș.

Potrivit acesteia, anul viitor se dorește extinderea concursului, întrucât există interes să participe elevi și din alte județe.

Prezentă la deschiderea concursului, directoarea Colegiului Național ''Márton Áron'', Gabriella Zsombori, și-a exprimat bucuria pentru organizarea acestui concurs, punctând faptul că aceste inițiative sunt nu doar necesare, ci și foarte valoroase.

''E o mare bucurie să putem organiza un concurs de limba română dedicat elevilor maghiari, pentru că asemenea inițiative sunt nu doar necesare, ci și foarte valoroase. Oferă o șansă reală de a învăța, de a exersa și de a iubi o limbă care este parte din viața noastră de zi cu zi'', a declarat Gabriella Zsombori.

Aceasta le-a împărtășit celor prezenți și o amintire personală, de pe vremea când era elevă studioasă și citea cărțile din programa școlară de limba română sau învăța poezii ale poeților români, dar întâmpina dificultăți în comunicarea simplă.

Gabriella Zsombori a mărturisit însă că a fost ajutată cu răbdare și prietenie de colegii români, alături de care practica schiul, fapt care a însemnat enorm.

Ea le-a spus copiilor că un astfel de concurs este esențial, pentru că poate deveni o experiență frumoasă, care să îi aducă mai aproape de limba română și le dă încredere să comunice în această limbă.

Prefectul Harghitei, Petres Sandor, a mărturisit și el că a avut unele dificultăți de comunicare în limba română și și-a exprimat convingerea că, participând la acest concurs, elevii vor reuși, pas cu pas, să nu aibă probleme în a utiliza această limbă.

''O limbă se învață utilizând-o. Și este unul dintre motivele pentru care acest concurs este foarte important. Cei care ați ales să participați citiți și scrieți în limba română din ce în ce mai bine și o să ajungeți să nu aveți niciun fel de probleme în a utiliza această limbă. Și, cunoscând și utilizând o limbă în plus, deveniți mai prețioși ca persoane. În al doilea rând, acest concurs prezintă și o altă oportunitate, aceea de a participa, de a testa condițiile de concurs în limba română, ceea ce poate nu este foarte frecvent pentru dumneavoastră'', a spus prefectul Harghitei.

Inspectorul de limba și literatura română în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita Manuela Stîngă a declarat presei că acest concurs regional este un eveniment care celebrează nu doar cunoașterea limbii române, ci și curajul, implicarea și pasiunea pentru comunicare, pentru diversitate și pentru învățare autentică.

''Nu este vorba doar despre o competiție, ci despre o întâlnire între tineri inteligenți, curioși și determinați, care își doresc să-și testeze limitele, să-și depășească emoțiile și să-și exprime creativitatea. Fiecare dintre elevii participanți este deja un câștigător pentru că a ales să iasă din zona de confort și să accepte provocarea de a vorbi, scrie și gândi în altă limbă decât cea maternă. Felicit catedra de limba și literatura română de la Colegiul Național 'Márton Áron' pentru perseverența, pe care a demonstrat-o de-a lungul anilor, în a oferi elevilor de la școlile cu predare în limba maghiară posibilitatea de a participa la un concurs de înaltă ținută, o oportunitate pentru a-și pune în valoare talentul și munca'', a spus Manuela Stîngă.

Inițiatoarea concursului, dr. Maria Sturzu, a punctat faptul că acest concurs este singurul din țară, în afară de olimpiadele școlare, care include și probă audio și a menționat că modelele de subiecte sunt concepute liber, ghidându-se pe competențele și abilitățile pe care elevul trebuie să și le însușească, să le dezvolte și apoi să le folosească.

''Atunci când începe să utilizeze limba română fără stres, relaxat, înseamnă că am ajuns la punctul unde trebuia'', a subliniat ea.

Referitor la numele concursului, ''Non recuso laborem'', ea le-a spus elevilor că acest dicton l-a ghidat pe episcopul Márton Áron, patronul spiritual al colegiului unde s-a organizat competiția și care îi poartă numele, și înseamnă ''nu refuzăm munca'' sau ''nu ne oprim din a munci''.

În acest an, coorganizator al competiției a fost Centrul Cultural ''Márton Áron'' al Consiliului Județean Harghita, care a sprijinit financiar desfășurarea concursului, cei 32 de elevi premianți (locurile I, II, III și câte o mențiune pentru fiecare clasă) urmând să beneficieze de o excursie care include vizitarea orașului Brașov și a Castelului Peleș din Sinaia. AGERPRES/ (A, AS, redactor: Gina Ștefan, editor: Antonia Niță, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 849

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 25-07-2025 15:32

Vâlcea: Elevii de 10 din Râmnic, recompensați de municipalitate cu premii în valoare de 11.800 lei

Cele două eleve din județul Vâlcea care au obținut media 10 la examenele naționale din această vară au fost recompensate vineri de Primăria Râmnicu Vâlcea cu premii în bani. Maria Renata Popescu este singura cu 10 pe linie la Evaluarea Națională, iar Maria Novac are media maximă la Bacalaureat, ambele fiind eleve ale Co

Educatie - Stiinta 25-07-2025 14:55

Universitatea București, admitere iulie: peste 48.000 de candidaturi pentru cele 20.000 de locuri scoase la concurs

Cele 20 de facultăți ale Universității din București (UB) au primit, în sesiunea din iulie de admitere la programele de licență, masterat și doctorat, peste 48.000 de candidaturi pentru cele 20.000 de locuri scoase la concurs. Potrivit unui comunicat al Universității din București, transmis, vineri, AGERPRES, pentru programele de licență

Educatie - Stiinta 25-07-2025 13:56

Alin Ștefănuț (ISJ Bihor): 67% din clasele de a IX-a - învățământ profesional și tehnic

Inspectorul școlar general din județul Bihor, Alin Ștefănuț, a evidențiat, vineri, importanța Campusului dual din Oradea și, în general, pregătirea în domeniul tehnic și profesional, el punctând că, pentru anul școlar 2025-2026, este prevăzut un procent de 67% din totalul claselor de a IX-a pentru aceste domenii. 'Acest campus pentru &ici

Educatie - Stiinta 25-07-2025 13:13

Sindicatele din învățământ îi cer președintelui Nicușor Dan să nu promulge 'măsurile anti-educație'

Sindicatele din învățământ au trimis, vineri, un memoriu președintelui Nicușor Dan, în care îi solicită ca, în calitate de mediator între stat și societate, să vină în sprijinul învățământului românesc, prin blocarea 'măsurilor anti-educație cuprinse în Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare'.

Educatie - Stiinta 24-07-2025 22:11

O medalie de aur, patru de argint și două premii speciale pentru România, la Olimpiada Internațională de Fizică

Lotul României a obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și două premii speciale la Olimpiada Internațională de Fizică 2025 (IPhO), desfășurată anul acesta în Franța, la Paris, în perioada 17 - 25 iulie. Ionuț Gabriel Stan de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București a obținut medalie de aur. Pe

Educatie - Stiinta 24-07-2025 15:42

Bihor: Adolescenții de clasa a VIII-a, marcați de îngrijorare și anxietate privind viața lor (raport de cercetare MERPAS)

Profesorul universitar dr. habil Adrian Hatos a evidențiat joi, prezentând raportul MERPAS din acest an, realizat în urma cercetării sociologice în clasele a VIII-a, că asistăm în timp la o degradare foarte serioasă a sănătății mintale a adolescenților, marcați de îngrijorare și anxietate privind viața lor. Raport

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:49

Iași: Cercetătorii de la UAIC caută un potențial tratament pentru Alzheimer în deșeurile de tutun (GALERIE FOTO)

Cercetători de la Facultatea de Biologie a Universității ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iași au dezvoltat o metodă de transformare a deșeurilor toxice de tutun într-un compus cu potențial în tratarea bolii Alzheimer, informează un comunicat transmis joi de UAIC. Folosind o bacterie din natură, echipa convertește deșeur

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:20

Prima creșă din Capitală cu finanțare din programul guvernamental ''Sfânta Ana'' a fost inaugurată în Sectorul 2 (GALERIE FOTO)

Prima creșă din Capitală realizată prin programul guvernamental ''Sfânta Ana'' de construire de astfel de instituții a fost inaugurată, joi, în Sectorul 2, are o capacitate de 110 de locuri pentru copii, iar valoarea investiției finanțate din PNRR se ridică la patru milioane de euro, potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Educatie - Stiinta 24-07-2025 14:07

Sindicatele din Educație îi cer președintelui să nu promulge legea asumată de Guvern în Parlament

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ''Spiru Haret'' și Federația Națională Sindicală ''Alma Mater'' îi solicită președintelui Nicușor Dan să nu promulge legea privind unele măsuri fiscal-bugetare în forma asumată în fața Parlamentului de către Guvern.

Educatie - Stiinta 23-07-2025 17:02

Sălaj: Media doi, cea mai mică medie de admitere la liceu la nivel județean

Cea mai mică medie de admitere la liceu în Sălaj a fost doi, în vreme ce, la polul opus, prima medie de admitere a fost 9,92, potrivit rezultatelor repartizării în licee a absolvenților claselor a VIII-a, făcute publice, miercuri, de Ministerul Educației și Cercetării. La nivelul județului Sălaj, cea mai mare concurență

Educatie - Stiinta 23-07-2025 15:11

Hăncescu (FSLI): De săptămâna viitoare reluăm protestele; mărirea normei didactice înseamnă dezastru

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat miercuri că începând de săptămâna viitoare sindicaliștii din educație vor relua protestele, subliniind că aplicarea măsurii privind mărirea normei didactice înseamnă 'un dezastru' în urma căruia 'se pierd 15.000 de postu

Educatie - Stiinta 23-07-2025 12:02

Ministrul Educației - referitor la masteratul didactic: Aștept sugestiile constructive în timpul legal

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a transmis miercuri un mesaj referitor la masteratul didactic, afirmând că așteaptă sugestiile ''constructive'' în timpul legal, pentru a găsi cea mai bună soluție, inclusiv, dacă va fi cazul, cu unele modificări la nivel de lege. ''Am primit direct o serie de propuneri legate

Educatie - Stiinta 23-07-2025 11:28

Ministerul Educației a publicat rezultatele repartizării în licee pentru absolvenții clasei a VIII - a; 97,02% elevi repartizați

Ministerul Educației și Cercetării a publicat, miercuri, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională pentru anul școlar 2025 - 2026. Potrivit unui comunicat al MEC, au fost rep

Educatie - Stiinta 22-07-2025 12:19

MEC: 43,52% dintre candidații la examenul de titularizare în învățământ au obținut la proba scrisă note peste șapte

Un procent de 43,52% dintre candidații la examenul de titularizare în învățământ au obținut la proba scrisă note peste șapte, anunță marți Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit unui comunicat al MEC, rezultatele inițiale înregistrate la proba scrisă din 15 iulie din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din &ici

Educatie - Stiinta 22-07-2025 05:15

Titularizare/ Primele rezultate la proba scrisă, afișate marți; se pot depune contestații

Primele rezultate la proba scrisă la concursul național pentru ocuparea posturilor/catedrelor didactice vacante/rezervate din învățământul preuniversitar vor fi afișate marți, cei interesați putând să depună contestații. Potrivit Ministerului Educației, rezultatele la proba scrisă a examenului de Titularizare vor fi afișate m